Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy Onkyo C-N7050 vs Yamaha CD-NT670

firekage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie, zastanawiam się nad tymi dwoma odtwarzaczami sieciowymi. Niestety, nie znalazłem w ogóle zdjęć środka (po tym co widziałem w Denonie 730AE dałem sobie z nim spokój) i w sumie niewiele o nich jest. Miał ktoś z tym styczność? Ktoś z Was poleciłby którychś z nich? Jakoś bliżej mi do Yamahy - sam nie wiem czemu.

Dziękuję.

Witam,

miałem Onkyo C-N7050, grał u mnie w połączeniu z Vincent sv400 i Kef LS50. Odtwarzacz cd przeciętnej jakości, jako odtwarzacz strumieniowy w plikach flac i dsd wydawał się bardzo suchy, dźwięk grany skrajami pasma, średnica bardzo przeciętna. Później wymieniłem go na Pioneer n-50 grał lepiej, teraz mam Marantza NA7004 i CA SM6 i z tych dwóch jestem naprawdę zadowolony. Nie słuchałem Yamahy. Odtwarzacz cd kupiłem używanego Arcama CD82 i ten miał zarówno barwę, szczegółowość jak i przestrzenność. W Onkyo jest jeszcze jeden problem przy zmianie utworów jest ciche pyknięcię, jak zmiana kanału we wzmacniaczu (tylko ciszej), niektórym to przeszkadza, ale jakby miał super dźwięk to bym na to w ogóle nie zwracał uwagi. Jak miałem Onkyo nie bawiłem się kablami IC, słuchałem na Straight Wire Musicable II, może inny kabel coś by pomówgł, ale dźwięk jak pisałem niestety mnie nie porywał, nawet z blu-ray Denon 1713 bardziej już mi pasował.

A co tam ciekawego ujrzałeś?

Pustkę...w odtwarzaczu za 2000. Moduł wifi, zasilacz z maleńkim trafo i płytką (pewnie impulsówka) oraz płytką główną... Szczerze mówiąc, to więcej "gratów" jest w tańszych sprzętach typu Cd player..niż w tym "wszystkomającym" grajku.

Witam,

miałem Onkyo C-N7050, grał u mnie w połączeniu z Vincent sv400 i Kef LS50. Odtwarzacz cd przeciętnej jakości, jako odtwarzacz strumieniowy w plikach flac i dsd wydawał się bardzo suchy, dźwięk grany skrajami pasma, średnica bardzo przeciętna. Później wymieniłem go na Pioneer n-50 grał lepiej, teraz mam Marantza NA7004 i CA SM6 i z tych dwóch jestem naprawdę zadowolony. Nie słuchałem Yamahy. Odtwarzacz cd kupiłem używanego Arcama CD82 i ten miał zarówno barwę, szczegółowość jak i przestrzenność. W Onkyo jest jeszcze jeden problem przy zmianie utworów jest ciche pyknięcię, jak zmiana kanału we wzmacniaczu (tylko ciszej), niektórym to przeszkadza, ale jakby miał super dźwięk to bym na to w ogóle nie zwracał uwagi. Jak miałem Onkyo nie bawiłem się kablami IC, słuchałem na Straight Wire Musicable II, może inny kabel coś by pomówgł, ale dźwięk jak pisałem niestety mnie nie porywał, nawet z blu-ray Denon 1713 bardziej już mi pasował.

Dziękuję.

Dziś znalazłem jeszcze Pioneera N30. Gdzieś czytałem, że 1 segmentowe wyświetlacze w "strumieniówkach" w ogóle nie sprawdzają się.

Edit - środek Marantza znacznie lepiej wygląda niż tego Denona...

Sugerował bym się dźwiękiem niż tym co jest w środku.

Jedni kupują sprzęt wagowo,wzrokowo zewnętrznie i wewnętrznie,zaś Ci co słuchowo mają powyższe kruteria głęboko w ...

