Skocz do zawartości
IGNORED

opinie o Magnat quantum 677

radark

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy, czy będą do twojego metalu odpowiednio szybkie i precyzyjne. Za 2k to jak na nowe kolumny dość dobra konstrukcja, jednak nie idealna do każdej muzyki. Dźwięk jest jednak pogrubiony, nastawiony nieco na ilość dołu i efekt niż dokładność, precyzję...

Koniecznie takie duże muszą być jak 677 ?

muszą mieć wygar więc i gabaryty chyba też, pokój 30m, zależy mi na mocnym mid-basie z solidną stopą, drapieżnych gitarach i ciężarze jaki w tej muzie jest konieczny. a jak soprany i średnica w nich na poziomie przyzwoitości nie za bardzo pod kocem?

Miałem kiedyś 605 i idealnie pasowały do muzyki elektronicznej np Depeche Mode, Massive Attack. Przy rocku i Metalu nie było już tak dobrze. Stopa perkusji nie miała energii jaką lubię. Mid bas jest dla mnie za mocno podbity w serii 600.

Ja słyszałem w mediamarkt były za ok 1500zł para na wyprzedaży, ale posłuchałem (jeśli można posłuchać w media...) i jednak nie wziąłem. Grały przyzwoicie, ale czuć było ograniczenie barwy, w metalu za szorstko, ogólnie budżetowe granie. Bez tragedii, bez szału :) Może lepiej Paradigm Monitor 9 v7 . które obecnie są po ok 2300zł

właśnie jestem po odsłuchach i ogólnie wrażenia pozytywne jak na budżetowe kolumny ale jednak w metalu trochę brak dociążenia i szybkości na basie, co ciekawe całkiem przyzwoita przestrzeń, nie kupiłem

Miałem kiedyś 605 i idealnie pasowały do muzyki elektronicznej np Depeche Mode, Massive Attack. Przy rocku i Metalu nie było już tak dobrze. Stopa perkusji nie miała energii jaką lubię. Mid bas jest dla mnie za mocno podbity w serii 600.

Poźniejsze konstrukcje to w ogole co innego niz 605. Nie mają tak nadmuchanego basu i są szybsze. I nie moge o nich powiedziec ze sa wolne na basie, chyba za zapina sie do nich mulaste, albo slabe wzmacniacze.

właśnie jestem po odsłuchach i ogólnie wrażenia pozytywne jak na budżetowe kolumny ale jednak w metalu trochę brak dociążenia i szybkości na basie, co ciekawe całkiem przyzwoita przestrzeń, nie kupiłem

Do czego ci je podpieli?

?👈

Do czego ci je podpieli?

podpięte były pod amplituner stereo yamahy modelu nie pamiętam ale to budżetówka, basu było dużo ale był trochę za lekki, przy podwójnej stopie trochę było chaosu możliwe że to wina tego ampli, słuchał ich ktoś z dobrym wzmacniaczem może grają lepiej?

To co można usłyszeć z 605-tek, zależy też w b. dużym stopniu od akustyki pomieszczenia ich właściwego ustawienia, okablowania, no i dobranego zrodla. A jak ktoś mendrkuje, że kolumny zaczynają się od takiej,a nie innej kwoty no to niech przepłaca.Co do charakteru to są one uniwersalne, cytuję p.Kisiel z audio;kto jak kto ale ten gość na kolumnach się zna. Pozdrawiam i życzę w 2016 samych udanych odsłuchow ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Witaj,

Jedne z lepszych rozwiązań jeśli chodzi o nowe kolumny. Na prawdę bardzo dobrze wykonan z dobrą podstawą basową i czystą górą. Oczywiście mają swoje wady jak każde kolumny, Jednak w tej cenie to bardzo dobry wybór.

Nie ma nic co jak nazwałeś "pod kocem" grają czysto i otwarcie. Jeśli obawiasz się dynamiki (która na prawdę jest dobra) to rozejrzyj się nad Klipsch R26F. Tu stopy precyzji, agresywności i dynamiki Ci nie braknie.

Jesli potrzebował byś jeszcze jakiś porad lub wyceny zapraszam

Dajemy możliwość sprawdzenia kolumn u Ciebie w domu.

