Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz już kilka osób na forum zwracało Tobie uwagę , że jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie.

Ja się grzecznie zapytałem Marcina na temat jego zestawu i wydaje mi się ,że napisałem w temacie wątku.

Imputujesz mi jakieś uprzedzenia i braki w "wykształceniu plikowym" nie mając pojęcia o tym czego tak na prawdę próbowałem w temacie plików.

Skoro przeszkadzam Tobie w Twoim wątku nie będę już psuł zabawy.

Znikam w takim razie ...

Nie jestem przewrazliwony, tylko doswiadczony. Nie nabierzesz starego lisa na takie proste chwyty:)

Przy okazji pytania do Marcina wyraziles znany nam juz wczesniej poglad, ze cd bije pliki na glowe. I dlatego Ty sluchasz tylko cd, bo oczywiscie zestaw dzielony Metronome jest nie do pobicia mimo, ze gra tylko 16/44,1 i warstwe hybrydowa sacd. Nie ze mna te numery, Brunner:)

Za znikniecie dziekuje.

To już zbyt daleka teza. ;)

Napisałem jedynie, że nie jest potrzebny do uzyskania zadowalającego dźwięku. .

Jedno jest dla mnie bez watpienia pewne. Im mniej skomplikowany system, im mniej ma róznych składników i powiązań między nimi, tym łatwiej taki dźwięk uzyskać.

Do pewnego stopnia jest to prawda, ale jak zwykle wszystko zalezy od konkretnego zestawienia.

Gdyby to miala byc " prawda objawiona" , to boombox dawalby najlepszy dzwiek. Przyjmuje sie jednak , ze zestawy dzielone daja w amplifikacji lepszy dzwiek, ale ja wole integry. Idem dla zrodel.

Zajrzalem w zakladke " o mnie" kolegi , zeby sie dowiedziec, jakie sa kolegi sprzety do grania plikow. Niestety, nie ma tam zadnych informacji.

Czy bylby kolega tak uprzejmy i zaprezentowal nam swoj tor do odtwarzania plikow?

Konto w trakcie usuwania

Czy bylby kolega tak uprzejmy i zaprezentowal nam swoj tor do odtwarzania plikow?

Nie zaprezentuję i co Pan mi zrobi? :)

PS

Ale, żeby nie było, że to jakiś tam zwykły hejting to:

Odtwarzacz plików własnej konstrukcji,

transport - pendrive

mikrokontroler ARM9 z okrojoną, autorską wersją linuxa oraz driverem do daca

oprogramowanie autorskie do obsługi

autorski dac na kościach SRC4192 i WM8740

odtwarza wav i flac 44,1 - 96 kHz dla 16-24 (32) bit

Wszystko razem w niewielkim boomboxie :) Małe, poręczne, mobilne i niezależne.

No i super, nie ma to jak zrobic samemu.

Nic nie zrobie, bo slucha kolega muzy z plikow i jak widze zna sie na elektronice i programowaniu. Gratuluje, nie ma sie czego wstydzic:)

Konto w trakcie usuwania

Gość

(Konto usunięte)

Nic nie zrobie, bo slucha kolega plikow i jak widze zna sie na elektronice i programowaniu. Gratuluje, nie ma sie czego wstydzic:)

Mariusz...ciężko jest mówić o plikach w zakładce Hi-End bez zestawu w pięknym "puzdereczku"...nawet jak gra cudnie...napiszesz, że gra lepiej albo nie gorzej od hiendowych klocków to Cię człowieku posądzą o "odejście od czci i wiary"...

Mysle, ze poruszyles wazny aspekt- czy rozwiazania typu DIY lub samodzielnie modyfikowane kompy moga dawac podoba lub lepsza jakosc dzwieku , niz wypasione transporty w pieknych obudowach.

Sa dwa podejscia :

A/ nie ma powodu , zeby modyfikowany komp ze specjalnymi kartami i zasilaczami tych kart , urzadzony tylko do audio i z najlepszym dostepnym oprogramowaniem nie gral lepiej , niz komercyjne zestawy

B/ nie jest latwo osiagnac poziom dzwieku markowych komercyjnych sprzetow, bo zanim weszly na rynek zespol fachowcow nie szczedzac czasu i srodkow testowal mozliwe rozwiazania i przeznaczyl na R&D spora czesc ceny urzadzenia; przypadkowy amator ma niewielkie szanse temu dorownac.

