Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ routera na szybkość transmisji danych przez DLNA

Thar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jako, że dopiero co rozpocząłem swoją przygodę ze strumieniowym odtwarzaniem muzyki, chciałem poruszyć pewną nurtującą mnie kwestię. Mianowicie zastanawiam się, czy router WiFi będzie wpływał na szybkość i stabilność transmisji danych przez DLNA, czy też w konfiguracji jaką za moment przedstawię nie będzie to miało znaczenia.

Wspominana konfiguracja wygląda tak:

-Laptop z Wi-Fi, aplikacja z której korzystam jako z odtwarzacza to JRiver Media Center 21 (od razu zaznaczę, że interesuje mnie przede wszystkim sterowanie listą odtwarzania z poziomu laptopa),

- Modem/Router od UPC (Thomson TWG870)

- Amplituner Onkyo TX-8150

Router z amplitunerem połączone są standardowym kablem sieciowym. Niestety czasami zdarza się, że podczas odtwarzania połączenie zostaje przerwane i program (JRiver) po dłuższej chwili automatycznie ,,przeskakuje" do kolejnego utworu. Jeżeli natomiast wszystko działa poprawnie, pomiędzy kolejnymi ścieżkami zawsze pojawia się około 5 sekundowa przerwa. Jednym słowem nie działa to tak płynnie jak przy standardowym użytkowaniu - bez strumieniowania plików muzycznych.

Czy tego typu chwilowe utraty stabilności połączenia oraz stosunkowo długi czas oczekiwania na zmianę aktualnie odtwarzanej ścieżki to standard, do którego po prostu należy się przyzwyczaić, czy też np. zmiana routera mogłaby pomóc w rozwiązaniu tych niedogodności? Zdążyłem już zauważyć, że w sieci pojawia się wiele bardzo negatywnych opinii na temat posiadanego przez mnie Thomsona 870...

Czy warto zatem starać się o pozyskanie od dostawcy internetu innego urządzenia, najlepiej samego modemu, a następnie dokupić router lepszej klasy, czy też nie ma sensu bawić się w tego typu modyfikacje, bo efekt i tak nie będzie zauważalny?

Modem/Router od UPC (Thomson TWG870)

Wałkowałem podobny temat ( chociaż w innej konfiguracji ) z tym samym routerem i nawet po kablu potrafił porządnie spowolnić sieć.

Polecam kupno dobrego routera ( wybór zależy już od budżetu ) z dobrymi antenami Wi-Fi , najlepiej pasmem 2.4 oraz 5 GHz i wbudowanym switch na 4 porty . To pozwoli Ci w przyszłości rozbudować sieć o inne urządzenia. Aktualny router możesz zostawić - będzie pracował jako modem ( ewentualnie druga podsieć - opcji jest wiele ).

Gość

(Konto usunięte)

Bzdura kompletna. Jeżeli myślisz że lepszy router pozwoli na bezproblemową pracę to się grubo mylisz.

Rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego switcha i podłączenie w/w urządzeń do niego w taki sposób

by to nie przechodziło przez router. Tu można się pokusić o switch gigabitowy i najlepiej zarządzalny.

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Czyli rozumiem, że jednak w router warto zainwestować. Zakładając, że dokonam zakupu, czy wówczas powinienem go połączyć z Thomsonem kablem Ethernet (LAN 1 w Thomsonie do WAN na routerze), a następnie amplituner połączyć z nowym routerem? Czy też jeszcze jakaś inna konfiguracja? Oczywiście WiFi w Thomsonie zostałoby wyłączone.

Rozglądając się za nowym sprzętem wpadł mi w oko Asus RT-N66U. Czy byłby to odpowiedni zakup, czy też warto celować w wyższy pułap cenowy?

Każda poprawa płynności i stabilności strumieniowania przez DLNA bardzo by mnie ucieszyła.

Edit Nie zauważyłem ostatniej odpowiedzi. @paul klacska, czy mógłbyś zaproponować jakiś konkretny model switcha? Jak wówczas miałaby wyglądać cała konfiguracja - co do czego jak podłączone. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w tego typu rozwiązaniach.

Bzdura kompletna. Jeżeli myślisz że lepszy router pozwoli na bezproblemową pracę to się grubo mylisz.

Rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego switcha i podłączenie w/w urządzeń do niego w taki sposób

by to nie przechodziło przez router. Tu można się pokusić o switch gigabitowy i najlepiej zarządzalny.

Sam sobie zaprzeczyłeś:)

Dobry router będzie miał wbudowany lepszy przełącznik - switch czyli chyba jednak nie taka bzdura ?

Gość

(Konto usunięte)

Daj mi dowolny router jaki jest na rynku a gwarantuje ci że zabije go transferem w 5 minut.

Wydajność routerów jest bardzo ograniczona , to co pisze na pudełeczku różni się i wiele

od tego jak jest faktycznie. Jak kiedyś dorobisz się dysku sieciowego typu Qnap lub Synology

i będziesz miał łącze z 250 Mb/s to szybko się dowiesz że pisałeś bzdury.

Mam akurat serwer + NAS trochę bardziej rozbudowany niż popularne QNAP lub Synology. Zastanów się póki zaczniesz na kogoś naskakiwać. Patrząc na realne wykorzystanie w domu to np. TP-Link WR1043 jest wystarczający. Przy transferze z 3 urządzeń spokojnie daje sobie radę. Jeśli zmusisz go do czegoś, do czego nie jest stworzony to z pewnością jak piszesz 'zabijesz go transferem' - tylko PO CO ?

Gość

(Konto usunięte)

Nie naskakuje na nikogo, mówię tylko że przewalanie całego ruchu w sieci lan jest bezsensownym obciążeniem routera, po co mu to.

Wystarczy switch i po temacie, kilka złotych załatwia sprawę. W domach co niektórzy mają takie sieci że nie które małe firmy czegoś takiego

nie mają. Ja na przykład tak potrafię wykorzystać swoją sieć że muszę mieć włączoną agragacje łączy na synology . Wtedy dopiero jestem

pewny że wszystko będzie ok. Za router robi u mnie Draytek 2960 DualWan (UPC300/30 i Droops 20Mb/s), za routerem 4 switche zarządzalne

plus Unfi pro jako wifi. Na Synology 27TB serwer,poczta,blog itp.

No się nie obraź ale twój HP jest chyba trochę niżej niż Qnap lub Synology, jak dla mnie to te dwie firmy wiodą prym na rynku Nas-ów.

Dla mnie Qnap i Synology to zabawki jeśli chodzi o NAS.

Masz rozbudowaną sieć, ale po co coś takiego dla użytkownika tego forum - czyli do celów multimedialnych ?

Nad agregacją też się zastanawiam, ale nie wiem czy jest sens - w końcu dyski też mają skończoną wydajność.

Bardzo dużo różnych informacji, które nie do końca jestem pewien czy dobrze interpretuję. Zapytam zatem jeszcze raz i liczę na treściwą odpowiedź.

Czy w opisanym przeze mnie przypadku wymiana ,,modemo-routera" Thomson TWG870 na inny zestaw modem + router (np ASUS RT-N66U) lub po prostu zakup routera i podpięcie go do Thomsona, traktowanego wówczas jedynie jako modem poprawi stabilność i płynność odtwarzania strumieniowego (kwestia przerywania połączenia i opóźnień przy przewijaniu/zmianie utworów w JRiver) za pośrednictwem DLNA czy też nie?

Jeżeli to możliwe, proszę jeszcze inne osoby o włączenie się do dyskusji, bo jak na razie otrzymałem dwie jednak zupełnie różne odpowiedzi, za które nie mniej dziękuję.

4 switche zarządzalne

Powiedz mi co robisz z tymi zarządzalnymi switchami? Tagujesz jakoś VLANy? Jakieś trunki? Może filtrujesz maki kart sieciowych? A może filtrujesz ruch na 2/3 warstwie protokołu tcp/ip? Spaning Tree? Jakich narzędzi używasz do konfiguracji przełączników?

Moja zabawka Synology ma agregacje łącza a twój super HP nie, co tu jest zabawką?

No to widać, że kompletnie nie wiesz co mówisz...

HP ma możliwość agregacji łączy . Kończę z Tobą dyskusję bo zaśmiecasz Koledze wątek swoją arogancją.

