Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kolumny STX będą lepsze od Diora Polaris

PianoPiano

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kolumny STX F-360 n będą lepsze od Diora Polaris 300?

Kiedyś posiadałem Polarisy i zastanawiam się czy jak kupię te tanie STXy to odczuję lepsze granie czy gorsze.

Pokój - kilkadziesiąt metrów

A może lepiej zainwestować w 4 kolumny?

Wbrew pozorom ( i wieśniackim prezentacją na YT ), te 360 grają dość łagodnie i mniej kaleczą uszy niż altusy np. 200.

Jednak jako duże zabawki potrzebują w miarę mocny piecyk .

A może lepiej zainwestować w 4 kolumny?

Ups, czyli jednak nie słuchanie muzyki, a mocny party dance ?

Więc pytanie A z czym to ma grać? mocno aktualne .

Ups, czyli jednak nie słuchanie muzyki, a mocny party dance ?

Więc pytanie A z czym to ma grać? mocno aktualne .

Dlatego padło takie pytanie bez zbędnej analogii :D

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Wzmacniacz pewnie jakiś kupię 2x100W może używany może nowy. Więcej niż 700zł na wzmacniacz nie chciałbym przeznaczać. Myślę o 4 kolumnach bo pokój około 6*10m więc by echo nie dudniło

SXT F-360 jest znacznie lepszy od najwyższego modelu Polaris300. Miałem okazję słuchać dwa lata temu i ogromne zaskoczenie jakością przekazu. Altus przy STX to śmiech na sali, Diora trochę lepsza od Tonsila ale to i tak lepsze wyszstkie wymioniene od chłaomowatych chińskich Eltax Prism Taga etx.

Słuchałem F-360 z cyfrową końcówką STX D-1000, dosłownie jak na koncercie i to w dośc dużym salonie ale co nieco zaadoptowanym akustycznie.

Myślę o 4 kolumnach bo pokój około 6*10m więc by echo nie dudniło

Tak duży salon z 4 kolumnami i uważasz, że nie będzie dudniło.

A co to za kolumny co w ilości 4szt pozbawią pomieszczenie furkotu znaczy pogłosu.

Akustyka w takim salonie bez adaptacji jest tragiczna, a 4 kolumny jeszcze to spotęgują, nie tędy droga kolego.

Do 1tys możesz poszukać jakiegoś NADa może C352 lub C356, to wydajne wzmacniaczyki tylko wtedy postarać się o dobre głośniki, a nie bele STX czy jakieś Diory.

SXT F-360 jest znacznie lepszy od najwyższego modelu Polaris300. Miałem okazję słuchać dwa lata temu i ogromne zaskoczenie jakością przekazu. Altus przy STX to śmiech na sali, Diora trochę lepsza od Tonsila ale to i tak lepsze wyszstkie wymioniene od chłaomowatych chińskich Eltax Prism Taga etx.

Słuchałem F-360 z cyfrową końcówką STX D-1000, dosłownie jak na koncercie i to w dośc dużym salonie ale co nieco zaadoptowanym akustycznie.

zapomniałeś dodać adnotację, że w poście lokowano produkt STX. Kurcze ile jeszcze jest takich kont na tym forum?

ile mocy pobiera przy cichutkim graniu wzmacniacz STX D-1000 ? Czy jest energooszczędny?

Tak duży salon z 4 kolumnami i uważasz, że nie będzie dudniło.

A co to za kolumny co w ilości 4szt pozbawią pomieszczenie furkotu znaczy pogłosu.

Akustyka w takim salonie bez adaptacji jest tragiczna, a 4 kolumny jeszcze to spotęgują, nie tędy droga kolego.

Do 1tys możesz poszukać jakiegoś NADa może C352 lub C356, to wydajne wzmacniaczyki tylko wtedy postarać się o dobre głośniki, a nie bele STX czy jakieś Diory.

Takich drogich wzmacniaczy nie będę kupował. Raczej coś w stylu JVC AX-R562 lub coś nowego za 700zł.

