Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantz pm6005

bartkz1

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumny do wyżej wymienionego wzmacniacza do 3000-4000 złotych za parę, dźwięk podobał mi się w pylonach ale nie miały basu w przyszłości podobne jeszcze subwoofer klipsch rpw 10 muzyki to ja słucham różnorodnej : ) choć lubię szybką muzykę itd.

https://www.audiostereo.pl/topic/124327-kolumny-do-marantz-pm6005/

Wypróbuj zestawienie z kolumnami Castle Knight 5 lub jeżeli masz masz pomieszczenie do 20m2- mniejsze Knight 4.To dość uniwersalne produkty, choć nie słyszałem ich w połączeniu z marantzem. Basu powinieneś mieć wystarczająco, a i kwota do wydania się zgadza-ja swoje "piątki" kupiłem, nowe, poniżej 4 tys. Konstrukcja z linią transmisyjną z wylotem w podstawie więc i łatwiejsze do ustawienia.

Szukam kolumny do wyżej wymienionego wzmacniacza do 3000-4000 złotych za parę, dźwięk podobał mi się w pylonach ale nie miały basu w przyszłości podobne jeszcze subwoofer klipsch rpw 10 muzyki to ja słucham różnorodnej : ) choć lubię szybką muzykę itd.

Co to znaczy, że nie było basu? Nie ma go w ogóle w całym pomieszczeniu? Próbowałeś w różnych częściach pokoju?

Zakładając, że kolumny nie są uszkodzone, to bas na pewno mają. Problem pewnie leży po stronie akustyki.

U mnie Castle grają w 25m2 i jest ok, myślę że do 30m2 też się sprawdzą, w większych pomieszczeniach może być problem bo to w sumie nie jakieś potężne konstrukcje. Natomiast co do wysokich tonów, kopułki są tekstylne, a i membrany średnio-nisko tonowe- celulozowe to i ekspozycja dźwięku pozostaje raczej po "ciepłej stronie ".

Miałem 6005 z Knight 4,grało fajnie ale brakowało troszke basu ale zeby go nie było? Heh

Marantz wymieniłem na Rotel ra12 i już nie było mowy o niedostatku basu,wnioski wysuń sam :)

Kefy iq90 miałem przed Castle i tam to dopiero można było powiedzieć,że basu nie ma,góra zapiaszczona że głowa bolała.

Knight ma lekko oscieploną/osłodzoną górę więc krew z uszu nie poleci.

U mnie hralo to na 16m2 i ciulatą akustyką,obecnie mam poprawioną i więcej wyciskam z mojego zestawu.

Łokmen Saba

Witaj,

Marantz PM6005 nie jest wzmacniaczem, który oferuje jakoś szczególnie dużo basu, jedna w połączeniu z Pylon Audio Diamond 25 nie powinno go zabraknąć. Fakt, że Diamond 25 lubią mocny wzmacniacz, znacznie lepiej zagrałyby z np. Marantz PM8005 czy Hegel H80.

Problem z małą ilością basu może wynikać także z akustyki pomieszczenia. Moim zdaniem najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest wybór kolumn (mogą pozostać Pylon Audio Diamond 25) oraz dokupienie dobrego subwoofera, który jest dedykowany do systemów hi-fi. Spójrz proszę na ofertę subwooferów marki REL.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wszystkie kolumny odsluchiwalem w fusicu włącznie z pylonami suboofer mam bardzo dobry więc nie denerwuj mnie ten wyżej :) klipsch rpw 10 to najlepszy suboofer do 2 k złotych a i dziękuję za wszystkie odpowiedzi dawamcie dalej propozycje

Wharfedale Denton. Bardzo dobrze zgrywaja sie z Marantzem. Moj Marantz brzmi praktycznie jak Twoj polaczony z Rdac'iem. Wlasnie dla mnie Wharfedale brzmia najlepiej w swojej cenie z Marantzem, potem np. Dali, Opera Speakers, czy Sonus Faber im im pochodne. Potrzebujesz tzw. "easy-going nature" kolumn, efektywnosc nie mniejsza niz 85db i najlepiej 6ohm. :) Bas to glownie akustyka pokoju i ustawienie. Zeby sie w tym upewnic, np. zabierz swoj obecny sprzet do salonu audio gdzie maja dedykowane pomieszczenie i uslyszysz to na ile stac Twoj zestaw. Zanim podeemiesz jakies kroki w "setupie". Moze tylko wystarczy lekko zaadaptowac pokoj lub zmienic ustawienie. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wiem akustyke pomieszczenia jest dobra bo ściany nie są puste i jest dobre rozstawione mebli a wszystkie kolumny słuchałem w salonach dedykowanej firmy albo w sklepach audio dobrych a,dziękuję za wszelką pomoc

słuchałem w salonach dedykowanej firmy albo w sklepach audio dobrych

Pojęcie dobre sklepy audio jest względne.. Dobra akustyka w salonie to nie jest niestety jeszcze norma - szczególnie w 'pół-sieciowych' salonach tytułowego wzmacniacza.

Witaj,

W tej cenie kupisz bardzo dobre Klipsch Reference Premier 260.

Marantz nie dysponuje wielką mocą a w pełni wysteruje te kolumny i zapewni optymalny bas nawet przy większych pomieszczeniach.

Jako alternatywę zaproponował bym Dali Lektor 8.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.