Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Korektor - szukam korektora Sony jaki polecacie

603Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po 10 latach od czasu Radmora Technicsa,chcę powrócić do tego hobby.

Mam pytanie

Amplituner STR DB 830

CD Sony CDP-X222ES

Magnetofon Sony TC-K490

Jaki polecacie korektor,procesor,equalizer do tego zestawu.

ważne,żeby po wyłączeniu korektora.. przepuszczał sygnał segmentów do niego podłączonych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 4413617900_1450344653_thumb.jpg 5896622800_1450344653_thumb.jpg

.........

Znalazłem taki SONY SEQ-D705 gdzieś 400zł wychodzi tylko prawa część wyświetlacza świeci ciemniej ,nie wiem czy to się da naprawić

3603424200_1450294348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korektor który znalazłeś ma 36 cm szerokości a Twoja elektronika 43 cm. Firma Sony w swojej ofercie miała mało korektorów w wersjach 43cm i to w dodatku były urządzenia jakby mało zaawansowane w przeciwieństwie do pozostałych elementów. Odpuściłbym temat.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Zajrzyj sobie na olx; jest jakiś wybór:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd...

wpisując oczywiście sony SEQ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam, ten SONY SEQ-D705 odpusc z miejca, za duzo sobie tym nie poprawisz, a wrecz przeciwnie - wiele zepsujesz. Jesli chodzi o korektory graficzne, a przerobilem ich troche to jesli zalezy Ci na Sony to tylko model SEQ-711.

Ale ja na Twoim miejscu bralbym Pioneer Gr 777 - zdecydowanie najlepszy ze wszystkich do domowego zastosowania, co najlepsze posiada tez pilota co znacznie ulatwia regulacje z miejsca odsluchu. Pioneera mozesz dorwac w cenach od 400 - 800 Pln, zalezy od stanu , czy posiada pilota itd., ale srednia jego cena bez pilota w bardzo dobrym stanie to tak okolo 500 - 600 Pln.

Jezeli chcialbys cos tanszego, ale w miare sensownego to polecam Kenwood GE 7030. Jego plusem jest to , ze posiadia kilkadziesiat predefiniowanych ustawien od Pop po Rock itd. Pamietaj , ze korekcja manualna w cale nie jest taka prosta jak to sie moze wydawac.;)

Wiele osob twierdzi , ze korektor to zlo , ze szumi , ze wprowadza znieksztalcenia itd. Zgadza sie , jest to kolejny element w torze naszego zestawu /dzwieku/, jednak sam osobiscie uzywam go do polepszenia dzwieku z czesci plyt wydanych w latach 80, glownie rock, metal. Bez korektora by bylo mizernie, oj mizernie i zadenen wzmacniacz i kolumny nawet najlepszej klasy przy takich nagraniach by polegly niestety...Oczywiscie trzeba uzywac korektora z glowa ;)

Acha.... bron boze korektory Technicsa, a szczegolnie modele Sh-ge90 oraz Sh-ge70, chociaz ten drugi mniej szumi ale znieksztalcenia wprowadza duze.

To tak na szybko.

Pozdrawiam ...

sam osobiscie uzywam go do polepszenia dzwieku z czesci plyt wydanych w latach 80,

W tym czasie płyty nagrywane były czasem dużo lepiej niż teraz, owszem były złe realizacje, ale teraz jest znacznie więcej źle nagranych płyt, a przełom lat 80/90 to czasem najlepsze realizacje .

Bez korektora by bylo mizernie, oj mizernie i zadenen wzmacniacz i kolumny nawet najlepszej klasy przy takich nagraniach by polegly

Czyli nagle kolumny najlepszej klasy i najlepsze wzmacniacze zaczęły tak grać jak wcześniej grać nie mogły, oj kupy się to nie trzyma.

Bardziej stawiam na fakt złego dobrania klocków i puszczania w tych czasach z kaset, ale też tych podłej jakości, bo dobre aż takich ograniczeń nie wprowadzały. Ewentualnie płyt nagranych w garażu, czy live na koncertach.

bron boze korektory Technicsa, a szczegolnie modele Sh-ge90 oraz Sh-ge70, chociaz ten drugi mniej szumi ale znieksztalcenia wprowadza duze.

