Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK3700 vs Yamaha R-N301 vs R-N500

Fidelus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad wyborem:

1. Harman Kardon HK3700 + odtwarzacz CD HD3700

2. Harman Kardon HK3770 + odtwarzacz CD HD3700

3. Yamaha R-N301 + odtwarzacz CD CD-S 300

4. Yamaha R-N500 + odtwarzacz CD CD-S 300

Dodam że oprócz klasyki, opery i arii słucham również jakiegoś popu, rocku oraz trochę metalu.

Który sprzęt lepiej wybrać?

Przyznam szczerze, że z mojego subiektywnego punktu siedzenia…czyli po wielu odsłuchach tak różnych produktów z logo Yamaha jak i z logo HK uważam, że era dobrych produktów HK przeminęła na dobre.

Nie napiszę, że są ZŁE, napiszę jednak, że dla mnie (subiektywna ocena) HK wkłada więcej w design niz w środek.

Osobiście skupiłbym się na produktach firmy Yamaha. HK…ładne, ale brzmieniowo bez "polotu". Jednak zaznaczam - ocena subiektywna.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witaj,

że era dobrych produktów HK przeminęła na dobre.

Nie napiszę, że są ZŁE, napiszę jednak, że dla mnie (subiektywna ocena) HK wkłada więcej w design niz w środek.

Może warto powiedzieć w prost. Są złe.

Z wybranych przez Ciebie zdecydowanie Yamaha RN 500. Bardzo dobry sprzęt w swojej klasie cenowej. Miła obsługa i dźwięk jak ze wzmacniacza podobnej klasy.

Polecam

W razie pytań lub wycen zapraszam

Przyznam że mnie zdziwiliście myślałem, że Harman Kardon jest jedną z najlepszych firm a w odsłuchach czytałem, że ma najlepsze brzmienie.

Czy za te pieniądze kupię coś innego (lepszego) oprócz tego co wymieniłem?

Jaka jest przewaga tej droższej Yamahy?

HK to brzmienie…bardzo rozrywkowe (moja opinia). Brzmienie podkoloryzowane. Może się podobac wszedzie tam, gdzie liczy się lifestylowe słuchanie muzyki. Natomiast jeśli przykłada się przynajmniej odrobinę uwagi do takich aspektów jak dociążenie dźwięku, niuanse, wyjście poza tylko ogólnie słyszalne dźwięki - HK odpada.

Tak jak napisałem, dźwięk HK może się podobać. To taki lifestylowy, ładnie opakowany sprzęt audio.

Inne produkty? Na rynku jest tego tyle, że najlepszym sposobem jest przyjąć sobie zasadę:

przesłuchać kilka firm grających w pewien charakterystyczny sposób;

ustalić, czy odpowiada Ci brzmienie Yamahy, Pioneer'a, Denona…czy może inna "szkoła" i coś z "Anglika"? Oferta ciekawa to w tych (lub podobnych kwotach) dla przykładu Cambridge.

Możesz też spróbować Block'a, ma swój urok, wyceniony więcej niż bardzo dobrze. Na dodatek gra lepiej niż kosztuje, a w środku nie czuć nadmiernej księgowości i wyliczania każdego "centa".

Jak ustalisz sobie własne preferencje brzmieniowe wtedy wybierzesz spośród 2-3 zestawów. Na koniec mała rada - na odsłuchy TYLKO z własnym, bardzo dobrze osłuchanym materiałem audio.

Jakaś dobrze znana Ci płyta (z 2-3 albumy) i z każdego albumu 1 lub maks. 2 wybrane kawałki.

To zapewnia w pewien sposób komfort podejmowania decyzji.

Jest/był na rynku swego czasu zestaw ONKYO. Odtwarzacz C5VL i towarzyszący mu wzmacniacz.

Czasem mozna na znanym portalu aukcyjnym kupić nowe sztuki w przyzwoitych kwotach.

Gra to rewelacyjnie (jak na przeznaczony budżet), wzmacniacz jest bardzo cięzki (naprawdę ciężki, nie udaje ciężkiego).

Wykonanie bardzo solidne, widać w tym przypadku, że sprzęt był dedykowany dla ciut bardziej wyrobionego melomana.

Jak widzisz jest tych konstrukcji masę, wystarczy poszukać pod własne ucho.

Pozdrawiam

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

CD-S 300 lepszy od CD HD3700 ???!!

<br />Miła obsługa i dźwięk jak ze wzmacniacza podobnej klasy.<br />

o mój Boże

Ludzie wy słuchacie słuchacie, a potem piszecie???? Czy czytacie, apotem piszecie???

Tak bez kolumn ma to być ? To jak wybrać co jest lepsze ? Przecież kolumny trzeba mądrze dobrać! I na kolumnach po zakupie amplitunera się skup!

Jeśli ma tak jednak być, to pozycja 3) czyli seria Yamaha rn301 i cds300 do kosza za płaski męczący dźwięk, model RN500 nieco lepszy i lepiej zaopatrzony w wejścia i opcje.

myślałem, że Harman Kardon jest jedną z najlepszych firm

Raczej jedną z wielu i to tych popularnych, tańszych. Faktycznie ze spadkiem jakości od pewnego czasu. Jednak w tym zestawieniu bym go nie skreślał, oczywiście ze wskazaniem na model Harman Kardon HK 3770.