Nie wiem , ktore z tych podejsc zawiera wiecej prawdy. Wiem , ktore wole, zdecydowanie to z pkt B, bo nie umiem zrobic sam dobrego transportu plikow.Minus jest taki, ze komercyjny serwer kosztuje zazwyczaj drozej, niz ten z pkt A i jest pewnym kompromisem konstruktora i ksiegowego.

Wybitny fachowiec moze zrobic cos calkowicie bezkompromisowego i moze sie mu udac.

Jak zwykle w zyciu, nie ma tylko " 0 i 1 ", nawet w cyfrowym audio :)

To jak chodzi o transport. Daki to nastepna macierz mozliwosci.

Pytanie czy topowy transport plikow DYI czy tez markowy moze zagrac na poziomie topowych transportow cd/sacd nie jest przedmiotem tego watku, bylo juz dosyc sporow na ten temat.

Konto w trakcie usuwania

Pamiętam jak słuchaliśmy u Rocha systemu w którym grał serwer Piopio. Nawet jeśli w danym momencie grało Reimyo a nie serwer dźwięk był kiepski i brudny. Do momentu w którym nie rozłączyliśmy tych wszystkich antenek, nadajników, routerów i innego badziewia. Wtedy momentalnie zaczęło się inne granie. Czyli wszystkie te elektromagnetyczne śmieci w powietrzu mają katastrofalny wpływ na dźwięk.

I tak w każdym pokoju jest kilka sieci WiFi. Poza naszą, są też sieci z sąsiedztwa. Nie unikniesz tego. Ale sprzęty typu routery, switche, NASy można podłączyć pod zasilanie z trafami separującymi. Ja mam tak zrobione. Tak gdzie się da to zasilacze impulsowe są wymienione na liniowe np od Tomanka, a tam gdzie wymienić zasilacza za bardzo nie można bo są np wbudowane, a tak mają NASy QNAP to te są włączone w taki kondycjoner separujący, Wtedy do sieci zasilania nie wchodzą niechciane śmieci i nadmiar smogu elektromagnetycznego.

Do pewnego stopnia jest to prawda, ale jak zwykle wszystko zalezy od konkretnego zestawienia. Gdyby to miala byc " prawda objawiona" , to boombox dawalby najlepszy dzwiek. Przyjmuje sie jednak , ze zestawy dzielone daja w amplifikacji lepszy dzwiek, ale ja wole integry. Idem dla zrodel. Zajrzalem w zakladke " o mnie" kolegi , zeby sie dowiedziec, jakie sa kolegi sprzety do grania plikow. Niestety, nie ma tam zadnych informacji. Czy bylby kolega tak uprzejmy i zaprezentowal nam swoj tor do odtwarzania plikow?

(...)

Nic nie zrobie, bo slucha kolega muzy z plikow i jak widze zna sie na elektronice i programowaniu. Gratuluje, nie ma sie czego wstydzic:)

Wyczułem Twój lekko protekcjonalny ton i zapewniam, że jest w tym wypadku zupełnie nie na miejscu. W odtwarzaczach plików z różnych półek cenowych, których słuchałem (lub słuchaliśmy w KAiM) zawsze mi przeszkadzał wszechobecny "cyfrowy nalot" (taka jakby "szorstkość" dżwięku - trudno to wytłumaczyć, ale łatwo wyodrębnić uchem). Jar1 postanowił coś z tym zrobić i - jako pasjonat - zaprojektował i zrobił własny zintegrowany z dakiem odtwarzacz plików. Na pokładzie znajduje się stosunkowo prosty komputerek na linuxie (mniejsza moc obliczeniowa = mniejsze "sianie"), który radzi sobie z plikami max 24/96 (tylko wave i flac) i odtwarza muzykę jedynie z pendrive'ów. Oczywiście można podpiąć twardy dysk z własnym zasilaniem - tyle że wtedy całość gra o wiele gorzej. Obsługa też nie jest szczytem wygody - wyświetlacz ma raptem 4 linie po 20 znaków. Ot, taki zintegrowany "odtwarzacz CD" na pendrive'y - podobna funkcjonalność. Pożyczyłem sobie niecały rok temu pierwszą wersję tego odtwarzacza. Zagrał porównywalnie z moim MBL-em - idealnie gładko a zarazem rozdzielczo, zupełnie bez nalotu i z dużym wysyceniem. Natychmiast zacząłem "męczyć" Jarka, żeby mi zrobił taki sam. To samo jeszcze wcześniej niż ja zrobił Andrzej - "ojciec-założyciel" KAiM, a ostatnio także Bubusia. Nie uprawiam tu szeptanego marketingu, bo Jarek ani z tego nie żyje, ani nie ma zamiaru. Po prostu czasem coś zrobi kolegom z klubu. ;-)