Niby racja, ale taka rola korektora, wprowadzać zniekształcenia ;)

Oczywiscie trzeba uzywac korektora z glowa ;)

Najważniejsze, jeśli już jest.

W tym czasie płyty nagrywane były czasem dużo lepiej niż teraz, owszem były złe realizacje, ale teraz jest znacznie więcej źle nagranych płyt, a przełom lat 80/90 to czasem najlepsze realizacje .

Twierdzisz , ze obecnie plyty z gatunku rock , metal sa w wiekszosci zle nagrane w stosunku do lat 80, czy tez poczatku 90? No kolego , ponioslo Cie tu troche :)

Czyli nagle kolumny najlepszej klasy i najlepsze wzmacniacze zaczęły tak grać jak wcześniej grać nie mogły, oj kupy się to nie trzyma.

Bardziej stawiam na fakt złego dobrania klocków i puszczania w tych czasach z kaset, ale też tych podłej jakości, bo dobre aż takich ograniczeń nie wprowadzały. Ewentualnie płyt nagranych w garażu, czy live na koncertach.

Dla przykładu, pusc plyte cd "Reign blood" Slayera z 86 roku na super dobranych elęmentach i uslysz potege basu , dynamike i energie , ktora jest tak wazna w tej dziedzinie muzyki - powodzenia Ci zycze :)

Niby racja, ale taka rola korektora, wprowadzać zniekształcenia ;)

Jasne , ale mozna mniej wprowadzic tych znieksztalcen lub wiecej, a jezeli juz decydujemy sie na korektor to po co brac ten gorszy ;)

Pozdrawiam ...

Twierdzisz , ze obecnie plyty z gatunku rock , metal sa w wiekszosci zle nagrane w stosunku do lat 80, czy tez poczatku 90? No kolego , ponioslo Cie tu troche :)

Mówię o ogólnej fali niezbyt udanych realizacji płyt na początku wieku, względem tych z lat np. 90. Mam na myśli te spaprane loudness war itd.aby nie drążyć tematu.

Co do gatunków o których piszesz, faktycznie jest postęp i to spory, wynika to z faktu specyfiki tej muzyki, której faktycznie realizacje na dobrym cyfrowym współczesnym sprzęcie i w dobrych warunkach służą.

Bardzo dziękuję koledzy za podpowiedź

w sumie,żeby ładnie wyglądało do kompletu to Musi być Sony SEQ-711 pytanie czy ma 43cm ?

Ale ten Pioneer Gr 777 ma wygląd fajny,wyświetlacz na całej długości ,pytanie czy ma 43cm jak moje segmenty Sony

Teraz mam mankament co wybrać z tych dwóch; Sony SEQ-711 / Pioneer Gr 777

......

kiedyś w Technics bardziej podobał się mi model 70 ale kupiłem 90

Pioneer Gr 777 ma dokladnie 42 cm czyli o 1 cm mniej niz Twoje pozostale segmenty Sony.

Posiadalem te dwa korektory rownoczesnie i z calą odpowiedzialnoscia pisze ze Pioneer Gr 777 jest lepszy. Stosunek sygnalu do szumu Pioneer ma 110 dB, a Sony 100 dB. Wielka roznica jest w zakresie regulacji pasm. W Pioneerze masz do regulacji az 10 zakresow ,a w Sony tylko 7, a dokladniej: Pioneer : 32, 63, 125, 250, 500, 1K, 2K, 4K, 8K, 16KHz , Sony: 63, 160, 400, 1K, 2.5K, 6.3K, 16KHz, zwroc uwage na dolna granice :) Dzwiekowo mniej cyfrowo , mniej znieksztalcen wprowadzal Pioneer. Jesli chodzi o aspekt wizualny to obydwa sa ladne z lekka przewaga Sony (ale o gustach sie nie dyskutuje). Jesli chodzi o analizator widma to Pioneer ma lepszy , ladniejszy wedlug mnie, Zauwazylem ze duzo ofert z Sony mialo w dosc znacznym stopniu wypalone wyswietlacze, z Pioneerem takiego problemu nie zauwazylem.

