Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer do dac-a NAD M51 co polecacie?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny wybór, cieszę się, że jakoś mogłem pomóc ;) Moon to świetny streamer, jeśli nie potrzebujemy DSD. W tej chwili pliki grają u mnie lepiej niż płyta CD.

Do swojego Moona kupiłem jeszcze zasilacz Tomanka i jest słyszalny progres, słychać również wpływ sieciówek.

Nie wiem czy testowałeś też różne kable Ethernet, zwłaszcza ten podłączony bezpośrednio do Moona.

Można się zdziwić jakie różnice wprowadza taki dobry kabel (wiem, wiem; cyfra to cyfra, są tam przesyłane pakiety, nie ma sygnału zegara.... ale wpływ na brzmienie jest wyraźny.

Ja na próbę wziąłem Audioquest Forest Ethernet no i dopiero się zaczęło.... potem testy z innym switchem, zasilaniem switcha, a w planie optoizolacja sieci oraz izolacja galwaniczna wszystkich zasilaczy impulsowych :)

pozdr

slvn

Nie osiągnęłem jeszcze poziomu perwersji porównywania kabli Ethernet, mam zwykły Cat 6 z allegro niebieski ;-) Zacznę od zasilacza do moona, muszę zrobić kilka podstaw granitowych. Chcę sprawdzić listwę sieciową z filtrami Schaffnera Tomanka do źródeł cyfrowych, dysku, routera, TV, a wzmak bezpośrednio do ściany sieciówą - mam wireworlda power cable... Masz zdanie o listwie Tomanka w zastosowaniu do cyfry?

Świetny wybór, cieszę się, że jakoś mogłem pomóc ;) Moon to świetny streamer, jeśli nie potrzebujemy DSD. W tej chwili pliki grają u mnie lepiej niż płyta CD.

Czy kolega sprawdzał tego Moona jak gra po AES/EBU oraz po coax'ie, tz czy ten XLR'owy jest lepszy, czy nie ma to takiego znaczenia? Muszę tego Moon'a sprawdzić. Auralic Aries miałem na odsłuchach i to dobry plikograj. Nie obserwowałem problemu z płaską sceną, z Vega po USB gra świetnie.

Nie osiągnęłem jeszcze poziomu perwersji porównywania kabli Ethernet

To jest dobre :) U mnie kabel Lan JCat na zwykłym laptopie nie dał poprawy, ale JCat USB "wywalił w powietrze" :) wszystkie inne kable USB (Entreq Konstantin oraz wszystkie Wire World z topowym Platinum włącznie). Jak zapodam sobie jakiegoś dobrego plikograja to wtedy wrócę do kabli LAN :)))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Czy kolega sprawdzał tego Moona jak gra po AES/EBU oraz po coax'ie, tz czy ten XLR'owy jest lepszy, czy nie ma to takiego znaczenia? Muszę tego Moon'a sprawdzić. Auralic Aries miałem na odsłuchach i to dobry plikograj. Nie obserwowałem problemu z płaską sceną, z Vega po USB gra świetnie.

To jest dobre :) U mnie kabel Lan JCat na zwykłym laptopie nie dał poprawy, ale JCat USB "wywalił w powietrze" :) wszystkie inne kable USB (Entreq Konstantin oraz wszystkie Wire World z topowym Platinum włącznie). Jak zapodam sobie jakiegoś dobrego plikograja to wtedy wrócę do kabli LAN :)))

Powiem tak, delikatnie, żeby nikogo nie urazić. Firmie Auralic dziękuję. Po pierwsze polski dystrybutor nawet nie odpisał na maila (z miesiąc temu), po drugie Auralic azjatycki, też nie odpisał, po trzecie firma dziś jest a jutro... niewiadomo, powody do obaw są. I wydaje się, że jest spore grono osób niezadowolonych z ariesów, na rynku jest ich pełno, mogłem kupić femto za 1100 EUR prawie nowy.

Jestem bardzo zadowolony, że unikam tych kwestii związanych z USB. Sprawdzałem moona po coaxie i AES/EBU ale na innych kablach więc nie powiem, za krótko go mam. Druga kwestia, że to równiż sprawa DAC-a. Aries z Vegą podobno gra najlepiej po USB, choć są jakieś problemy z zakłóceniami na początkach utworów.

