Skocz do zawartości
IGNORED

Aune S16 vs Hegel HD20 vs Audio GD NFB1

mariuszkubik

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie gram na wbudowanym dac w Hegel H70 plus głośniki ATC SCM11, testowałem kilka dac m.in. Myryad Z20, który brzmi prawie identycznie jak ten wbudowany w H70, Audio GD NFB 10.32 - był z wiekszym basem lecz przygaszoną górą (w moim systemie tak było słychac) oraz najlepiej z tej trójki brzmiącym NFB 28 - z bardzo fajną otwartą górą, dobrą średnicą i fajnym lecz jednak nie tak bardzo kontrolowanym basem.

Ogólnie jednak NFB-28 w moim systemie słuchac można było długo bez żadnego zmęczenia.

Co myślicie o tytułowych DAC, szczególnie Aune i Heglu ?

Hegla szanuję, ale jego sygnatura nie podoba mi się ( przez lekkie rozjaśnienie na przełomie średnicy i góry ). Zaraz zjawi się tu jeden z Kolegów i wyrazi sprzeciw mojej opinii - ale takie właśnie mam zdanie.

Na plus na pewno dobrze kontrolowany bas i fajna scena.

Aune - nie znam, ale ma dobrą prasę.

NFB28 lub NFB1 ( koniecznie Amanero na USB ) gra bardzo równo i neutralnie ( chociaż niektórym może góry brakować - zależy od preferencji i reszty systemu ). W wersji z Amanero po USB zyskuje lepszą sceną.

Different dobrze pisze.

Aune w tej chwili ma najlepszy stosunek jakosci do ceny plus nowoczesne bebechy. Mialem go i siebie i wypadl najlepiej.

Audio gd nie slyszalem

Bieniek czemu Aune nie został?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

kolega byl z nim u mnie no i troche powyzej mojego akutalnego budzetu bo uzywek brak

mam plan zlozyc dac soekrisa ktory jest chyba w tej chwili najlepszym dealem jakość/cena

Miałem z Heglem H80 DAC NFB1 2014. Bardzo było to fajne połączenie. NFB1 grał dużo, dużo lepiej od wewnętrznego DAC'a H80. Teraz z amanero i poprawionym zasilaniem w wersji 2016 powinno być jeszcze lepiej.

Jednak ja na dzień dzisiejszy polecam LKS AUDIO MH-DA003 w cenie z allegro około 3700. W tej cenie jest bez konkurencyjny.

Miałem z Heglem H80 DAC NFB1 2014. Bardzo było to fajne połączenie. NFB1 grał dużo, dużo lepiej od wewnętrznego DAC'a H80. Teraz z amanero i poprawionym zasilaniem w wersji 2016 powinno być jeszcze lepiej.

Jednak ja na dzień dzisiejszy polecam LKS AUDIO MH-DA003 w cenie z allegro około 3700. W tej cenie jest bez konkurencyjny.

No właśnie, NFB1 (NFB 28) gra dynamicznie, z dobrą sceną, dośc równo, przestrzennie, muzykalnie oraz jest w polskiej dystrybucji, natomiast LKS AUDIO MH-DA003 jednak trzeba w ciemno sprowadzic z zagranicy i tego się jednak trochę boję...

No właśnie, NFB1 (NFB 28) gra dynamicznie, z dobrą sceną, dośc równo, przestrzennie, muzykalnie oraz jest w polskiej dystrybucji, natomiast LKS AUDIO MH-DA003 jednak trzeba w ciemno sprowadzic z zagranicy i tego się jednak trochę boję...

LKS jest lepszy od NFB1 bo teraz go mam. Zakup niestety trochę w ciemno, ale to podobne granie bo to przecież Sabre 9018 x2. Na Allegro zakup jest w miarę bezpieczny, a cena SUPER.
Gość numik

(Konto usunięte)

Aune ma jakość + dociążenie (masę dźwięku), Audio-gd idzie raczej w "lekkość - mniej pazura", Hegel ma specyficzne skraje pasma, efektowne acz najmniej neutralne i naturalne. Ja polecam Aune

Audio-gd idzie raczej w "lekkość - mniej pazura"

Ojjj... Na pewno nie lekkość :P

Moim zdaniem naturalność i niezłe dociążenie. Wiele osób nawet uważa, że lekkie docieplenie - dla mnie neutralność to jest dobre słowo przy 'czystym' zestawie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Ojjj... Na pewno nie lekkość :P

Moim zdaniem naturalność i niezłe dociążenie. Wiele osób nawet uważa, że lekkie docieplenie - dla mnie neutralność to jest dobre słowo przy 'czystym' zestawie.

ale porównywałeś z Aune? Bo ja się do niego odnoszę

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie znam Aune. Jeśli jednak porównanie tak brzmi to Aune musi być bardzo ciemny...

no widzisz, tak myślałem. Tak, jest dość ciemny, analogowy? gramofonowy? ciężko znaleźć idealne słowa, no jest...konkretny, ale baaardzo dobry

no widzisz, tak myślałem. Tak, jest dość ciemny, analogowy? gramofonowy? ciężko znaleźć idealne słowa, no jest...konkretny, ale baaardzo dobry

Mi chodzi jednak o doświetlenie, rozjaśnienie wysokich tonów w systemie więc z Waszego opisu wynika że Aune jednak nie za bardzo wchodzi w grę.Myślę że Numik ma inaczej grajacy system dlatego Aune mu pasuje bardziej.

U mnie to chyba jednak lepiej wypadnie Audio GD NFB1 (2016)

Tego bym się trzymał.. to dobre granie w swojej cenie . Pamiętaj o Amanero dla USB i zamawiaj koniecznie z wymienionymi zegarami na TCXO ( z czasem można wymienić na lepszy przy Sabre ).

Gość numik

(Konto usunięte)

Mi chodzi jednak o doświetlenie, rozjaśnienie wysokich tonów w systemie więc z Waszego opisu wynika że Aune jednak nie za bardzo wchodzi w grę.Myślę że Numik ma inaczej grajacy system dlatego Aune mu pasuje bardziej.

numik lubi po prostu ciut inne rozłożenie akcentów, Aune nie ma słabej góry, ale tak, jeśli chcesz doświetlić zainteresuj się Audio-gd i wg mnie koniecznie Gold Note DAC-7, świetny, niedoceniany lekko DAC

Jeżeli chodzi o Hegla HD20 to przy ATC bym odradzał. Wokal jest niby ok, ale dźwięk sprawia wrażenie trochę suchego, basy takie sobie. Mam ATC SCM7, Hegla HD20 i Regę DAC, pobawiłem się trochę i najlepiej to gra z Regą. Tony są bardziej naturalne i płynne, a bas fajnie zaokrąglony. Jak masz okazję to posłuchaj i sam zdecyduj.

Akurat chyba HD20 to odpuszczę sobie całkowicie.

Pytałem u dystrybutora o NFB1 v2016 i podobno ma by w lutym dostępny w PL, tylko tak się zastanawiam czym on tak naprawdę różni się od wcześniejszych wersji ? (v2015, v2014, 1.32...)

U siebie słuchałem NFB28 i fajnie się zgrywa właśnie z ATC, dodaje im takiego polotu, dźwięk nie męczy, jest dynamiczny, poszczególne pasma raczej wyrównane, przyjemnie się tego słuchało bardzo, nie został u mnie wtedy bo myślałem o jeszcze wyższych(droższych) modelach DAC, ale teraz odpuszczam sobie.

Pytałem u dystrybutora o NFB1 v2016 i podobno ma by w lutym dostępny w PL, tylko tak się zastanawiam czym on tak naprawdę różni się od wcześniejszych wersji ? (v2015, v2014, 1.32...)

Moim zdaniem warto kupić v2016- opis zmian jest dostępny na stronie producenta. v2015 z VIA miał trzaski podczas zmiany utworów DSD. v2014 nie miał obsługi DSD.

Poza tym polecam dalej LKS'a. Teraz ktoś z Polski sprzedaję na allegro, więc szybka dostawa gwarantowana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprzęt na pewno lepszy od NFB1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Wiadoma sprawa ;-) Tylko który z nich jest tym, który to robi, a który nie ? ;->

Napisałem ... analogowa realizacja ma być analogowa a cyfrowa cyfrowa...zero uśredniania...

vinyl rip ma brzmieć jak vinyl a nie jak cd...cd jak cd... nie udawać na siłę vinyl...

A już utożsamianie zamulenia i przyciemnienia dźwięku z analogowym dźwiękiem to granda...

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.