Pozdrawiam

proszę o info jak te magnaty sprawdzą się z lepszym mocnym wzmacniaczem, w sklepie słuchałem ich ze słabiutką yamahą i bas trochę się rozłaził, i to mnie trochę zniechęciło, wysokie i średnie były ok tak jak i przestrzeń, czy pomieszczenie 30m będzie dla nich odpowiednie? mają służyć głównie w mocnej metalowej muzyce

A ja kupiłem te kolumny właśnie pod metal, grają z denonem pma 720ae. Jestem zadowolony. Testowałem i wyżej wymienione Pardigmy (tragedia, wycofane, dźwięk jak spod koca), i Klipsche (fajna dynamika, lecz zbyt wycofana średnica) i Cantony (też nieco zbyt wycofana średnica, dźwięk zimny za to bas super) i jeszcze z paroma propozycjami (MA, Dali Zensor 7).

Magnaty nie dość, że najtańsze, to wypadły imho najlepiej. Mają swoje wady (średnia jakość wykonania), ale kupiłbym je raz jeszcze.

Z metalem jest ten problem, że niektóre płyty są bardzo źle wyprodukowane - to ma ogromny wpływ na jakość odsłuchu.

najchętniej to bym sobie te altuski sprawił ale ta cena...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po tych Altusach nie spodziewałbym rewelacji.

Ja na Quantum 605 słuchałem dużo ciężkiej muzy. Było bardzo dobrze jak na tak tanie kolumny. Wysokie tony nie były tak natarczywe jak w Klipsch czy Paradigm

Fajnie też grają Heco Music Style 500 i 900

a takie cuda nie za bardzo audiofilskie na metal?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak grają Heco Metas xt701 ale zakładam, że podobnie do xt501,które stoją u mnie od 2011 roku. Między czasie podejmowałem próby ich sprzedania/wymiany i zawsze potrafiły się obronić. Czy cena 2,5 tys za xt701 jest wysoka to nie wiem ale ja za swoje xt501 płaciłem 2200 zł i w tej cenie nie udało mi się znaleźć w nowych kolumnach nic co lepiej by zagrało. Porównywałem u siebie z monitorami i podłogowymi w cenie do nawet 4,5 tys nowe i mimo, iż czasem było w niektórych aspektach lepiej/gorzej to w ogólnym rozrachunku te kolumienki wypadały po prostu najrówniej (niczego za dużo/za mało). Wykonanie stoi na takim poziomie, że nie razi mnie np brak forniru i tu w porównaniu do polskich producentów wypadają o niebo lepiej. Do metasów trzeba poszukać dobrego "surowego" i energetycznego tranzystora. Z moich odczuć lampa bądź jakieś mocno barwiące zamulacze odpadają. Jakiś czas temu podpiąłem do nich stary wzmacniacz Dual cv 5650 i to co pokazały te Heco biorąc pod uwagę ich ceną to jakiś obłęd. Aktualnie celowałbym w Rotela, bądź Atolla. Z ciekawostek to kolumny bez problemu zagrają w małym pomieszczeniu mimo iż, są podłogowe (u mnie na 12 metrach) i mają tą kapitalną cechę która wyróżnia je z pośród budżetówki, że dźwięk bez problemu odrywa się od kolumn przy zastosowaniu nawet słabego mocowo wzmacniacza. Na koniec dodam, że jakby komuś brakowało do tego wszystkiego wspomnianego wcześniej formiuru to proponuje poszukać Heco Celan - myślę, że jest to propozycja na lata.

słuchałem tych Heco i cóż są niezłe, spokojnie o klasę lepsze od quantum, wieksza kultura dźwięku, przestrzeń, gitary bardziej wyraźne, bas mocny w rockowym zakresie, słucha się tego przyjemnie do tego są ładne

słuchałem tych Heco i cóż są niezłe, spokojnie o klasę lepsze od quantum, wieksza kultura dźwięku, przestrzeń, gitary bardziej wyraźne, bas mocny w rockowym zakresie, słucha się tego przyjemnie do tego są ładne

W połączeniu z jakim wzmacniaczem ich słuchałeś. Rozumie, że opinia dotyczy modelu music style 900?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.