Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy z tunerem radiowym

Jeep wi ejt

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

Najlepszego w Nowym Roku, tylu zabawek ile dusza zapragnie!

Gram z cd Marantza 6003 i monitorów Focal alpha 65

Potrzebuję radia, oprócz fm może jakieś internetowe stacje chętnie, po kablu.

Na co warto waszym zdaniem zwrócić uwagę? Nowe lub używane, nie ma znaczenia.

Chciałbym toto obsłużyć pilotem nie telefonem czy z wykorzystaniem telewizora.

Czy jakość odbioru stacji radiowych z sieci jest tak niska że po przełączeniu z cd będę miał szum w uszach?

Z jakich funkcji najczęściej się korzysta? Chętnie postawiłbym coś małego u siebie, widziałem Denona 109 i 730 - czym to się różni poza obudową?

Jest na forum jakiś przewodnik po tego typu urządzeniach dla amatora?

I czego ja właściwie potrzebuję?Sieciowy, strumieniowy, radio netowe, radiomagnetofon Wilga?

Pozdrawiam,

Wojciech spędzający sylwka w domu ze szklanicą Danielsa i...kołysankami dla córy :-)

Drogi

Panowie, w sumie po przeanalizowaniu swoich niby potrzeb wychodzi mi na to, ze brakuje mi w zasadzie radia fm i netowego..muzyki z plików nie słucham, tylko płyty cd ( nawet z mp3 nie korzystam, choć chciałem by cedek miał takie funkcje).

Jak żyć?

Co w takim wypadku?

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Z nowych i tanich to sprawdz, : Yamaha cd-n301, Pioneer n-30, Onkyo c-n7050, Teac cd-p800nt.

Lub faktycznie poczekać i poszukać Squeezebox firmy Logitech , ale to raczej uzywka. Albo zupełnie "po taniosci " ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robiz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To?

Marantza nie ma w akucjach z używek

Ukryta Zawartość

Denon Dnp 720 ma radio sieciowe i FM.

Kompresja stacji www nie powoduje szumu;) bo skąd szum? Jest zwyczajnie gorsza jakość względem cd, oczywiście nie wszędzie, są różne stacje radiowe www, różne serwisy.

Z tym szumem to taka przenośnia ;-)

Czy jest odczuwalna różnica w jakości dźwięku z takiego Denona, Marantza a innych dziwadeł jak np Squeezbox gdy radio idzie z fm lub z sieci?

ja mam dnp-720ae i nawet radia internetowe mp3 128 kbit spokojnie mogę słuchać z przyjemnością (ale mam dobry wzmak i kolumny), jedyna wada że tylko 3 szt można zaprogramowac pod pilotem, chcąc korzystać z innych to albo trzeba wchodzić w ulubione (50) albo w ostatnio odtwarzane. Wisi na Allegro licytacja srebrny od 700zł, to dobra cena.

Ukryta Zawartość

To?

Ajusci, o to chodzi.

W temacie jakości stacji internetowych, to faktycznie jest różnie, ale nie ma co przesadzać . Nawet jakość 128 daje radę, pod warunkiem przyzwoitego zewnętrznego daca. A wybor stacji jest raczej większy niż mniejszy ;) Z drugiej strony, ją radio traktuje jako " muzyczne tło " , a do takich celów jakość internetowa jest więcej niż ok.

Osobiście zrezygnowałem z radia fm

robiz

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

To?

sprawdź też w aukcjach cdeków bo często tam są wrzucane

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Luknę, nie dodałem że musi być czarne :-D

dodatkowy dac nie wchodzi w grę, ma to być podłączone pod monitory aktywne

myślałem przez chwilę by zamienić cedeka na jakiś cedek z funkcjami sieciowymi, ale mi szkoda, bo to całkiem fajny odtwarzacz i mi pasuje

Denon 720 - skoro sterowanie pozwala zapisać 3 stacje ulubione..to trochu słabo

a jak to gra?

można go kupić dość tanio w stosunku do następcy, podobnie jak f109

Gdzie tam..czy wszystkie stacje nadają w sieci?

I ich jakość jest porównywalna z dobrym tunerem i anteną np z podłączoną do sieci kablowej?

jeśli tak, to może i odpuszczę tuner fm

U mnie pełnia szczęścia z radia net. Słucham kilku stacji, ale widzę że są ich tysiące. Myślę, że każda FM powinna być. No i jest cały świat. Jakość różna. Posłuchaj radio paradise albo Naim radio - te są dobre

????

Luknę, nie dodałem że musi być czarne :-D

myślałem przez chwilę by zamienić cedeka na jakiś cedek z funkcjami sieciowymi, ale mi szkoda, bo to całkiem fajny odtwarzacz i mi pasuje

Denon 720 - skoro sterowanie pozwala zapisać 3 stacje ulubione..to trochu słabo

a jak to gra?

można go kupić dość tanio w stosunku do następcy, podobnie jak f109

CA Stream Magic 6.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Takie rozwiązanie wymaga regulacji wzmocnienie na wyjściu. Te wszystkie wymieniane wyżej sprzęty nie mają takiej. Trzy systemowe (FM, DAB+, Internet) tunery z regulacją głośności to np. Sangean WFT-2D lub Hama DIT-2000. Dodatkowo ten pierwszy ma regulację barwy dźwięku. Ten drugi czyta po USB mp3, wav, flac i ma zainstalowany Spotify do streamingu. Wyjście ma tylko ~0,7V napięcia więc do pełnej głośności kolumn aktywnych może nie wysterować. Oba mają wyjścia cyfrowe więc jest możliwość podłączenia innego przetwornika. Jakość tego wewnętrznego DAC niewiadoma. Brak nawet danych technicznych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

CA stream - 4 tyś, to ja podziękuję.

Słucham Trójki, Tok Fm, czasem Jedynki, Złote przeboje..

Lechu, regulację głośności załatwiam ręcznie, kręcąc gałką od kontrolera pasywnego Palmersa, więc regulacja to nie kłopot

0,7 v powinno wzbudzić monitory, telewizor daje sobie z tym radę bez problemu, tylko tak jak piszesz, co tam w środku siedzi - niewiadomo, a chciałoby się jakąś jakość zachować

0,7 v powinno wzbudzić monitory

Napisałem że nie uzyska się maksymalnych możliwości, ale do domu będzie do bieżącego słuchania wystarczająco głośno.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ooo tak, mam 4 miesięczną lokatorkę zatem nie poszaleję, zresztą w bloku nie ma opcji.

Nie słucham zbyt głośno - sąsiedzi, córka, rezonanse pomieszczenia etc.

Czemu Denon nie ma tunera fm? Jak żyć? A może rzeczywiście sprawić sobie jakiś tani wynalazek typu squeezbox czy podobny i niech brzdąka w tle..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.