Skocz do zawartości
IGNORED

Townshend Seismic Isolation Podium

Gość kennijczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Witam, co panowie sadza o platformach sejsmicznych townshend audio?

Mialem okazje spotkac tego pana na targach i zobaczyc roznice wykresow drgan na platormie i bez. Problem tylko taki ze glosniki nie byly podlaczone i nie mozna bylo sprawdzic wplywu na brzmienie.

Ponizej film z ta prezentacja i widze inni wystawcy (min Mike Valentine ktory jest tam bardzo szanowany) wypowidadaja sie bardzo pozytywnie:

http://www.townshendaudio.com/seismic-speaker-isolation-tap-test/

W prasie angielskiej rowniez zachwyty (ponizej), co zainteresowalo mnie tematem i stad pytanie.

http://i1377.photobucket.com/albums/ah72/kenniGT/Audio%20-%20Rozne/townshend%20audio%20podiums%201_zpslghbjbj2.jpg

http://i1377.photobucket.com/albums/ah72/kenniGT/Audio%20-%20Rozne/townshend%20audio%20podiums%202_zpstrhianen.jpg

Seismic-Podium-Utopia-Focal1.jpg

http://www.townshendaudio.com/hi-fi-home-cinema-equipment-vibration-isolation/hi-fi-home-cinema-vibration-isolation-speaker-podiums/

https://www.audiostereo.pl/topic/124999-townshend-seismic-isolation-podium/

W HiFi+ tez się tym podniecają. Ciekawa koncepcja.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

W Monachium jak najbardziej można było posłuchać kolumn ustawionych na platformach Townshend Audio - grały szwajcarskie Credo. W dodatku spokojnie można było porozmawiać z całą załogą, gdyż oprócz przedstawicieli dwóch w.w. marek była tam jeszcze ekipa naszej Audiomici. Ze zdjęciem kolumn z platform i ponownego postawienia też nie sądzę, żeby był problem.

MOC2015-0679.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

O prosze, okazuje sie ze ja tez sluchalem takiego zestawu nie majac tego swiadomosci. Art tutaj graly o wiele lepiej niz w Warszwie. Wiecej precyzji i szybszy bas, szeroka scena. Tylko teraz... czy to sama elektronika + pomieszczenie czy moze te platormy tez cos tam daja?

Z Soulution to nie dziwne że szybszy bas.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Musze dodać ze tematem zainteresowały mnie jeszcze dwie sprawy. Kiedyś pisaliśmy o 'woreczkach'. Miałem okazje się z nimi spotkać, gdy stały na Avalonach Transcendent. Trochę się uśmiechnąłem i zagadałem z wystawcą 'po co to na takich głośnikach'. Pokazał mi. Zdjął woreczek i głośniki drgały wyczuwalnie. Z woreczkiem, o wiele stabilniej choć wciąż trochę wibracji. Zaskoczyło mnie to, w sumie nie woreczek, ale to ze Avalony tak tańczyły. Nie miałem z nimi wcześniej do czynienia. Ba, nigdy nie dotykałem żadnych kolumn w celu sprawdzenia wibracji... Druga istotniejsza sprawa która dala mi więcej do myślenia to Kef Blade. I tu odwrotna historia. Wibracje wyeliminowane w fazie projektowej. Moneta postawiona na sztorc na pracującej kolumnie stoi stabilniej niż na lodowce u anorektyka. Podoba mi się jak kef podchodzi do projektowania wykorzystujac młodych inżynierów, najnowsze technologie i projektowanie komputerowe. Przemawia to do mnie jako ze sam siedzę w modelowaniu 3d. Dla Kefa wyeliminowanie tych drgań było jednym z głównych założeń. Także przy całej mojej ograniczonej wiedzy w temacie audio, logika podpowiada ze jest to temat warty zbadania. I zastanawiam się czy nie jest to temat zaniedbany... w sumie chyba bardziej przez 'lenistwo' projektowe producentów. Użytkownicy natomiast przykładają większa wagę do wpływu drgań na elektronikę. I tutaj właśnie pojawia się ten dziwny pan z podium sejsmicznym, który dodaje jeszcze do tematu mówiąc o drganiach z zewnątrz (kroki w budynku, ruch uliczny itp) i ich wpływie na prace kolumny. Hmm... to by po części tłumaczyło czemu tyle pokoi na targach audio 'nie gra' ;)

blade_force_cancelling_in.jpg

Bardzo ciekawy temat.

