Skocz do zawartości
IGNORED

16m2 Wybór kolumn

sosnix12

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się zapytać czy dobrym wyborem był zakup STX FS-250 n do pokoju o wymiarach 314 cm x 517 cm

Pokój nie jest zaadaptowany akustycznie,jedyną rzeczą która może pochłaniać odbicia to dywan Shaggy 5cm 200x300 3,3 Kg/m2

Bo może do takiego pokoju prawidłowym rozwiązaniem były konstrukcje typu STX MX-140 wraz ze stojakami z otworami zasypowymi

https://www.audiostereo.pl/topic/123860-16m2-wyb%C3%B3r-kolumn/

Pokoj 16m duzy nie jest, pewnie jest jeszcze zastawiony meblami (choc to czasem moze pomoc, nie musi). Niezależnie od kubatury pomieszczenia, sama przestrzen gdzie bedzisz sluchal muzyki jest zapewne znacznie mniejsza i wynosci ok 10m.

Wydaje mi sie ze do takiej przestrzeni duzo lepszym rozwiazaniem beda monitory. Nie ma co przyduszac sobie wielkich kolumn w małym pokoju. Nie oszukuj sie, nie przeniesiesz sie dzieki nim do sali koncertowej, nie na przestrzeni 10m2. Lepiej miec monitory na ktore jest miejsce i moga swobodnie grac.

Monitory w malej przestrzeni potrafia zbudowac realistyczna, ale przeskalowana w dol scene muzyczna, w razie czego z pewnoscia poradza sobie z wypelniem dzwiekiem calego pomieszcznia.

Pozdrawiam serdecznie

Wydaje mi sie ze do takiej przestrzeni duzo lepszym rozwiazaniem beda monitory

Dobrze że Ci się tylko tak wydaje :)

Lepiej miec monitory na ktore jest miejsce i moga swobodnie grac.

Monitory musi gdzieś na czymś postawić,najlepsza opcja na standach,więc zajmować będą prawie tyle samo miejsca.

Monitory w malej przestrzeni potrafia zbudowac realistyczna, ale przeskalowana w dol scene muzyczna, w razie czego z pewnoscia poradza sobie z wypelniem dzwiekiem calego pomieszcznia.

Dokładnie tak,tylko podłogowce mają swoje zalety też,bardziej dociążony dół,zależy od preferncji muzycznych co kto woli.

Ja mam ok 16m2 i Quadrale pięknie wypełniają całe pomieszczenie ale na to też ma wpływ wzmacniacz o którym ani słowa od autora tematu.

Mój wzmacniacz "gra" a nie dudni a to istotna sprawa

Łokmen Saba

W pokoju mam

Szafka 50 cm x 182 cm

Biurko 91 cm x 60 cm x Wysokość 74 cm

Sofa 197 cm x 95 cm sofa złożona

i fotel komputerowy

Reszta mebli w innych pomieszczeniach

STX FS-250 n mają przykręcone oryginalną podstawki z MDF do podstawek są wkręcone kolce,kolce są wbite w podkładki i pod taką podstawką jest granit które też jest na kolcach i kolce są wbite w podkładki

Witaj,

Do czego to będziesz podpinać? Jakiej muzyki słuchasz? O wielkość bym się nie bał tylko zastanawiał bym się nad wyborem pomiędzy Magnat Quantum 677.

Pozdrawiam

SONY TA-F570ES

Reszta sprzętów potrzebna ? Czyli DAC,przewody ITP. ?

Słucham dużo gatunków muzyki nie słucham Disco-Polo,Dubstep trudno mi jest określić który gatunek muzyki u mnie dominuje

Magnat Quantum 677 to ma budowę jak moje obecne STX chyba do 16m2 trzeba szukać czegoś z mniejszą ilością przetworników,bo obecne STX to raczej do pomieszczeń dwa razy większych po tym czasie testu co odbyłem

Zawsze zostają 675. Do Sonego się nadadzą.

Skąd jesteś? Najlepiej było by sprawdzić z Twoim zestawieniem u Ciebie w domu.

