Skocz do zawartości
IGNORED

Dzielenie ścieżki dźwiękowej

Ziutek.uno

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum więc witam i pozdrawiam wszystkich!

Nie wiedziałem w jaki to dział wpasować, Muzyka, PC Audio, czy może Bocznica. Wybrałem PC Audio, jak źle to przepraszam i proszę przenieść.

Mam zripowany z dvd audio album bez podziału na utwory, jeden duży plik bez wyraźnych przerw między utworami. Podzieliłem go w Audacity na poszczególne utwory, zrobiłem "flaki" i byłoby wszystko pięknie, ale gdy odtwarzam je w foobarze to przy przejściu z jednego utworu na drugi słychać trzask, czasem - jakby to nazwać - takie zająknięcie, w każdym bądź razie nie ma płynnego przejścia jak w oryginale.

No właśnie, jak to dzielić? Robiłem podział sekunda w sekundę np. koniec 4:25 i początek następnego też 4:25 - brak płynnego przejścia. Pomyślałem, że utnę kilka milisekund na końcu każdego utworu np. koniec to 4:24.850 a początek to 4:25 - bez zmian.

Jakby ktoś miły podpowiedział mi jak mam ugryźć temat w Audacity (mam też dostęp do Adobe Audition) byłbym szalenie wdzięczny :-)

Mam zripowany z dvd audio album bez podziału na utwory, jeden duży plik

1. Brak info o formacie… :)

Podzieliłem go w Audacity

2. Przykładowo mptrójki w Audacity ulegają rekompresji… :)

Do mp3 jednym z lepszych jest mp3DirectCut. Tnie bezstratnie po pełnych blokach i (co wynika z cech formatu mp3) mogą wtedy zdarzyć się trzaski, ale jeśli nawet, to dałoby się je zamaskować, np. dwustopniowym fadingiem.

Jak się lubi „standalony” (jak ja), to nawet płytę gapless można dzięki niemu fajnie pociąć, bo zamiast ostrego cięcia na płynnym przejściu od jednego, do drugiego utworu, można je pociąć niezależnie od siebie, czyli to co jest cichnącym końcem jednego utworu, jest już narastającym początkiem drugiego.

@Mariusz

Wcześniej odruchowo napisałem DVD, pomyłka, miało być bluray i jest to plik m2ts i też jak wcześniej napisałem, dzielone części zapisuję do formatu flac.

Możesz troszkę rozwinąć, jestem troszkę zielony.

Możesz troszkę rozwinąć, jestem troszkę zielony.

Sam tu zajrzałem, bo liczyłem, że dowiem się czegoś nowego. :) Tak więc zachęcam innych do wypowiadania się…

@neofozzi - tak, jest ich 16, pierwszy (0000.mpls) w MPHC otwiera album z rozdziałami. Można go jakoś wykorzystać?

Generalnie Audacity ładnie mi dzieli i konwertuje do formatu flac - tylko te trzaski przy przejściu z jednego utworu do następnego są denerwujące.

To tak na szybko, bo nie mam doświadczenia w tym temacie, a sprawdziłem tylko czy to, co napiszę jest możliwe:

1. Potrzebujesz programu MKVToolNix (na Windowsa istnieje wersja portable).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym programie otwierasz plik .mpls z folderu "Playlist". Tylko jeden plik .mpls (najczęściej pierwszy, oznaczony jako 00000.mpls) z tego folderu będzie pasował do pliku .m2ts zawierającego najdłuższy, największy materiał. Podczas otwierania pliku .mpls program MKVToolNix podpowie czy skanować pozostałe pliki. Oczywiście tak, skanujemy i wtedy będzie można sprawdzić do którego pliku .m2ts jaki plik .mpls się odnosi i wybrać ten właściwy.

2. Na zakładce "Wejście" (w programie MKVToolNix) w okienku "Ścieżki, rozdziały, tagi i załączniki" zaznaczasz który strumień potrzebujesz, to znaczy usuwasz zaznaczenie przy strumieniu video i innych niepotrzebnych a pozostawiasz zaznaczenie przy strumieniu audio, z którego chcesz wyciągnąć dźwięk (np. PCM) i strumieniu "Rozdziały".

3. Na zakładce "Wyjście" (cały czas w programie MKVToolNix :) ), w części "Dzielenie" wybierasz z listy Tryb dzielenia: before chapters. Niżej wpisujesz numery rozdziałów. Na zakładce "Wejście", przy strumieniu "Rozdziały" będzie podane ile dokładnie rozdziałów jest na płycie. Wpisujesz najlepiej wszystkie, bo inaczej będzie kaszana. Wpisuje się to dosłownie tak:

1,2,3,4,5

itd. Bez spacji, z przecinkami, jeden za drugim.

4. Na dole okna programu MKVToolNix wciskasz przycisk "Rozpocznij muksowanie" i czekasz na efekt. W wyniku tej operacji powstaną pliki .mka. Będzie ich tyle na ile części jest podzielona płyta z dokładnym podziałem według rozdziałów (najczęściej według podziału na utwory).

Możliwe, że można uzyskać od razu pliki w innym formacie, ale nie interesowałem się tym tak dokładnie, a tak pobieżnie to nic na ten temat mi nie wiadomo.

Foobar odtwarza bez problemu pliki .mka (jeżeli się nie mylę to nie można ich tagować przy pomocy narzędzi, które się używa tylko do audio jak np. Foobar, mp3tag) ale jak chcesz możesz je przekonwertować na dowolny inny format (np. flac) przy pomocy właśnie Foobara albo np. Pazera Free Audio Extractor.

Opis wydaje się może skomplikowany, ale w rzeczywistości jest to proste. :)

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Tylko, że trzaski na łączeniu nagrań mogły być spowodowane złym ustawieniem foobara. Żeby to sprawdzić trzeba zacząć od podstaw, czyli właśnie od prawidłowego, zsynchronizowanego podziału pliku.

No właśnie podzielenie ścieżki metodą opisaną przez ciebie daje radę, słychać tylko cichutki trzask, który jest całkowicie akceptowalny. Wcześniej był głośny trzask i dość wyraźne zająkniecie, a to już było denerwujące.

Co do foobara - Nie wiem czy te ustawienia mogą mieć wpływ na powyższe, ale w Adwanced->Blayback bufor mam ustawiony na 500000 kb, a bufor wasapi event na 25.

słychać tylko cichutki trzask, który jest całkowicie akceptowalny.

Nie powinno być żadnego trzasku, "zająknięcia" czy innych podejrzanych dźwięków. Ja miałem co prawda tylko jedną płytę do sprawdzenia tego, ale nie było tam żadnych trzasków.

Adwanced->Blayback bufor mam ustawiony na 500000 kb, a bufor wasapi event na 25.

Ja mam tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23539-0-81473500-1450261385_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@neofozzie

Jest doskonale! Po ustawieniu bufora na "0" zniknęło też to delikatne stuknięcie przy przejściu, widocznie sam bufor powodował jakieś tam minimalne opóźnienie.

Myślę, że sprawa została pomyślnie doprowadzona do końca, dzięki.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.