Podaję link do bardzo dobrych izolatorów wibracji (mam takie przy mikroskopie). Zapewne na ich podstawie można zbudować odpowiednie platformy. Kluczem jest dobór typu ale na stronie jest tabela, która to znacznie ułatwia. Oczywiście wibracje wibracjom nierówne i zapewne nie tylko waga izolowanego przedmiotu jest istotna (może temat bardziej DIY).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety ceny są mi nieznane.

Ukryta Zawartość

Już w zeszłym roku podawałem ale przypomnę.

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy i powiedział mi że nie ma problemu także do audio!

Oczywiście trzeba podać jakieś dane wstępne typu; jaka masa urządzenia, jakie gabaryty i tłumienie jakich częstotliwości nas interesuje.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawy temat.

Podaję link do bardzo dobrych izolatorów wibracji (mam takie przy mikroskopie). Zapewne na ich podstawie można zbudować odpowiednie platformy. Kluczem jest dobór typu ale na stronie jest tabela, która to znacznie ułatwia. Oczywiście wibracje wibracjom nierówne i zapewne nie tylko waga izolowanego przedmiotu jest istotna (może temat bardziej DIY).

http://www.newport.com/VIBe-VIB320-Mechanical-Vibration-Isolators/987401/1033/info.aspx

Niestety ceny są mi nieznane.

Już w zeszłym roku podawałem ale przypomnę. http://www.bilz.ag/

Rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy i powiedział mi że nie ma problemu także do audio!

Oczywiście trzeba podać jakieś dane wstępne typu; jaka masa urządzenia, jakie gabaryty i tłumienie jakich częstotliwości nas interesuje.

Chyba mozna zalozyc ze przemysl juz dawno znalazl odpowiedz na problemy niechcianych drgan. Zastanawiam sie czy ktos w swiecie audio korzysta z tych rozwiazan. Z tego co sie orientuje to wiekszosc producentow np. stolikow ma conajwyzej jakies wlasne patenty. Czemu nikt nie czerpie wiedzy z takiej dzialki jak chociazby amortyzacja urzadzien wysokiej precyzji czy (pomniejszych) maszyn przemyslowych? Za tanio trzeba by to bylo sprzedawac? ;)

Za tanio trzeba by to bylo sprzedawac? ;)

Producenci dla audio maja własne "patenty" aby nie płacić innym za rozwiązania dostępne na rynku, które po dobrej prasie użytkownicy mogli by dowolnie stosować omijając w/w producenta.

Druga sprawa, że producenci dla audio zazwyczaj stosują znane przyjęte rozwiązania (stożki, kolce, akryl) bo rozwiązania te mają ugruntowaną pozycję na naszym rynku i są "bezpieczne" z biznesowego punktu widzenia.

Do tego dochodzi "strojenie" akcesoriów na słuch ("specjalny stop mosiądzu", "w bólach dobrana kulka ceramiczna"). Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jaki jest cel tych zabiegów.

• 1 miesiąc później...

Ciekawy patent. Lecę jutro na Bristol HiFi Show - może tam będą, to postaram się posłuchać a może także pożyczyć.

Podejrzewam że to rozwiązanie firmy newport które zaproponował tribon może być nie gorsze, a przy tym sporo tańsze.

Chodzi ci o drewniane stropy ?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ciekawy patent. Lecę jutro na Bristol HiFi Show - może tam będą, to postaram się posłuchać a może także pożyczyć.

Podejrzewam że to rozwiązanie firmy newport które zaproponował tribon może być nie gorsze, a przy tym sporo tańsze.

