Skocz do zawartości
IGNORED

Techniczny problem z Leben RS-100U

absinth3

Rekomendowane odpowiedzi

Na klubie lebena poprosiłem o pomoc ws preampu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Witam!

Mam od kilku lat Leben RS-100U, który grał u mnie absolutnie sporadycznie. Teraz męczę go z lap-->r-DAC-->końcówka Electrocompaniet ECI-2 (sic!). Problem jest taki, że w konfiguracji direct in + direct out obecne jest męczące brumienie, niezależne od ustawienia głośności- słychać je nawet w cichych partiach muzyki. Do tego kable z direct out do końcówki są wrażliwe na ustawienie i na dotyk palcami- brumienie się nasila.

Przepiąłem kable na wyjście zmienne i ustawiłem je tak, że potencjometr głośności stoi na 12- brumienie znikło zupełnie, podobnie jak wpływ ułożenia czy macania.

Na Variable - dźwięk jest nieco wyższy(tonacja) i węższy(scena)

na Fixed - wypełnienie jest większe, scena szersza, dźwięk nieco ciemniejszy, chyba kosztem świetlistości i rozdzielczości góry.

Z fixed jest też kłopot, że dopuszczalną głośność uzyskuje się przy 3-5 skokach potencjometru czyli ok godziny 8.

Ani jeden, ani drugi sposób grania nie jest optymalny, ale skłaniam się ku wersji fixed.

Oto charakterystyka ECI-2

Ukryta Zawartość

Niestety jestem technicznym analfabetą, pomóżcie więc proszę"

i nie uzyskałem rozwiązania .

Proszę więc osoby obznajomione z tego typu sprawami o sugestie, propozycje, rozwiązania itp

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

https://www.audiostereo.pl/topic/124801-techniczny-problem-z-leben-rs-100u/

Dzięki Koledzy!

Innych nie próbowałem. Ten jest ekranowany a poza tym grałem z CD z regulowanym wyjściem i tym samymi interkonektami bezpośrednio na końcówkę ECI-2- zero problemu. Próbowałem teraz "uziemić"- od ground do kaloryfera- bardzo znaczne nasilenie brumu.

Masa układu? Nic tam nie grzebałem a spodziewam się, że jest to zrobione fabrycznie. Ale faktycznie trzeba sprawdzić

Zrob jak radzil ,kolega zelo7, dodatkowo mozesz probowac polaczyc kabelkiem wszystkie metalowe obudowy. Ale koniecznie ktoras musi byc podpieta do masy ukladu. Jesli nie wiesz jak to sprawdzic to wez miernik unweralny z wlaczonym mierzeniem diod, polacz jedna sonde z zewnetrzna czescia wejsca/ wyjscia RCA i dotykaj kolejne obudowy, oczywiscie gole miejsca bez farby, gdzie nie piszczy to polacz z masa. JEsli podlaczenie do grzejnika tworzy buczenie to oznacza ze tworzys sie petla masy pomiedyz uziomem ,a masa ukladu.

Zrob jak radzil ,kolega zelo7, dodatkowo mozesz probowac polaczyc kabelkiem wszystkie metalowe obudowy. Ale koniecznie ktoras musi byc podpieta do masy ukladu. Jesli nie wiesz jak to sprawdzic to wez miernik unweralny z wlaczonym mierzeniem diod, polacz jedna sonde z zewnetrzna czescia wejsca/ wyjscia RCA i dotykaj kolejne obudowy, oczywiscie gole miejsca bez farby, gdzie nie piszczy to polacz z masa. JEsli podlaczenie do grzejnika tworzy buczenie to oznacza ze tworzys sie petla masy pomiedyz uziomem ,a masa ukladu.

Czyli sprawa poważniejsza niż myślałem. Trza to oddać fachowcowi, bo w moim wykonaniu wybuch pewny

Nie przesadzajmy. Sprobuj jak pisalismy. Znajdz gole elementy budowy np lapa i daca, polacz je chwilowo dotykajac jakims przewodem. Sprawdzaj czy buczenie zniklo, nie dotykaj koncowek przewodu i obudowy bo moze lekko cie kopnac.

