Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjscie usb/konwertery/regeneratory i ulepszacze

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam Wasze doswiadczenia? Czy obecnie sygnal wyprowadzony przez usb jest najlepszy jakosciowo i w najblizszej przyszlosci sie to nie zmieni? Warto inwestowac w DACi z tym wejsciem czy niedlugo moze pojawi sie inny standard (firewire itp)

Co myslicie o urzadzeniach typu uptone regen, ifi usb jitterbugi itp. Producenci mocno interesuja sie takimi akcesoriami. Czy streamerodaci sa przyszloscia czy rynek bedzie dazyl do maksymalnego dzielenia systemow?

Ps chcialbym aby temat nie byl traktowany jako wojna swiatow pliki vs cd dlatego na mysli mam wylacznie pliki i strumieniowanie z tidal itp.

Czy obecnie sygnal wyprowadzony przez usb jest najlepszy jakosciowo i w najblizszej przyszlosci sie to nie zmieni?

Standard usb ma swoje ograniczenia jak każdy to od odbiornika zależy (w przypadku audio konwertera USB) czy go wykorzysta jego zalety a wady będą bez znaczenia.

Protezować zawsze można ale nie zawsze jest to ekonomicznie uzasadnione bo często dużo większą poprawę przynosi wymiana konwertera niż wszelkie poprawiacze sygnału.

Moim zdaniem największą bolączką usb jest zasilanie i jeśli sobie z tym poradzimy to reszta nie ma już takiego znaczenia przy współczesnych konwerterach bo to głównie od nich zależy co zrobi z sygnałem usb.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Proszę o przykłady dobrego, niedrogiego konwertera usb/spdif najlepiej bez oddzielnego zasilania

To oddzielne zasilanie (niezależne od gniazda usb) najczęściej determinuję jakość tego co z konwertera jesteśmy w stanie uzyskać jeśli chodzi jakość sygnału spdif/i2s.

Mam Regena i iFi 3.0. Oba robią różnice, szczególnie gdy podepniemy do zwykłego kompa (a nie dedykowanego serwera z oddzielna kartą USB).

Firewire już było i nie wróci.

Ciekawy gadget:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam Regena i iFi 3.0. Oba robią różnice, szczególnie gdy podepniemy do zwykłego kompa (a nie dedykowanego serwera z oddzielna kartą USB).

A porównywałeś to do takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasilonego dobrym zasilaczem?

Ukryta Zawartość

Przemek a do zwyklego terminala i daca usb xmos bez dodatkowego zasilania myslisz ze ten tp link duzo dobrego wprowadzi? Rozumiem ze amanero z osobnym zasialaniem juz nie jest wrazliwe na jakosc sygnalu usb?

Ukryta Zawartość

Używasz tego albo miałeś okazję przetestować?

Wygląda solidnie. Zależy mi na czymś co nie będzie wnosiło nic od siebie do sygnału tzn żeby konwerter niczego nie schrzanił a tylko przekonwertował sygnał.

Odnośnie pierwszego posta ...

Myślę, że rynek będzie dążył do dzielenia systemu, na podziałach można lepiej zarobić.

Z czasem wymyśli się również nowy standard "lepszy" niż USB a audiofil wymieni sobie klocki na nowe ...

Osobiście uważam, że fajnie było by mieć takie coś all-in-one. Coś co było by w stanie przesłać/przekonwertować sygnał z komputera, streamera itd na DAC.

Bez konieczności mnożenia bytów ponad niezbędne minimum.

Ukryta Zawartość

<br />Protezować zawsze można ale nie zawsze jest to ekonomicznie uzasadnione bo często dużo większą poprawę przynosi wymiana konwertera niż wszelkie poprawiacze sygnału.<br />
......... oto cała prawda o tym co nazywamy ogólnie "pc audio" jednak pozwól, że po moich doświadczeniach zmienił bym jedno słowo w twoim zdaniu ...... bo zawsze " dużo większą poprawę przynosi wymiana konwertera niż wszelkie poprawiacze sygnału." amen

A porównywałeś to do takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasilonego dobrym zasilaczem?