Każdy ocenia swoją miarą po prostu :)

Ja przykładowo jak większość tutaj zgromadzonych biorę pod uwagę cenę sprzętu używanego,jak myślisz ile wart jest mój sprzęt w "stopce" a ile faktycznie za niego zapłaciłem?

PS

Leema stream III wygląda jak tuner TV sat Amstrad czy jakiś podobny z lat '90 ale jak gra:)

Łokmen Saba

Sugerował bym się dźwiękiem niż tym co jest w środku.

Scalak zamiast pełnej sekcji audio to nie jest coś, co dobrze wróży całości. Transformatorek wielkości pudełka zapałek również informuje o małej mocy i tak mógłbym długo..

Jedni kupują sprzęt wagowo,wzrokowo zewnętrznie i wewnętrznie,zaś Ci co słuchowo mają powyższe kruteria głęboko w ...

Każdy ocenia swoją miarą po prostu :)

Część osób ma wykształcenie techniczne...i ocenia to, tym, czym dany sprzęt jest. Widząc układ, który w produkcji kosztuje "grosze", a następnie widząc cenę 2000 za układ lutowany powierzchniowo, zintegrowany na jednej plytce pcb...uśmiecham się. Widziałem środek Xindaka C-06 i to jest warte tych 1500 zł, ale nie to co miał wspomniany Denon. Przypomina mi się recenzja odtwarzacza strumieniowego Cambridge Audio, gdzie moduł wifi...przykręcono jakąś "obejmą"...

Ja przykładowo jak większość tutaj zgromadzonych biorę pod uwagę cenę sprzętu używanego,jak myślisz ile wart jest mój sprzęt w "stopce" a ile faktycznie za niego zapłaciłem?

PS

Leema stream III wygląda jak tuner TV sat Amstrad czy jakiś podobny z lat '90 ale jak gra:)

Nie przeczę, że mogą zagrać...tylko popatrz jak dużo ludzi tutaj poleca stare CD'ki...a ilu mówi: "kup nowe"...te za 1000 nie dość, że w środku praktycznie nie mają niczego, to jednocześnie mają słabe przetworniki, a pewnie po 2 latach, po gwarancji padną.

Zresztą, przykład to zasilacze tych wynalazków...

Miałem Pioneer pd d9j,pancerny kloc 12kg wagi gral sporym dzwiekiem ale znudzil mi sie,troszku za technicznie w moim systemie.

Leema rozruszała trochę zestaw bo ma fajną średnicę.

Co do łojenia klienta przez koncerny to norma,dlatego rozglądam się za mniej znanymi klockami.

Łokmen Saba

Właśnie z tego względu (Twój ostatni akapit) wpadło mi w oko jeszcze coś takiego:

Popcorn Hour A400 (w linku jest błąd, to jest A400)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odtwarzacz strumieniowy, ale bardziej pod pliki wideo, przy czym odpalają też flac'i, wav'y i mp3'ki. Wiem, że na forach telewizyjnych czasami wspomina się o takich playerach i sprzęcie tego producenta - miał ktoś, bawił się? Dość płynnie to chodzi, a i nie wymaga pc'ta do pracy, ma kieszeń na dysk.

Ok, tego Popcorna daruję sobie.

Znalazłem jeszcze Pioneera N30. Co ciekawe, są dwie wersje Pioneera N50. Jeden wystęuje jako N50 (K -black; S - silver), a drugi jako N50-A (K - black; S - silver), ale tylko przy tym drugim wspomina się o zawartości internetowej, czy DLNA mimo tego, że w opisie N50 jest to samo :|

N30 znalazłem za jakoś 1200. Daruję sobie nowego CD'ka. Raczej kupię nowy odtwarzacz strumieniowy oraz oddzielnego CD'ka. Miał ktoś może N30? Warto? Wiem, że N50 gra lepiej, ale i 1000 drożej kosztuje.