CD-S 300 lepszy od CD HD3700 ???!!

Wyświetl postUżytkownik S4Home dnia 27.01.2016 - 19:31 napisał

Miła obsługa i dźwięk jak ze wzmacniacza podobnej klasy.

o mój Boże

Ludzie wy słuchacie słuchacie, a potem piszecie????

Zgadzam się cds 300 to bardzo kiepski dźwięk, konkurencja oferuje lepsze brzmienie, jednak i tak skupiłbym się na mądrym wyborze amplitunera i kolumn.

Jak nawet wybierzesz amplituner Yamaha RN500 (z usb) to kup inne stare, ale lepsze cd, bo poco ci krzykliwy odtwarzacz cd300 (też wejściem usb) ?

Pytanie po co Ci amplituner sieciowe,zamiast wzmacniacza , jeśli jednak potrzebujesz sieciówki posłuchaj Onkyo tx 8130.

Sprecyzuję dokładniej, na czym mi zależy.

Mam kolumny własnej roboty o mocy około 100W, za jakiś czas zrobię lub kupię być może lepsze, ale raczej są niezłe w mojej ocenie – choćby już za koszta, jakie na nie wniosłem, jak również ich słuchałem. Szukam teraz dobrego sprzętu.

Przede wszystkim potrzebuję dwa kanały o mocy około 100W, z wbudowanym radiem i najlepiej wejściem (a więc i DAC) optycznym lub cyfrowym żeby kiedyś podpiąć telewizor lub coś innego. Tego kryterium nie spełnia tańsza Harman. Karty sieciowe, Bluetooth itp. To drugorzędna sprawa. Zależy mi również, aby sprzęt dobrze wyglądał, był dobrej marki i żeby wytrzymał kilkanaście lat, żebym nie musiał niedługo go wymieniać, dlatego interesują mnie tylko dobre marki. Do tego musi dobrze grać, ale nie jestem znawcą w tym temacie.

Jako, że jestem elektronikiem patrzę na dane katalogowe i tutaj Harman ma znacznie mniejsze zniekształcenia. Co do CD Yamaha ma też lepsze propozycje, ale to już jest w cenie Harmana. Zależy mi, aby odtwarzacz i wzmacniacz były dopasowane tzn. ten sam model.

Proszę o szczerą odpowiedz: droższa Yamaha z CD gorszym lub ewentualnie lepszym (jakim?) czy droższy Harman z odtwarzaczem CD z tej marki.

Przede wszystkim potrzebuję dwa kanały o mocy około 100W

Czyli szukasz wzmacniacza za minimum 3500 zł Z nowych.

W tej cenie jeśli to kryterium będzie obowiązkowe to tylko sprzet uzywany.

Niestety parametry wmzacniaczy, amplitunerów te z katalogów nie mają wiele wspolnego z dzwiekiem. Wiec na to patrz na samym koncu.

Proszę o szczerą odpowiedz: droższa Yamaha z CD gorszym lub ewentualnie lepszym (jakim?) czy droższy Harman z odtwarzaczem CD z tej marki.

Ja obstawiał bym RN500 który pogra na pewno dłużej od Harmana.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ja obstawiał bym RN500 który pogra na pewno dłużej od Harmana.

Tak z czystej ciekawości... pogra dłużej, ponieważ:

- jest lepiej wykonany?

- Yamaha ma lepszą kontrolę jakości na etapie produkcji?

- ma niższy odsetek awarii?

- inne...?

Chodzi mi o to, żebyś sprecyzował, na czym oparłeś swoje twierdzenie, że "na pewno" pogra dłużej?

Pytam, bo znam akurat odwrotną sytuację. Fakt, sprawa jednostkowa, nie potwierdza reguły ale jednak ;)

Pozdrawiam.

Te 100w to przy 8 ohm? Czy może być przy 4. Bo 100w przy 4 przekracza Pionek a30, denon 720, yamaha as500, kilka innch też poniżej 2 tys.

Pomyśleć że na AudioSzole "nie 100watowe" lampy i hybrydy pięknie nagłaśniały ogromne kolumny, często w salach, może sukcesem było inne podejście;)

Edit dla mnie uszkodzenia sprzętu np wzmacniacza to w w większości nieodpowiednie zabawy właściciela.

Tak z czystej ciekawości... pogra dłużej, ponieważ:

- jest lepiej wykonany?

- Yamaha ma lepszą kontrolę jakości na etapie produkcji?

- ma niższy odsetek awarii?

- inne...?

Wszystkie powyższe. Niestety Harman od zeszłego roku robi bardzo słabe produkty.

Najlepiej abyś zobaczył te dwa modele koło siebie. Wszystko Ci się wowczas rozjaśni.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Yamaha ma lepszą kontrolę jakości na etapie produkcji?

