Skocz do zawartości
IGNORED

Co po Harberth shl5 ?

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule szukam nowych kolumn do pokoju 16m2 do około 12kzl .Sprzedaje shl5 nie ze względu jak grają a ze względu ze sa zbyt duże i moja kobieta non stop marudzi a sam lubie czasem zmiany ale nie zawsze wychodzą mi na lepiej . Harberthy dawały mi hektary przestrzeni , sceny muzykalności , były separacja dźwięków i piękny wokal -wiem nawet w takim małym pokoju grały lepiej niz nie jedne mniejsze monitory .Brakuje mi sprężystego twardego basu i więcej dynamiki Oczywiscie wiem ze wszystkiego nie mozna mieć za ta cene , wiem ze trzeba iść na kompromisy.Mysalem ze moze jak lubie harberthy to iść w 30.1 , gabarytowo sa mniejsze ale boje sie ze już nie będzie takiej sceny i przestrzeni .Mam na oku tez trochę inne granie jak proac d20 .Najlepiej proszę propozycje kolumn nie polskich ze względu ze siedzę w uk i polskie produkty cieżko mi posłuchać .

Będzie to grało z luxmanem 505f ktory jest ciepłym i mocnym wzmacniaczem i dużym basem z lekko wycofana góra i linn Majik ds stremerem . Najlepiej średnie monitory albo małe podłoglowki . Dziękuje

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/124958-co-po-harberth-shl5/

Ale to zupełnie inne granie niż Harbethy ...

Polecił byś coś godnego uwagi

Z tego co czytałem te focale potrafią zagrać nerwowo , jazgotliwie i sa wybredne co do reszty toru .

I tak właśnie grają ... ale bas mają sprężysty ;-)

Dynaudio Special 25

"Konkluzja

Wybitny monitor. W cenie do 20 kzł powalczy z nim chyba tylko Harbeth Super HL5."

;-))))))))))))))

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecił byś coś godnego uwagi

Może dał byś szanse polskim konstrukcjom. Taki model AURUM IIIs od Studio 16 Hertz. Warto by spróbować z samej ciekawości. Posłuchać, a potem napisz jak to gra bo też jestem bardzo ciekaw :) Z producentem łatwo się dogadać na słuchanie u siebie.

O cholercia, chyba pojechałem po bandzie, bo te mogą być za tanie po drogich herbatnikach.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

No tak "szagier83" też miałem SHL5 w pomieszczeniu 30 kwadratów były to super głośniki. Po przeprowadzce do 17 kwadratów było bardzo źle sprzedałem z żalem, zresztą pisałem o tym w innym wątku. Może rzeczywiście wypróbować M30.1 bo warto ale właśnie M30.1 a nie M30. po drodze miałem niby małe podłogówki AP Sitara ale w 17m2 też trochę za mocno kopały basem. W związku z tym postanowiłem przeczekać i kupiłem po cenie dosyć bardzo okazyjnej JM Lab Electra 906. Jakoś to gra, przynajmniej tak że nie jestem zdesperowany aby je na siłę zmieniać. Proponuję posłuchać F1008be może to będzie to czego szukasz słuchałem ich i małych pokojach grają. Można jeszcze tak kolega wyżej napisał Graham Audio LS5/9 (tylko z tym że to sporo więcej niż twój zakładany budżet) są lepsze od SHL5 i M30.1 w każdym calu i jakbym miał wolne 16kzł to bym je kupił byłby to koniec szukania głośników.

Oczywiście jest to moje zdanie i mój gust. Poparte odsłuchami nie każdy musi się z tym zgadzać. Ale warto posłuchać.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Amphion argon 3

Z tym to bym uważał. Harbeth i Amphion to dwa różne światy. Gusta są różne, więc zalecałbym wcześniejszy odsłuch.

Jak w tytule szukam nowych kolumn do pokoju 16m2 do około 12kzl.

Zalicz odsłuch Sonus Faber Minima. Może się sprawdzą.

Przyłączam się do Piopio i namawiam na 25SE, grały u mnie prawie dwa tygodnie z Octave, fantastyczne głośniki. Generalnie mają wszystko o czym napisałeś. Twojej kobiecie też się spodobają, bo są bardzo eleganckie. Jeszcze jedno, wokal będzie lepszy niż w Harbeth.

Z delikatności nie chciałem tego proponować ... ale taka myśl przemknęła mi przez głowę ... ;-)

Nie można iść w kompromisy odnośnie sprzętu ... sprzęt ma grać i dawać maksymalne zadowolenie.