Ukryta Zawartość

Właśnie z tego względu (Twój ostatni akapit) wpadło mi w oko jeszcze coś takiego:

Popcorn Hour A400 (w linku jest błąd, to jest A400)

Ukryta Zawartość

Odtwarzacz strumieniowy, ale bardziej pod pliki wideo, przy czym odpalają też flac'i, wav'y i mp3'ki. Wiem, że na forach telewizyjnych czasami wspomina się o takich playerach i sprzęcie tego producenta - miał ktoś, bawił się? Dość płynnie to chodzi, a i nie wymaga pc'ta do pracy, ma kieszeń na dysk.

Ok, tego Popcorna daruję sobie.

Znalazłem jeszcze Pioneera N30. Co ciekawe, są dwie wersje Pioneera N50. Jeden wystęuje jako N50 (K -black; S - silver), a drugi jako N50-A (K - black; S - silver), ale tylko przy tym drugim wspomina się o zawartości internetowej, czy DLNA mimo tego, że w opisie N50 jest to samo :|

N30 znalazłem za jakoś 1200. Daruję sobie nowego CD'ka. Raczej kupię nowy odtwarzacz strumieniowy oraz oddzielnego CD'ka. Miał ktoś może N30? Warto? Wiem, że N50 gra lepiej, ale i 1000 drożej kosztuje.

N50A jest nowszą wersją i wprowadza obsługę plików dsd. N50 jest starsza wersją i ogólnie n50 gra poprawnie i dość dobrze się go obsługuje telefonem. Jakość dźwięku wg mnie jest dość szczegółowa lepsza niż w denon 730, dla mnie była jednak za analityczna dlatego poszedłem w Cambridge Audio StreamMagic6. N50 w porównaniu do n30 ma jeszcze zewnętrznego dac-a. N30 jest zwykłym odtwarzaczem strumieniowym. Pioneer ma jeszcze n-p01 i też tylko odtwarzacz strumieniowy ale ten tez już obsługuje dsd. Jeżeli komuś nie zależy na formacie dsd (bo muzyki ciągle mało jest w sprzedaży w tym formacie to może kupić n-30, a jak potrzebuje dac-a to n-50. Używany n-50 będzie w cenie nowego n-30, a za n-50A faktycznie trzeba jeszcze sporo dopłacić i w tej cenie powyżej 2000 jest jeszcze Marant na6005. Ale czy faktycznie różnica w jakości grania jest tak duża to nie wiem, bo niektórzy są w stanie za drobne niuanse płacić tysiące, ja bym nie wydał. Ale to wszystko indywidualna sprawa. Drugim rozwiązaniem, które będzie miało podobną funkcjonalność jak Pioneer n-50 czy Denon np730 jest postawienie dac-a z małym komputerem np na daphile nie mamy pilota, ale możemy obsługiwać telefonem. W tym pszypadku jakość grania będzie uzależniona od jakości zastosowanego dac-a i mamy tu już większy wybór urządzeń w cenie do 1500 zł. Tylko trzeba znaleźć fainy mały komputerek na itx i wszystko się samemu przygotowuje.

Pozdrawiam,

Możesz zrobić próbę i kupić na początek n30. Jak stwierdzisz, że dźwięk jest za słaby dokupić zewnętrznego dac-a.

Odnośnie n-50 jako jego posiadacz mogę zgodzić się z opisem zawarty w teście (porównywałem do Marantza na7004, którego cały czas posiadam) :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspominałeś o DAC'u - ale ten byłby chyba tylko wpięty w tor odtwarzacz-wzmacniacz, tak? Samego N30 chyba też da się bezpośrednio wpiąć do wzmacniacza przez wyjście analogowe RCA - dobrze myślę? To, że w nim nie ma DAC'a chyba nie jest wadą :| Szczerze, idei DAC'ów nie rozumiem skoro można sprzęt bezpośrednio wpiąć we wzmacniacz.