Niestety nie sprawdzałem po XLR (nie mam takiego wejścia w DAC-u), sprawdzałem różne kable RCA - były różnice, ale nawet na najtańszym (Chord ProDac) gra bardzo przyjemnie.

Co do kabli LAN - dopóki sam nie sprobowalem uważałem, że recenzenci robią nas w balona (np. p. Pacuła). Jednak po lekturze różnych forów zagranicznych, kupiłem AQ Forest - różnica na górze pasma i rozdzielczości była tak duża, że przypominała wymianę interkonektu na droższy. Potem przetestowałem Chord Anthem Tuned Aray i ten już został na stałe podłączony do Moona (pomimo absurdalnej ceny jak na kabel ethernet.... ;), a Forest poszedł do podłączenia NAS <-> switch.

Listwy Tomanka nie probowałem, do podłączenia Moona zastosowałem listwę Enerr Tablette, ale zamiast firmowego kabla Enerra dałem Furutecha 314AGII.

Powiem tak, delikatnie, żeby nikogo nie urazić. Firmie Auralic dziękuję. Po pierwsze polski dystrybutor nawet nie odpisał na maila (z miesiąc temu), po drugie Auralic azjatycki, też nie odpisał, po trzecie firma dziś jest a jutro... niewiadomo, powody do obaw są. I wydaje się, że jest spore grono osób niezadowolonych z ariesów, na rynku jest ich pełno, mogłem kupić femto za 1100 EUR prawie nowy.

Jestem bardzo zadowolony, że unikam tych kwestii związanych z USB. Sprawdzałem moona po coaxie i AES/EBU ale na innych kablach więc nie powiem, za krótko go mam. Druga kwestia, że to równiż sprawa DAC-a. Aries z Vegą podobno gra najlepiej po USB, choć są jakieś problemy z zakłóceniami na początkach utworów.

Cena 1100 ojro za s/h to taka sobie, za tyle to się kupuje "nówke" po rabacie jak się jest stałym klientem :)) Ciekawe z tym brakiem reakcji dystrybutora i samego Auralic. Co na to nasz forumowy kolega Marcin GPS? Sam jestem zainteresowany odpowiedzią, bo biorę wciąż pod uwagę Ariesa jako plikograja zamiast kompa (nie chcę się bawić w konfiguracje, karty, softy, itp.). W Vega rzeczywiście jest wyśmienite wejście USB, dlatego komp oraz inne urządzenia tak dobrze z nim grają po usb (tylko trzeba to poustawiać i dobrać odpowiedni kabel usb). Rzeczywiście jak się gra po usb (niezależnie czy to jest Aries czy komp) po włączeniu co kilkanaście sekund są przerwy, ale to ustaje po max 2 min. Tak jakby urządzenie musiało się "wygrzać", może zegar Femto potrzebuje chwili na ustabilizowanie się, czy coś takiego. Natomiast znika to po chwili i już dalej gra się bez przerw. Dlatego też brakuje mi w tym Moon wyjścia usb, bo do wejścia AES/EBU w Vega mam podpiętą Audiomeca i nie chcę z tego rezygnować ... potestujemy, sprawdzimy.

Co do kabli LAN - dopóki sam nie sprobowalem uważałem, że recenzenci robią nas w balona (np. p. Pacuła). Jednak po lekturze różnych forów zagranicznych, kupiłem AQ Forest - różnica na górze pasma i rozdzielczości była tak duża, że przypominała wymianę interkonektu na droższy. Potem przetestowałem Chord Anthem Tuned Aray i ten już został na stałe podłączony do Moona (pomimo absurdalnej ceny jak na kabel ethernet.... ;), a Forest poszedł do podłączenia NAS <-> switch.

U mnie jak na razie tego nie doświadczyłem, co nie znaczy, że nie jest tak jak piszesz.

Czy Top Hifi wypożycza za kaucją tego Moona czy panowie sprzedawcy z doop'u strzelają i tylko odsłuch w salonie? Jakie macie doświadczenia z nimi.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Czy Top Hifi wypożycza za kaucją tego Moona czy panowie sprzedawcy z doop'u strzelają i tylko odsłuch w salonie? Jakie macie doświadczenia z nimi.

