Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory DIY

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W drogich kiolumnach gdzie budżet na to pozwala można fantazjować do woli. A wszystko będzie akustycznie lepsze od prostopadłościanu. Jak się dobrze zaprojektuje to i kilka dużych głosników basowych w kolumnie nie wygląda źle :)

Ależ drogi Adamie to Ty sie odgrażałeś ,że ... wiec pokaż ten projekt na duuuuuuuuuuuuuuuuuuzym głośniku:)

Tylko nie z boku! nu nu nu...

mnie chodziło po głowie by taki duży bas wyeksponować jak sie tylko da, ale mi przeszło bo ... i tak go widać:)

Ależ Drogi Sławku ... musisz mi uff uff:). Jednych projektów nie mogę publikować inne pojawią się jak przyjdzie właściwy czas :) Jeszcze inne są Nie Moje mimo je Ja je robiłem itd :).

na mojej stronie wisi już bardzo długo odpowiedni przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 x 12 cali na stronie to nie są małe głośniki same moduły basowe ( 1 sztuka ) ważyły ponad 150kg - Sam byłem w stanie podnieść tylko tylną Klapę :)

mimo że projekt już dawno dawno skończony ciągle nie mogę znaleźć chwili aby skończyć relacje Tą i wiele innych :)

O co się odgrażałem - przypomniesz ??

Ukryta Zawartość

Zachwycacie się 3way i macie rację w przypadku dużych pomieszczeń, ale w przypadku 3way nie ucieknie się od korektorów impedancji dla woofera i mida, dlatego chyba lepszym rozwiązaniem jest aktywny dół?

Gość

(Konto usunięte)

Zachwycacie się 3way i macie rację w przypadku dużych pomieszczeń, ale w przypadku 3way nie ucieknie się od korektorów impedancji dla woofera i mida, dlatego chyba lepszym rozwiązaniem jest aktywny dół?

skąd ten pomysł, ze sie nie ucieknie?

myslisz ,że korekcja impedancji głośnika to podstawa filtrowania?

otóz wcale nie:):):)

a jak nazwiesz wycięcie piku impedancyjnego wysokotonówki ??:):)

Ja tam w swoim 3-way mam powycinane wszystkie piki impedancji. Więc w czym problem? Że trzeba dać parę elementów więcej?

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

• 2 tygodnie później...

Chciałbym prosić o pomoc w obliczeniu wielkości oraz długości otworów bas reflex w stosunku do mojej obudowy 215 litrów

Głośnik jaki tam zamontowałem to Tannoy K3828 dane głośnika w załączniku.

Oryginalne Tannoy arden mają prawie 170 litrów 3 tunele o średnicy 10cm i długości 26cm

Ukryta Zawartość

post-48853-0-59411300-1453728177_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że nie będzie to od razu "strzał w dziesiątkę".

Choćby z tego względu, że są różne metody strojenia takich "monitorów" ;-)

Jakby co, to może spróbuj np. u kolegi @Azus - on trochę tego przerobił.

Pi razy drzwi gdyby robić tylko jeden tunel, to mnie wychodzi

ze 13 cm średnicy i ok 28 - 30 cm długości, ale to luźne liczby

i nie traktuj tego zobowiązująco.

Poczekaj na porady fachowców - na pewno się zgłoszą i pomogą. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Głośnik jaki tam zamontowałem to Tannoy K3828

A z którego roku te Tannoye?

Kupiłeś je okazyjnie i co po nich się spodziewasz.

A tak to ta obudowa to trochę za duża. W 60litrach też da radę i jak kolega podpowiada 13cm i 25 do 30cm to tak w granicach 40Hz

A z którego roku te Tannoye?

Kupiłeś je okazyjnie i co po nich się spodziewasz.

A tak to ta obudowa to trochę za duża. W 60litrach też da radę i jak kolega podpowiada 13cm i 25 do 30cm to tak w granicach 40Hz

Tannoye kupiłem za 6tyś rok temu w oryginalnych skrzyniach, ale kanapa w pokoju trochę mi zasłania głośnik i dźwięk jest niepełny. więc postanowiłem zrobić je wyższe, ale węższe. W oryginale tannoy gra bardzo ładnie zarówno góra jak i dół Trochę brakuje czaru przestrzeni w porównaniu z moimi odgrodami, ale nie można mieć wszystkiego. W ostateczności mogę ten litraż zmienić na taki sam jak oryginalne i zrobić takie same bas-reflexy. Myślałem że większe to będzie lepiej (chyba myślę jak baba) :))

Tak to akurat myślą chłopaki - patrz Men in Black - co do rozmiaru ;-)))

BR powinien mieć średnicę minimum na poziomie ok. 1/3 kosza woofera.

