Skocz do zawartości
IGNORED

DAC/wzmacniacz + słuchawki

proleet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam zestawu DAC + słuchawki do komputera. Cena w przedziale 3-4tys.

Nie jestem żadnym audofilem i też niespecjalnie jestem zorientowany w tym temacie, natomiast na chwilę obecną posiadam "zestaw" Asus Xonar DG + Sennheiser HD205 i średnio jestem z tego zadowolony. Potrzebuję czegoś co wystrzeli mnie w kosmos ;)

Jeżeli chodzi o muzykę to głównie słucham rocka z 60-70 (mocne uzależnienie od Zeppelinów), jak i również bluesa z tamtego okresu. Natomiast lubię też klimaty elektroniczne (minimal techno, deep house).

Na oku mam coś takiego ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HiFIMAN EF-2A (EF2A) + HE-400i (HE400i)).

Czy taki zestaw sprawdzi się do moich upodobań muzycznych? Zdaję sobie sprawę, że przed zakupem trzeba posłuchać, ale chciałbym się dowiedzieć czy dobrze celuję ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/124094-dacwzmacniacz-s%C5%82uchawki/

Trochę taniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i teraz już jest godne uwagi .Oczywiście jeszcze się potarguj !!!!!

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych słuchawek w poprzedniej wersji bez "i" z zacnym WooAudio świetne słuchawki, ale o delikatnej fakturze do jazzu i małych składów tak, myślę że wtedy czarują przestrzenią i aksamitną barwą, ale z rockiem nie wiem czy się sprawdzą.

Jak chcesz słuchawek, które mają Cię wystrzelić w kosmos to chyba nie HE400i.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Witam,

Szukam zestawu DAC + słuchawki do komputera. Cena w przedziale 3-4tys.

Nie jestem żadnym audofilem i też niespecjalnie jestem zorientowany w tym temacie, natomiast na chwilę obecną posiadam "zestaw" Asus Xonar DG + Sennheiser HD205 i średnio jestem z tego zadowolony. Potrzebuję czegoś co wystrzeli mnie w kosmos ;)

Jeżeli chodzi o muzykę to głównie słucham rocka z 60-70 (mocne uzależnienie od Zeppelinów), jak i również bluesa z tamtego okresu. Natomiast lubię też klimaty elektroniczne (minimal techno, deep house).

Na oku mam coś takiego ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (HiFIMAN EF-2A (EF2A) + HE-400i (HE400i)).

Czy taki zestaw sprawdzi się do moich upodobań muzycznych? Zdaję sobie sprawę, że przed zakupem trzeba posłuchać, ale chciałbym się dowiedzieć czy dobrze celuję ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Z ciekawości, mam pytanie - czy w trakcie "pauzy" w utworze muzycznym, albo w trakcie, gdy nic nie leci, a masz słuchawki wpięte w Xonara, masz slyszalny lekki, delikatny pisk? Coś jakby fale radiowe? Mam DGX'a (xonar na pciex1) pod linuxem i zauważyłem tego typu dziwną rzecz, a nie jest to związane z mikrofonem i ustawieniami dźwięku. Jakoś karty leży? Nie przypominam sobie czegoś takiego pod XFI od Creative'a.

Też szukam DAC'a pod pc i wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

A nie jest to związane z zasilaczem w PC?

Nie. To samo byłoby na XFI ze słuchawkami. Nie pamiętam czy pod Windowsem ten problem występował, bo rzadko używam. Zastanawiam się czy po prostu długość kabla słuchawek nie robi jako...niestety, antena zbierające fale, a one mają blisko 2 metrowy kabel.

Mam 3m przy HD600 i jakoś na majkelowym wzmacniaczu czegoś takiego nie słyszę na Espressivo też.

Wiesz, ciężko porównywać normalny wzmacniacz od wynalazków komputerowych, a znowu koszt używanego wzmacniacza to krotność ceny kart dźwiękowych pc - bez względu na to co piszą recenzenzi, co wciskają producenci...to nie wzmacniacz (mimo tego, że ta ma de facto wzmacniacz słuchawkowy). Przez wzmacniacz, gdy karta podaje sygnał, tez nie słyszę tego pisku, tego "zbierania fal", ale na słuchawkach jest, gdy są do tej karty podpięte.

