Skocz do zawartości
IGNORED

Prezent dla męża - kino domowe (małe i białe :)) + amplituner + blu-ray- Proszę o pomoc

Anna_61566

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

na wstępie chciałabym podziękować wszystkim którzy zechcieli podzielić się swoimi informacjami/doświadczeniami w tym temacie.

Jestem kompletnie zielona w tej tematyce, a chciałabym zrobić prezent mężowi (on coś nie coś wie już że się do tego przymierzam) ale chciałabym żeby spełnione były też moje wymagania:)

Sprzęt ma być biały i nieduży (nie mówię o amplitunerze i odtwarzaczy blue-ray). Mamy projektor do filmów - nie mamy tv:)

Przeglądałam już trochę internet i coś tam znalazłam ale nie wiem czy ok, niekiedy też proponowane zestawy są dość drogie:/

Dane:

przeznaczenie - filmy/muzyka 50/50% - muzyka popularna (NIE hardrock/techno/poważna)

pokój z aneksem - sam pokój około 20m2

zestaw musi być BIAŁY i NIE STAWIANY na podłodze - nie jakieś wielkie kolumny - z tyłu za kanapą mamy parapet długi na którym ustawimy tylne głośniczki a z przodu półka i parapet barowy.

amplituner

blue-ray

kable

Cena - w zależności czy warto dokładać czy nie chciałbym zamknąć się w jak najmniejszym budżecie. Myślałam na całość wydać około 3500,00 zł.

To co znalazłam:

HARMAN KARDON HKTS 16

lub ewentualnie

HARMAN KARDON HKTS 30

Wharfedale MOVIESTAR DX-1 HCP

drogie:

Polk Audio TL1600 BLACKSTONE

Focal Sib Pack 5.1 + BEZPRZEWODOWY Sub Air

Amplituner:

Yamaha Rx-V479

drogie:

Yamaha RX-V679

Onkyo TX-NR545

Blue-ray:

? nie wiem jaki/ tani z marketu?:)

znalazłam takie ale ono jest drogie..musi być takie drogie? Yamaha BD-S677

Kable:

coś mi ojciec mówił że powinny być lepsze niż w zestawie więc nie wiem czy kupować dodatkowo czy te z zestawu? - chowane będą pod listwy.

Bardzo proszę o pomoc:)

żeby nie było za łatwo, podaję Ci kilka linków innych ciekawy propozycji, wszystkie występują w kolorze białym

WHARFEDALE MOVIESTAR DX-1 SE HCP

DALI FAZON MIKRO 5.1

CANTON MOVIE 365

Co do przewodów, warto kupić cięte na metry, tylko trzeba sobie policzyć najpierw ile ich dokładnie Pani potrzebuje. Z blu-ray niestety nie pomogę, mam konsolę Xbox One i tam jest ten napęd wbudowany.

Anna_61566 z doświadczenia życiowego proponuję abyś podzieliła się swoimi planami z mężem, gdyż on może mieć zupełnie inne wyobrażenia o zestawie Kina (lepiej podać mu swoje warunki brzegowe w zakresie wyglądu i obiecać mu przeznaczoną na ten cel kwotę) a on sam sobie coś wykombinuje no chyba, że jest zielony tak jak Ty to w tedy coś pomożemy. Ja byłbym szczęśliwy gdyby ukochana tylko zaproponowała takie rozwiązanie.

Dokładnie, posłuchaj Kolegi powyżej, w najgorszym wypadku mąż na rękach do sypialni zaniesie.

W najlepszym dorzuci do tego futerko, albo wycieczkę do krajów ciepłych...

Serdeczności i bez urazy proszę.