• 2 tygodnie później...

Żadne kombinacje zwierania nie spowodowały ustąpienia brumu- jedynie nasilenie.

Wymieniłem lampy sterujące z Sylvanii pseudo-NOS na Genalexy od przyjaciół Moskali i brumienie spadło znacznie, ale pozostaje. Podobnie jak mikrofonowanie

Pozdrawiam

1.Spróbuj odłączyć wszystkie źródła od preampa - jak z przydźwiękiem ?

2.Odłącz uziemienie od preampa - jak z przydźwiękiem

Czy było coś wymieniane w preampie oprócz lamp, jakim przewodem łączysz pre z końcówką ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Do wczoraj grałem sobie tak, jak opisałem powyżej. Od dziś mam już zasadniczy sprzęt i Lebena spróbuję uruchomić za jakieś 2 tyg, podłączając go do końcówek Single Six. Więc będzie: żródło

1. Lektor V-->leben--Single six

2. laptop-->r-dac-->leben-->Single Six

Jak uładzę się z Lebenem dołączam gramofony, więc musi być OK

RS-100 ma przełącznik direct on/off

niezależnie od pozycji przydźwięk jest obecny w identycznym nasileniu. Poza lampami nic nie grzebałem (nawet bezpiecznik oryginalny haha).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pkt 2: on ma gnd niepodłączony do niczego- podłączenie do kaloryfera- ogromny przydźwięk. Z masą nic nie robiłem

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pkt 2: on ma gnd niepodłączony do niczego- podłączenie do kaloryfera- ogromny przydźwięk. Z masą nic nie robiłem

Kaloryfer to najgorsza opcja dla audio. Skombinuj przewód 2 żyłowy, bez uziemienia.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Kaloryfer to najgorsza opcja dla audio. Skombinuj przewód 2 żyłowy, bez uziemienia.

To akurat mogę zrobić. Dzięki - cholerka zapomniałem o takiej opcji

To akurat mogę zrobić. Dzięki - cholerka zapomniałem o takiej opcji

Spróbuj, tonący brzytwy się chwyta ;))

Ja użytkuję gramofon z wtyczką bez uziemienia.

W jednej polaryzacji mam duży przydźwięk, a w odwrotnej zero brumu.

Podłączenie mojego preampu kablami RCA węglowymi też powoduje brum, metalowymi nie.

Podłączyłem Lebena kablem komputerowym z usuniętym fragmentem przewodu uziemiającego, czyli kablem bez uziemienia. Brumienie CAŁKOWICIE ustało. Po kilku godzinach grania, nic złego się nie dzieje.

Spróbuj, tonący brzytwy się chwyta ;))

- no i się chwyciłem i zadziałało: dziękuję!

BARDZO KOLEGOM DZIĘKUJĘ ZA PORADY

Zrobiłem to na własną odpowiedzialność i z duszą na ramieniu, proszę więc nie traktować przypadku mojego Lebena jako rozwiązania podobnych problemów. To, że u mnie nic się nie spaliło nie oznacza, że jest to bezpieczny sposób.

Podłączyłem Lebena kablem komputerowym z usuniętym fragmentem przewodu uziemiającego, czyli kablem bez uziemienia. Brumienie CAŁKOWICIE ustało. Po kilku godzinach grania, nic złego się nie dzieje.

- no i się chwyciłem i zadziałało: dziękuję!

BARDZO KOLEGOM DZIĘKUJĘ ZA PORADY

Zrobiłem to na własną odpowiedzialność i z duszą na ramieniu, proszę więc nie traktować przypadku mojego Lebena jako rozwiązania podobnych problemów. To, że u mnie nic się nie spaliło nie oznacza, że jest to bezpieczny sposób.

Ważne że pomogło :)).

Po za tym, takie problemy mogą występować przy łączeniu urządzeń dzielonych, temat rzeka, bardzo dobrze opisany przez forumowego kol. Grzegorz7 .

A no właśnie- teraz powoli dojdzie pre gramofonowy, dvd, mały dac do lapka plus upgrady Lebena bo się okazało, że gra bardzo fajnie bez tej pętli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.