Nie, ale wiedząc jak są zbudowane Regen oraz iFi (specjalne, superniskoszumowe regulatory napięcia, oscylatory kwarcowe o niskim szumie fazowym itd) nie robiłbym sobie specjalnych nadziei. To zwykły HUB, jakich są tysiące na rynku.

Wiem że każdy chce kupić Mercedesa, ale zapłacić jak za Trabanta, ale takie rzeczy to tylko w Erze.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie, ale wiedząc jak są zbudowane Regen oraz iFi (specjalne, superniskoszumowe regulatory napięcia, oscylatory kwarcowe o niskim szumie fazowym itd) nie robiłbym sobie specjalnych nadziei. To zwykły HUB, jakich są tysiące na rynku.

Wiem że każdy chce kupić Mercedesa, ale zapłacić jak za Trabanta, ale takie rzeczy to tylko w Erze.

Ale widziałeś tego mojego haba w środku?

Przemek a do zwyklego terminala i daca usb xmos bez dodatkowego zasilania myslisz ze ten tp link duzo dobrego wprowadzi? Rozumiem ze amanero z osobnym zasialaniem juz nie jest wrazliwe na jakosc sygnalu usb?

Xmos jest prondozerny dlatego dobre zasilanie z takiego haba czy też same osobne zasilanie może pozytwnie wpłynąć na pracę takiego konwertera.

Zasilanie konwertera a szczególnie jego zegarów jest moim zdaniem bardzo ważne a zasilanie z komputerowego usb nie należy do nojczystszych. Dlatego moim zdaniem warto się od niego uniezależnic.

Można zrobić osobne zasilanie +5v na xmosa i posprawdzać. Wydaje mi się jednak, że 5v na USB laptopa jest dość dobrze filtrowane i stabilizowane.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• 4 tygodnie później...

Nowy xmos lada moment

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowy xmos lada moment

Ukryta Zawartość

Ten moment nastapił jakiś czas temu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jak tam Wasze doswiadczenia? Czy obecnie sygnal wyprowadzony przez usb jest najlepszy jakosciowo i w najblizszej przyszlosci sie to nie zmieni? Warto inwestowac w DACi z tym wejsciem czy niedlugo moze pojawi sie inny standard (firewire itp)

Co myslicie o urzadzeniach typu uptone regen, ifi usb jitterbugi itp. Producenci mocno interesuja sie takimi akcesoriami. Czy streamerodaci sa przyszloscia czy rynek bedzie dazyl do maksymalnego dzielenia systemow?

Ps chcialbym aby temat nie byl traktowany jako wojna swiatow pliki vs cd dlatego na mysli mam wylacznie pliki i strumieniowanie z tidal itp.

To maleństwo zbiera dobre recenzje, z ciekawości przetestuje w przyszłości ;]

http://audio.com.pl/newsy/sprzetowe/21592-pierwszy-filtr-usb-audioquest-jitterbug

Na computeraudiophile przy okazji testów IFi USB 3.0 pisali o tym. Nie byli zachwyceni. Znaczy wpływ jest mały. Adekwatny do ceny ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ma ktoś sprawdzone patenty na zasilanie zewnętrzne DACów? jakieś bateryjne, liniowe itp?

Nie ma uniwersalnych patentów. Nowy lepszy zasilacz może być słyszalny lub nie.

Wszystko zależy od daca i jego sekcji zasilania.

Zasilacze Tomanka to dobra inwestycja pod warunkiem że podłącza się go dobrego daca, któremu do szczęścia potrzeba tylko lepszego zasilania po producent dał to co miał najtańszego. Ale jak dac jest do dupy to żadne zasilanie nie zrobi z niego hi endu.

Dobre zasilacze liniowe nie są tanie i często nie opłaca się ich kupować do szrotu bo jak to mówią "z gówna bata nie ukręcisz" ;)

A gdzie to czytałeś ?

Ja miałem kilka zasilaczy od Tomanka i zawsze był pozytywny wpływ na brzmienie ...

Większość osób sobie chwali produkty Tomanka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

ciekawa sprawa

ten zoom robi sprzęty dla muzyków - sam niejednokrotnie korzystałem z ich rejestratorów dzwieku i robią zajebistą robotę

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.