Gość

(Konto usunięte)

No to widać, że kompletnie nie wiesz co mówisz...

HP ma możliwość agregacji łączy . Kończę z Tobą dyskusję bo zaśmiecasz Koledze wątek swoją arogancją.

Nie wiem co ty bierzesz że widzisz podwójnie. W innym poście piszesz że masz HP Proliant N54L

jak tam jest możliwość agregacji łącza to sorry ale też powinienem chyba to brać co ty.

Powiedz mi co robisz z tymi zarządzalnymi switchami? Tagujesz jakoś VLANy? Jakieś trunki? Może filtrujesz maki kart sieciowych? A może filtrujesz ruch na 2/3 warstwie protokołu tcp/ip? Spaning Tree? Jakich narzędzi używasz do konfiguracji przełączników?

Tutaj nie stosuje jakiś dziwnych konfiguracji, po za tym że mam zrobione dwie sieci w domu. Przełączniki kupowałem z kilku powodów, agregacja łącza na Synology , 5 adresów ip i zarządzanie urządzeniami mFi w całym mieszkaniu, tu chodzi o zasilanie poe. Staram się ograniczyć liczbę kabli.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Bardzo dużo różnych informacji, które nie do końca jestem pewien czy dobrze interpretuję. Zapytam zatem jeszcze raz i liczę na treściwą odpowiedź.

Czy w opisanym przeze mnie przypadku wymiana ,,modemo-routera" Thomson TWG870 na inny zestaw modem + router (np ASUS RT-N66U) lub po prostu zakup routera i podpięcie go do Thomsona, traktowanego wówczas jedynie jako modem poprawi stabilność i płynność odtwarzania strumieniowego (kwestia przerywania połączenia i opóźnień przy przewijaniu/zmianie utworów w JRiver) za pośrednictwem DLNA czy też nie?

Jeżeli to możliwe, proszę jeszcze inne osoby o włączenie się do dyskusji, bo jak na razie otrzymałem dwie jednak zupełnie różne odpowiedzi, za które nie mniej dziękuję.

Twój router nie jest najwyższych lotów wymiana na lepszy pomoże. Jeśli masz laptopa który pracuje w paśmie 5ghz to zainwestuj w taki router np. Linksys WRT610N używkę kupisz w dobrych pieniądzach.

Nie wiem co ty bierzesz że widzisz podwójnie. W innym poście piszesz że masz HP Proliant N54L

jak tam jest możliwość agregacji łącza to sorry ale też powinienem chyba to brać co ty.

Piszę, że fabrycznie ten serwer posiada 1 złącze eth , a w przyszłości można rozbudować o kolejne karty.

Ogarnij się dzieciaku.

Gość

(Konto usunięte)

Piszę, że fabrycznie ten serwer posiada 1 złącze eth , a w przyszłości można rozbudować o kolejne karty.

Ogarnij się dzieciaku.

Sam się ogarnij.

Skoro moja zabawka ma wszystko a do twojej trzeba dorzucać różne rzeczy to gratuluje super sprzętu.

PS.

Pewnie i tak jedziesz na sofcie DSM.

@aqs, moja karta sieciowa w laptopie (Toshiba Satelite A660-10x) to Broadcom 802.11n, także 5 ghz chyba niestety nie obsługuje. Nie mniej jednak, pomyślę o nowym routerze. Nie wiem czy wspominane przez mnie opóźnienia nie wynikają też po części z charakterystyki amplitunera. Zauważyłem że przy zmianie utworów zapisanych na pendrive wpiętym do gniazda usb, Onkyo również potrzebuje chwili na ,,zastanowienie się".

Wracając do głównego wątku. Nie warto czasem dopłacać za coś, czego nie używamy lub nie będzie nam potrzebne ( jak przesadna wydajność - która do multimediów nie jest wymagana ). Dobry router na pewno nie zaszkodzi - a używane można kupić w rozsądnych cenach.

Czyli już tak podsumowując:

1. Zostawić Thomsona jako modem,

2. Dokupić lepszy router i podpiąć go do Thomsona kablem ethernet (LAN z Thomsona do WAN na routerze),

3. Wyłączyć WiFi w Thomsonie,

4. Podpiąć Onkyo do nowego routera kablem ethernet,

5. Skonfigurować i uruchomić WiFi na nowym routerze.

Mam nadzieję, że faktycznie zauważalna będzie poprawa komfortu odtwarzania strumieniowego.