Kolumn też nie będę kupował droższych niż 2000zł. NIe jestem melomanem. Mam słaby słuch tzn nie dostrzegam subtelności by inwestować w sprzęt wyższej klasy. Ma być moc i w razie potrzeby głośno :)

np teraz mam pianocrafta i rzekomo to świetny sprzęt ale nie doceniam go. Tzn za małe kolumny jak na moje przestrzenie. O właśnie moze wzmacniacz z pianocrafta wykorzystam. RX-E810 posiadam na stanie. O ile kolumienki to raczej się nadają do kuchni, to wzmacniacz chyba pociagnie takie wieksze kolumny?

nie wiem czy akurat ty nie lokujesz produktów ale naprawdę STX F-360 to super kolumny. Pobór z końcówek estradowych w stanie spoczynku nie jest priorytetem więc pewnie średnio na jeża:-)

Jak ma być głośno to brać tylko STX, bo za 600zł/szt od kolumny nie może grać dobrze o wzmacniaczu nie wspomnę.

Ale dla zwyklego bum bum cyk cyk to STX jak najbardziej, tanio i głośno.

A jeśli uważasz, że piano craft rx e 810 napędzi duże kolumny i nagłośni ci 60m salon to nie mam więcej pytań.

Pozdrawiam serdecznie w takim razie i udanych odsłuchuffffff.

Pytanie jest co lepsze - lepsze według mnie STX F-360 niż Diora Polaris 300, nic na to nie poradzę na to, że nie trafiłem w twój gust ale pytanie jest pytaniem a moja odpowiedż subiektywną oceną więc swoje zostaw dla siebie i nie wmawiaj innym co mają cenić.

Jak ma być głośno to brać tylko STX, bo za 600zł/szt od kolumny nie może grać dobrze o wzmacniaczu nie wspomnę.

Ale dla zwyklego bum bum cyk cyk to STX jak najbardziej, tanio i głośno.

A jeśli uważasz, że piano craft rx e 810 napędzi duże kolumny i nagłośni ci 60m salon to nie mam więcej pytań.

Pozdrawiam serdecznie w takim razie i udanych odsłuchuffffff.

pytanie było proste co zagra lepiej . zagra lepiej stx . Trzeba być prostakiem żeby obrażać kogoś kto prosi o opinie kolumn z kilkaset złotych i go strofować za to że moze mu brak kasy na droższy sprzęt. A może po prostu takiego nie potrzebuje .

pytanie było proste co zagra lepiej . zagra lepiej stx . Trzeba być prostakiem żeby obrażać kogoś kto prosi o opinie kolumn z kilkaset złotych i go strofować za to że moze mu brak kasy na droższy sprzęt. A może po prostu takiego nie potrzebuje .

Trzeba być prostakiem, żeby w ten sposób zaczepiać innych!

Co najwyżej mogłem obrazić producenta tych całych STXów, a nie autora wątku.

PianoPiano się nie poczuł urażony, za to ty widzę bardzo radzę zejdź ze mnie, bo dopiero moge zacząć obrażać jak chcesz...

Chcesz to bierz, to twój wybór Ty ich będziesz słuchał nie ja.

Jeśli jak mówisz nie jesteś melomanem i audiofilem to bierz te STXy, jak już kupisz to daj znać :))

A na przyszłość, radzę najpierw wypożyczyć sprzęt do domu i zobaczyć u siebie jak to zagra, a dopiero później podejmować decyzję.

Zaś jeśli chodzi o wzmacniacz NADa np C352 używany można kupić w cenie do 1tys zł, a te wzmacniacze mają zapas mocy, ale to twój wybór co kupisz, byle czym nie nagłośnisz poprawnie takiego pomieszczenia, a słuchanie jazgotu zamiast muzyki jest męczące podobnie jak walający wzbudzony bas.

Mozesz też poszukać coś z Rotela z tego co wiem to dobre klocki.

Na giełdzie hifi.pl możesz coś znaleźć do 1000 zł, ale nie licz na dobry wzmacniacz do tego 100W w cenie 700zł, sorry ale się nie da, chyba że uda się jakąś perełkę na rynku wtórnym wyrwać.

Dobry mam na mysli taki ktory popranie napędzi kolumny, by bas był kontrolowany i zwarty, a nie rozciągnięty i buczący podobnie z resztą.

Pozdrawiam i udanych poszukiwań, ja się wyłączam z tego wątku.

Myślę o 4 kolumnach bo pokój około 6*10m więc by echo nie dudniło

Jak dodasz drugą parę będzie dudniło razy dwa i nie będzie stereo, no bo jak i w jakim miejscu ?

Lepiej w rogu zamiast drugiej pary, postaw regał z książkami, choć to za mało, po całośći kładź dywany jakieś duperele na ściany, sofy itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.