Blisko warszawy mieszkam,wypożyczenie kolumn było by bardzo dobrym rozwiązaniem niż odsłuch w profesjonalnym pokoju odsłuchowym

Sprzedać wzmacniacz to nie jest kłopot bo wzmacniacz w 100% sprawny i wygląd bardzo dobry ma obudowa wzmacniacza,najważniejsze aby znaleźć odpowiednią kolumnę/monitor do 16m2

Ja w 16m2 mialem podstawkowe, pozniej podlogowe i na koniec wrocilem do monitorow. Z podlogowymi nie bylo tak zle, ale wydaje mi sie, ze dzwiek z podstawkowych jest troche bardziej czytelny w malym pomieszczeniu.

Majac kolumny podstawkowe myslalem, ze jak wstawie podlogowe to brzmienie nabierze potegi. I tak sie stalo, tylko ze ta potega przycmila cala reszte rowniez wazna w odbiorze sluchanego materialu. Teraz jest fajnie. Brzmienie nabralo wyrafinowania i stal sie przyjemniejszy dla ucha.

Dodam, ze przeprowadzalem testy na kolumnach B&W DM603 s3 i Usher x718 i po kilku dniach zostaly Usher.

Teraz ponownie mysle nad zmiana kolumn i prawdopodobnie beda to podstawkowce, ale o tym w moim nowym temacie.

Ja w 16m2 mialem podstawkowe, pozniej podlogowe i na koniec wrocilem do monitorow. Z podlogowymi nie bylo tak zle, ale wydaje mi sie, ze dzwiek z podstawkowych jest troche bardziej czytelny w malym pomieszczeniu.

Majac kolumny podstawkowe myslalem, ze jak wstawie podlogowe to brzmienie nabierze potegi. I tak sie stalo, tylko ze ta potega przycmila cala reszte rowniez wazna w odbiorze sluchanego materialu. Teraz jest fajnie. Brzmienie nabralo wyrafinowania i stal sie przyjemniejszy dla ucha.

Dodam, ze przeprowadzalem testy na kolumnach B&W DM603 s3 i Usher x718 i po kilku dniach zostaly Usher.

Teraz ponownie mysle nad zmiana kolumn i prawdopodobnie beda to podstawkowce, ale o tym w moim nowym temacie.

W pokoju dużo mebli masz ? bo u mnie to prawie pustka jest

Zadnych mebli. Kanapa, kolumny i stolik ze sprzetem. Jakies kwiaty, stojaki na plyty i cos tam wisi na scianach, ale nie jest to jakos specjalnie zaadoptowane pomieszczenie.

Napisalem juz nowy temat i mam nadzieje, ze chlopaki doradza cos sensownego.

Czytalem ostatnio lilka recenzji Tannoy xt6f, jest to mala kolumna podlogowa, ktora podobno brzmieniem urywa te, noo j..a;-)

Ale zobaczymy jak to bedzie, paniki nie ma, ale bedzie fajnie spedzic swieta z nowymi skrzynkami.

Z mniejszą ilością przetworników to Polk M20

http://sklep.rms.pl/polk-audio-m20-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dobrze że Ci się tylko tak wydaje :)

Niepotrzebne złośliwości. Po co?

Moja odpowiedz jest tak samo ogólna jak i pytanie zainteresowanego.

Myślałem raczej o przestrzeni wokoło kolumn, która znacznie wpływa na to jak grają i jak się słucha muzyki.

Wiem, że są osoby które duże pudła wstawia sobie i do małej sypialni. Z mojego doświadczenia wynika, że to się raczej nie udaje.

Ja osobiście w takim pomieszczeniu budowałbym system w oparciu o monitory. Widzę, że kolega tutaj ma podobne doświadczeina:

Jeśli chodzi o wizualną stronę przestrzeni, to faktycznie podstawki+monitory = kolumny. Ale nie o tym rozmawiamy.

Niepotrzebne złośliwości. Po co?

Moja odpowiedz jest tak samo ogólna jak i pytanie zainteresowanego.

Myślałem raczej o przestrzeni wokoło kolumn, która znacznie wpływa na to jak grają i jak się słucha muzyki.

Wiem, że są osoby które duże pudła wstawia sobie i do małej sypialni. Z mojego doświadczenia wynika, że to się raczej nie udaje.

Ja osobiście w takim pomieszczeniu budowałbym system w oparciu o monitory. Widzę, że kolega tutaj ma podobne doświadczeina:

Jeśli chodzi o wizualną stronę przestrzeni, to faktycznie podstawki+monitory = kolumny. Ale nie o tym rozmawiamy.

A o czym?

O brzmieniu chyba rozmawiamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.