Skocz do zawartości
IGNORED

Q Acoustics 2020i vs 3020i

Artur W Czapce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Zamierzam kupić sobie jakieś nieduże monitorki (ze względu na brak miejsca w pokoju). Miałem okazje słuchać Q acoustics 2020i i powiem, że zrobiły na mnie jak najbardziej pozytywne wrażenie. Lecz wiem, że istnieją jeszcze takie pudełka jak 3020i, nie bardzo wiem czym one się różnią, informacji w internecie bardzo mało, wszelkie specyfikaje tych dwóch monitorów wyglądają identycznie...oprócz ceny (3020i są mniej więcej droższe o 200 zł za szt.). Czy opłaca się dorzucić te 400 zł ? Niestety w okolicy nie mam możliwości odsłuchu. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

PS. Poki co dysponuje Denonem PMA 510ae, jeżeli ktoś ma lepszą opcję na monitory to oczywiście też wezmę to pod uwagę. (CD jeszcze nie posiadam, ale niedlugo się zaopatrzę ). Muzyka głównie rock, metal i jakaś psychodela.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/124791-q-acoustics-2020i-vs-3020i/

Cześć

Może się mylę, ale z tego co piszesz wynika że z braku miejsca monitory mogą stać u ciebie blisko tylnej ściany. Raczej nie jest takie ustawienie wskazane, szczególnie dla konstrukcji z otworem bass-reflexu z tyłu, może lepiej zainteresuj się kolumnami z otworem bass-reflexu umiejscowionym z przodu obudowy. Np. takimi jak Monitor Audio BX2, dodatkowo będziesz miał w tych kolumnach niższe zejście na basie niż dla monitorów Q Acoustics. Jeżeli masz jednak pokój bardzo mały, to Monitor Audio BX2 mogą być trochę za duże.

Witaj,

zacznę od QAcoustics, to bardzo dobre, równo grające monitorki, które możesz spokojnie połączyć z Twoim wzmacniaczem. Najnowsza seria jest pod kilkoma względami poprawiona, szczególnie słychać to w większej swobodzie granie, lepszej analitycznosci. Tak więc jeśli budżet pozwoli, to na pewno warto rozważyć model 3020.

Jeśli natomiast słuchasz mocniejsze kawałki, lubisz jaśniejsze, ostrzejsze brzmienie z wyraźnie prowadzonym basem, spójrz proszę na monitory Melodika BL20 (http://q21.pl/melodika-bl20.html). To bardziej wyeksponowane skrajne pasma i cofnięty środek w stosunku do Q Acoustics.

Jeśli natomiast możesz przeznaczyć trochę większy budżet oraz w przyszłości bierzesz pod uwagę wymianę wzmacniacza na model wyższy, spójrz proszę na Monitor Audio Bronze 2 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Już wcześniej brałem pod uwagę Monitor Audio BX2, ale gdzieś znalazłem bezspośrednie porównanie ich z Q Acousticami i wyszło na to że Monitor Audio są o wiele jaśniejsze i mniej gadają w niższych rejestrach. Więc odpuściłem je sobie, bo wiem ze mój danonek należy raczej to wzmacniaczy bardziej lubiących wyższe rejestry niż niższe, dlatego szukam monitorów nie za jasnych, żebym nie miał całkiem sterylnego brzmienia.

Jeżeli chodzi o bas reflexy to rzeczywiscie kolumny beda stały dosyc blisko ściany. Bronze 2 to fajna opcja, ale troche za kosztowna, i moge otrzymać weto od płci przeciwnej :P. ale rozwarze oczywiście.

dzieki za pomoc. postaram sie zorganizowac torche więcej miejsca, bo sam pokój nie jest mały (ok. 20m2), ale problem istnieje z meblami których nie moge sie pozbyć, a zawalają mi szczelnie całą scianę.

