Skocz do zawartości
IGNORED

5.1 czy stereo do sluchania muzyki

Tomek_61064

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoje przed wyborem amplitunera. Na razie samego amplitunera (bez kolumn). Po przewertowaniu internetu poszedlem na odsluch kilku urzadzen. Najbardziej przypadlo mi do gustu brzmienie ONKYO tx-nr646. Kolumnami byly tannoye (nie pamietam modelu - cena do 2000PLN). Gdy juz sie niemal zdecydowalem mily Pan podlaczyl mi amplituner stereo (rowniez ONKYO) i roznica w brzmieniu byla kolosalna na korzysc stereo!

Moje pytanie jest takie. Czy jesli za amplitunerem 5.1 postawie wzmacniacz to brzmienie tego amplitunera dorowna (lub przewyzszy) brzmieniu amplitunera stereo?

Glownie bede sluchal muzyki stereo ale trudno mi pozbawic sie mozliwosci sluchania muzyki 5.1.

Pozdrawiam

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/123905-51-czy-stereo-do-sluchania-muzyki/

Witaj Tomku,

biorąc pod uwagę dane budżet, zdecydowanie najlepiej zagra klasyczny, dwukanałowy wzmacniacz, później w kolejności będzie amplituner stereofoniczny, a na końcu znacznie gorzej amplituner wielokanałowy. Przykładowo w podobnym przedziale cenowym masz Onkyo TX-NR646, TX-8150 oraz wzmacniacza A-9050 czy np. NAD C356 BEE. Te dwie propozycje będą brzmieniowo zdecydowanie najlepsze.Tak więc jeśli stawiasz duży nacisk na jakość odsłuchiwanej muzyki, postaw na urządzenie dwukanałowe.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

mily Pan podlaczyl mi amplituner stereo (rowniez ONKYO) i roznica w brzmieniu byla kolosalna na korzysc stereo!

Niby normalne, jednak ludzie temu faktowi wciąż się dziwią .

Czy jesli za amplitunerem 5.1 postawie wzmacniacz to brzmienie tego amplitunera dorowna (lub przewyzszy) brzmieniu amplitunera stereo?

Glownie bede sluchal muzyki stereo ale trudno mi pozbawic sie mozliwosci sluchania muzyki 5.1.

??? Postawiony ,, za ''wzmacniacz sprawi że amplituner kina dorówna brzmieniu amplitunerowi stereo ???

Jaką masz muzykę nagraną w 5.1 ?

'Moje pytanie jest takie. Czy jesli za amplitunerem 5.1 postawie wzmacniacz to brzmienie tego amplitunera dorowna (lub przewyzszy) brzmieniu amplitunera stereo?'

przyznam że, ale o co chodzi?

'roznica w brzmieniu byla kolosalna na korzysc stereo!' - ale wole gniota

tak z maluch dorówna oplowi (lub przewyższy mercedesa )

Może chodzi mu bardziej o muzykę w DTS ? Można się zdziwić jak to gra :) efekty a jakość to zależy od posiadanego zestawu.

Z tego co pamiętam to prologic II przetwarzał dwa kanały na 5 kolumn.lepiej niż starsza jego wersja.

Swego czasu sam tak słuchałem kilka pozycji,lata temu.

Na ten czas nie spojrzałbym już na ampli KD do stereo.

Łokmen Saba

Witam!

Stoje przed wyborem amplitunera. Na razie samego amplitunera (bez kolumn). Po przewertowaniu internetu poszedlem na odsluch kilku urzadzen. Najbardziej przypadlo mi do gustu brzmienie ONKYO tx-nr646. Kolumnami byly tannoye (nie pamietam modelu - cena do 2000PLN). Gdy juz sie niemal zdecydowalem mily Pan podlaczyl mi amplituner stereo (rowniez ONKYO) i roznica w brzmieniu byla kolosalna na korzysc stereo!

Moje pytanie jest takie. Czy jesli za amplitunerem 5.1 postawie wzmacniacz to brzmienie tego amplitunera dorowna (lub przewyzszy) brzmieniu amplitunera stereo?

Pozdrawiam

Tomek

Stereo to stereo. Kino to kino. Stara sprawdzająca się zasada w przypadku…no właśnie. Są kina domowe grające lepiej niz niejeden "audiofilski" wynalazek. Jednak co oznacza "lepiej" każdy musi sobie sam sprawdzić w kwestii brzmienia.

