Skocz do zawartości
IGNORED

Prezent dla męża - kino domowe (małe i białe :)) + amplituner + blu-ray- Proszę o pomoc

Anna_61566

Rekomendowane odpowiedzi

Witek , a Tobie co ? Przecież w amplitunerach KD poziom wyjściowy na każdą kolumnę jest oddzielnie regulowany , automatyczna lub ręczna kalibracja załatwi sprawę .

Eeeech czester, czester, a ja chciałem tylko ulżyć chłopu (większe przednie kolumny) choć ciut, bo gdy widzę jak kobita kupuje sprzęt poprzez wystrój pokoju czyli w tym przypadku na pierwszym miejscu jest wszystko inne tylko nie ten sprzet to ręce opadają.

Eeeech czester, czester, a ja chciałem tylko ulżyć chłopu (większe przednie kolumny) choć ciut, bo gdy widzę jak kobita kupuje sprzęt poprzez wystrój pokoju czyli w tym przypadku na pierwszym miejscu jest wszystko inne tylko nie ten sprzet to ręce opadają.

Oczywiście że przednie lepiej podłogówki , ja mam niewielkie podłogowe bipolary na 12 m bez aneksu kuchennego, pomieszczenie nie jest twarde i kolumny znikają ( tylko fronty zasila wzmacniacz stereo ) .

Dlatego podałem na fronty ciut większe MR2, co z tego że BX to nowsza seria, BX 1 to małe z małym głośniczkiem średnio niskotonowym kolumny dlatego MR2 z 16-to cm-owym średnio niskotonowym dający lepszy bas niż te BX i tylko z tego powodu proponowałem MR2. Można oczywiście BX2 bo są tylko kilkadziesiąt zł droższe jak już serię BX ( no trochę więcej niż kilka stów) ale nie wszystkie takie same "dupki" BX1.

Tego samego gabarytu +/- kilka cm są też kolumny Tannoy v1 z przednim bass-reflexem,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko tu musiałyby być wszystkie (przód i tyły) takie same a centralny

Ukryta Zawartość

albo takie : Dali Zensor 3 ale tu raz nieco drożej, dwa MASZ BIAŁE :)

Ukryta Zawartość

a na tyły Pico też BIAŁE

Ukryta Zawartość

a na centralny Pico Vocal , też jest BIAŁY

Ukryta Zawartość

padła też propozycja Magnat Quantum 673

Ukryta Zawartość

też jest ok, a żeby było jeszcze lepiej zapodam Indiana Line i Tesi 260 na fronty

Ukryta Zawartość

a na tyły Nota 240

Ukryta Zawartość

na centralny

Ukryta Zawartość

a żeby było jeszcze lepiej podam jeszcze na fronty

Ukryta Zawartość

a na tyły

Ukryta Zawartość

i centralny

Ukryta Zawartość

udając się do sklepu z zamiarem posłuchania trzeba mieć kilka modeli do odsłuchu gdyż jeśli wejdzie się z jednym zaraz zarzucą nas czymś co może nie schodzi im albo czymś co wcale nas nie będzie interesowało dlatego zapodałem kilka sztuk. Nie słuchaj ich gdy mówią, że te lepsze od innych bo to pewnie wg tego prezentującego tak jest a to przecież u Ciebie w domu będzie to stało i Ty ze swoim mężem będziesz tego słuchała a nie ten gość ze sklepu i posłuchaj też innych.

Jeśli chodzi o amplituner to zamiast dawać o czym wspomniałem wcześniej prawie 2,5 tys za Onkyo 646 bo to najnowszy model to wolałbym tą Yamahę 777, która jest najwyższym modelem z serii RX-V i co z tego , że za wysoki model do tych monitorów ale ekonomicznie za kasę tego 646 lepiej mieć wyższy model innej firmy.

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, dziękuję za posty i pomoc.:)

Jest jednak kolejny warunek którego nie przeskoczymy. Głębokość przednich głośników nie może być większa niż 18 cm, a więc wszystkie zaproponowane fronty odpadają bo mają 25cm lub więcej.

Czy wobec tego pozostaje mi tylko-a może nie tylko :) Monitor Audio BX1 na przód i tył bo ma akurat 18cm?

Przepraszam że post pod postem (nie mogę edytować) ale subwoofer też chciałabym żeby się zamknął w 30cm wysokości..:)

Problem w tym ampli Yamaha RX-V777 że nie ma Bluetooth. ONKYO TX-NR646 ma już, tak samo Yamaha RX-V779 tylko kolejne 300pln do tyłu...

Skoro Monitor Audio spełniają kryteria estetyczno rozmiarowe najlepiej, a przy okazji są to po prostu dobre głośniki to może trzeba je kupić ;)

Po co ten Bluetooth skoro jest "sieć", w razie tragedii zawsze można moduł BT za pare groszy dokupić.

RXV777 to dobry strzał, i nie jest z plastiku ! ;)

No i do zestawy oczywiście odtwarzacz Blu-ray Yamaha BD-S477 będzie ok?:)

A co z subwooferem? Czyli nic z frontami nie robimy?

BD-S477 to najgorszy chyba odtwarzacz dostępny na rynku, tylko nie to :)

Nie ma sensu kupować niczego droższego niż 300-400, np.

Ukryta Zawartość

Kto normalny używa płyt w 2016r ? ;)

Z subem jest tak że musi być, jakiś najmniejszy z tej serii co fronty np.

