Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z bardziej rozbudowaną sekcją EQ

gawel72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Są jakieś wzmacniacze z bardziej rozbudowaną sekcją EQ? Mam na myśli ustawianie częstotliwości korekcji basu, szerokości oddziaływania na pasmo. Są takie wzmacniacze w cenie do 2000zł? Czy są w ogóle takie?

Też tak myślałem, ale boję się degradacji dźwięku po drodze, a nie mam tyle pieniędzy żeby kupić wzmacniacz i jakiś dobry korektor. Np. taki używany korektor graficzny byłby dobry?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodawanie db do pasma wiem że może zniekształcić dźwięk, ale odejmowanie też może zepsuć dźwięk? Ja będę chciał korektorem tylko odejmować.

Nawet jak ustawisz na 0 czy wszytko obetniesz to sygnał i tak przechodzi przez masę układów które degradują brzmienie .

Zgadzam się.

Poszukaj starszych modeli Marantza które miały jeszcze pokrętło od średnich tonów i nie korzystaj z korektora.

Dlaczego chcesz odejmować? Góra Cie drażni?

Mam na myśli ustawianie częstotliwości korekcji basu, szerokości oddziaływania na pasmo.

To już raczej korektor parametryczny potrzebny.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Rozbudowane regulacje miały stare Yamahy oraz np JVC stosował wzmacniacz i korektor w jednym AX-90.jpg

co do znaczniej korekcji dodawania i odejmowania barwy przodowały niegdyś konstrukcje polskie bo aż +-12dB

Witam. Są jakieś wzmacniacze z bardziej rozbudowaną sekcją EQ? Mam na myśli ustawianie częstotliwości korekcji basu, szerokości oddziaływania na pasmo. Są takie wzmacniacze w cenie do 2000zł? Czy są w ogóle takie?

Po co Ci taki cud potrzebny ?

Akustyka zapewne boli.. Może warto o nią powalczyć ? To jest podstawa i bez tego żaden system nie zagra.

Dzięki wszystkim za komentarze, na razie planuję w ogóle kupić pierwszy wzmacniacz, tak na wszelki wypadek pytam o te funkcje korektora graficznego żebym mógł sobie lekko "wymodelować" dźwięk jeśli nie udałoby mi się znaleźć odpowiednich dla mnie kolumn. Mniejsza z tym, mam teraz inne pytanie, ale nie chce robić nowego tematu.

Moim źródłem dźwięku będzie PC, mam zewnętrzny interfejs audio Focusrite Scarlett 2i2 i ma on dwa wyjścia duże, symetryczne jacki. Więc jakim sposobem mam to podłączyć do wzmacniacza? Są jakieś wzmacniacze do 2000 z wejściem XLR? Bo jakoś nie potrafię znaleźć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.