Mam yamahe AS 700. Kupilem jako nową 7 lat temu. Gra do dziś bez problemów i bez brumien. Wiec to solidną marka raczej

S4Home, rozumiem że nie masz w ofercie marki Harman Kardon, masz natomiast Yamahę... czy nie? ;)

Nie, żebym miał coś do Yamahy. Sam używałem AX 590 i CDX 590 kilka lat temu i byłem zadowolony, nawet bardzo. Oczywiście, jak na swój przedział cenowy. Ale znam również wyroby Harmana, np. Infinity... i też nie jest źle. Również jak na swój przedział cenowy. Rozumiem, że każda pliszka swój ogonek chwali, ale takie uogólnienia (dotyczące rywali) są mało przekonywujące i świadczą o swoistej prostocie w podejściu do stosowanych technik sprzedaży. Jeśli jakimś zbiegiem okoliczności, co nie jest takie niemożliwe, wylądujesz w salonie mającym w ofercie sprzedaży Harmana, to również będziesz powielał takie opinie o ich sprzęcie?

Chodzi mi tylko i wyłącznie o swoisty "zdrowy rozsądek" w podejściu do opiniowania sprzętu konkurencji. I nie uogólnianie w temacie...

A propos Yamahy.... czy te nowe zestawy "Musiccast" odtwarzające wszystko bezprzewodowo, obsługują funkcję gapless? Pytam, bo chciałem zakupić do małego pokoju dla latorośli i z tego co wyczytałem w katalogu, to nie obsługują.... :/

Chodzi mi o ten zestaw...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

S4Home, rozumiem że nie masz w ofercie marki Harman Kardon, masz natomiast Yamahę... czy nie? ;)

Jak chcesz to załatwię Ci i Harmana, ale nie jak zadzwonisz i powiesz po pewnym czasie "nie działa" to jesteśmy nadal ok :)?

A propos Yamahy.... czy te nowe zestawy "Musiccast" odtwarzające wszystko bezprzewodowo, obsługują funkcję gapless

No i tu ci powiem wprost nie wiem. Bo nie próbowałem.

Czy jest to konieczne? W najbliższym czasie chciałbym to dla ciebie sprawdzić.

Dzięki za Harmana ;) Wolałbym raczej tanio ale z oficjalnego źródła Accu E 260 ;))

A piszesz: "czy to jest konieczne?" Gapless w sprzęcie odtwarzającym z plików jest ABSOLUTNIE KONIECZNE.

Jeżeli mogę coś doradzić, to proponuję aby zakupić "goły" wzmacniacz, a wszelkie bajery typu dac i funkcje sieciowe powierzyć osobnym klockom. Znam dość dobrze RN-500 i niestety pomimo, że to "fajny" klocek słychać tą naleciałość charakterystyczną dla amplitunerów. Uniwersalność i wygodna użytkowania niezaprzeczalna, jednak w kwestii brzmienia pozostawia troszkę do życzenia.

• 2 tygodnie później...

Jeżeli jesteśmy przy temacie yamahy to chciałbym spytać o wzmiacniacz zintegrowany A-S501. To stosunkowo nowa linia wzmacniaczy z wbudowanym dakiem (optyk + coaxial). Słuchał ktoś tego i może coś powiedzieć?Zastanawiam się nad zakupem. Można dzwięk porównywać z amplitunerem RS-500? Bo tego miałem okazję posłuchać ostatnio.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Chodzi Ci o ominięcie wewnętrznego DACa? To tak porostu zewnętrzny podłączasz do któregoś z wejść liniowych

Czy o zastosowanie jej jako końcówki mocy o ominięcie przedwzmacniacza? Bo wtedy to nie. Jest to integra której główną zaletą jest właśnie funkcjonalność.

Pozdrawiam

S501. To stosunkowo nowa linia wzmacniaczy z wbudowanym dakiem (optyk + coaxial). Słuchał ktoś tego i może coś powiedzieć?Zastanawiam się nad zakupem. Można dzwięk porównywać z amplitunerem RS-500?

Linia as 500,700 nowa nie jest, seria 501,701różni się tylko wejściem.

Amplituner RS jest nieco gorszy od wzmacniacza AS i to słychać.

Amplituner sieciowy rn500, to też tylko amplituner z dodanym dackiem i usb.

Wersję sieciową rn300 raczen bym odpuścił, jeśli te 400 zł różnicy względem rn 500 to nie sprawa wyrzeczeń.

Linia as 500,700 nowa nie jest, seria 501,701różni się tylko wejściem.

Amplituner RS jest nieco gorszy od wzmacniacza AS i to słychać.

Amplituner sieciowy rn500, to też tylko amplituner z dodanym dackiem i usb.

Wersję sieciową rn300 raczen bym odpuścił, jeśli te 400 zł różnicy względem rn 500 to nie sprawa wyrzeczeń.

Dzięki za odpowiedź, zamówiłem wczoraj półroczną Yamahe A-S701, bo trafiła się taniej niż nowa 501. Do tego zamówiłem Electrino 250 .Kolumny będą prawdopodobnie w przyszłym tygodniu,bo nie było od ręki w kolorze białym. Napiszę wrażenia z odsłuchu jak wszystko skompletuje.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.