Reszta to kwestia strojenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak to akurat myślą chłopaki - patrz Men in Black - co do rozmiaru ;-)))

BR powinien mieć średnicę minimum na poziomie ok. 1/3 kosza woofera.

Reszta to kwestia strojenia.

Na całej długości BR? - nie koniecznie. Wylot - tu już prędzej.

więc postanowiłem zrobić je wyższe, ale węższe.

a nie lepiej było postawić na jakimś stołeczku?

Powiedz, co takiego jest w tych głośnikach, że chciałeś je kupić, co Ciebie zafascynowało w nich ich brzmieniu.

a nie lepiej było postawić na jakimś stołeczku?

Powiedz, co takiego jest w tych głośnikach, że chciałeś je kupić, co Ciebie zafascynowało w nich ich brzmieniu.

Nie miałem okazji usłyszeć jeszcze lepszych, jeżeli takie usłyszę to te wymienię.

Oczywiście muszę to usłyszeć w tym samym pomieszczeniu i odtwarzane na tym samym sprzęcie co moje, inaczej trudno o ocenę

Chciałbym prosić o pomoc w obliczeniu wielkości oraz długości otworów bas reflex w stosunku do mojej obudowy 215 litrów

Przy tak wielkiej budzie nie mogę uzyskać na tym głośniku sensownie równego SPL. Jest bardzo powolny spadek SPL od samej góry pasma. Licząc od 1 kHz w dół mamy -3dB przy 95 Hz i -6dB przy 43Hz. Strojenie BR przy 24Hz . Otwór ... jakiej chcesz długości? Dla jednej sztuki o długości 501,5 mm potrzeba średnicy 183 mm.

Przy tak wielkiej budzie nie mogę uzyskać na tym głośniku sensownie równego SPL. Jest bardzo powolny spadek SPL od samej góry pasma. Licząc od 1 kHz w dół mamy -3dB przy 95 Hz i -6dB przy 43Hz. Strojenie BR przy 24Hz . Otwór ... jakiej chcesz długości? Dla jednej sztuki o długości 501,5 mm potrzeba średnicy 183 mm.

Mam zmniejszyć wielkość?? do ilu litrów

Mam zmniejszyć wielkość?? do ilu litrów

Jo żech Ci pisoł że do 60l i strojenie w okolicach 40Hz.

W internecie to te głośniki z 1950 roku są?

Thiele i Small dopiero w roku 1961 opisali swoje badania.

W internecie to te głośniki z 1950 roku są?

Thiele i Small dopiero w roku 1961 opisali swoje badania.

60l tak małych skrzynek do tego typu głośnika nigdy nie robli, najmniejsze to Berkeley 98l Arden 175l i ciekawe na ile Hz były strojone. Głośniki jakie tam montowano to HPD385 od 75 do 78r później Arden 2 z głośnikiem k3828 od 78 do 84 jeszcze później do 85r DC386. Moje głośniki są z 1978r i w tamtych czasach kosztowały prawie 1000DM Podobno głośniki te starsze modele gold, silver, red są lepsze i są na twardym zawieszeniu niestety moje na miękkim

tutaj jest wszystko o tannoy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podepne sie pod temat,

Nie wiem czy ktos widzial projekt oparty na przetwornikach Satori mw16p-8 i wysokotonwcu rowniez od SB acoustic TW29R zwany K A I R o S.

kit dostepny jest tu:

Ukryta Zawartość

a tu manual:

Ukryta Zawartość

ciekawostka jest jego rozwiniecie do pelnego 3 way przez dodanie modulu basowego, miedzy innymi rowniez od SB acoustic SB29NRX-75

Tutaj wiecej info:

