Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 2500-3000zł - pokoj 12m2

0les

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich gorąco i serdecznie!!! Zwracam się do was drogie Audiofile z prośbą o pomoc w zakupie kina domowego do małego pokoju 3x4m. Nigdy wczesniej nie miałem kina domowego. Posiadam telewizor Samsung HU48JU7000 do którego chce podłączyć zestaw. Kino domowe chciałbym przeznaczyć do oglądania filmów i słuchania muzyki kładąc bardziej nacisk na muzykę. Pokój jest dość mały więc myślę o zestawie stereo 2.1 ze wzmacniaczem (odtwarzacz CD wskazany w zestawie). Słucham muzyki: Rap, RnB, Electro, Minimal najczęscięj leżąc na łóżku (załączm rozstaw mebli w pokoju). Zależy mi na czystym dzwieku i na pewno musi byc dobry subwoofer. Kolumny mogą stać na stojakach, bądź na podłodze. W pokoju mam mało wolnej przestrzeni. Proszę o propozycje zestawów, oraz porady. Dołączam zdjęcie z rozstawem mebli w pokoju oraz miejscem moja sugestia rozstawienia głośników (POD TV schowałbym subwoofer oraz wzmacniacz/odtwarzacz cd. Z góry dziękuje !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oto rozstaw pokoju. Subwoofer oraz amplituner schowalbym pod szafke TV.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Cena może sięgnąć 3,5 max.

Ukryta Zawartość

Witaj,

Zdecydowanie ne pakuj sie w rozstawienie 5 kolumn. Do takiego pomieszczenia i budzetu pomyśl o monitorach.

Będziesz dość blisko słuchał wiec efekt będzie lepszy.

Yamaha RN500 + Magnat Quantum 673 i zostaje budżet na odtwarzacz CD.

Ewentualnie kolumny Heco Celan GT 302 z podobną elektroniką ale już bez CDeka.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Chej, witaj, na początek zacznę od tego, że mały pokój wcale nie oznacza, że można tam "wcisnąć" coś taniego, małe , żeby dobrze zagrało (dobrze- określenie względne, zależne od naszych preferencji) musi niestety trochę kosztować. Choć jak zaznaczyłem wszystko zależy od naszych preferencji. Jednym wystarczyłby cały zestaw za 1,5 tys zł a innym będzie za mało na jedną dobrze grającą wg nich kolumnę. Jednym wystarczy tzw kombajn a inny będzie wolał zbierać sukcesywnie , żeby mieć coś lepszego.

Zależy mi na czystym dzwieku i na pewno musi byc dobry subwoofer

hehe, Kolego, dobry subwofer nawet do tak małego pomieszczenia może kosztować całą Twoją kasę do wydania, musimy wziąć pod uwagę Twoje możliwości finansowe i dobrać możliwie jak najlepsze wyjście jednak wg nas (mam nadzieję, ze ktoś jeszcze pomoże w tym) natomiast to Ty musisz wybrać coś pod swoje ucho.

Skoro jest na tyle mało miejsca, że nie dadzą radę podłogowe kolumny to pozostanie zestaw oparty na monitorach. Niech Cię jednak nie zmyli to , że kolumny będą małe to będą mało kosztowały bo i one potrafią nadwyrężyć budżet. W miejscach w których proponujesz powiesiłbym kolumny frontowe (monitory) z przednim bass-reflexem, np

Ukryta Zawartość

niekoniecznie stawiałbym na standach (stojakach) a już na pewno nie na podłodze. Podłogowe muszą mieć niestety trochę miejsca wkoło siebie więc zostają tzw podstawkowe. Na fronty większe z jak największym średnio niskotonowym z uwagi na słuchanie muzyki.

Rozumię, że subem chciałbyś wspomóc kolumny, jeśli tak to będzie mały problem gdyż takie suby dużo kosztują (nie każdy nadaje się do muzy bo większość tych tanich po prostu buczy a nie gra). Dlatego proponuję Ci składać po tzw kawałku sprzęt wtedy mógłbyś nabyć lepszej jakości sprzęt.

Wspominasz o

Zwracam się do was drogie Audiofile z prośbą o pomoc w zakupie kina domowego do małego pokoju 3x4m. Nigdy wczesniej nie miałem kina domowego

a tu co

Pokój jest dość mały więc myślę o zestawie stereo 2.1 ze wzmacniaczem (odtwarzacz CD wskazany w zestawie)

więc to raczej mowa o zestawie stereo a nie o kinie z amplitunerem. Mając wzmacniacz stereo nie miałbyś jako takiego kina domowego natomiast lepiej grający zestaw stereo zresztą w końcu bardziej chodzi Ci o muzę.