Przepraszam za całą tę przydługą dygresję, ale ma ona na celu jedynie zwrócenie Twojej uwagi na fakt, że czasem warto posłuchać, co ma do powiedzenia praktyk, konstruktor, a zarazem osłuchany audiofil... :)

To jakaś nowość, że dobrze przygotowany i oprzyrządowany zewnętrznie komp wygra z większością napędów cd?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

>tomkly

W żadnej z naszych wersji nie ma XLR-ów. A czy w ogóle się da - to niech Jarek się wypowie. Tyle że on chyba w ogóle nie jest entuzjastą zbalansowanego toru. ;-)

>audiograde

Skoro to "nie nowość", to dlaczego plikowce po kilkadziesiąt kilo złotych jakoś nie są w stanie tego zrobić?

Postaram się go przekonać;-)

Wiesz, to pewnego rodzaju zen. ;-) W miarę upływu lat i doświadczenia w konstruowaniu wzrasta liczba osób które mogą cię pocałować... ;-) To tak jak z japońskimi mistrzami od audio - albo akceptujesz ich filozofię dźwięku (i urządzenia jej służące), albo spadaj. ;-)

Dalej na rynku moim zdaniem nie ma nic lepszego jak wybitne napedy CD, ale mozecie sobie panowie opowiadac bajeczki fajnie sie to czyta i mozna sie posmiac :D :D :D

Uwazam tez ze czas plikow nadejdzie jak na razie napedy plikowe ktore moga konkurowac z wybitnymi napedami CD to kupa forsy i kupa gratow w komputerze, taki W20 to jest zabawka a nie High-end.

>audiograde

Skoro to "nie nowość", to dlaczego plikowce po kilkadziesiąt kilo złotych jakoś nie są w stanie tego zrobić?

Sama koncepcja plikowców jest nienaturalna w założeniu (pomijam cenę).

Dają ci coś skończonego za kupę kasy, które tak naprawdę jest rozbabrane i niefunkcjonalne. I nic z tym nie zrobisz.... :-) a gra jak gra - i co mu zrobisz? :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Dalej na rynku moim zdaniem nie ma nic lepszego jak wybitne napedy CD, ale mozecie sobie panowie opowiadac bajeczki fajnie sie to czyta i mozna sie posmiac :D :D :D

Uwazam tez ze czas plikow nadejdzie jak na razie napedy plikowe ktore moga konkurowac z wybitnymi napedami CD to kupa forsy i kupa gratow w komputerze, taki W20 to jest zabawka a nie High-end.

Inni już to dawno rozwiązali za Ciebie :) ... przy okazjli eliminując kilka typowo audiofilskich "problemów" i dylematów. Nazywa się to RAVENNA / AES67.

Jedyny problem jaki pozostaje, to, że w naszym światku często lepiej, znaczy paradoksalnie gorzej....

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Dalej na rynku moim zdaniem nie ma nic lepszego jak wybitne napedy CD

Ale nie porównujmy ultradrogich napędów cd do kompa odtwarzającego pliki.

Skąd wiesz czy nie można będzie za parę chwil zrobić specjalizowanego, zaprojektowanego do audio kompa za ułamek ceny tego transportu, który go po prostu pobije?

Skąd wiesz czy nie można będzie za parę chwil zrobić specjalizowanego, zaprojektowanego do audio kompa za ułamek ceny tego transportu, który go po prostu pobije?