Też się z tym zgodze bo powiedzmy , że zakupisz mu któryś z proponowanych przez Ciebie zestawów a to kompletnie nie będzie się pokrywało z jego preferencjami i co, będzie bardziej zniesmaczony niż ucieszony o czym może Ci nawet nie powiedzieć. A może on bardziej lubi dobre stereo niż marny zestaw kina. Zależy co lubi bardziej , słuchac muzy czy oglądac filmy i wcale nie mowa o tych puszczanych w tv.

odtwarzacz blu-ray wystarczy jak zakupisz jakiś za kilka stów LG lub Samsunga i nie będzie problemu z odtwarzaniem każdego formatu.

Prezent! a nie prezęt. Proszę zmień to, to jest straszne

myślę , że raczej prezent a nie prezęt

a jeśli mowa o kablach to tak jak radzi Kolega

Co do przewodów, warto kupić cięte na metry, tylko trzeba sobie policzyć najpierw ile ich dokładnie Pani potrzebuje

i nie ma co przesadzać z kwotą za metr i tak do 12-15 zł za metr na fronty o grubości 2x2,5 lub lepiej 2x4mm a na tyły do 10 zł i 2x1,5 mm lub maxymalnie 2x2mm, najlepiej gdyby były tej samej długości .

Jeżeli ten zestaw ma funkcjonować w typowym living roomie -to typowy zestaw kina nie ma sensu.Ilość kabli obrzydzi życie każdemu.

Rozwiązaniem byłby np.projektor dżwiękowy Yamahy+sub oraz bezprzewodowa jednostka centralna,ze zintegrowanym odtwarzaczem mediów umożliwiająca streaming z sieci.

Brzmi groźnie natomiast dość łatwo do znalezienia w katalogach każdego producenta.

Zresztą warto kupić zestaw od jednego producenta ze względu na jednego pilota i ewentualne rabaty.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Na wstępie przepraszam za błąd w tytule - chciałam edytować jak tylko się zorientowałam ale nie mogę tego edytować.

Z mężem rozmawiałam, on jak i ja jest zielony w temacie - do tego zalatany i nei ma czasu analizować ofert na których i tak się nie zna. Boi się też jechać do sklepu bo wcisną mu to co mają na stanie a nie to co najlepiej się sprawdzi... W sklepie w którym z nim byłąm poroponowano nam zestaw HARMAN KARDON HKTS 16. Dzwoniliśmy też do innego sklepu i tam już komentowali że ten zestaw słaby że lepiej już HARMAN KARDON HKTS 30, w innym że najlepiej Polk Audio TL1600 BLACKSTONE a w jeszcze innym Focal Sib Pack 5.1 + BEZPRZEWODOWY Sub Air. :)

I bądź mądry, postanowiłam więc napisać na forum z nadzieją że ktoś rzetelnie podpowie co kupić - budżet mam mocno elastyczny, zależy nam na dobrym zestawie który będzie z nami przez conajmniej pół życia:)...

a no i teraz pojawiają się jeszcze WHARFEDALE MOVIESTAR DX-1 SE HCP i CANTON MOVIE 365. Jak odróżnić lepsze od gorszych?:) jak dobrać coś do naszych potrzeb..?

Proszę napisać jaki macie projektor-

golec czy nowszy led z tunerem na Androidzie?

Mój typ to Yamaha,można on-line sobie pooglądać.

Jeżeli może być drożej,to Bang&Olufsen.

Raczej szukałbym rozwiązań bezprzewodowych.

Hej,

Miałem (zresztą nadal mam, ale leży- do sprzedaży) zestaw HKTS 16 grał w pokoju 18m2 wraz z Yamahą 675 i byłem bardzo zadowolony z tego zestawu.. Filmy+ gry

Miesiąc temu zmieniłem na głośniki Polk Audio RTi A1/ A3 i amplituner Cambridge, no ale to już inna bajka.

Aha.. nie zmieniałem w tych Harmanach kabli grały na fabrycznych. Wydaje mi się, że to nie ta klasa by zmieniać kable.