Wybor nalezy do Ciebie, ale mowie Ci, ze jesli juz sie zdecydowales na korektor to lepszego od tego Pioneera do warunkow domowych nie kupisz jesli chodzi o klocki zestawow. Oczywiscie nie twierdze ze Sony jest zly, jest naprawde calkiem ciekawy , jednak jesli chodzi o ten model Pioneera to mu ustepuje bez dwoch zdan.

Jak wczesniej pisalem korektora nalezy uzywac z glowa, bron boze sluchac bardzo glosno muzyki z wlaczonym korektorem (czy tez jeszcze z loudnessem na on , a spotkalem takich ludzi) , gdzie skraje pasma sa podpite o duza wartosc - spalone glosniki masz gwarantowane.

Oczywiscie co do powyzszego opisu to jest tylko i wylacznie moje zdanie, kazdy ma prawo miec inne, ale tu nawet czysta specyfikacja mowi sama za siebie ;)

Ps. Jak sie zastanawiasz i masz dylemat to kup dwa i sam zobaczysz ktory Ci sie bardziej podoba, jak by co to kazdego z nich sprzedasz bez problemu:) , to bardzo chodliwy towar, szczegolnie Pioneer.

Jak by co napisz co wybrales i podziel sie wrazeniami ;)

Jeszcze jedno - Najwazniejsze , (widze , ze nikt nie raczy tutaj o tym napisac) zanim kupisz sprawdz jak podlaczysz korektor do Twojego amplitunera. Ja tam chyba nie widze petli magnetofonowej, ale moze sie myle. Sprawdz to bo moze sie okazac , ze podlaczysz korektor tylko pod jedno urzadzenie i bedzie to w taki sposob: urzadzenie (np. cd) - korektor - amplituner. Z tego co pisales wnioskuje, ze chyba chcesz pare urzadzen podlaczyc pod niego.

Jeszcze jedno - Najwazniejsze , (widze , ze nikt nie raczy tutaj o tym napisac) zanim kupisz sprawdz jak podlaczysz korektor do Twojego amplitunera. Ja tam chyba nie widze petli magnetofonowej, ale moze sie myle. Sprawdz to bo moze sie okazac , ze podlaczysz korektor tylko pod jedno urzadzenie i bedzie to w taki sposob: urzadzenie (np. cd) - korektor - amplituner. Z tego co pisales wnioskuje, ze chyba chcesz pare urzadzen podlaczyc pod niego.

dziękuję za porady

Mam Amplituner Sony STR DB 830

co to jest ta pętla magnetofonowA

nie wiem jak to wszystko podepnę,czy ten korektor Pioneera Gr 777 ma więcej wejsc z tyłu od Sony SEQ-711 /

..................

Mam z przodu kolumny Altus 300

do tyłu coś mniejszego kiedyś załatwię

.............................

6814513400_1450717350.jpg

Korektor Sony SEQ-711, jak i Pioneer Gr - 777 maja identyczne wejscia/wyjscia , zreszta jak wiekszosc(wszystkie?) tego typu korektory. Wiekszosc starszych wzmacniaczy stereo posiada pętle magnetofonową lub wejscie specjalne pod korektor graficzny, Niektore firmy to łączyly ze soba, np w niektorych wzmacniaczach Pioneera mozna spotkac takie cos jak ADPT/Tape3.

W bardzo ogolnym skrocie polega to na tym , ze niezaleznie od podpietego urzadzenia do wzmacniacza ktore obecne jest odtwarzane sygnal (po wlaczeniu odpowiedniego przycisku) leci wlasnie przez petle magnetofonowa i wraca, czyli jak tam podlaczysz korektor to dostanie on sygnal, przetworzy go zgodnie z Twoimi upodobaniami i wroci spowrotem do wzmacniacza, a ten wypusci go dalej na kolumny.

W Twoim amplitunerze niestety ja nie widze mozliwosci takiego podlaczenia jak powyzej opisalem. Wiec pozostaje Ci podpiecie korektora jak wczesniej Ci podalem, czyli metoda: Zrodlo (np cd) --> korektor --> amplituner.