Ja wlasnie uwazam ze bedzie mozna i to sprawa tylko czasu.

Wyczułem Twój lekko protekcjonalny ton i zapewniam, że jest w tym wypadku zupełnie nie na miejscu. W odtwarzaczach plików z różnych półek cenowych, których słuchałem (lub słuchaliśmy w KAiM) zawsze mi przeszkadzał wszechobecny "cyfrowy nalot" (taka jakby "szorstkość" dżwięku - trudno to wytłumaczyć, ale łatwo wyodrębnić uchem). Jar1 postanowił coś z tym zrobić i - jako pasjonat - zaprojektował i zrobił własny zintegrowany z dakiem odtwarzacz plików. Na pokładzie znajduje się stosunkowo prosty komputerek na linuxie (mniejsza moc obliczeniowa = mniejsze "sianie"), który radzi sobie z plikami max 24/96 (tylko wave i flac) i odtwarza muzykę jedynie z pendrive'ów. Oczywiście można podpiąć twardy dysk z własnym zasilaniem - tyle że wtedy całość gra o wiele gorzej. Obsługa też nie jest szczytem wygody - wyświetlacz ma raptem 4 linie po 20 znaków. Ot, taki zintegrowany "odtwarzacz CD" na pendrive'y - podobna funkcjonalność. Pożyczyłem sobie niecały rok temu pierwszą wersję tego odtwarzacza. Zagrał porównywalnie z moim MBL-em - idealnie gładko a zarazem rozdzielczo, zupełnie bez nalotu i z dużym wysyceniem. Natychmiast zacząłem "męczyć" Jarka, żeby mi zrobił taki sam. To samo jeszcze wcześniej niż ja zrobił Andrzej - "ojciec-założyciel" KAiM, a ostatnio także Bubusia. Nie uprawiam tu szeptanego marketingu, bo Jarek ani z tego nie żyje, ani nie ma zamiaru. Po prostu czasem coś zrobi kolegom z klubu. ;-)

Przepraszam za całą tę przydługą dygresję, ale ma ona na celu jedynie zwrócenie Twojej uwagi na fakt, że czasem warto posłuchać, co ma do powiedzenia praktyk, konstruktor, a zarazem osłuchany audiofil... :)

Zle odebrales , w zaden sposob nie krytykowalem jakosci dzwieku sprzetu jar'a.

Ton postu byl odpowiedzia na jego zaczepne " nie napisze i co mi zrobisz" ,ktore zlagodzil pozniej opisem swoich rozwiazan.

No to zareagowalem lekko zlosliwym zartem , ze nie ma sie czego wstydzic.

Dotyczylo to formy wypowiedzi Jar'a , a nie jego sprzetu,

Do sluchania plikow, oczywiscie:)

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja wlasnie uwazam ze bedzie mozna i to sprawa tylko czasu.

Też tak uważam. Postęp w dziedzinie informatyki jest nieustający i inżynierowie powinni sobie w końcu poradzić z problemami szorstkości w dźwięku. Płyta CD na pewno jest ograniczeniem, które można usunąć, choćby na rzecz karty SD o której pisali powyżej koledzy.

Panowie, Mariusz chyba wyraźnie napisał, że nie piszemy tutaj o wyższości jednego rodzaju transportu nad drugim np CD vs pliki tylko piszemy o dobrych i ciekawych transportach plikowych i naszych doświadczeniach z nimi... myślę, że wojenek polsko-polskich i wróżenia z fusów jest już wystarczająco dużo w innych wątkach.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

To nic nie zmienia.

Poza prostym faktem, że najlepsze, dostępnę nagrania ( w tym wszystkie rodzaje DSD i #52 czy cóś) są realizowane i przesyłane w tym właśnei protokole.

Można zawsze twierdzić, że do odtwarzania lepiej użyć czegoś innego niż do nagrywania i produkcji... To przecież takie "audiofilne" mniemanie...

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ostatnie ostrzezenie. Kolega nie ma w domu W20 i dlatego proponuje, aby nie pisal o czyms, o czym nie ma pojecia.

