Skocz do zawartości
IGNORED

Wartościowe i inteligentne kino akcji.

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem w kinach tego filmu od dłuższego czasu i nie znalazłem.Dopadłem wreszcie na płycie DVD w media.Chodzi mi o francuski film sensacyjny z 2014r. "Marsylski łącznik" .Tytuł wskazywałby na nawiązanie do pamiętnego "Francuskiego łącznika" W.Friedkina z 1971r.Dla mnie pamiętnego dzięki rolom G.Hackmana,R.Scheydera i F.Rey'a.I tak jest w istocie.Tamten obraz opowiadał o przerzucie narkotyków z Marsylii do Ameryki a ten pokazuje historię z drugiej strony.Od strony Marsylii.Mamy gang narkotykowy kierowany przez niejakiego Zampę,nieuchwytnego dla policji i sędziego Michela,który staje do walki ze złem.Mamy dwóch protagonistów,gangstera i sędziego śledczego,którzy rozgrywają pojedynek pomiędzy sobą.Z czasem ten pojedynek staje się ich obsesją.Mamy i inne typowe elementy tej układanki.Skorumpowaną policję,kłopoty rodzinne obu bohaterów,strzelaniny i zamachy uliczne.A wszystko to w genialnie odtworzonej rzeczywistości francuskiej 1975r.Ale to nie wszystko!Film nakręcony współcześnie ale stylem i manierą nawiązuje do kina lat 70.Wybitne role obu bohaterów-J.Dujardin i G.Lellouche.

W związku z tym przyszedł mi do głowy pomysł na wątek poświęcony wartościowemu kinu akcji.Filmom w których nie tylko chodzi o pościgi,bijatyki czy strzelaniny.W których liczy się również psychologia,tło społeczne a występujące postaci nie są cyborgami.Takim filmem był wspomniany "Francuski łącznik" ale również np. "Ronin".A odwołując się do historii kina można by się powołać na czarny,amerykański kryminał czy francuskie kino sensacyjne z lat 70.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak o tym filmie piszesz to już chwaliłem go w temacie ostatnio obejrzane:

http://www.audiostereo.pl/ostatnio-obejrzane_32789.html/page__view__findpost__p__3607129

Do tej wyliczanki filmów należy dodać Wściekłe psy.

Deja Vu z Denzelem, również z nim Helikopter w ogniu; a z lżejszego kalibru Leon Zawodowiec.

W.

Oryginalna saga Millenium - ciężkie i nie dla dzieci

Dzień Szakala, Szakal - obydwa mi się podobały

Wolny strzelec

Zaginiona dziewczyna

Upadek 1993 rok

Dwunastu gniewnych ludzi

Prawo zemsty 2009

Zabij mnie glino

Gra 1997

13 grzechów - nie wiem czy wartościowy, ale ciekawy

Królowie nocy 2007

Infiltracja 2006

Przeciwko Mafii 1998

Pokój śmierci

Eksperyment 2010

Jak lubisz psychologiczne to polecam s-f

Ona

Maszyna

Ex Machina

Obejrzenie tych trzech filmów gwarantuje ostrą rozkminę nad tym czym są: inteligencja, świadomość, mądrość, wiedza, doświadczenie, etyka.

Nie napisałeś od kiedy, bo ja sporo oglądałem i jak są jakieś klasyki to nie wyobrażam siebie, że ktoś nie widział.

Zapraszam na swój profil na filmweb i posortowanie filmów według oceny

pozdrawiam Filozof71

Jak o tym filmie piszesz to już chwaliłem go w temacie ostatnio obejrzane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tej wyliczanki filmów należy dodać Wściekłe psy.

Jak "Wsciekłe psy" to i Django, Od zmierzchu do świtu.

Ukryta Zawartość

Z tego co mi się przypomniało a nie ma wyżej.

Życie Carlita

Blow

Sicario

Droga przez piekło

Traffic

Oldboy

Bogowie ulicy

Podejrzani (1995)

25 Godzina

Jackie Brown

Szukałem w kinach tego filmu od dłuższego czasu i nie znalazłem. W związku z tym przyszedł mi do głowy pomysł na wątek poświęcony wartościowemu kinu akcji.