Wada takiego polaczenia jest to ze mozesz korygowac tylko jedno urzadzenie do niego podpiete , a dwa, ze zawsze jest on jest w torze dzwieku , czyli jak bys chcial go ominac to musisz wszystko odpiac. Ale jak pisales na poczatku, chcesz , by przepuszczal on sygnal nawet jak bedzie wylaczony , w tym przypadku to sie sprawdzi ;)

Pozdrawiam.

czyli po pół centymetra by brakowało po bokach aż takiej dużej różnicy nie ma.

Zobaczę będę szukał obydwu który pierwszy pewny się znajdzie to napisze.

Mało prawdopodobne ale niewykluczone, że sprawdzi się podłączenie korektora pod Video 1 lub Video 2.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Powodzenia ;) Jak cos znajdziesz w dobrej cenie to pisz ;)

Czas pokaz czy znajdę,trzeba czekać,

co do koloru Pioniera ma on zbliżony do Sony ?,

na pewno opisze wszystko co znalazłem

...................................................................

Mało prawdopodobne ale niewykluczone, że sprawdzi się podłączenie korektora pod Video 1 lub Video 2.

A co do podłączenia to nie wiem jak z tym Video 1czy2 jak bedę miął to sprawdzę dopiero.

co do koloru Pioniera ma on zbliżony do Sony ?,

Oba modele maja fronty z aluminium w kolorze czarnym , jednak moga sie roznic troche odcieniem. Na dzien dzisiejszy juz nie pamietam czy byla jakas znaczaca roznica, ale tez na to zbytnio uwagi nie zwracalem ;)

Tak dla jasnosci to najwieksza roznice w dzwieku bys uzyskal wymieniajac ten amplituner na wzmacniacz stereo , to raz , a pozniej kolumny na lepsze. Ale jak rozumiem , pytajac sie o korektor ten zestaw ma zostac i basta ;)

Tak jak pisalem wczesniej sam posiadam obecnie korektor i sluzy mi on niezmiernie dobrze gdy chce posluchac pewnych realizacji na plytach ktore sa strasznie skopane :) Poza tym w wiekszosci przypadkow nawet jak mam go poza torem to i tak wlaczam dla samego analizatora widma, taki powrot do lat 80;)

Jak bedziesz mial cos na oku to zwroc uwage na sam analizator widma , czy slupki swieca jasno i rownomiernie. Nie jest to oczywiscie wazne przy korekcji dzwieku (choc musisz cos widziec aby ustawic manualnie) , ale kupujac sprzet czlowiek chce aby wszystko dzialalo prawidlowo, Jezeli kupujesz na odleglosc z naszszego serwisu aukcyjnego, badz innych stron i ktos pokazuje zdjecia wylaczonego korektora to popros aby zrobil zdjecia dzialajacego analizatora widma , łaski nikt nie robi jak chce sprzedac. A spotkalem sie wiele razy, szczegolnie w korektorach Sony , ze niestety wyswietacze swieca nierownomiernie, lub slabo.

Pamietaj tez o cenie , aby nie przeplacic. Obecnie na rynku Pioneera bez pilota w idealnym stanie mozna wyrwac za 500-600 Pln, jesli jest z pilotem to czesto + 100pln. Za Sony podobne ceny w stanie idealnym. Widze nieraz aukcje tych urzadzen nawet w granicach 1000 Pln, brak slow.

Oczywiscie mozna i taniej jak sie poszczesci, pol roku temu na olx poszedl Pioneer z pilotem za 400 Pln wiec mozna , ale to rzadkosc ;)

Dzięki za porady

GR 777 to bdb korektor ale w jego cenie i cenie tego amplitunera kupisz znacznie lepszy wzmacniacz i w tym kierunku bym szedł .

Pytanie jaki lepszy wzmacniacz np. Też Sony ? co bedzie miał lepszego,można modele

Napisz wiecej informacji, co ci nie odpowiada w obecnym zestawie, co bys chcial zmienic, i koniecznie napisz jaki metraz pokoju w ktorym sluchasz muzyki. To pomoze kolegom z forum Ci doradzic.

6m gdzieś na 4m pokój

Na obecny zestaw nie narzekam zmieniac ? Amplituner Amplituner STR DB 830 jest w idealnym stanie na plombach nie grzebany chodzi super,

Do zestawu który na początku pisałem brakuje mi korektora

Kolumny mam Altus300

muszę coś dokupić na tył ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.