Coś z Frontami jest jeszcze nie tak ? ;)

Ukryta Zawartość

Jest jednak kolejny warunek którego nie przeskoczymy. Głębokość przednich głośników nie może być większa niż 18 cm, a więc wszystkie zaproponowane fronty odpadają bo mają 25cm lub więcej.

subwoofer też chciałabym żeby się zamknął w 30cm wysokości..:)

cyt."Prezent dla męża - kino domowe (małe i białe :)) + amplituner + blu-ray- Proszę o pomoc"

Teraz jestem przekonany na 100% że sprzęt wcale nie jest dla męża.

cyt."Prezent dla męża - kino domowe (małe i białe :)) + amplituner + blu-ray- Proszę o pomoc"

Teraz jestem przekonany na 100% że sprzęt wcale nie jest dla męża.

witek_z - nie wiem czego się doszukujesz w tym cytacie ??? kino jest dla męża , ale musi wyglądać tak jak chce żona :-))))

to mnie akurat nie dziwi .

A o do propozycji kolegów -jak ktoś pisał wcześniej - amplituner yamahy tak - odtwarzacz broń Boże !!!

już lepsze LG czy samsung - i funkcjonalnie i bardziej niezawodne. Ja bym rozpatrzył jeszcze Pioneera

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

kino jest dla męża , ale musi wyglądać tak jak chce żona :-))))

nie rozśmieszaj mnie

Mnie też zaczyna dziwić.

nie rozśmieszaj mnie

Mnie też zaczyna dziwić.

Nie miałem nawet zamiaru Was rozśmieszać - nie wiem jak u Was ale w większości przypadków jak jak są żony , dzieci , koty itp a sprzęt nie ma swojego pokoju to najczęściej jego wygląd ( o kosztach nie wspomnę ) jest kompromisem z rodziną . Tak przynajmniej mi się zdaje - co prawda czasem uzyskiwanym siłowo ale tutaj kobieta chce uszczęśliwić męża ( i siebie pewnie też ) więc oczekuje że przynajmniej będzie zgoda na białe kolumny .... ale kończąc absolutnie rozważania czy dla męża czy kochanka ( bez obrazy :-) ) w tym budżecie - nie pominąłbym zestawu ampli Pioneer + BD Pioneer ( model 170 na wyprzedaży ) oraz Marantza 1504 ( dobra cena - bardzo dobry funkcjonalnie ) . Kilka postów wyżej ktoś pisze o odtwarzaczu Onkyo - czemu nie , ale chyba nie są tak funkcjonalnie rozbudowane .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

przemko

ja wiem że wymagam zbyt wiele ale gdybysmy zobaczyli fotkę miejsca gdzie mają stać przednie kolumny to sprawa dopiero wtedy wyjaśniłaby się definitywnie.

przemko

ja wiem że wymagam zbyt wiele ale gdybysmy zobaczyli fotkę miejsca gdzie mają stać przednie kolumny to sprawa dopiero wtedy wyjaśniłaby się definitywnie.

witku - podchodzisz do tego bardzo prawidłowo - chcesz pomóc i do tego jako audiofil / muzykofil potrzebujesz wiedzy np o układzie pomieszczenia - znakomicie to rozumiem . Gra nie tylko sprzęt ale i pomieszczenie , a widząc jak to wygląda można sensownie doradzać ! ok - już nic nie piszę .... ;-)

kino ma być dla mnie i dla męża, rodziny wkomponowane w mieszkanie (wszyscy muszą być zadowoleni więc opracowujemy kompromisy:) zaczęliśmy od białych hkts a skończyliśmy na zestawie ponizej)

4x Monitor Audio bx1

Monitor Audio sub bxw-10

Monitor Audio Centre

ampli OnkyoTX-NR 646(tu zdecydowała cena bo Yamaha droższa)

mamy projektor Infocus IN118HDa

i teraz myślimy jeszcze o odtwarzaczu blu-Ray. co do tego zestawu będzie dobre? zastanawiamy się nad Onyo BD SP309 bo z tej samej firmy i pewnie 1 pilot wtedy wstarczy? i zamkniętym temat:) czy jednak inna firma tańszy po prostu ze sklepu sieciowego np. Media Markt?

Blu-ray weź jakiś Sony z Euro lub Media Markt.

W tej cenie masz bez dwóch zdań najlepsze kino satelitarne w tej cenie - Polk Audio Blackstone. Poważnie bym je przemyślał, tylko że wersję z subwooferem.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tl1600-blackstone-zestaw-kolumn-kina-domowego-5-1-2

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Tylko nie 309- tka od Onkyo, tylko nie ten mol, juz lepiej jakies LG lub Samsung za ta kwote.

Co do wkomponowania sprzetu w mieszkanie , nie da sie wcisnac pewnych jego elementow w kat i juz, bo nie zagraja jak trzeba. Zeby z tego wszystkiego nie wyszlo tak ze po zakupie i umiejscowieniu jego ( sprzetu/ kolumn) na z gory upatrzonych pozycjach :) nie padlo stwierdzenie: co oni mi tu do cholery polecili, co to za gow..o. Sub max wysokosc 30 cm, pewnie bedzie gdzies pod biurkiem albo miedzy polkami.

Wyslane z mojego Sony ZY :)

Co do jednego pilota to wyobraz sobie Kolezanko, ze jesli dobrze wszystko pospinasz tzn amplituner z tv mysle ze 3D oraz odtwarzacz to calosc mimo ze kazdy element z innej firmy wystarczy pilot z tv, ktory ogarnie wszystko, oczywiscie podstawowe funkcje a nie wchodzenie i chodzenie po menu. Ja tak mam i jest ok. Ogarniam wszystko pilotem od tv i jest git.

Wyslane z mojego Sony ZY :)

Absolutnie nie BD309. Dobre odtwarzacze robi Lg. ładny obraz niska cena i odtwarzają komplet formatów. Jeśli uda Ci się znaleźć coś ze starszej linii BD x60 to będą pasować nawet stylistyką 43 cm szerokości. Nowa linia jest wąska. Co nie ujmuje im dobrych produktów.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.