Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable do Nad 320bEE/ Nad 541BEE+ Canton Ergo RC-L

bilion11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Od dawna nosiłem się z zamiarem kupienia zestawu który będzie grał lepiej niż "miniwieża". Zacząłem od końca czyli kupna wzmacniacza i CD. Po przewertowaniu forum skusiłem się na modyfikację zestawu by Muda. Pożyczyłem kolumny Unitry " na sztukę" , jakieś kable, interkonekt i było zdecydowanie lepiej od "miniwieży". Byłem na odsłuchach w poszukiwaniu kolumn podłogowych, podstawkowych. Byłem zdecydowany na AE evo tree i................. kupiłem Canton ergo RC-L!!!!!!. Wiele pozytywnych opinii było o tych kolumnach a cena za jaką kupiłem daje gwarancję na to że na nich nie stracę.

Jakie interkonekty i kable głośnikowe do tego zestawu byście polecali ale bez szału- interconekt do 200 PLN a głośnikowe do ..... no właśnie. Czy będzie różnica w brzmieniu między kablem za 15 a tym za 70 PLN za metr ?

Pomieszczenie 30 m2 .Słucham w większości muzyki raczej spokojnej: Melua, Bic Runga , Coehn, muzyka filmowa, trafia się klasyka ,jak i trochę rocka.

Zdaję sobie sprawę że ten wzmak może być za słaby do tych Ergo. Jeśli brzmienie będzie mi odpowiadało to można wymienić na coś mocniejszego z Nad-a 319 lub 352- ponad

1,5 k PLN nie chciałbym wydawać. Lub jakieś inne propozycje wzmacniaczy przedstawicie do tych Ergo.

interconekt do 200 PLN a głośnikowe do ..... no właśnie. Czy będzie różnica w brzmieniu między kablem za 15 a tym za 70 PLN za metr ?

Różnica brzmienia wynika zwykle z różnicy budowy i materiałów, a nie samej różnicy ceny. Założenie że droższy kabel gra jakoś lepiej, prowadzi czasami do nieporozumień i rozczarowań.

Można mieć dużą różnicę nawet za mniejsze pieniądze typu VDH clear water, Qed silver,xt Monkeycable silverback, względem jakiś klasycznie zbudowanych miedziaków. Zależy co chcesz poprawić w brzmieniu.

To samo interkonekt różnicę mogą być, a może nie być, choć kwota 200zł pozwala już na szeroki wybór, a jak używany to nawet szerzej i na wysoki i bardzo dobry model.

Zdaję sobie sprawę że ten wzmak może być za słaby do tych Ergo. Jeśli brzmienie będzie mi odpowiadało to można wymienić na coś mocniejszego z Nad-a 319 lub 352- ponad

1,5 k PLN nie chciałbym wydawać. Lub jakieś inne propozycje wzmacniaczy przedstawicie do tych Ergo.

Sony TA-F730ES świetnie uzupełni się z tymi Cantonami, miałem okazje sluchac zarowno z RC-L jak i SC-L

Sam używam wyższego modelu 830ES z kolumnami Sony SS F7 ES DIY które grają z podobnym charakterem do Cantonów

Polecam bo sam używam z NAD-em kable Qed.

Interkonekt Qunnex, a głośnikowe Ruby.

Tanio i dobrze.

Również polecam.

skusiłem się na modyfikację zestawu by Muda

Jako mój klient możesz z takimi pytaniami walić wprost do mnie ;)

Jeśli brzmienie będzie mi odpowiadało to można wymienić na coś mocniejszego z Nad-a 319 lub 352- ponad

319 odpuść .

352 będzie mocniejszy ale stracisz na pracyzji i rozdzielczości w stosunku do 320 + mod chyba że i ten poddasz modyfikacji .

Natomiast jakbyś gdzieś upolował 356BEE ( miałem ostatnio taki upolowany za 1400zł ) + mod to wskoczysz na bardzo wysoki poziom a i mocy nie braknie .

Dzięki za zaangażowanie!!! Interkonekt Qunnex ale który 1,2 ,3 czy 4? , ruby/ anniversary ,reference silver anniversary xt? / , jaka grubość/ kable o długości ok. 4m/ , z wtykami czy gołe kable? Mam jeszcze dylemat z podstawami granitowe ew bazaltowe/podklejone filcem/ na całości czy tylko w rogach? -kolumny do odsłuchu muszę przesuwać bo osoba decyzyjna nie zgadza się aby na stałe były w takim ustawieniu. Czytałem gdzieś jak Pacuła rekomendował do Hyperionów podstawki drewniane - odnośnie podstawek to nie wiem czy nie do innego działu?

Dzięki za zaangażowanie!!! Interkonekt Qunnex ale który 1,2 ,3 czy 4?

2 albo nowy Performance Graphite

ruby/ anniversary

z wtykami czy gołe kable?

Poczytaj w klubie Qed .

podstawami granitowe ew bazaltowe/podklejone filcem/ na całości czy tylko w rogach?

Jak byś dał filc pod całość podstawy to by się to ślizgało jak narty po stoku. Lepiej w 3-4 punktach samoprzylepne podkładki filcowe i się już tak nie suwa, bo jest większy nacisk na cm kw. Można też samoprzylepne korkowe podkładki, dobrze się sprawdzają pod małymi kolumnami, są czymś pomiędzy śliskim filcem, a blokującym ruch gumową podkładką.

Najpierw spróbuję z filcem pod same kolumny. Inne rozwiązanie to podstawki z kamienia /pod spodem krążki z filcem/ a na nich kolumny z podkładkami z gumy. Na drugim zdjęciu widać jakieś kolce?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy co to jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.