Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o proadę w doborze kolumn do Denon DRA-500AE

soy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu kolumn stereo. Sprzęt który aktualnie posiadam to amplituner Denon DRA-500AE (75W-8Ohm, 95W-4Ohm) oraz odtwarzacz DCD-720AE.

Póki co gra to ze stareńkimi Altonami 70 (niestety ale te przeznaczone są do renowacji i po takowej wyjadą na wieś gdzie będą grać z równie starą wieżą Diora).

Słucham rocka (w zasadzie wszystko od classic i indie poprzez grunge po heavy metal z naciskiem na cięższe gatunki) industrial, Depeche Mode, blues.

Pokój ma ok 17 m2 i wymiary 5,1x,3,3 m. Poglądowy rozkład pokoju załączyłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oto kolumny, które wstępnie wybrałem do odsłuchu w salonie:

Pylon Audio Sapphire 25

STX FX-300

STX FS-250

Tonsil Maestro II

Dali Zensor 5

Może ktoś poleci co jeszcze albo powie, że któreś z wybranych przeze mnie kiepsko zagrają z moim denonem.

Nie jestem orłem w temacie dlatego proszę o porady aby jak najbardziej zawęzić grupę kolumn do odsłuchu.

Pozdrawiam

soy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

musisz brać pod uwagę pewne ograniczenia amplitunera, także pomieszczenie nie jest duże. Moim zdaniem najlepiej sprawdziłyby się kolumny Pylon Audio Sapphire ale model mniejszy 23, ewentualnie wspomniane Dali Zensor 5.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

FS-250,miałem z Denon Pma 510 AE. Grało nieźle chociaż te kolumny są wymagające i potrzebują dobrej elektroniki. Inaczej grają troszkę sucho. Electrino byłyby bardzo dobrym wyborem.

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie,

Po odsłuchach STX Electrino 250, FS 250, Pylon Audio Pearl 25 i Sapphire 25 oraz Dali Zensor 7 zakupiłem te ostatnie.

Wg. mnie zagrały najlepiej z moim ampli (lepiej niż szafiry, na które się zdecydowałem przed posłuchaniem Dali).

Niestety nie potrafię za bardzo opisać tego co słyszałem ale bas był tym obszarem, który zadecydował o wyborze.

W szybkich metalowych kawałkach nie nadążał (tak nazwał to sprzedawca bo ja stwierdziłem tylko, że jest gorszy i nie brzmi w Sapphire tak czysto jak w Zensorach) w innych gatunkach ciężko mi było wyczuć różnicę tym bardziej, że w temacie jestem laikiem.

Niemniej jednak jestem bardzo zadowolony i również polecam odsłuch w salonie każdemu przed zakupem. Raz, że pomaga w podjęciu decyzji a dwa, że to duża frajda.

Dziękuję wszystkim za porady.

Pozdrawiam

soy

Po odsłuchach STX Electrino 250, FS 250, Pylon Audio Pearl 25 i Sapphire 25 oraz Dali Zensor 7 zakupiłem te ostatnie.

No tak wybór oczywisty. Jednak zastanawiałeś się nad 5kami. A tu różnica spora.

Jeśli możemy prosić napisz swoją oponie o kolumnach po jakichś 2 miesiącach odsłuchu. Wtedy zaczynasz dostrzegać brzmienie swojego zestawu. Opinia dla innych użytkowników była by pomocna. :)

Miłego uzytkowania!!

Zensor 7 do 17m? :D

Witam, no wiem, tę listę miałem wytypowaną jeszcze jesienią ale w międzyczasie zdecydowaliśmy z żoną, że jednak będziemy myśleć o zmianie lokum w perspektywie kilku lat a wtedy takie zakupy musiałbym całkiem chyba odpuścić. Więc postanowiłem "zaszaleć" (na miarę potrzeb i możliwości) teraz.

Poza tym cena 7'ek była bardzo atrakcyjna.

Czy wybrałem najlepiej - tego nie wiem. Mało się znam. Póki co grają świetnie.

Pozdrawiam,

soy

No tak wybór oczywisty. Jednak zastanawiałeś się nad 5kami. A tu różnica spora.

Jeśli możemy prosić napisz swoją oponie o kolumnach po jakichś 2 miesiącach odsłuchu. Wtedy zaczynasz dostrzegać brzmienie swojego zestawu. Opinia dla innych użytkowników była by pomocna. :)

Miłego uzytkowania!!

Postaram się coś napisać, choć jak już wielokrotnie wpominałem - nie znam się więc Mickiewiczem nie pojadę raczej :)

Pozdrawiam

soy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.