Skocz do zawartości
IGNORED

Cos mi piszczy w odtwarzaczu Cd ...

Exciter555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam odtwarzacz Cd Pioneer pd s 802. Gral cichutko i pieknie az do wczoraj. Po wlozeniu plyty, kiedy odtwarzacz ja ładuje wystepuje dziwny dzwiek, mianowicie cos piszczy ze srodka (jest to dzwiek ciągły, wysokotonowy pod koniec ucichajacy). Ładuje plyte 4 razy dluzej niz zazwyczaj. Gdy juz zaladuje przestaje piszczec. Kiedy przelaczam utwory np z 1 na 7 rowniez wystepuje pisk. Odtwarza idealnie utwory, ale dluzej sie plyta ładuje no i ten dziwny dzwiek. Dodam , ze jak sie odtwarzacz troche rozrusza , pochodzi z 30 minut to tego pisku juz nie ma i wszystko dziala idealnie, jaka plyte nie wloze to juz wszystko jest w normie. kiedy go wylacze i po godzinie znow uruchomie problem powraca. Na plytach oryginalnych wystepuje to rzadziej niz na Cd-r. Same odtwarzanie utworow jest bezproblemowe, nic nie przeskakuje itd. Kiedy odtwarza utwory pisku nie ma, tylko przy ładowaniu.

Czy ktos wie co to moze byc, moze ktos mial podobny problem? Czyzby laser padal? Mi to wyglada , jak by jakis mechanizm nie wyrabial, wymagal nasmarowania.

Bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie ...

Ps. Raz podczas ładowania płyty cos zachrobotało.

https://www.audiostereo.pl/topic/124671-cos-mi-piszczy-w-odtwarzaczu-cd/

To dzwiek jaki wydaje cewka poruszająca kolimatorem ktory próbuje zogniskować wiązke lasera

Dla pewnosci powiedz mi czy to taki dzwiek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli tak to opcji jest kilka

-serwo

-zanieczyszczona fotodioda lub kolimator

-zbyt niski prad podkladu dla cewki focus gain / focus tracking

w ostatecznosci zbyt niska emisja wiazki przez fotodiode, co oznacza juz po prostu padniety laser

Ukryta Zawartość

Dzieki Panowie za odpowiedzi. Z Cd wydobywa sie troche inny dzwiek jak na powyzszym filmiku.

Dzisiaj odtwarzacz juz zastrajkowal zupelnie. Nie moze zaladowac juz zadnej plyty, ładuje dlugo wydobywajac ten charakterystyczny pisk, po pewnej chwili cichnie i plyta nie jest zaladowana. Cudem udalo mi sie uruchomic jedna plyte, jednak kiedy wlaczylem utwor, z glosnikow zaczal sie wydobywac bardzo znieksztalcony dzwiek piosenki.

Ponizej link do filmiku przedstawiajacy problem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciezko to precyzyjnie okreslic, moze to byc slizgajacy sie pasek,coprawda szuflada sie zamyka i otwiera ale mozliwe ze uszkodzona jest krancowka i dopoki nie zostanie wcisnieta to caly czas probuje zamknac szuflade. Moze tez piszczec ktoras cewka

Jezeli to ma jakiegolwiek znaczenie to otwierajac tace i patrzac na nia z pod dolu , widze jakis bialy smar, czy cos w tym stylu. W drugim Pioneerze Pds 502 , zadnego smaru nie ma , jest sucho. Mozliwe aby cos sie wylalo? Pozniej go otworze i nakrece filmik od wewnatrz, moze to cos pomoze.

To smar z prowadnic i kola zebatego, jest opcja ze czesc tego smaru dostala sie gdzies na kolo pasowe i pasek sie slizga.

Tak jak napisalem, szuflada sie otwiera i zamyka, jednak po zamknieciu fragment szuflady musi przesunac sie po prowadnicy i opuscic karetke lasera, opuszczenie nastapi dopiero po wcisnieciu krancowki szuflady, jesli to nie nastapi to silnik caly czas bedzie pracowal.

Zdjecia spodu tacek

Pds 502:

Ukryta Zawartość

Pds 802:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam ze jak sie szuflada zamyka, to przez okienko widac jak plyta z sie obniza o jakies 3mm i wtedy zaczyna sie krecic, wiec ten mechanizm co dociska plyte chyba dziala. Sprawdzalem w obu urzadzeniach i dziala to jednakowo. Pozniej jak go rozkrece to porobie zdjecia. Dzieki za pomoc ;)

Nagralem filmik przy otwartej obudowie o ile to cos pomoze. Musze powiedziec , ze wada sie caly czas poglebia. Teraz ma juz problemy z otworzeniem szuflady.

Chcialbym porobic zdjecia, tylko nie wiem zbytnio co moge rozkrecic. Rozumiem , ze musze zdemontowac przedni panel, a nastepnie wyciagnac caly naped cd ?

Link do filmiku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy otwieraniu szuflady nie piszczy nic. Kiedy laduje plyte i wtedy jest ten pisk to nie ma opcji abym otworzyl szuflade. Dopiero jak przestanie piszczec i plyta przestanie sie krecic to po ktoryms razie , czwartym, piatym jak wciskam przycisk "open" dopiero otworzy szuflade. Czyli jak mam rozumiec to sam laser jest chyba ok?

Wrazie co mozna by bylo podmienic laser z Pds 502 bo tam jest identyczny, tylko kiedys czytsalem ,ze ponoc trzeba specjalnych narzedzi aby to jeszcze dobrze wykalibrowac.

Dziekuje bardzo za pomoc. W czwartek, piatek podjade do serwisu i zobaczymy co tam wymodza. Sam raczej tego nie zrobie bo w elektronice jestem zielony niestety. Moze ktos na forum tym sie zajmuje? Oczywiscie odplatnie.

Moge Ci to zrobic za 2 piwa

:)

Dziwny jest ten pisk, u mnie też się pojawiał ale taki jak na filmiku Bumpalumpa i w Denonie 1015 i tylko na płytach CDR, na oryginałach była cisza.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

u mnie też się pojawiał ale taki jak na filmiku Bumpalumpa i w Denonie 1015 i tylko na płytach CDR, na oryginałach była cisza.

To juz wyjasnilem pochodzenie tego pisku :)

bardzo czesto sa to zimne luty na serwie.

Cewka napedza kolimator przez caly czas odtwarzania, caly czas musi sledzic promien lasera, plyta dodatkowo jest dosc niestabilna wiec roznica odleglsoci miedzy kolimatorem a plyta stale sie zmienia wiec musi caly czas podazac za plyta.

Moze ktos kiedys widzial jak soczewka sobie plywa w gore iw dol podczas odtwarzania, wlasnie o to chodzi

W dodatku na bardzo porysowanych plyatch te ruchy sa silniejsze, bo promien lasera jest zalamany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.