Edit: sam nie wiem, czy w ogóle DAC mi jest potrzebny :| w bezpośrednim połączeniu z jakimkolwiek sprzętem, który wpinam do wzmacniacza. Nawet nie znam dobrych modeli - nie kupiłbym żadnego w formie "pendrive usb".

Wspominałeś o DAC'u - ale ten byłby chyba tylko wpięty w tor odtwarzacz-wzmacniacz, tak? Samego N30 chyba też da się bezpośrednio wpiąć do wzmacniacza przez wyjście analogowe RCA - dobrze myślę? To, że w nim nie ma DAC'a chyba nie jest wadą :| Szczerze, idei DAC'ów nie rozumiem skoro można sprzęt bezpośrednio wpiąć we wzmacniacz.

Edit: sam nie wiem, czy w ogóle DAC mi jest potrzebny :| w bezpośrednim połączeniu z jakimkolwiek sprzętem, który wpinam do wzmacniacza. Nawet nie znam dobrych modeli - nie kupiłbym żadnego w formie "pendrive usb".

Dac trochę zmienia jakość dźwięku. Jak najbardziej n-30 podłączasz bezpośrednio do wzmacniacza.

Tak, standardowo można mieć 3 wejścia Coaxial, Optyczne i USB. (Wszystko zależy od dac-a) Pioneer n-50 tak właśnie ma, tylko on jest połączeniem dac-a z odtwarzaczem strumieniowym.

Nie ma DAC'ów, które przyjmują analog po RCA? Chciałbym tak spiąć komputer z daciem, aby w dac'u były 3 odbiorniki dźwięku. Zauważyłem, że jeśli mam podpięte przez rozgałęziacze kable do karty dźwiękowej to spada niestety moc sygnału wyjściowa i de facto dźwięk jest cichszy. Tak podpiąłbym sobie wyjście karty muzycznej do DAC'a, a DAC'a po RCA analogowym z 3 odbiornikami.

Nie ma DAC'ów, które przyjmują analog po RCA? Chciałbym tak spiąć komputer z daciem, aby w dac'u były 3 odbiorniki dźwięku. Zauważyłem, że jeśli mam podpięte przez rozgałęziacze kable do karty dźwiękowej to spada niestety moc sygnału wyjściowa i de facto dźwięk jest cichszy. Tak podpiąłbym sobie wyjście karty muzycznej do DAC'a, a DAC'a po RCA analogowym z 3 odbiornikami.

Dlatego potrzebny Ci jest dac z łączem usb i po nim podpinasz do komputera. Dac wtedy pracuje jako karta dźwiękowa i jeżeli wybierzesz dobry dac to będzie to o wiele lepsza karta niż seryjna na płycie. Jeżeli jednak ma się dac-a bez usb to można do kompa podpiąć sam przetwornik usb na spdif np. Rozwiązań jest wiele. Ale na pewno nie po rca z gniazda słuchawkowego czy liniowego karty dźwiękowej.