Na pewno warto zobaczyć lub odświeżyć sobie:

- Bullitt (1968)

- Heat (1995)

Dodatkowo, z okolic:

- Chrysalis (2007)

- Falling Down (1993) - ze względu na tempo i solidną robotę ten film ociera się o ten gatunek

- The Island (2005)

- i ww. Gra 1997

Edytowane przez Mrok

Man on Fire

Ukryta Zawartość

Stan gry

Ukryta Zawartość

Dorwać gringo

Ukryta Zawartość

Furia

Ukryta Zawartość

chociaż to po prostu kino na poziomie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Polecam:

Sicario

Świetne role Benicio Del Toro i Emily Blunt

Jak na film akcji, reżyser zbudował świetny klimat

Kluczowe jest też przesłanie - dla obserwujących zmiksowany świat polityki i biznesu - sedno, rarytas

Więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ciekawy wątek, bo prawie wszystkie z niego pozycja nijak mają się do wartościowego i inteligentnego kina akcji.

Ostatni ze wspomnianych da się obejrzeć, ale szału nie ma. A scena powrotu przez granicą aż kipi od "inteligencji".

Ciekawy wątek, bo prawie wszystkie z niego pozycja nijak mają się do wartościowego i inteligentnego kina akcji.

Ostatni ze wspomnianych da się obejrzeć, ale szału nie ma. A scena powrotu przez granicą aż kipi od "inteligencji".

Przepraszam...masz coś do zarzucenia tytułowi "Infiltracja"... :)

pozycja nijak mają się do wartościowego i inteligentnego kina akcji

dawaj swoje typy

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

• 2 tygodnie później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

O filmie To nie jest kraj dla starych ludzi, jeszcze chyba nikt nie wspomniał.

Zresztą Fargo braci Coen też się tu chyba łapie.

Edytowane przez HQ150
  • 3 tygodnie później...

bourny są fajne, wiadomo że z 4 czy 5 części są lepsze i gorsze ale i tak trzymają poziom

Chyba sobie robisz jaja.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

bourny są fajne, wiadomo że z 4 czy 5 części są lepsze i gorsze ale i tak trzymają poziom

Fajne były te z Matt Damonem, czyli trzy części: Tozsamość, Krucjata i Ultimatum.Szczególnie pierwsza była dobra. Zrobili chyba jeszcze jedną, ale była słaba i z innym aktorem. Bourna z gościem kochającym inaczej od "ptaków ciernistych" nie pamiętam...

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Fajne były te z Matt Damonem, czyli trzy części: Tozsamość, Krucjata i Ultimatum.Szczególnie pierwsza była dobra. Zrobili chyba jeszcze jedną, ale była słaba i z innym aktorem. Bourna z gościem kochającym inaczej od "ptaków ciernistych" nie pamiętam...

eee tam, ten ostatni z tym typem z awendźersów też jest ok, cała seria trzyma się kupy

eee tam, ten ostatni z tym typem z awendźersów też jest ok, cała seria trzyma się kupy

Kino akcji to było, ale do filmów jak w tytule mu brakuje

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

A Szklaną Pułapkę I można zaliczyć do grupy? Jak sądzicie?

Ostatni Bourne to odgrzewanie kotleta

Tylko Polscy dystrybutorzy potrafią tak śmiesznie przetlumaczyć tytuł "Die Hard" ...."szklana pułapka"... hehe

Przeczytałem wątek i albo trzeba zmienić jego tytuł , albo ktoś myli rodzaje filmów

Co wspólnego z kinem akcji mają filmy takie jak np. Dwunastu gniewnych ludzi, Tinker Taylor.... , Zodiac , Zaginiona dziewczyna , MIlenium , itp

Przez kino akcji rozumiem takie filmy jak np. Mad Max , Die Hard , Mission Impossible itp,

Ze swojej strony poleciłbym jeszcze

Lethal weapon

Kingdom

The Man from nowehere

Payback

Judgment Night

Od razu informuje że takie jest moje zdanie :)

a co jest złego w bournach?

To ma być "inteligentne kino akcji"? Blockbusterowy gniot, raczej odmóżdżający, niż inteligentny.

Jeśli już o Bournie wspominamy, to jedynym akceptowalnym jest "Tożsamość Bourne`a" z 1988 - z Richardem Chamberlainem.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Proszę bardzo. Przykładowo:

- Zodiac,

- A most wanted man,

- Tinker Tailor Soldier Spy.

Świetne.

Poproszę o jeszcze w tych klimatach.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

- A most wanted man,

obejrzałem, jak dla mnie taki współczesny niemiecki Columbo, do popołudniowej herbaty OK, nic poza tym :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi