Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór zestawu stereo

emka20

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od kilku miesięcy próbuję skompletować sobie zestaw stereo i oczywiście im więcej przeglądam fora, tym większe mam wątpliwości :) Jako że wreszcie trzeba przerwać ten stan udręki wytypowałem kilka wariantów i w związku proszę Was o pomoc.

Który z niżej wymienionych lepiej sprawdzi się w muzyce rock (typu Luxtorpeda, Illusion, The Cult, Soundgarden, Slash, Zakk Wylde), blues (Gary Moore, Buddy Guy, Eric Clapton, Joe Bonamassa), pop'80.

Pokój: ok 20 m2

Budżet: 4 tys.zł (w bardzo wyjątkowej sytuacji + 500 zł)

Szukam wyłacznie nowego sprzętu.

Oto moje typy

1. Yamaha R-N500 + Magnat 677/Pylon Audio Pearl 25;

2. Yamaha R-N602 i tu budżet pozwoli tylko chyba na Pylon Audio Pearl 25;

3. Harman Kardon 3770 + JBL Studio 270/Arena 180

4. Onkyo TX-8050 + Melodika BL40/Indiana Line 550

5. Pioneer A-30 + Pioneer PD-10 + Melodika BL40/Indiana Line 550

Proszę, poradźcie coś w mojej sprawie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/125065-wyb%C3%B3r-zestawu-stereo/

Witaj,

jeśli zależy Ci na funkcjonalności sieciowej, co na pewno jest przyszłością, zwróć uwagę na amplitunery Onkyo TX-8130 (następca modelu TX-8050) lub Yamaha R-N500. Do powyższych amplitunerów zdecydowanie polecałbym Ci polskie kolumny Pylon Audio Sapphire 23 lub model wyższy Sapphire 25. Takie konfiguracje zapewnią Ci dynamiczny, swobodny, przestrzenny dźwięk. Teoretycznie model kolumn Pylon Audio Sapphire 23 powinien Ci wystarczyć, jeśli jednak lubisz dociążone, dynamiczne brzmienie, idealnym rozwiązaniem będzie Sapphire 25.

Jako alternatywa na pewno warto zwrócić uwagę na kolumny Audio Pro Black Diamond V3. W takiej konfiguracji będziesz mógł rozważyć system oparty na flagowych amplitunerach czyli Onkyo TX-8150 lub Yamaha R-N602. To mocne, dynamicznie grające kolumny, w dodatku bardzo elegancko wykonane, pokryte czarnym lub białym lakierem fortepianowym. W stosunku do Pylon Audio Sapphire 25 może jedynie być mniej swobody, dokładności szczególnie w górze pasma. Na koniec propozycja kolumn, jeśli lubisz raczej miękki, ciepły dźwięk - Indiana Line Tesi 560.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam ja bym jeszcze polecił do rozważenia fajny wzmacniacz BC Acoustique ex-222.1. Myślę, że fajniejsza propozycja dźwiękowa od wyżej wymienionych, a cenowo podobny,a koledzy z Q21 poradzą coś co do niego dobrać. Ja go słuchałem z Acoustic Energy 305 i mi się bardzo podobał.

Pozdrawiam,

2. Yamaha R-N602 i tu budżet pozwoli tylko chyba na Pylon Audio Pearl 25;

Witaj,

Proponował bym to zestawienie lub wymiennie Onkyo 8150 wraz z kolumnami Magnat Quantum 677.

I masz wszystko co potrzebne w dźwięku, zestaw kompletny.

W razie pytań lub wycen zapraszam.

Witam wszystkich

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, tym bardziej, ze dobrze wiem jak ciężko znaleźć na to czas (sam dopiero dziś przejrzałem Wasze odpowiedzi) :) Szukałem zestawu do 4 tys.zł, ale widzę, że chyba będę musiał odłożyć zakup wymarzonego Fendera CD60 na później i dołożyć do stereo te 500 - 600 zł :)

Ale do rzeczy. Według większości opinii najlepsze brzmienie oferuje wzmacniacz, ale z uwagi na to, że ze sprzętu będą korzystać również żona i dzieciaki, musi posiadać radio, funkcje sieciowe i oczywiście wejście USB. Tak więc wzmacniacz na razie niestety

odpada. Przeglądając Wasze propozycje szczególnie zainteresowała mnie Yamaha i w związku z tym rozważam 2 warianty:

1. tańszy amplituner + droższe kolumny, czyli Yamaha R-N500 + Pylon Audio Sapphire 25 (ok. 4,7 tys.zł);

2. droższy amplituner + tańsze kolumny, czyli Yamaha R-N602 + Pylon Audio Pearl 25 (ok. 4 tys.zł);

Który zestaw według Was zagra lepiej? Czy duża jest różnica w brzmieniu pomiędzy Pearl 25 i Sapphire 25?

A może lepszy będzie złoty środek i lepiej zamienić Pearle na Magnaty 677 i w takim przypadku w cenie ok. 4,7 tys.zł otrzymuję nowszy apmlituner i nie co droższe kolumny. Czy dobrze kombinuję?

Pewnie zaraz ktoś napisze, że mam sam podjąć decyzję na podstawie odsłuchów, ale naprawdę nie mam na to czasu :( Po prostu muszę zdać się na Wasze opinie, w innym razie mój zestaw stereo będę kompletował jeszcze 2 lata.

Mam tylko jeszcze pytanie ws. Bluetooth. Czy duża jest utrata jakości w tym zakresie w porównaniu do usb?

Pozdrawiam

Jestem w podobnej sytuacji, też mam żonę, dzieci które słuchają radia,MP3, ale jest inne wyjście i na bank będziesz zadowolony jak inni którym tak poradziłem. Kup dobry wzmacniacz, nie znam nowych bo preferuję używane, ale to koledzy Ci doradzą. Do tego DAC FiiO taishan lub ciut droższy smsl sanskrit. Do tego odtwarzacz oparty na platformie Openelec. Cena nowego 599pln, kupowałem tydzień temu szwagrowi i sam mam taki. Kolumny polecam melodika nawet bl30, nie są złe. W ten sposób rezygnujesz ze słabego amplitunera na rzecz wzmacniacz a i rodzina zadowolona bo openelec oferuje radio internetowe, serwisy audio np. Tidal,Spotify i darmowy MP3 Stream. Do tego firmy online za darmo, serwisy wideo z całego świata. Mało tego, obsługa wszystkich formatów wideo i audio łącznie z gęstymi 24/192 . Jakość bajka. Mam kilku znajomych z tego forum którzy też sceptycznie patrzyli na to urządzenie, ale jak zobaczyli sami to byli pod wrażeniem.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Defakto nie ma różnicy dźwiękowej miedzy RN 500 a 602. Bardziej chodzi o fukcję.

Kwestie Wifi możesz załatwić za 100 zł. Bluetooth za 100 zł. Wiec w zależności co ci jest potrzebne możesz wybrać tańszą rn 500 czy tez Onkyo 8130 a dołożyć do kolumn. Moim zdaniem więcej zyskasz.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.