Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie i regeneracja potencjometrów zmotoryzowanych ALPS

Bumpalump

Rekomendowane odpowiedzi

Potencjometr głośności ALPS zmotoryzowany

Element w celu regeneracji należy bezwzględnie wylutować z PCB

Pierwszym krokiem będzie odgięcie zaczepów (1 na foto)

Krok trzeci, to rozdzielenie zespołu na część stykową i część napędową (2 na foto)

Następny krok, zdjęcie zabezpieczenia trzepienia (3 na foto)

Krok czwarty, demontaż zespołu zębatki ze sprzęgłem oraz sprężyny dociskowej (4 na foto)

Następnie odkręcany 2 śruby mocujące aluminiowy szkielet części napędowej (5 na foto)

Demontujemy szkielet (6 na foto) tuleję oraz pierścień osłaniający (7 na foto)

Następny krok, to rozdzielenie potencjometru na dwa segmenty (8 na foto)

Następnie ściągamy metalową przekładkę oraz płytkę z tarczą oporową (9 na foto)

Tą samą czynność powtarzamy dla drugiego segmentu potencjometru

Czyścimy obie tarcze oraz ślizgaczez z siarczków i brudu (10 na foto)

Bardzo ważne jest aby podczas regeneracji dogiąć punkt masowy na tarczy oporowej, gdyż za jego pomocą sygnał jest przekazywany do ślizgacza (11 na foto)

Montujemy cały zespoł w odwrotnej kolejności jak przy demontażu

Kontrolujemy docisk punktu masowego tarczy do ślizgacza (12 na foto)

30951rp.jpg1q4xs6.jpg24x0u2o.jpg24ltrtz.jpgdxflmt.jpg30adq9s.jpg5whwlv.jpg2uttbfd.jpgegy8n6.jpgegy8n6.jpgb6ddl1.jpg20qc5fa.jpg

Fajnie wiedziec jak to sie rozbiera.

Ogolnie te okienka z boku to jakies nieporozumienie, jak ma sie tam kurz nie dostac. Ale z drugiej strony na poczatku przygody kontakt tamtedy tez pomaga zapewne jak nie jest juz czas na gruntowne czyszczenie.

Ale brawo za wlozone serce.

• 5 miesięcy później...

Podepnę się tutaj bo nie chcę zaśmiecać forum naiwnymi wątkami.

Chciałbym przeczyścić (ewentualnie wymienić) potencjometr (bez) silnika oraz selektor wejść. (Trzeszczy jak się przełącza )

Czy nazwa "selektor" wejść jest poprawna? Oferta "selektorów" na allegro i necie w ogóle jest uboga, aż się zdziwiłem. Czy można w naszym kraju zakupić potencjometr i przełącznik obrotowy ufając, że jakość będzie OK?

Jak sprawdzić czy potencjometr będzie pasował do urządzenia?

Niestety obecnie sprzedawane potencjometry nawet ALPS'a to jakaś porażka, z jednej strony chciałbym wierzyć ze to jakies podrobki, ale z drugiej strony producenci tacy jak Denon, Nad chyba nie kupuja elementów z bazaru, a niestety potencjometry w wielu urzadzeniach zaledwie 2-3 letnich miewaja problemy z tymi elementami.

Podepnę się tutaj bo nie chcę zaśmiecać forum naiwnymi wątkami.

Chciałbym przeczyścić (ewentualnie wymienić) potencjometr (bez) silnika oraz selektor wejść. (Trzeszczy jak się przełącza )

Zdecydowanie wiec polecam regeneracje ktora zalatwi sprawe na lata.

• 5 miesięcy później...

cześć koledzy. zaznaczę, że jestem zielony. mam onkyo 8670 i mam chyba właśnie potencjometr ALPS. 1 pytanie, czy ktoś może potwierdzić, że tam jest własnie taki potencjometr? widzę go tylko z boku i ma te 2 małe okienka. psikałem tam 2 razy sprayem i pomagało na bardzo krótko. 2 pytanie - jeżeli to ALPS, to gdzie na łatwiznę można go kupić? 3 pytanie - jeżeli kompletnie się na tym nie znam, to czy dam radę samemu zregenerować potka? :)

Jeśli tego wczesniej nie robiles to raczej nie dasz rady, wymieniac nie trzeba, wystarczy zregener6

Jeśli tego wczesniej nie robiles to raczej nie dasz rady, wymieniac nie trzeba, wystarczy zregenerować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.