Sorry ale partnerka audiofila powinna to zrozumieć.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Właśnie, tym bardziej, że znalezienie synergii w sprzęcie jest dużo bardziej skomplikowane niż dobranie torebki do butów. Przemaluj na różowo te swoje Herbatniki, może akurat się spodobają! :)

Różowy kolor to dopiero by mnie wyrzuciła z nimi do mojego małego pokoju :)) Rozchodzic sie chyba nie dobry pomysł , drożej by wyszło niz nowe lepsze kolumny :))

Moze i dobrze grają ale zawsze mozna mieć lepiej , duzo ludzi mówi ze wkładanie shl5 do takiego małego metrażu jakim jestem mój 16m2 pokój nie jest dobrym pomysłem -a ja uparłem sie i wstawiłem

Najbezpieczniejsza opcja będzie iść w harberth 30.1

Ale przed zakupem ich posłucham proponowanych tutaj kolumn .Odpuscze sobie focale 1008be bo jakoś nie przemawiają za mną

Gość

(Konto usunięte)

Różowy kolor to dopiero by mnie wyrzuciła z nimi do mojego małego pokoju :)) Rozchodzic sie chyba nie dobry pomysł , drożej by wyszło niz nowe lepsze kolumny :))

Moze i dobrze grają ale zawsze mozna mieć lepiej , duzo ludzi mówi ze wkładanie shl5 do takiego małego metrażu jakim jestem mój 16m2 pokój nie jest dobrym pomysłem -a ja uparłem sie i wstawiłem

Najbezpieczniejsza opcja będzie iść w harberth 30.1

Ale przed zakupem ich posłucham proponowanych tutaj kolumn .Odpuscze sobie focale 1008be bo jakoś nie przemawiają za mną

Dołóż trochę i Diapasonom daj szansę...będzie pięknie i piękne granie...

Diapasony są bardzo muzykalne, naturalne ze sceną na innym poziomie niż konkurencja, a to wszystko dzięki bezpośredniemu połączeniu głośnika ze wzmacniaczem. Bez zwrotnicy. Poprawia to fazowość z tego co czytałem. A podczas odsłuchu będąc poza bazą kolumn Diapasony wciąż generowały scenę za liną kolumn i to daleko.

Spełniają oczekiwania z opisu.

Model karis z podstawkami to kosztu 12,5 tys. Słyszałem je w 50m2 i sufit na poziomie 3,6 m. Nie czułem braku w basie, a wręcz byłem zdumiony ich graniem w takim metrażu.

Odsłuchaj obowiązkowo.

Sam chce iść w Diapasony.

Jak bym miał wystarczająco dużo $ to bym szedł w Diapasony. Też słyszałem Karisy i byłem w sioku :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Diapasony są bardzo muzykalne, naturalne ze sceną na innym poziomie niż konkurencja, a to wszystko dzięki bezpośredniemu połączeniu głośnika ze wzmacniaczem. Bez zwrotnicy. Poprawia to fazowość z tego co czytałem. A podczas odsłuchu będąc poza bazą kolumn Diapasony wciąż generowały scenę za liną kolumn i to daleko.

Spełniają oczekiwania z opisu.

Model karis z podstawkami to kosztu 12,5 tys. Słyszałem je w 50m2 i sufit na poziomie 3,6 m. Nie czułem braku w basie, a wręcz byłem zdumiony ich graniem w takim metrażu.

Odsłuchaj obowiązkowo.

Sam chce iść w Diapasony.

Te glosniki sa na sprzedaz na Niemieckiej gieldzie.Cena 1.890eur

Diapasony pięknie grają, jednak.....myślę, że takie granie po pewnym czasie może się znudzić. Według mnie 25SE przetrwają próbę czasu. To granie na lata. A z humorystycznych aspektów, Diapasony są posadowione na stendach na kulkach. Jakby żona potrąciła to koszt nowych kolumn i koszt rozwodu:)

Jak ma się podobać kobiecie i dobrze grać to może Davone Ray-S? Chociaż nie wiem jak w UK z dystrybucją i możliwością posłuchania. Gdyby się spodobały, to mam prawie roczne na sprzedaż w założonym budżecie.

P.S> A te Diapasony Karisy II to mają bas? W specyfikacji podają, że pasmo od 60Hz

Szwagier, dopóki razem ze swoją Pania nie posłuchacie duetu sił-5 plus Naim nie wiecie, co te kolumny potrafia. Naim mocno dodaje dynamiki, a i basu nie brakuje. Może zamiast zmieniać kolumny zmień wzmacniacz. Jak żona usłyszy, to może nie bedą jej już wymiary przeszkadzać. Dla mojej są piękne. Dobry sprzęt musi być duży:))))))

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Szwagier, dopóki razem ze swoją Pania nie posłuchacie duetu sił-5 plus Naim nie wiecie, co te kolumny potrafia. Naim mocno dodaje dynamiki, a i basu nie brakuje. Może zamiast zmieniać kolumny zmień wzmacniacz. Jak żona usłyszy, to może nie bedą jej już wymiary przeszkadzać. Dla mojej są piękne. Dobry sprzęt musi być duży:))))))

Naim gra inaczej niz mój Luxman

Ale wile mojego Luxmana ktory jest mocny i ma charakter grania niczego mi nie brakuje - jakbyś wyczytał dobrze to bie chodzi o granie a gabaryty poprostu . Sa duże w moim małym salonie i tyle reszta tak samo jak pisałem w pierwszym poście

Art Emotion Monitor znajdź second hand i na 10 lat masz spokój z szukaniem czegokolwiek - są REWELACYJNE do mniejszych pomieszczeń....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.