Bardzo polecam zestaw Yamaha+ HKTS

Amplituner:

Yamaha Rx-V479

drogie:

Yamaha RX-V679

Onkyo TX-NR545

nie drogie a lepsze od np 479, jednak zamiast najnowszych za 2,5 tys zł wolałbym najwyższy model z wcześniejszej serii RX-V np 777, 775, zamiast Onkyo 545 wolałbym 636

albo tego Denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o HKTS Harmana Kardona to subwofer we wszystkich modelach jest taki sam. W kinie ładnie to gra natomiast słuchanie muzyki zostawia wiele do życzenia. Na fronty proponowałbym kolumny podłogowe.

Rozśmieszacie mnie ludzie podajecie propozycje , np

Ukryta Zawartość

Małe i białe : Harman Kardon BDS 780

a nie przeczytacie wcześniejszych postów, w których jest zawsze najistotniejsza kwestia, kwestia pieniędzy do wydania

Cena - w zależności czy warto dokładać czy nie chciałbym zamknąć się w jak najmniejszym budżecie. Myślałam na całość wydać około 3500,00 zł.

kwota ta jest przeznaczona na ampla i kolumny jakbyście nie wiedzieli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może by jednak nieco tańszy amplituner i do zestawu HKTS dokupić jakieś podłogówki np Taga Harmony 606v.3 400 zł za sztukę i gra to niezle (wg mnie :) ) ,

Ukryta Zawartość

plus te kolumny

Ukryta Zawartość

albo wogóle zmontować zestaw z

Ukryta Zawartość

na tyły to 600 zł bo przecena ,

Ukryta Zawartość

na przód to 1000 zł

Ukryta Zawartość

jako centralny= 700, to juz 2300 zł, niestety subwoofer to następne "kilka" ładnych stów ,np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to już ok 3,5 tys zł + 1,5-1,8 tys za amplituner. To najtańszy zestaw jaki brałem pod uwagę a grający już przyzwoicie i w kinie i w stereo. Przynajmniej o wiele lepiej niż HKTS16 czy 30 jednak kolumn trzeba posłuchać zanim się kupi czy podchodzi ich brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam kolego zwróć uwagę na , to , co potrzebuje kobieta .

Głośniki nie stawiane na podłodze . Sadzę , że ten Bds 780 jest do wyrwania za 3500 , góra 3800 :)!

Sprzęt ma być biały i nieduży (nie mówię o amplitunerze i odtwarzaczy blue-ray)

zestaw musi być BIAŁY i NIE STAWIANY na podłodze - nie jakieś wielkie kolumny

Sam kolego zwróć uwagę na , to , co potrzebuje kobieta .

Głośniki nie stawiane na podłodze

Kolego max720 masz rację, umknęło mojej uwadze. No to jak "zieloni" kupią takie gó..o to na pewno

zależy nam na dobrym zestawie który będzie z nami przez conajmniej pół życia:)...

tak, na pewno, dobry, mhm już to widzę jak po zapodaniu pierwszych kawałków muzy padnie pytanie : "co to jest"? i powstanie taka niezręczna cisza :)) jak to "zieloni" nie mają zielonego pojęcia o tym , że podłogowe zagrają (nawet proponowane przeze mnie Taga Harmony 606v.3) o niebo lepiej muzę niż HKTS czy jemu podobne ale przecież proponowałem zestaw oparty na MA MR2, BX1 i Center i co też do dupy, przecież nawet nie wiedzą chyba jak to wygląda a dwa na pewno nie słuchali jak to zagra w stereo, do tego zaproponowałem suba DT PRO SUB 1000 który raz jest w miarę małych wymiarów a dwa w tej cenie jest bardzo atrakcyjną ofertą jak również ten

Ukryta Zawartość

o którym zapomniałem wcześniej,

skoro macie zamiar na tym oszczędzac to po co wydawać 3,5 tys zł, HKTS 16 jakiś odtwarzacz blu-ray LG lub Samsung za 300-400 zł i amplituner

Ukryta Zawartość

Jaki jest sens wydawać więcej skoro to co chcecie kupić nie zagra lepiej od tego HKTS16 i Pioneera 329 i jakiegoś odtwarzacza a juz na pewno nie w muzie.

