Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz HDD - wyjście cyfrowe - DAC

retroav

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam odtwarza POPCORN C200, podłączony jest analogowo do PRE Rotela, czy jeśli podłącze wyjściem cyfrowym koncentrycznym czy optycznym POPCORNA do zewnętrznego DACa to czy ominę DACa wbudowanego w POPCORNIE? Chodzi mi o to żeby plik dobrej jakości FLAC wychodził bezpośrednio na zewnętrzny DAC. Wiem, że najlepiej byłoby podłączyć do DACa serwer NAS np przez USB ale POPCORN mi w zupełności wystarczy i jest bardzo wygodny w obsłudze.

tez kiedyś go miałem generalnie nie polecam

przesiadka na dune hd max to przepaść pod każdym względem minusem jest brak wyświetlacza ale i tak z dalekiej odległości lepiej i wygodniej na tv podać

ma bardzo dużo przydatnych funkcji np możliwość wyboru maxymalnej częstotliwości próbkowania na wyjściu cyfrowym audio, wyłącznie regulacji głosu czy właśnie ustawienia formatu wyjściowego audio, a z innych funkcji to np wyłączenie wentylatorka z pilota, czy oglądanie koncertów z BD,DVD przez daca

generalnie w ustawianiach audio out musi być RAW to wtedy w niezmienionej postaci wyśle do DACA i to on zajmie się konwersją

Mało istotne sa dodatki ma tylko dobrze grać. Tak z ciekawości podpytam jeśli odtwarzacz nie ma żadnej opcji w ustawieniach wyjścia cyfrowego to nie ma sensu wpinać dacka ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pytanie czy masz daca czy musisz kupić?

jak najbardziej jest sens wpiąć DAC i połączyć coexialem o ile DAC jest w miarę przyzwoity

Tak jak pisałem miałem tego popcorna coexialem podpiętego do Hegla hd20 to wiadomo że była poprawa

P.S. dopiero po przesiadce na dune usłyszałem różnice w jakości plików 24 bitowych z wysokim próbkowaniem

podkreślam że ja używałem popcorna tylko jako transport do DAC

Czyli jak dobrze rozumiem popcorn pomimo ze był tylko transportem pliku do dacka zagrał gorzej od duna który tez pracował jako transport ?

Zastanawiam sie rownież na sensem wpinania dacka do odtwarzacz CD z wyjście caoxialnym. Przecież na wyjściu sygnał jest juz przetworzony przez przetwornik dac wbudowana w CD. Zewnętrzny dac działa tutaj chyba bardziej jak korektor ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak dac zewnętrzny jest lepszy od tego zintegrowanego w cd to jest sens, zagra zwyczajnie lepiej. Nie jestem specem ale wydaje mi się, że właśnie sygnał po coaxialu omija daca w cd i idzie prosto do daca zewnętrznego. Dużo ludzi tak robi, do dobrego daca podpinają tanie, stare odtwarzacze cd i tworzą fajne źródła.

Czy może ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzić czy podłączając zewnętrznego DACa pod wyjście cyfrowe (spdif czy optyczne) pomijamy DACa wbudowane w danym urządzeniu (CD, czy jakikolwiek odtwarzacz)

Czy może ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzić czy podłączając zewnętrznego DACa pod wyjście cyfrowe (spdif czy optyczne) pomijamy DACa wbudowane w danym urządzeniu (CD, czy jakikolwiek odtwarzacz)

Oczywiście, że tak! Inaczej stosowanie zewnętrznego DACa nie miałoby sensu.

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.