BX2 nie ukrywają wysokiego zakresu, ale nie są za jasne. Z tego co widziałem w necie, Denon PMA 510ae ma charakterystykę przenoszenia dosyć równą w zakresie słyszalnym, jest ona podbita jedynie powyżej progu słyszalności. Ja bym się tym za bardzo nie przejmował. Nie mogę zgodzić się z tym, że Monitor Audio BX2 "mniej gadają w niższych rejestrach". Ponieważ po pierwsze z danych katalogowych producentów wynika co innego. Po drugie sam mam Monitor Audio BR2 i wiem z autopsji, że na początku monitory te mają mało basu, który pojawia się dopiero po jakimś czasie wraz z ich wygrzaniem. Zauważyłem w niektórych testach kolumn Monitor Audio, że recenzenci testują za mało wygrzane egzemplarze i niesprawiedliwie oceniają je że mają słaby bas, co nie jest prawdą. Myślę że do pokoju 20 m2 kolumny Q Acoustics 2020i i Q Acoustics 3020i będą za małe. Pozdrawiam.

Po prostu jakis czas temu wyczytałem na zagranicznym forum taki wątek, i wywnioskowałem z tego że q acoustics brzmią znacznie cieplej i przyjaźniej (cokolwiek to oznacza). Po prsotu chce uniknąć sterylnego brzmienia, które miałem po podłączeniu PAradigmów monitor 7 v.6

jeśli natomiast możesz przeznaczyć trochę większy budżet oraz w przyszłości bierzesz pod uwagę wymianę wzmacniacza na model wyższy, spójrz proszę na Monitor Audio Bronze 2

Tzn. że w tym momencie nie zagrają dobrze z moim denonem? Bo szczerze mówiąc troche mnie zaintrygowały.

QA2020 to mistrzostwo świata w kategorii jakości do ceny... nie wiem nad czym ty sie zastanawiasz,, tymbardziej że Ci na odsłuchu bardzo siadły :>

Do serii 3000 nie ma sensu dokładać bo w "audio" prawie zawsze lepszy był stary model ;>

Ponieważ znalazłem na necie taki oto filmik porównujący obie konstrukcje. wiem że to nic nie warte takie odsłuchy, ale wg.mnie wyraźnie tutaj słychac bardziej klarowne i mniej pudełkowate brzmienie 3020. dlatego zgłupiałem i założyłem ten temat.

Q acoustics 2020i to przyjemne, fajne granie w niskiej cenie, ale jak jeszcze ich nie kupiłeś i mogę zrobić u Ciebie małe zamieszanie to spróbuj jeszcze posłuchać gdzieś Heco Music style 200, aleva 202 albo celany/metasy 301.

Jak będe miał okazje to oczywisie posłucham, ale póki co skupiam sie najbardziej na Q acoustics 3020 i Monitor Audio bx2 ew. Bronze 2 (używki).

Dzięki za wszelkie opinie i rady,

• 2 miesiące później...

Pewnie już po zakupach ale dodam swoje 3 grosze / 2020i to mistrzostwo w klasie -potwierdzam - miałem 2050i i to dopiero jest konturowe granie z wycofaną średnicą która w dodatku ma słabą barwę owszem do koncertów ujdzie ale jazz i okolice tu nie dają rady wokal paskudny - 2020i miały grać na tyłach a grają na frontach te pierwsze sprzedane amen MA bx 2 miałem i nie rozumiem what hifi w ogóle -chyba dostali za nie walizkę pieniędzy - test w naszej prasie bardziej adekwatny - średniaki a od siebie dodam że bez suba nie da się ich słuchać dłużej niż pół godziny / 2020i koszą konkurencję do 2000 no może dali lektor 2 ew magnat ale już bez takiej barwy a bas mają nawet równiejszy niż dynaudio 2/6 - dla mnie kozak

2020i to na prawde dobre kolumienki 3020 maja poprawione wysokie i niskie tony. Jesli ktos szuka milych głosnikow to 2020 sa dobrym rozwiazaniem natomiast jesli ktos szuka emocji w dzwieku to 3020.

Takze polecam dolozyc do zestawienia Heco MusicStyle 200 zamiast MA.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Jak będe miał okazje to oczywisie posłucham, ale póki co skupiam sie najbardziej na Q acoustics 3020 i Monitor Audio bx2 ew. Bronze 2 (używki).

Dzięki za wszelkie opinie i rady,

i jak sprawuja sie twoje QA 3020 ? od kilku dni zakupilem je do swojego mini Denon M39 i mam wrazenie jak by mialy bardzo malo basu.. co moze byc powodem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.