Mi wypożyczyli na weekend bez problemu.

Ja ma kabel Ethernet Od Supry, dla spokojności, ale różnicy nie słychać :) kiedyś na computeraudiophile była dyskusja o kablach lan, goście izolowali te kable, izolowali, swiche, zasilacze itp od zakłóceń z sieci i w końcu doszli do,wniosku, ze najbardziej koszerne jest wi- fi bo nie ma kabla :)

z drugiej strony są liczne głosy że po wi-fi streamery generalnie brzmią gorzej...

Co do Supry to ja unikam tej firmy ponieważ stosują cynowaną miedź a to brzmieniowa porażka, nie wiem czy we wszystkich modelach. Cynowana miedź brzmi w sposób przygaszony, ciemny i zduszony.

Ja sobie kable odpuściłem, generalnie wszystko mam od Supry obecnie. Supra jest o tyle fajna , ze sama robi kable w przeciweinstwie do innych "producentów". :) Xlr mam np tanie Proel die hard, a wypialem drogie srebrne Argentum 6/4. Wolę lepiej złożyć pieniądze w audio niż w kable, proporcjonalny przyrost jakości jest większy. Kable to temat rzeka.

Chord Sarum Tuned Aray Kabel ETHERNET 1m - cena 7990 zł na alledrogo, ja pińkolę...

ło matko, świat zwariował :(

Chord Sarum Tuned Aray Kabel ETHERNET 1m - cena 7990 zł na alledrogo, ja pińkolę...

No ale skąd 7990 skoro na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest cena 450GBP, co samo w sobie jest chore jak na kabel LAN, no ale mimo wszystko dalekod o 7999....

ciekawe - ceny AQ w Polsce znacząco niższe niż na amazon.co.uk - chyba że coś mi się pokręciło....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chord Sarum Tuned Aray Kabel ETHERNET 1m

WOW! toć to czysty fetysz, ja pitole a ja słucham na kabelkach dołączonych do serwera NAS, dość solidnie zrobionych, zawsze lepiej niż zwykły UTP5e.

A tak dla ciekawości macie jakieś namiary na audiofilski ETHERNET w rozsądnych cenach dostępny w kraju, bo aż mi głupio ;)

• 2 tygodnie później...

a może są jakieś filtry LAN które warto zastosować, macie jakieś informacje? Może jakieś transformatory separujące?

Polecam optoizolację sieci.

Dwa konwertery ethernet <--> fiber + kabel optyczny. Najlepiej zastosować tuż przed samym streamerem/transportem.

pozdr

M.

Polecam optoizolację sieci.

Dwa konwertery ethernet <--> fiber + kabel optyczny. Najlepiej zastosować tuż przed samym streamerem/transportem.

Dzięki. To raczej skomplikowane urządzenie i do tego trzeba dwie sztuki. Pewnie i zasilacze do tego. Masz jakiegoś linka to konkretnego modelu? Na razie nie mam czasu się zainteresować tematem ale w dalszym etapie...

Dzięki. To raczej skomplikowane urządzenie i do tego trzeba dwie sztuki. Pewnie i zasilacze do tego. Masz jakiegoś linka to konkretnego modelu? Na razie nie mam czasu się zainteresować tematem ale w dalszym etapie...

Nie jest wcale skomplikowane i jest niedrogie :) Owszem trzeba 2 sztuki, zasilacze są w zestawie,ale są to bardzo małe urządzenia, wielkosci paczki papierosów. Modeli jest wiele, do naszych celów wystarczą 2 sztuki prostych konwerterów np. TP-LINK MC100CM (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + światłowód patchwork MM SC (np. taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Obydwa konwertery łączy się swiatłowodem, podlącza kabelki ethernet z jednej strony do routera/switcha, z drugiej prosto do Mind-a :) i gotowe. Nic nie trzeba konfigurowac. Zaleta jest taka, że mamy odizolowaną elektrycznie całą sieć, switch, router, modem z całymi jej zakłóceniami.