Nastepny taki post i sie zegnamy. Zasady zostaly okreslone w pierwszym poscie watku. Czytanie ze zdjec i odsluch na targach nas tu nie interesuja.

Panowie, Mariusz chyba wyraźnie napisał, że nie piszemy tutaj o wyższości jednego rodzaju transportu nad drugim np CD vs pliki tylko piszemy o dobrych i ciekawych transportach plikowych i naszych doświadczeniach z nimi... myślę, że wojenek polsko-polskich i wróżenia z fusów jest już wystarczająco dużo w innych wątkach.

Pozdrawiam

Wytluscilem ,aby sie wszystkim dyskutantom w tym watku utrwalilo, dzieki Seb.

Konto w trakcie usuwania

Ostatnie ostrzezenie. Kolega nie ma w domu W20 i dlatego proponuje, aby nie pisal o czyms, o czym nie ma pojecia.

Nastepny taki post i sie zegnamy. Zasady zostaly okreslone w pierwszym poscie watku. Czytanie ze zdjec i odsluch na targach nas tu nie interesuja.

Wszystkim zainteresowanym najlepszym dostępnym "źródlem" proponuje ustawić się w kolejce...

Nie wiem, czy już ustralili cenę, bo ostanio mocno się zastanawiali na ile "naciąć" specyficzny rynek audiofilski :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dziekujemy za udzial, juz wiemy z wczesniejszych wypowiedzi ,do czego pisanie o niczym prowadzi. Kolega sobie odpocznie z tydzien w tym watku.

Wszystkim zainteresowanym najlepszym dostępnym "źródlem" proponuje ustawić się w kolejce...

Nie wiem, czy już ustralili cenę, bo ostanio mocno się zastanawiali na ile "naciąć" specyficzny rynek audiofilski :)

Ukryta Zawartość

To jest goraca firma w plikach. Po pierwsze kilka studiow uzywa ich oprogramowania Piramix do rejestracji muzy w natywnym dsd.

Po drugie , maja jako jedni z niewielu podobno udana aplikacje do przesylania plikow za pomoca zlacza ethernet zamiast usb, transmisja wolna od jittera.

Warto ich obserwowac.

Normalnie nie ujawniam korenspondecji prywatnej bo szanuje zasady komunikacji i poufnosc.

Mamy jednak na forum problem z chamstwem i moderacja musi cos z tym zrobic.

Oto odpowiedz na priv kolegi Stasiap na tygodniowy ban, jaki mu zalozylem w tym watku :

"Nie sadzilem ze jestes az takim kretynem!"

Oczywiscie zglaszam do moderacji.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Dziekujemy za udzial, juz wiemy z wczesniejszych wypowiedzi ,do czego pisanie o niczym prowadzi. Kolega sobie odpocznie z tydzien w tym watku.

To jest goraca firma w plikach. Po pierwsze kilka studiow uzywa ich oprogramowania Piramix do rejestracji muzy w natywnym dsd.

Po drugie , maja jako jedni z niewielu podobno udana aplikacje do przesylania plikow za pomoca zlacza ethernet zamiast usb, transmisja wolna od jittera.

Warto ich obserwowac.

Normalnie nie ujawniam korenspondecji prywatnej bo szanuje zasady komunikacji i poufnosc.

Mamy jednak na forum problem z chamstwem i moderacja musi cos z tym zrobic.

Oto odpowiedz kolegi Stasiap na tygodniowy ban, jaki mu zalozylem w tym watku :

"Nie sadzilem ze jestes az takim kretynem!"

Oczywiscie zglaszam od moderacji.

Problem w tym wątku, ale i większości wątków w tej zakładce ( wg mnie) polega na tym, że paru kolegów wystrychniętych na dudka nie za bardzo chcę się do tego przyznać...

Przewaga technologiczna jest wg mnie bezdyskusyjna. Wielokrotnie spotykam się z poglądem, że idealnie zarejestrowany i przekazywany dźwięk można jeszczę wg własnych kryteriów poprawić.

Aktualnie najlepsze dostępne nagrania są zapisywane na Pyramixie. Co tu poprawiać?! Wiem jednak, że rączka Was świerzbi... :)

Ukryta Zawartość

Ustalili :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.