Beda robic demonstracje z tego co czytam: ich wynalazek kontra kolce, moze być ciekawe.

http://www.bristolshow.co.uk/brand_info.lasso?brand=385

Ale najlepiej samemu w domu, takze jak bede mial warunki i sprzet to tez potestuje. Temat mnie interesuje jako ze moje nowe lokum bedzie kolo torow kolejowych.

W bristolu bedziemy ze znajomyn poznym popoludniem. Za pozno na targi wiec czas na male zwiedzanie jedynie zostanie. Jak nie masz planow to zapraszam. A w niedziele paru forumowiczow z klubu uk tez ma sie pojawic.

Nie wiem czy się nie miniemy. Ja będę piątek od ok 12:00 i w sobotę rano. Jak będziesz to z przyjemnością wyskoczę na piwo.

Tak.

Jak tupniesz nogą w betonowy strop to raczej nie będzie aż tak dramatycznie jak na tym filmie.

Nie wiem czy obejrzałeś film do końca - w drugiej części jest o podłogach betonowych. Ile w tym prawdy - nie wiadomo. Może zero.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Tak.

Jak tupniesz nogą w betonowy strop to raczej nie będzie aż tak dramatycznie jak na tym filmie.

Nie chodzi o poziom dramatu tylko o sam fakt ze dragania sa przenoszone. Jak slyszysz w betonowym budynku interackcje sasiadow czy to przyjazna czy agresywna, to znaczy ze przegrody betonowe pionowe lub poziome drgaja gdyz przenosza czesc cisnienia akustycznego na druga stronę.

Nie wiem czy się nie miniemy. Ja będę piątek od ok 12:00 i w sobotę rano. Jak będziesz to z przyjemnością wyskoczę na piwo.

Bedziemy wyjezdzac z Londynu kolo 14 w sobote wiec pewnie kolo 17 dotrzemy. Hotel mamy zaraz obok targow. Jakbys jeszcze byl to piwko bardzo chetnie.

Nie chodzi o poziom dramatu tylko o sam fakt ze dragania sa przenoszone. Jak slyszysz w betonowym budynku interackcje sasiadow czy to przyjazna czy agresywna, to znaczy ze przegrody betonowe pionowe lub poziome drgaja gdyz przenosza czesc cisnienia akustycznego na druga

Przy podłodze wykonanej z drewna pewnie jest jakiś sens zastosowania takich platform.

Jednak nie wiem czy przy stropie wykonanym w nowoczesnym budownictwie usłyszysz roznice pomiędzy tymi platformami a kolcami + podkładki ?

Pytanie jest : czy warto strzelać do muchy z armaty ?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Przy podłodze wykonanej z drewna pewnie jest jakiś sens zastosowania takich platform.

Jednak nie wiem czy przy stropie wykonanym w nowoczesnym budownictwie usłyszysz roznice pomiędzy tymi platformami a kolcami + podkładki ?

Pytanie jest : czy warto strzelać do muchy z armaty ?

Dobre pytanie. Daj mi rok i przetestuje bo będę miał betonowy strop i może jakiś głośnik się nawet znajdzie. A jak nie to moja dziewczynę na tym postawię i każę śpiewać ;)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Towshend Podium nie dalo sie akustycznie przetestowac na targach w bristolu ale jest mozliwosc ich przetestowania i oddania. Trzeba pokryc tylko samamu koszty wysylek. To co troche przekonalo mnie ze to moze dzialac bylo inne urzadznie (zaczerpwniete przypuszczam z branzy studyjnej). Panowie robili testy przelaczajac szybko dwie takie same kolumny na podstawkach i bez (jak na zdjeciu - podstawka o ktorej mowie widac stoi na ziemi obok kolumn). Slychac bylo ze daje to efekt. Bas byl lepiej kontrolowany, i scena jakby powiekoszona, do tego gora lekko bardziej klarowna. Potwierdzone przez kolege z ktorym bylem.

http://s1377.photobucket.com/user/kenniGT/media/Audio%20-%20Rozne/Audio%20Bristol%202016/P1030091_zps0jahgqhj.jpg.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.