Mam Arcam'a AVR750 i wszystkie Chińskie cuda tak ładnie polecane przez audiofilii "zjada" na śniadanie. Pytanie tylko, czy ma sens porównywać amp. za 20K do wzmacniacza stereo za 7000?!

Kolejną kwestią jest trwałość stereo jako technologii, a żywotność technologii kina domowego.

Amplituner kina, nawet ten najlepszy juz po okresie 3-4 lat będzie zbliżał się do kresu swojego technologicznego zycia. Zawsze ktoś wymyśli nowy standard wielokanałowy i…nasz najlepszy amplituner nie sprosta nowemu. Jak nie nowy format audio, to nowy standard video. Jak nie nowe HDMI z jakimś bajerem, to znów coś innego. A stereo? A stereo po 20 latach wyborni się dobrym brzmieniem 2 kanałowym.

Kupując stereo nawet ze średniej półki cenowej ZAWSZE będzie to brzmienie 2 kanałowe, bez obaw o to, że za chwilę ktoś coś wymysli innego i nie usłyszymy dodatkowych dźwięków.

A teraz czy warto pakować się w amp kina do stereo? To zależy od oczekiwań i miejsca w domu. jak dla mnie unifikacja ma zalety (jeden sprzęt, mniej przewodów, mniej głosników, mniej wydanej kasy). Ma też wady o których wspomniałem powyżej.

Walory brzmieniowe. Między bajki mozna włożyć to, że sprzęt kina gra w stereo tragicznie. No chyba, że kupuje się plastik z marketu, wtedy tak.

solidne konstrukcje wielokanałowe nawet w stereo mają wiele do zaoferowania. Oczywiście 90% z nich nie będzie grało zapewne "subtelnie" i z "wyrafinowaniem" godnym lampy…ale bez przesady. Na rynku jest kilka (topowych rzecz jasna) konstrukcji radzących sobie doskonale w 2 kanałach bez względu na źródło.

Nie, podłączając "za" amp. sam wzmacniacz nie zyskasz nic w brzmieniu…zresztą dziwne to byłoby połączenie. Jak rozumiem z amp. kina leci sygnał do wzmacniacza stereo (chyba, że coś źle zrozumiałem)?

Takie połączenie jest bez sensu. Jeśli masz dobra podstawę w postaci dobrej jakości źródła i cchesz pozostać przy swoim amplitunerze kina, a brakuje Ci pewnej dynamiki, ciut lepszej separacji stereo i bardziej analitycznego rozpoznawania źródeł dźwięku (instrumentów) jakimś wyjściem jest zakup końcówki mocy stereo podłączonej do amplitunera kina poprzez łącze pre-out.

Jeśli jednak amp. kina nie ma takiej opcji, mija się sens zakupu końcówki mocy stereo.

I ostatnia z mojej skromnej strony uwaga. Nie słuchaj oczami wpatrzonymi w opinie innych. Weź ulubioną muzykę (3-5 utworów), idź do sklepu i poproś o prezentacje 2-3 zestawów kina i stereo. Porównaj i wybierz brzmienie pod siebie.

Jeśli nie dostrzeżesz róznic lub róznice będa bardzo niewielkie w swej formie, nie warte 2 osobnych zestawów (kino osobno i stereo osobno) - kup dobry amp. kina domowego. Jeśli jednak zauważysz róznice na korzyś stereo, kup tańszy amp. kina domowego, a reszte zainwestuj w najlepszy jaki jest w zasięgu Twojego portfele wzmacniacz stereo. Amp i tak po 5-7 latach stanie się przeszłością muzealną, a stereo - zawsze będzie dawało przyjemność.

Nie słuchaj innych jednak w 100%, posłuchaj muzyki "pod siebie", coś na pewno wybierzesz pod siebie. My możemy i to robimy z chęcią, możemy podzielic sie "dobrymi radami", ale z radami jak jest - każdy wie. Jednemu wyjda na dobrze, drugiemu…no właśnie.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Było już tyle razy, tu na forum, i w prasie pisanej, Jeżeli "kino domowe" ma dorównać jakością stereo, to trzeba to pomnożyć cenowo 3-4 razy. Wtedy można je porównać.

Pięć końcówek mocy (procesorów itp.) w cenie dwóch...

Amplituner tak degraduje dźwięk, że nie ma sensu podpinać czegokolwiek pod jego pre-out. Do stereo musi być całkowicie osobny tor. Jest możliwość użycia tych samych kolumn przy odpowiednim połączeniu

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Za niektore bardzo, za inne mniej a za niektore, prawie bezwartosciowe, prawie w ogole. :P

Poza pierwsza odpowiedzia, najbardziej dziekuje MrArkowskiemu. On zrozumial dokladnie to o co laickim jezykiem zapytalem. Urazonych moja ignorancja "znawcow tematu" przepraszam.