Jeżeli chcesz zrobić sobie odtwarzacz strumieniowy z dac to najtaniej będzie kupić albo wykorzystać jak się ma komputer na płycie itx (żeby był mały) i do niego podłączyć dac-a. Na komputerze postawić daphile (taki linux do audio), jest cały wątek na ten temat; daje on takie same możliwości jak większość odtwarzaczy strumieniowych i może kosztować np 300 zł. Komputer ważne żeby miał ciche zasilanie. Daphile daje możliwość słuchania radia internetowego, spotify, tidala, umożliwia udostepnianie plików w sieci jak i odtwarzanie już udostępnionych na innych dyskach sieciowych, wykrywa większość dac-ów, sterowanie przez www lub aplikację na androida lub apple. Dac-ów jest cała masa i wszystko kwestia ceny. Do 500 zł polecam SMSL Sanskrit (wersja update 1955+) mam takiego w kolekcji i za te pieniądze to naprawdę dobrze gra porównałem z innymi, które posiadam Audiotrka Dr. Dac3, Marantz NA7004, Cambridge Audio Stream Magic 6, nie mam dac-ów za kilka tysięcy bo szkoda by mi było tyle wydać, przynajmniej różnice nie są tyle warte zwłaszcza słuchającnp takiego CocktailAudio X40 za 6 tys. zł - który funkcjonalnie ma wszystko ale jakość muzyki mnie ni zachwyca). powyżej 500 może być SMSL Sanskrit pro-B około 1200 zł, Teac UD-H01 podobnie (przynajmniej w Niemczech). Asusa jakoś za te pieniądze bym nie kupił, wolałbym CA SM 6, którego mam, albo AUNE S16. Ale czy te dac-i grają lepiej 5-6 razy od tego najtańszego SMSL, to nie wiem i raczej nikt tego nie udowodni bo jak znaleźć miernik jakości grania, jeden niepodważalny przez nikogo. Większość to są tylko i wyłącznie odczucia bardzo subiektywne słuchaczy. Oczywiście idzie poprawa jakości (zazwyczaj im drożej tym lepiej) ale to wszystko są niuanse, lepsza przestrzenność inna barwa, nasycenie, szczegółowość inaczej pozycjonowana scena itp. Jeżeli kogoś stać na płacenie za te niuanse to kupuje sobie taki sprzęt.

Problem w tym, że SMSL Sankrit w wersji, o której mówisz, jak i każdej, to sprzęt, który można dostać jedynie na Ebayu, czyli zakupy zagraniczne. Odpada. Nie chcę w to się bawić, choć myślę poważnie o DAC'u pd laptopa/pcta bo bawiłem się w sumie Daphile i widzę, że to w połaczeniu ze smartphone'm ma sens, a i jest bardziej uniwersalne niż odtwarzacz strumieniowy...ale dobry DAC, z PL, w cenie tego SMSLa 1955, to?

Tak na szybko to mój kolega ma Audinst HUD mx2 (kupowałem mu w Polsce -849 zł) ale kupowaliśmy pod wzmacniacz słuchawkowy ale gra przyzwoicie. I w miarę tani jest Denon DA-300USB ale Denona nie słuchałem, jest tez firma składająca Nostromo, i model Nostromo 5 około 730 zł, ale tez nie słuchałem i jeszcze trochę droższy Cambridge Audio Azur DacMagic 100 - słuchałem dacmagicplus.

Chciałbym Was zapytać o jeszcze jedną rzecz, a mianowicie - przeglądając www natknąłem się na takie coś:

-Denon MCD510

Ukryta Zawartość

-Pioneer X72

Ukryta Zawartość

To są niby miniwieże, ale sieciowe. Mieliście z czymś takim do czynienia? Denon nie ma CD, ale CD właśnie do mnie idzie, a więc nie jest to element niezbędny. Oba urządzenia nie mają wyjść RCA, a jedynie wyjście głośnikowe. Można zamiast kolumn podpiąć tutaj wtyki bananowe i sygnał puścić na normalny wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

są to mini wieże (tak zwane), nie maja wyjścia ani rca ani zadnego cyftowego, więc nie można ich podpiąć do wzmacniacza, bo same mają wzmacniacz i pod to urządzenie podpina się kolumny.

Kiedyś słuchałem Denona CEOL N8 bo chciałem go kupić do sypialni, ale słuchałem na głośnikach denona i grał ten zestaw słabo w porównaniu do sprzętu stereo jaki mam, może to była wina głośników, zakładam że marant mr510 grać będzie podobnie bo to ten sam team. Jeżeli jednak coś ma być podpięte pod wzmacniacz to raczej nie te urządzenia.

Pozdrawiam.

weź dod lupę Panasonica DMP-BDT700EG9

świetny odtwarzacz bluray z funkcjonalnością strumieniowca - bez problemu odtwarza pliki flac 24/192khz przez sieć z nas'a i ogólnie gra lepiej niż fabryczny CA SM6

...ale niestety do sterowania tego ustrojstwa potrzebny tv i to jest jego wada...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.