Ukryta Zawartość

Teraz pytanie:

zakladajac ze cewka na bas jest w okolicach 3mh a ciecie 1.8khz to jaki rodzaj cewki byscie polecili do tego satori? toroidalna chyba odpada - zbyt wysoki podzial , moze ERSE Super Q ?, czy powietrzna ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak źle i tak niedobrze. Np. weźmy 39Hz strojenie i obudowę 60 litrów. Group Delay wygląda ok (nie ma jakichś dziwnych siodeł w paśmie słyszalnym). Poza tym GD jest niskie (i tu super). Z drugiej strony pasmo przy -3dB będzie sięgać tylko do 62Hz, a przy -6 dB do 47Hz.

ps. Z tego co czytałem group delay nie wystarczy, że jest niski. Jak ma pomimo "niskości" jakiś pogmatwany przebieg, przynajmniej w słyszalnym zakresie, to bas będzie kiepski (możliwe dzwonienia itp.).

Tak na końcu końców warto rozważyć taką wielkość obudowy i częstotliwość strojenia jak robił TANNOY w gotowych kolumnach - taka moja rada.

wysokotonwcu rowniez od SB acoustic TW29R

Mi się osobiście nie podoba w gwizdkach z dużą membraną (ponad 25mm) mocniejsze zawężenie promieniowania na górnym krańcu pasma. Np. zwykle takie 29mm @20kHz mają -15dB pod kątem 30st, a np. 25mm mają niejednokrotnie "tylko" -10dB. Oczywiście przy typowych kątach +-kilka stopni char kierunkowe będą w obu przypadkach lepsze, jednak sądzę proporcjonalnie doskonalsze w modelach 25mm.

No i te char. kierunkowe w tym gwizdku satori są dosyć pofalowane. Tak dla porównania SEAS (ta najbardziej odległa linia od "na wprost" jest pod kątem 60st, więc na nią nie patrz, tylko porównaj promieniowanie pod katem 30st w SEAS i 30st w Satori):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi się osobiście nie podoba w gwizdkach z dużą membraną (ponad 25mm) mocniejsze zawężenie promieniowania na górnym krańcu pasma. Np. zwykle takie 29mm @20kHz mają -15dB pod kątem 30st, a np. 25mm mają niejednokrotnie "tylko" -10dB. Oczywiście przy typowych kątach +-kilka stopni char kierunkowe będą w obu przypadkach lepsze, jednak sądzę proporcjonalnie doskonalsze w modelach 25mm.

No i te char. kierunkowe w tym gwizdku satori są dosyć pofalowane. Tak dla porównania SEAS (ta najbardziej odległa linia od "na wprost" jest pod kątem 60st, więc na nią nie patrz, tylko porównaj promieniowanie pod katem 30st w SEAS i 30st w Satori):

to juz kwestia gustu i jakiegos kompromisu, kierunkowosc nie dla wszystkich jest takim wyznacznikiem. Muzyki sluchasz chodzac po pokoju czy siedzac? Mnie osobiscie zadowolaja "przyzwoite katy" do 30 st.

zastanawiam sie tylko czy nie lepiej doplacic do jakiegos nowego mundorfa amt i miec juz spokoj na pewien czas.

ps. a co z tymi cewkami dla satori mw16p przy cieciu ok 1800-2000 (+- 3.0mh) jakie polecacie?

to juz kwestia gustu i jakiegos kompromisu, kierunkowosc nie dla wszystkich jest takim wyznacznikiem. Muzyki sluchasz chodzac po pokoju czy siedzac?

Muzyki słucham w jednym miejscu. Już nie raz pisałem, że w tym przypadku również charakterystyki kątowe mają znaczenie. Dla mnie wyznacznikiem jakości kolumny jest wszystko. Kolumna gra tak dobrze jak jej najsłabsze ogniwo.

Mnie osobiscie zadowolaja "przyzwoite katy" do 30 st.

I właśnie pod takimi kątami wysokotonowce na górnym krańcu (ale jeszcze poniżej 20kHz) wypadają nie za rewelacyjnie. Jeszcze modele 19mm mogą wypadać najlepiej. 25mm to już jest właśnie kompromis. W 29mm jest gorzej.

zastanawiam sie tylko czy nie lepiej doplacic do jakiegos nowego mundorfa amt i miec juz spokoj na pewien czas.

AirMotionTransformer to też nie są głośniki doskonałe.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.