Odsluchiwac urzadzen poszedlem wlasnie ze swoja muzyka. Roznice w amplitunerach slyszalem - yamaha soprany, ktorymi daloby sie ciac szklo, basu malo. Denon - znacznie cieplej ale jakby bez kontroli nad basem i zdecydowanie za bardzo stlumione soprany. Onkyo mialo to co najlepsze z yamahy i denona - soprany przyjemne i znacznie wiecej przyjemnego basu niz w denonie.

Amplituner stereo onkyo mial to wszystko co KD ale przy tym znacznie lepsza dynamike i wszystko gralo jakby czysciej.

Piszac o muzyce 5.1 mialem na mysli wlasnie DTS. Pink Floyd live in pompey brzmialo nieziemsko a sprzet na ktorym sluchalem byl raczej budzetowy.

Piszac o podlaczaniu wzmacniacza "za " amplitunerem chodzilo mi o przypadek z car audio. Odtwarzacz- wzmacniacz- glosnik. Najwyrazniej nie ma tu analogii (dziekuje za wyjasnienie).

W moim przypadku zrodlem dzwieku bedzie, na razie, fiio x5 podlaczone przez wejscie optyczne a Radio z amplitunera.

Po lekturze zdecyduje sie chyba na amplituner stereo. Wybiore sie ponownie ze swoja muzyka posluchac roznych opcji. Jakies propozycje w kwocie do 2,5 tys?

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam!

Pozdrawiam

Tomek

1 pytanie, ile masz uszu? :), no to żart - Myślę, że minimum 8 tysięcy trzeba wydać kd by grało

Propozycji do 2.5K sporo. Z zasady ja subiektywnie unikam wszelkich "okazji" napędzanych przez handlarzy elektrozlomu używanego.

Perełki trafiają się, ale na to potrzeba czasu i wydania więcej pieniędzy (przejazdy, czas zmarnowany itp.) niż się wydaje.

Unikałbym jak ognia Yamahy po tym co piszesz. Lubisz jak widać spokój i brzmienie skoncentrowane na detalach środka oraz dynamiki z uwzględnieniem dobrej podstawy basowej. I...skoro jesteśmy przy Onkyo. Jest dosyć leciwa (niby) ale co dziwne dostępna nadal w sprzedaży (nowe) konstrukcja Onkyo A5VL.

Moja jedynie rada, byś dał temu wzmacniaczowi szanse na odsłuch. Na pewnym znanym portalu aukcyjnym znajdziesz nowe sztuki z gwarancja. Nic więcej, tylko przekonać się co ten mały, ale bardzo ciężki jak na swoje gabaryty klocek potrafi. Kilka osób mn. Na audiostereo dało mu szanse na odsluch i...zostawiło u siebie ma stałe.

Nie traktuj mojej propozycji jako ostatecznego celu, ale podpowiedzi w jakim kierunku wybrać się z własnymi poszukiwaniami. Swego czasu ten sprzęt w okresie premiery i zaraz po kosztował z 2 razy tyle, ile kosztuje dziś.msam go miałem z towarzyszącym mu SACD. Jedno pewne, stał obok kosztującego kilka razy więcej zestawu i...nie było w jego graniu ani odrobiny chęci poddania się w temacie brzmienia. Oczywiście, nie było tez usilnego napinania i udowadniania, ze zagra subtelnie i dokładnie jak wzmacniacz za 20 000. Ale była bardzo dobra dynamika, świetna podstawa niskich, bardzo ładne zaznaczenie górnych częstotliwości i wokal godny wzmacniacza 2 krotnie droższego.

Osobiście jestem maniakiem słuchania Pink Floyd, David'a Glimour'a, Yes,Toto, Eagels, Foreigner, oraz wszelkich gitarowych wirtuozów jak Satriani, Rob Balducci czy Estas Tonne. W tym repertuarze ten wzmacniacz grał lepiej niż kosztował...o kilka długości.

Dlatego warto poszperać i poszukać coś pod siebie. Pozdrawiam.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gdy juz sie niemal zdecydowalem mily Pan podlaczyl mi amplituner stereo (rowniez ONKYO) i roznica w brzmieniu byla kolosalna na korzysc stereo!

No to teraz masz dylemat, albo kolosalna korzyść, albo mucha latająca dookoła głowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.