Nie rozumie ludzi, piszą, że

postanowiłam więc napisać na forum z nadzieją że ktoś rzetelnie podpowie co kupić - budżet mam mocno elastyczny

a chcą zaoszczędzić na czymś co ma im zapewnić radość ze słuchania i oglądania na pół życia. Nie widzę sensu. Na pewno tak nie będzie, na pewno nie zapewni Wam żadnej radości ze słuchania muzy. Choć na początku będzie zachwyt, który szybko opadnie niestety. Może nie, może się mylę bo każdy ma swoje preferencje i Wam to wystarczy. Kwestia przesłuchania. BARDZO RADZĘ

Próbuję rzetelnie podpowiedzieć, że te małe coś w kinie może i zagra zadowalająco w tak małym pomieszczeniu bo trzeba wziąc jeszcze pod uwagę akustykę pomieszczenia ale w muzie to nie będzie za ciekawie.

Sadzę , że ten Bds 780 jest do wyrwania za 3500 , góra 3800 :)!

gdzie, chyba nie u nas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za udział w temacie, wasze podpowiedzi są bardzo wartościowe i rozumiem że najlepsze opcle to głośniki spojące na podłodze, ale one nie wchodzą w grę. Jeśli coś jest wydawaniem kasy na marne bo nie ma to sensu w tych zestawach też uważam że nie ma po co pchać kasy, ale się na tym nei znam więc liczę na Waszą szczerą pomoc i jeśli Pioneer 329 jest ok to mogę się na niego zdecydwać nie kupię jednak zestawu za 10 000,00zł.

To teraz do wyboru mam :)

amplituner:

Yamaha RX-V577

Yamaha RX-V679

Yamaha RX-V777

Onkyo TX-NR636

Denon AVR-X2100W

Pioneer 329 ???

RXV577+BDS477 (zestaw bez głośników ale z blu-ray)

Harman/Kardon BDS 780 zestaw 5.1 (zestaw z głośnikami i z blu-ray)

głośniki:

WHARFEDALE MOVIESTAR DX-1 SE HCP WHITE

Polkaudio TL1600

FOCAL PACK SIB 5.1

TANNOY TFX 5.1

HARMAN/KARDON HKTS 30WQ

CANTON MOVIE 365 WHITE

Czyli oferta się powiększa, proszę nie podawajcie kolumn dużych - nie wchodzą one poprostu w grę. Czy możecie skupić się na proponowanych zestawach małych lub jakiś swoich nowych ciekawych propozycjach z małymi białymi głośnikami..:)

Koszt jeśli będzie taka koniczność zwiększyć mogę nawet do 5000,00 ale to już z odtwarzaczem blu-ray. Fajnie byłoby gdyby amplituner był z wbudowanym odbiornikiem Bluetooth a nie dodatkowo dokupywanym - chyba że rzeczywiście warto poświęcić te 300 zł na taki odbiornik kosztem lepszego amplitunera (Yamaha RX-V577, Yamaha RX-V777)

Pojawiły się głosy za Yamahą 675 + Harman/Kardon HKTS 30 oraz Harman/Kardon BDS 780.

Coś możecie z tego złożyć, podpowiedzieć? Czuję że zbliżamy się do sedna ;D

Witaj,

Z wspomnianych przez Ciebie Yamaha 679 choć, przy małcyh kolumnach i braku wykorzystania pozostałych funkcji (2 strefa, skaler itp) przemyślał bym pierwotną wersję 479. Przy małych kolumnach różnica w dźwięku będzie niewielka. Choć bezapelacyjnie 679 jest lepszy.

