Skocz do zawartości
IGNORED

Lepszy dźwięk z TV Panasonic TX-50ET60

Radauskas

Rekomendowane odpowiedzi

No i rozkręciłem drania w weekend. Są 3 tory dźwięku - L/P - wysoko lub wysoko/średniotonowy i Centralny - nisko lub nisko/średniotonowy ( ciężko wyczuć ). Wszystkie głośniki w okolicach 6 ohm. Podłaczyłem na rozebranym TV 3 kolumny pod te tory. Jakaś poprawa dźwięku była ale trzeba by sporo poeksperymentować z różnymi głośnikami. Na koniec wyprowadziłem tylko na zewnątrz kabel od głośnika centralnego ( odłączyłem wewnętrzny ) i podłączyłem jakąś małą kolumienke z małym głośnikiem nisko/średniototwym. Jest lepiej bo dźwięk nie jest już taki "pudełkowy" ale spróbuje jeszcze w jakiś weekend z tym powalczyć. Najbardziej brakuje mi wiedzy jaki podział pasma w TV zrobiony jest dla głośników L/P i C. Bo nie wiem czy L/P to wysokotonowe czy średniotonowe i czy C to średniotonowy czy niskotonowy.

Z ich wyglądu nie da się tego jednoznacznie ustalić.

Ale domyślasz się jaki to "subwoofer"? Membrana jak w niektórych wysokotonowcach :) Tyle, że upakowany w jakąś płaską plastikową skrzynke. Ten podział pasma byłby wskazówką do zrobienia jakiegoś DIY soundbara. Bo zasadniczy pomysł to właśnie taki pasywny soundbar, który zawierałby głośniki L/P + Sub podłączone do bebechów TV + osobna sekcja kolumny centralnej do zestawu kina domowego. Cos w stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko lepiej spasowane do moich parametrów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:) nie chodzi tu o moc! Jak będę chciał głośno to odpale wzmacniacz, który mam podłaczony. Chciałem jedynie polepszyć g.. nianą jakoś dźwięku z TV przy oglądaniu wiadomości albo "M jak..." itp. :)

Mój poprzedni TV to jakiś stary Samsung LCD Z grubą ramką i z pewnością z większymi głośnikami. Jak kupiłem tego nowego cienkiego Panasonica to 3 dni się zastanawiałem czy nie wsadzić go z powrotem w karton i nie oddać ( ze względu na dźwięk ). Ale po 3 ech dniach jakoś przyzwyczaiłem się do tego dźwięku. Róznica w stosunku do starego TV ogromna. Teraz chciałbym to poprawić.

Ukryta Zawartość

Kup takie coś, głośniczki poprzylepiasz po bokach, suba z tyłu i jeszcze nikt nie pozna że to "custom" ;)

Ukryta Zawartość

Niepotrzebnie tak się męczysz i kombinujesz. Wystarczy użyć soundbara, który wspiera funkcję Viera Link/HDAVI Control, wtedy pilotem od TV można sterować głośnością soundbara.

szczerze mówiąc to spodziewałem się, że jakas taka opcja powinna być. Ale szczerze mówiąc świetnie sobie z konfiguracją radziłem kiedy technologia kończyła się na "stereo". Kiedy teraz czytam instrukcje od TV albo kina domowego z tymi wszystkimi nowoczesnymi bajerami to czasami nie wiem co autor chciał powiedzieć :) Viera Link to chyba jakiś system wyłącznie Panasonica (?) Czyli trzeba znowu sprawdzać co soundbar potrafi. Dzwoniłem do 3 sklepów, byłem też w weekend przy okazji w Saturnie i EURO. Generalnie sprzedawcy nic nie wiedzą o tych sprzętach,.. tyle co napisane na pudełku.

Fakt, Viera Link to pomysł Panasonica, podobno jest kompatybilny z innymi, ale z tym bywa różnie. Nie widzę innej możliwości, jak ściągnęciej ze strony Panasonica instrukcji od soundbarów, poczytanie i przetestowanie w domu któregoś z nich. Czyli będziesz musiał jakiś kupić i ew. zwrócić do sklepu jak nie będzie chciał działać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.