Skocz do zawartości
IGNORED

Kiepska jakość -> Zmiana wzmacniacza lub kolumn - Tonsil Maestro 180 II + Onkyo TX-8050

swisher

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mam problem z jakością dźwięku z mojego zestawu i chciałbym prosić Was o radę.

Sprzęt:

Amplituner - Onkyo TX-8050 (nie używam radia ani funkcji sieciowych)

Kolumny - Tonsil Maestro 180 II

Pomieszczenie:

około 25m - odległość od głośników ca. 3,5m, rozstaw głośników max 2m

Przeznaczenie sprzętu:

60% muzyka (często puszczana dość cicho)

40% gry (PS4 - wyjście optyczne) oraz Filmy

Muzyka z:

Gramofon - Denon DP-21F

CD - Sony CDP-XE510

Spotify - 320kbps, wyjście optyczne z PS4 - słuchanie "casualowe" ;)

Gatunki:

Raczej rock/indie, klasyczna, chillout, nieraz elektroniczna (Depeche Mode etc.)

Sprzęt który posiadam jest raczej przypadkowy i został zakupiony ze względu na świetną okazję zakupu, na początek mojej zabawy ze Stereo Hi-Fi wystarczyło, jednak nie jest to połączenie idealne. Męczą mnie jednak braki w dynamice dźwięku, zwłaszcza gdy słucham cicho muzyki, kolumny wydają się nie wybrzmiewać, dając efekt raczej mierny.

Chciałbym zmienić część tego sprzętu jednak nie wiem co byłoby lepsze do wymiany - kolumny, amplituner lub może oba?

Co do funkcji jakie mnie interesują:

- wzmacniacz powinien posiadać 2 wejścia optyczne

- kolumny podłogowe, może być dodatkowy subwoofer, jednak 5.1 odpada

- nie korzystam z usług sieciowych (wszystko mam w PS4) ani radia - nie musi być amplituner

- sprzęt może być używany

- wzmaczniacz lub kolumny nie mogą być droższe niż 2500 zł (celujemy raczej w 2000 zł)

- Jeśli do wymiany mamy oba elementy, chciałbym zmieścić się w 3000 zł

Dzięki z góry za pomoc - chętnie udzielę więcej info.

Sugeruje zacząć od zmiany amplitunera na normalny wzmacniacz stereo.

Coś bezpiecznego typu: Sony 670ES lub nowsze Xindak A06.

Drożej, to polecam Roksan Caspian lub Musical Fidelity A3.

Posłuchaj na porządnym wzmacniaczu i pomyśl czy zmiana kolumn będzie dalej potrzebna.

Autor postu wyraźnie napisał, że chce mieć wzmacniacz w dwoma wejściami cyfrowymi a powyższe ich nie posiadają.

Spróbuj np z Yamaha A-S701 (ma wejście optyczne i coaxial) - nowe zaczynają się od 2200zł a na allegro używki są taniej.

Jak muszą być optyczne to ja bym raz na zawsze uwolnił się od amplitunera, bo wybór marny i kupił DAC a i oddzielnie wzmaka.

DAC dodatkowo polepszy ci jakość ze wszystkich źródeł.

Ja bym jednak popracował nad zmianą kolumn.

Miałem maestro II 180 i nie są one za dobrymi kolumnami.

Grało to z ampli kina domowego Yamaha AZ-1.

Zmiana Az-1 na Marantza PM8005 wniosła oczywiście trochę.

Ale teraz po wielu zmianach wiem:

1. Największym problemem w jakości było źródło.

2. Największą zmianę w brzmieniu dała wymiana kolumn.

Wzmacniacz zostawił bym na deser.

Dzięki za odpowiedź :)

Właśnie w tym momencie kolega pożyczył mi na tydzień wzmacniacz Marantz 6005 PM.

Różnica jest umiarkowana, najbardziej czuć przy cichszym słuchaniu (efekt Loudness).

Czy wymiana głośników na inne mogłaby zmienić jakość? Jak takie Tonsile Maestro 180 II prezentują się na tle powiedzmy Monitor Audio BX6?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.