Co do kolumn to Tannoy albo Canton Movie.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Jeśli w dalszym ciągu upierasz się za tymi małymi pyrdkami :) to nie ma sensu wywalać 2-2,5 tys na ampla , pisałem chwilę wcześniej , że proponowałem też zestaw oparty na Monitor Audio MR2 na frontach i BX1 na tyłach a na centralnym Center wiadomo i jeśli Ci jeszcze nie wiadomo powtórzę, że są to monitory, fakt są większe od tych z zestawu HKTS ale za to zagrają o niebo lepiej+ subwofer Definitive Technology Pro Sub 1000 lub Velodyne Impact 10, dodając do tego amplituner Yamaha RX-V 777 masz zestaw na lata ale potrzebny jeszcze tysiąc do tych pięciu tys do których zwiększyłaś budżet. To nie 10 tys a zestaw już ok. Ale to ja bym tak zrobił nie Ty.

Jeju, dziewczyno zamiast wydawac tyle kasy na zestaw takich małych monitorków (FOCAL PACK SIB 5.1-3,5 tys, CANTON MOVIE 365 WHITE 3 tys zł) popatrz jednak po salonie i na wymiary monitorów Monitor Audio MR2

Ukryta Zawartość

i spróbuj je umieścić w miejscu gdzie miałyby stać te małe , wirtualnie, żeby zobaczyć czy nie będą za duze a po drugie zadaj sobie trochę trudu i pojedz do sklepu, który je ma i ma któryś z proponowanych przez Ciebie zestawów i poproś o podłączenie zestawu stereo MA i któregoś z tych małych a zobaczysz o czym "mówię". Myślę, że od tego trzeba zacząć.

Jedynym plusem tych zestawów jest subwofer wchodzący w skład zestawu jednak żadnej rewelki.

Ukryta Zawartość

Ok, rzeczywiście nie zauważyłam że te Monitor Audio MR2 nie są takie duże i może się uda z zestawem który proponujesz. Czyli rozumiem że najlepszy proponowany o niewielkich rozmiarach to :

amplituner:

Yamaha RX-V 777

głośniki:

tył Monitor Audio BX1

przód Monitor Audio MR2

centrum MONITOR AUDIO MR CENTER

sub któryś z proponowanych (jakiś konkret?:)

Może się uda bo gabaryty są ok:)

subwofer Definitive Technology Pro Sub 1000 lub Velodyne Impact 10,

nie duża różnica w cenie ale przewaga w brzmieniu dla DT Pro Sub 1000

jedz posłuchać jak proponowałem, moze zaproponują coś jeszcze gabarytów MA MR2 ale żeby był przedni bass-reflex- tzn ta dziura w kolumnie :)

Wybór kolumn podstawkowych jest oczywiście lepszy. Nasuwa się jednak kwestia cena/jakość wówczas proponował bym zestawienie Magnat Quantum 673

Ukryta Zawartość

bardzo dobrze grające i wyglądające kolumny. Choć bass reflex z tyłu. Kwestia doboru odpowiednich uchwytów.

Ten sub to dobra opcja ale zabiera polowe budżetu. Ciekawym wyborem jest do kompletu Magnat lub Klipsch R10.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Anna_61566

Myślisz po kobiecemu a to się ma jak wół do karety w przypadku tego potencjalnego zestawu.

Nie można pogodzić w żaden sposób zaproponowanej ceny z przyjemnością słuchania i żywotnością sprzętu.

Albo będzie to sprzęt za około 3500 zł czyli taki który teoretycznie spełni (no bo nie w praktyce) założenia kina domowego czyli tylko i wyłącznie ilość skrzynek (5.1) albo zmienisz kryteria wyboru i cenę a wtedy będzie można miło za 20 lat wspomnieć facetów z Audiostereo.

Nie można pogodzić w żaden sposób zaproponowanej ceny z przyjemnością słuchania i żywotnością sprzętu.