Niestety, ale skonfigurować musisz oba urządzenia.

Możesz stworzyć 2 podsieci albo 1 wspólną i wyłączyć w jednym urządzeniu DHCP - koncepcji jest wiele.. Wszystko zależy ile masz urządzeń, ile po kablu , a ile po Wi-Fi.. Zawsze LAN po kablu będzie lepszym rozwiązaniem.

Po kablu podpięty jest tylko amplituner i nic poza tym. Raczej też nie planuję nic więcej podłączać. Po WiFi natomiast dwa laptopy, także obciążanie raczej nie powinno być duże.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Czyli już tak podsumowując:

1. Zostawić Thomsona jako modem,

2. Dokupić lepszy router i podpiąć go do Thomsona kablem ethernet (LAN z Thomsona do WAN na routerze),

3. Wyłączyć WiFi w Thomsonie,

4. Podpiąć Onkyo do nowego routera kablem ethernet,

5. Skonfigurować i uruchomić WiFi na nowym routerze.

Mam nadzieję, że faktycznie zauważalna będzie poprawa komfortu odtwarzania strumieniowego.

jeśli kupisz router to Thomsona możesz schować do szafy kabel od UPC wpinasz do portu wan i konfigurujesz router to wszystko

poprawa będzie w przesyłaniu np filmów w HD, do plików flac nie jest potrzebny szybki transfer. Ogólnie rzec biorąc to Thomson jest słaby ma zwiechy itp. Kupno dobrego routera to przede wszystkim stabilność sieci

Jak myślałeś wydać ponad 4 stówy na Asusa to lepiej kup Nas Synology będzie lepszy pożytek.

jeśli kupisz router to Thomsona możesz schować do szafy kabel od UPC wpinasz do portu wan

Czasem nie jest to możliwe gdyż UPC czasem do mieszkań dociera koncentrykiem...

Niestety u mnie też jest kabel koncentryczny. Powalczę jeszcze z UPC i może otrzymam standardowy modem (Cisco 3212), a jeśli się nie uda to zostawię Thomsona i zakupię dodatkowo jakiś lepszy sprzęt. Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozwolę sobie nieco ,,odkopać" temat. Tak się składa, że akurat kończy mi się umowa z UPC i pewna bardzo miła pani przez telefon proponowała i jednocześnie wychwalała pod niebiosa dekoder Horizon, który to ma również wbudowany modem i router... W sieci pojawiają się jednak raczej chłodne opinie na jego temat. Czy ktoś z Użytkowników miał już jakieś doświadczenia z tym sprzętem? Warto się w to pakować czy jednak starać się o jakiś inny sprzęt od UPC?

Podepnę się pod temat ale zapytam o samą konfigurację z WiFi.

Mam Onkyo TX-8150 podłączone do komputera stacjonarnego po kablu optycznym a z siecią domową po WiFi z routerem Edimax BR-6228nC V2.

W smartfonie mam aplikację od ONKYO do obsługi ampli i generalnie wszystko działa ładnie strumieniuje radia internetowe ale nie wiem co zrobić by móc odtwarzać pliki audio z komputera po dlna lub home media.

Komputer stoi na Windowsie 7.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Adam

Gość aqs

(Konto usunięte)

Podepnę się pod temat ale zapytam o samą konfigurację z WiFi.

Mam Onkyo TX-8150 podłączone do komputera stacjonarnego po kablu optycznym a z siecią domową po WiFi z routerem Edimax BR-6228nC V2.

W smartfonie mam aplikację od ONKYO do obsługi ampli i generalnie wszystko działa ładnie strumieniuje radia internetowe ale nie wiem co zrobić by móc odtwarzać pliki audio z komputera po dlna lub home media.

Komputer stoi na Windowsie 7.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Adam

zainstaluj na PC np. plex media server lub universal media server

Dzięki spróbuję. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą - skoro trzeba włączyć kompa by można było odtwarzać pliki po dlna to po co to w ogóle robić skoro komp jest podłączony po optyku?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.