Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 400 - 500zł

krisldz

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

stoję przed wyborem jakiejś używki do odtwarzania CD. Budżet - 400 - max 500zł. Reszta sprzętu:

HK AVR 161s Jamo S608 + SUB 210

Dźwiękowo preferuję HK, Denon, Technics, Marantz - wydaje mi się, że technicsy są już na tyle stare, że chyba w tą markę nie chcę inwestować, przynajmniej w kwestii odtwarzacza CD.

Patrzyłem na:

Denon DCD-500ae (głównie ze względu na rok produkcji)

Marantz CD-63SE, CD6000

Kolor: czarny

https://www.audiostereo.pl/topic/124874-odtwarzacz-cd-do-400-500z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz nowszy model praktycznie nowy.

osobiście odradzam kupno starszych klocków które swoje najlepsze lata mają za sobą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz nowszy model praktycznie nowy.

osobiście odradzam kupno starszych klocków które swoje najlepsze lata mają za sobą.

Tak, widziałem go, na allegro też się dzisiaj chyba pokazał - to Twój? :D

Ukryta Zawartość

Nie Ja jestem z Wrocławia ogłoszenie jest z Warszawy.Przy cenie nowego coś 800 zł

nie całe 600 , nie jest źle tym bardziej że nowy nie rozpakowany.Więcej sobie krzyczą

za egzemplarze z wystawki które cholera wie ile mają godzin nachodzone w sklepie.

Musisz wiedzieć że jest to najniższy model więc cudów się nie spodziewaj.

Ukryta Zawartość

Nówka 700zl

Ukryta Zawartość

Dlaczego tak ?

Jeśli mówimy konkretnie o CD - gdy laser jest dostępny ( i tani ) to taki odtwarzacz posłuży jeszcze wiele, wiele lat..

Z drugiej strony wiele z takich starszych urządzeń jakością wykonania i dźwięku odstawia obecne - budżetowe modele daleko w tyle...

Z drugiej strony wiele z takich starszych urządzeń jakością wykonania i dźwięku odstawia obecne - budżetowe modele daleko w tyle...

Właśnie dlatego celowałem w jakąś sprawdzoną używkę...

w cd nie tylko laser się zużywa jak padnie dodatkowy koszt chyba że się kupi tanią chińską podróbkę która jedna na pięć działa.Jak się nie potrafi samemu wymienić

przeczyścić itp dodatkowy koszt.Po za tym nie oszukujmy się jak ktoś sprzedaje

dobre markowe cd powiedzmy 20 letnie gdzie jako nowe kosztowało kupę siana

to nie po to żeby słuchać muzyki raz na tydzień.Takie urządzenie było na pewno mocno eksploatowane.Przy obecnych cenach vintage hi-end Ja osobiście wolę

urządzenie może nie nowe ale paru letnie.

oczywiście każdego indywidualna sprawa co sobie wybiera i kupuje i nie mam zamiaru tego negować.

Dla przykładu powiedzmy że te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (link podpatrzony w jakimś innym wątku) i są tyle warte , z głośników leje się miód na uszy to i tak wolał bym kupić w tej kwocie kolumny obecnie produkowane choć by miały grać trochę gorzej

Ukryta Zawartość

Z powyższym nie zgadzam się kompletnie..

Z używek CD wartych sprawdzenia ( do których wciąż są dostępne tanie i dobre lasery )... Marantz CD52mk2 , Denon 1460 , Denon 1290 , Denon 980 , Marantz 67SE , ONKYO DX-7511 i zapewne wiele innych..

Ukryta Zawartość

Czytałem wczoraj przez kilka godzin ten wątek... Dzięki, jednak nie znalazłem tam tak na prawdę nic konkretnego - większość postów jest po prostu za stara.

Z tego co mi wpadło w oko:

Marantz CD-63 MkII - około 350zł

DENON DCD-500AE - podobnie

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 550C - 550zł (troche budżet przewyższa, ale jak ma być znacząco lepszy, to łyknę)

Sony CDP-XE900 QS - 350zł

Marantz CD 6000 - 550zł

Sony SCD-XB940 - 500zł

Yamaha CDX-596 PRO - 500zł

DENON DCD-755AR - 350zł

DENON DCD-735 - 449zł

SONY CDP-XB740QS - 399zł

Muzycznie - słucham prawie wszystkiego, poza klasyczną, z głównym naciskiem na HH/Rap/RNB, Jazz/Blues i jakieś czile

Coś ktoś poradzi przy wyborze? Czy do wszystkich ww. klocków są dostępne części?

Ukryta Zawartość

oczywiście nie mówię o wydaniu 500zł i łączeniu optykiem czy coaxialem, tylko o jakimś tańszym transporterze, a reszte obsłużyłby mój ampli? - Może to lepsze rozwiązanie? Pytam, bo nie mam porównania i wiedzy :)

Sam za swojego Ca c350 dałem 600 zł parę miechów po gwarancji pudło papiery stan igla.Jak masz możliwość kupić C 550 za 550 zł to tez wart zainteresowania jak jeszcze z pewnego źródła to bym brał

Czytałem wczoraj przez kilka godzin ten wątek... Dzięki, jednak nie znalazłem tam tak na prawdę nic konkretnego - większość postów jest po prostu za stara.

Z tego co mi wpadło w oko:

Marantz CD-63 MkII - około 350zł

DENON DCD-500AE - podobnie

CAMBRIDGE AUDIO AZUR 550C - 550zł (troche budżet przewyższa, ale jak ma być znacząco lepszy, to łyknę)

Sony CDP-XE900 QS - 350zł

Marantz CD 6000 - 550zł

Sony SCD-XB940 - 500zł

Yamaha CDX-596 PRO - 500zł

DENON DCD-755AR - 350zł

DENON DCD-735 - 449zł

SONY CDP-XB740QS - 399zł

Muzycznie - słucham prawie wszystkiego, poza klasyczną, z głównym naciskiem na HH/Rap/RNB, Jazz/Blues i jakieś czile

Coś ktoś poradzi przy wyborze? Czy do wszystkich ww. klocków są dostępne części?

Tak na marginesie - te ceny to od handlarzy? Przykładem Denon DCD735. Jego można kupić w kwocie 90 zł w stanie mocno średnim, do kwoty 150 w stanie dobrym i bez pilota, kończąc na kwocie około 250 w stanie fabrycznym i ze wszystkim - handlarze krzyczą mniej więcej tyle, ile napisałeś...Na olx 735 stały po 200 i koleś nie mógł sprzedać.

Ps - ważna kwestia to dostępność laserów. Nowych nie dostaniesz, zostają zamienniki, a te mają jakość średnią. Nie ma co się pakować w sprzęt, do którego w ogóle nie dostaniesz lasera, a sam dodam, że używany CD za 500-600 w stylu CA dla mnie to średni pomysł...bo nowe playery z gwarancją 2-3 letnią kosztują mniej więcej 700. Jak ma paść, to padnie. Tak, wiem, przetworniki - skoro mowa o używkach to takich, do których lasery dostaniesz. Sam Marantza odpuściłbym sobie bo rzadko do tego pojawiają się napędy. Na allegro czasami widać je, ale zamienników KSS jest od groma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.