Albo będzie to sprzęt za około 3500 zł czyli taki który teoretycznie spełni (no bo nie w praktyce) założenia kina domowego czyli tylko i wyłącznie ilość skrzynek (5.1) albo zmienisz kryteria wyboru i cenę a wtedy będzie można miło za 20 lat wspomnieć facetów z Audiostereo.

Kolego witek_z nie wystrasz nam :) Koleżanki, jeśli nie zauważyłeś to budżet podskoczył do 5 tys zł

Koszt jeśli będzie taka koniczność zwiększyć mogę nawet do 5000,00 ale to już z odtwarzaczem blu-ray

a jak dobrze pomyśli i dołoży 1 tys i będzie miała to co chce na długie lata. Może jednak wezmie sobie do serca Twoją wypowiedz :) .

I tak zaczynaliśmy od małego białego zestawu z budżetem 3000,00 a kończymy na ponad 5000,00 z kolorem innym i trochę zmienionymi gabarytami...:)

Byłam dziś w sklepie (a nawet w 3) i wyglądało to tak:

1 sklep:

propozycja zakupu 4x Monitor Audio BX1 (front i tył) - mówił że BX to seria lepsza od MR, ale może być ciężko z zakupem.

Center Monitor Audio BX,

Sub Harman/Kardon lub inny ale wyliczenie zrobił z tym subem bo mówił że przy tym zestawie poradzi sobie spokojnie,

Amplituner Onkyo TX-NR646 - mówił że taki wystarczy do takiego zestawu lub jakaś Yamaha, ale że 777 to zakup zbyt wysokiego modelu do tego zestawu...

2 sklep:

DALI FAZON MIKRO 5.1

3 sklep:

w sumie nie wiem bo facet nie miał czasu..;/

Teraz pojawia się jeszcze propozycja Magnat Quantum 673???:)

PS.

Głośniki nie będą stały na uchwytach i podstawkach czy stojakach tylko za kanapą na długim parapecie (około 1metr od osoby siedzącej na kanapie na wysokości uszu), z przodu na "parapecie-barku-półce" (jak zwał tak zwał) i na małym regaliku oba na wysokości uszu oddalone o około 3,5 metra od uszu). Wielkość pokoju "salonu" 12m/kw - bez wliczania aneksu kuchennego i otwartej przestrzeni w postaci przedpokoju itp. (ta część mieszkania jest otwarta ale pogłosu nie ma).

Głośniki nie będą stały na uchwytach i podstawkach czy stojakach tylko za kanapą na długim parapecie (około 1metr od osoby siedzącej na kanapie na wysokości uszu), z przodu na "parapecie-barku-półce" (jak zwał tak zwał) i na małym regaliku oba na wysokości uszu oddalone o około 3,5 metra od uszu). Wielkość pokoju "salonu" 12m/kw - bez wliczania aneksu kuchennego i otwartej przestrzeni w postaci przedpokoju itp. (ta część mieszkania jest otwarta ale pogłosu nie ma).

i tu jest "pies pogrzebany" ponieważ jeżeli kupisz cztery kolumny takie same (oprócz centralnego) to te tylnie będą grały głośniej z powodu bliższej odległości.

i tu jest "pies pogrzebany" ponieważ jeżeli kupisz cztery kolumny takie same (oprócz centralnego) to te tylnie będą grały głośniej z powodu bliższej odległości.

Witek , a Tobie co ? Przecież w amplitunerach KD poziom wyjściowy na każdą kolumnę jest oddzielnie regulowany , automatyczna lub ręczna kalibracja załatwi sprawę .

Co do Onkyo 646 mogę powiedzieć że to dobry sprzęcik na podstawie tego , że miałem w użytkowaniu poprzedni model 636- (podobno w nowym nie wiele się zmieniło, a jeśli już to na lepsze). Monitor Audio też wydają się rozsądnym wyjściem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.