Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki granitowe jaki wymiar?

sayid

Rekomendowane odpowiedzi

Filc, np samoprzylepny w arkuszach? Świetny pomysł, ale pod warunkiem, że nie po całości, lrcz na narożnikach podstawy. Była tu już o tym dyskusja i za sprawą mojej namowy, jeden z kolegów tak ptzykleił- pisał później, że sprawdziło się w 100%.

Półka na której stoi kolumna- wymiar podstawy kolumny. Podstawa większa dla lepszej stabilności.

Dokładnie tak też myślę.

Stabilność ważna, lecz póki po pokoju nie biegają dzieci (wtedy i tak nic nie poradzisz) - estetyka - ważniejsza.

A z tym filcem, cośmy się z @porlickiem pochichrali - to wcale nie taka głupia rzecz, mając panele (nie wiedząc, co pod nimi).

Pozdro.

Jacek.

Ja się nie chichrałem- jeśli to podłoga pływająca, to jakiekolwiek kolce można sobie wsadzić... Zabrzmiało to trochę jak SM, ale to niestety prawda.

Jedynym wyjściem w takim przypadku jest jak najcięższa podstawka i bluetack pod kolumną. Stabilność potrzebną dla dobrej reprodukcji dźwięku zapewni duża bezwładność podstawki a izolację drgań- filc.

Założenia są takie: kolumna 30x35cm, ciężkie podstawki.

Proporcje mają być ok, więc słupek środkowy= połowa szer. kolumny. Poziomy 5cm, (półka jak podstawa kolumny, podstawa= półka+10cm), wysokość wg ogólnych zasad.

Podstawki i kolumny separowałbym kolcami, jrśli stałyby na stabilnej podłodze. W tym przypadku podłoga jest niestabilna (tzw pływająca- panele), stąd potrzeba związania kklumn z ciężkimi podstawkami, co ma zapewnić lepszy dźwięk. Cienka warstwa gluta sklei kolumnę z podstawką, a filc pomiędzy podstawą a panelami podłogowymi odseparuje układ kolumna+podstawa od drgań podłogi.

Moim zdaniem, kolce mają sens WYŁĄCZNIE pod dużymi i ciężkimi kolumnami, małe i lekkie należy łączyć z podstawą.

Twój pomysł by się sprawdził, gdyby kolumnę postawć na półce z książkami, w przypadku tu opisywanym, to przekombinowanie.

Jak wysokie kolumny i w jakim układzie głośników?

>rafał

Dlatego wcześniej pisałem o bluetacku lub podobnym glucie.

Kolumny mają wysokość 60cm

Podstawa 30x35cm

Quadral Sonologue M18

Moja propozycja podstawek- słupek środkowy można wykonać inaczej, np z dwóch klocków- jak się bardziej podoba.

Napisałeś, jak robiłem rysunek, więc opisałem na nim ogólne zasady nt wysokości podstaw- w Twoim przypadku podstawki będą miały ok 40cm, czyli słupek 30 cm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.