Ukryta Zawartość

Dziękuje za odpowiedź. Moze jest troche rozbieznosc w moich preferancjach oraz nazewnictwie wiec przedstawie sprawe jeszcze raz i prosciej:

preferencje: Muzyka: 80% filmy: 20%

preferencje muzyczne: electro, rap, house, minimal, funky

odleglosc od glosnikow: 2m-2,3m

Zestaw 2.1/2.0 + amplituner - (szczegolnie slucham rapu, minimal, electro gdzie często pojawiaja sie niskie tony ale subwoofer jestem w stanie dokupić później jesli zyskam na jakosci kolumn a obecny budzet mialby mnie w tej kwestii ograniczyc. w kazdym razie prosze o ewentualny przyklad subwoofera ktory moglbym dokupic pozniej do zestawu... kolumny beda mialy malo miejsca na okolo wiec postawie je na stojakach badz powiesze na scianie. Odtwarzacz cd/blueray dokupie pozniej wiec budżet dotyczy tylko zestawu 2.1/2.0 i amplitunera

Do wydania ~3500 (moze byc bez sub'a)

Proponuję amplituner za ok 2 tys zł a za resztę dwa monitory, choćby podane wcześniej Monitor Audio MR2

Ukryta Zawartość

lub Indiana Line Tesi 260

Ukryta Zawartość

amplituner to np

Denon X 2000 lub 2100 Yamaha RXV-775 jeśli gdzieś dostaniesz

a suba faktycznie dokup pózniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz mieć duże klocki ? A , Denon seri 109 lub Marantz 610 nie wystarczy do Twojego pokoiku ?

Do Denona polecam (używane) Eltax Monitor 3 . Dolny bas-refleks czyni je bardzo łatwymi w ustawieniu monitorami o ponadprzeciętnej barwie . Stara szkoła dobrego grania . Lub rownież używane Mission serii 700 , 701 .

Trudno szukać w nowościach takich brzmień jak stare konstrukcje .

Ale wybór należy oczywiście do Ciebie :)

Pozdrawiam i pisz , co wykombinowałeś i jak gra Twój wybór .

Maxiu masz celne uwagi. Faktycznie dużo ubiegłych modeli tez może robić robotę. Jestem tylko ciekawy jak przy twojej propozycji odczuwalna będzie jakość dźwięku biorąc pod uwagę amplituner który podałeś. Nie mam za bardzo porównania a jeśli jakość oraz moc byłyby porównywalne to wolałbym zaoszczedzic

Reasumując kupie Amplituner Stereo i zastanawiam sie nad:

Yamaha RN-500

Harman Kardon HK 3770.

Na głośniki moge wydać jeszcze 1500-2000zł, a odtwarzacz blue-ray kupie osobno. Jakie monitory mozecie mi jeszcze polecic? (w przyszlosci dokupie sub'a)

Też myśle że Yamaha RN500 spoko, jak ma być taki sprzet stereo wszystkomający to nie ma tu specjalnie konkurencji (H/K to byleco)

Do tego wspomniane Dali albo Magnaty jak najbardziej, wziął bym jeszcze pod uwage Centon'y GLE 420, fajna jest na to cena teraz

Ukryta Zawartość

A Canton to Canton :)

I byłby to zestaw kompletny, suba nie ma tu sensu dawać bo tylko zepsuje efekt...

Opcjonalnie jeżeli jest potrzeba odtwarzania audio CD można dokupić do kompletu Yamahe CDS 300...

Do filmów ewentualnie Blu Ray najtańszy za 300zł, np, LG BP450...

Ukryta Zawartość

nie pchaj się w Harmana, Marantz + Dali

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/MARANTZ/MELODY_SERIES/MCR611_ZENSOR_3

Masz wszystko w jednym, spotify, AirPlay, radio DAB, odtwarzacz CD, BT z NFC, WiFi i wiele więcej

12m2 to dosc spory pokoj bo mniej wiecej 3 na 4ry metry, ja zaczynalem zabawe w pokoju 3 na 3,3 metra czyli ok 10 m2 i nic nie daje radochy z ogladania filmow jak dobre kino domowe 5,1, twoj rysunek jest pogladowy i nie wiem ile masz miejsca i jak duze biurko ale ja bym zrobil przemeblowanie, lozko przekrecil o 90 stopni a biurko wywalil tam gdzie tv a tv tam gdzie drzwi wejsciowe ( z rysunku wynika ze sa w rogu pokoju wiec powinno zostac troche sciany na powieszenie tv i podlogowki) a wtedy masz na tyle duzo miejsca zeby wstawic system 5.1, nie sluchaj ludzi ktorzy mowia ze masz za maly pokoj bo zrobisz ten sam blad co ja czyli kupisz za male kolumienki i sie bedziesz tylko wk***ial ze nie ma efektow, zaczynalem od wharfedale dx1, pozniej BA a360 zeby na koncu skonczyc na klipsch rp 280 i nie chce nawet slyszec ze kolumny sie dusily w tak malym pomieszczeniu bo tego nie odczulem, jesli masz tylko 3000 to poluj na w miare dobry ampli z zeszlorocznej serii onkyo 636 denon x2100 lub yamahe z serii 6 i na poczatek dokup dwie podlogowki MA bx5 klipsch r26f lub zenzory 5 a na reszte zbieraj, szkoda wywalac ciezko zarobione pieniazki na cos co nie zagra w kinie i nie da efektow, a przed zakupem pojezdzij i posluchaj kolumn bo jednak kazda gra inaczej

Oles

Nie da się wyszukać zestawu spełniającego 100% oczekiwań w podanej kwocie.

Prawda jest taka tanie kino to marne stereo.

Kup zestaw Logitech Z5500 do kina 500-800zł.

Reszta to dobre kolumny stereo to podstawa nie oszczędzaj na nich. Wzmak to następna kwestia.

Ale wiesz tu nie chodzi o spełnianie twoich oczekiwań : D

Gość chce sobie kupić sprzet za 3 tysie i i na prawde może to zrobić i być zadowolony, tak jak to robi wiekszość ludzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.