Wazne jest, aby zasilacze impulsowe od tych konwerterów podpiąć pod jakąś inna listwę zasilającą, najlepiej z filtrem EMI/RFI, byle nie w ten sam obwód, w ktory podlaczamy cale audio.

Dodatkowo do konwertera, ktory jest po stronie Mind-a dokupilem niskoszumowy zasilacz 9v - ifi iPower. Podobno ma niższe zniekształcenia i szumy od audiofilskich liniowych, tak przynajmniej się chwalą (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Myślę, że w tej cenie (okolo 300zł + 200zł zasilacz ifi) nie sa się lepiej odizolować od szumów sieci.

pozdr

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jest wcale skomplikowane i jest niedrogie :)

Super! Dzięki za ten pomysł, będzie to kolejny etap ;-) Przypomina to coś co kilkanaście lat temu zrobił zdaje się densen w przedwzmacniaczu gramofonowym, była w nim właśnie totalna izolacja od sieci przez światło... Trudno jest mi sobie wyobrazić, że będzie jeszcze lepiej jak jest teraz, jest taka holografia że nie mogę uwierzyć jak słucham z Tidala, poprostu zaczynam chodzić po pokoju z podniecenia ;-) JAK TO DOBRZE że nie poszedłem drogą komputera!!! A przecież najnowszy sbooster dopiero w drodze... Redukcja ripple and noise jest na nim ogromna, nie spotkałem złej opinii . A tu jeszcze ta kwestia izolacji sieci kolejna pespektywa poprawy. Normalnie nieogarniam! :-)

Co do listwy, to od 2 tygodni myślę o tym, żeby sprawdzić listwę Tomanka z niezależnymi filtrami Schaffnera 5A na każdym gnieździe właśnie do wszystkich urządzeń cyfrowych i zasilaczy routera, dysku, sboostera, moona i DAC-a, bo wzmacniacz napewno zostanie wpięty do ściany. Chcę również sprawdzić sieciówę Vovoxa do DAC-a.

JAK TO DOBRZE że nie poszedłem drogą komputera!!!

A dlaczego dobrze ?

Dobrze przygotowany PC ciężko pobić w roli transportu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

to wpadnij do mnie z najbardziej wypasionym kompem jaki jesteś w stanie złożyć, w czym problem, przecież Cię zapraszałem... Te systemy na kompach jakie słyszałem nie powalały mimo różnych ultra drogich konwerterów USB w torze.

Chętnie bym wpadł ale mieszkasz za daleko ... ;-)

Ale mogę Ci pożyczyć mój serwerek na testy. Sam byś się przekonał ile można wyciągnąć z PC w stosunkowo niedużych pieniądzach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Parę godzin temu przyszedł wysokiej klasy zasilacz liniowy Sbooster do mojego streamera Moon 180 mind. Nie sądziłem że jest tak duży ze zdjęć, ze dwa razy większy od samego moona i dość ciężki. No a już porównanie do oryginalnego zasilaczyka jest śmieszne. Sbooster wykonany jest super. Odsłuch.

Włączyłem najpierw na oryginalnym zasilaczu parę utworów, potem od razu Sbooster, bez wygrzewania (nie wytrzymałem). Powiem tak, szok. Jakbym zapiął transport Krella MD-20. Jaki bas! Scena się napompowała we wszystkie strony, wypełniła, płynna czysta średnica integruje się z sejsmicznym basem. Ja pińkolę! Sbooster z moonem wymiata poprostu. Tego się nie spodziewałem. Oczwiście puściłem koncert Jarra w Chinach. Zanurzenie w wydarzenie muzyczne, magia, oklaski są jeszcze bardzie cieliste i ludzkie, teraz słyszę i potrafię zlokalizować konkretne osoby. I ten ogrom sceny ogarniający i wciągający jak hipnoza. Uwielbiam takie klimaty. Bardzo polecam zestawienie moon 180 mind + Sbooster. To trzeba usłyszeć.

A jak to wyszlo razem cenowo, jesli mozna spytac?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Za polowe tej ceny (moon + zasilacz) jest PC ktory gra podobnie a do tego odtwarza DSD i moze dekodowac PCM do DSD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.