Z ciekawości, mam pytanie - czy w trakcie "pauzy" w utworze muzycznym, albo w trakcie, gdy nic nie leci, a masz słuchawki wpięte w Xonara, masz slyszalny lekki, delikatny pisk? Coś jakby fale radiowe? Mam DGX'a (xonar na pciex1) pod linuxem i zauważyłem tego typu dziwną rzecz, a nie jest to związane z mikrofonem i ustawieniami dźwięku. Jakoś karty leży? Nie przypominam sobie czegoś takiego pod XFI od Creative'a.

Też szukam DAC'a pod pc i wzmacniacz.

Właśnie zweryfikowałem i żadnego pisku, ani nawet innego dźwięku, nie słychać. Próbowałeś może wyłączyć zintegrowaną kartę dźwiękową na płycie w BIOSie albo wrzucić Xonara do innego portu?

Wracając do tematu to dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem ten zestaw, o którym pisałem w pierwszym poście. Trochę w ciemno i trochę po poczytaniu dosyć obszernego tematu o tych słuchawkach z innego forum. Jak potestuję na żywo to zostawię jakiś feedback dla potomnych. Może komuś się przyda opinia nieaudiofilskiego ucha ;)

Pozdrawiam.

Właśnie zweryfikowałem i żadnego pisku, ani nawet innego dźwięku, nie słychać. Próbowałeś może wyłączyć zintegrowaną kartę dźwiękową na płycie w BIOSie albo wrzucić Xonara do innego portu?

Wracając do tematu to dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem ten zestaw, o którym pisałem w pierwszym poście. Trochę w ciemno i trochę po poczytaniu dosyć obszernego tematu o tych słuchawkach z innego forum. Jak potestuję na żywo to zostawię jakiś feedback dla potomnych. Może komuś się przyda opinia nieaudiofilskiego ucha ;)

Pozdrawiam.

Sorry...

Jak odsluchy? Myślę o zakupie słuchawek Hifiman że wzmacniaczem i liczę na twoją opinię..

Sorry...

Jak odsluchy? Myślę o zakupie słuchawek Hifiman że wzmacniaczem i liczę na twoją opinię..

Cześć.

Zaznaczam na początku, że moja opinia jest mocno subiektywna, jako że nie mam specjalnie doświadczenia w słuchaniu muzyki na większej ilości sprzętu, a terminologia typowo audiofilska jest mi raczej obca.

W każdym razie w porównaniu do tego co miałem wcześniej - Sennheiser HD205 (podpięte do Asus Xonar DG) - różnica jest naprawdę kolosalna i chciałoby się powiedzieć... słyszalna gołym uchem ;) Słuchawki są naprawdę bardzo muzykalne i słuchanie muzyki na nich sprawia wiele przyjemności. Dźwięk jest bardzo naturalny i przyjemny dla ucha, nie słychać specjalnie żadnego wyostrzenia czy tam podbicia tonów. Scena nie jest zbyt szeroka, wszystko wydaje się być bardzo blisko, natomiast z powodu bardziej łagodnego brzmienia (nie wiem czy nie odnosze takiego wrażenia z powodu używania wcześniej zamkniętej konstrukcji) dźwięk nie jest ani przytłaczający, ani za bardzo agresywny. Bas jest bardzo przyjemny, miekki i dynamiczny. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wyboru i na chwilę obecną odkrywam muzykę na nowo! Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, że samo słuchanie sprawia wiele radości.

Jak na początku zaznaczyłem, słucham głównie rock/blues z 60 i 70-tych lat oraz trochę elektroniki. Do tych gatunków słuchawki są wręcz idealne. Odnoszę wrażenie, że mają ciut większy potencjał przy muzyce elektronicznej, ale najważniejsze dla mnie... Led Zeppelin nabrało wiatru w żagle ;)

Jeżeli chodzi o sam sprzęt to wszystko jest bardzo dobrze wykonane. Słuchawki są bardzo wygodne i można sobie pozwolić na długie sesje. Często zdarza mi się słuchać muzyki przez bite 4-6 godzin i ani razu w tych sluchawkach nie poczułem jakiegoś dyskomfortu. Nauczniki są dosyć spore, także wszystko ładnie leży przyklejone do twarzy. Jedyny minus to dosyć krótki i sztywny kabel. O ile ta sztywność mi nie przeszkadza, to jednak sam kabel mógłby być ciut dłuższy.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.