Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzacie ATC (11)

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Nieee,

nie mam porównania z innymi wzmakami, ale takjaby brakowało mocy, ???. M-DAC ustawiam na -12/10 dB i wtedy jest w miarę głośno na 18 m2 ale to też zależy od poziomu nagrania płyty

Ja mam 11 podłączone do Hegla H70, świetna barwa i dynamika,świetny bas, nie odczuwam żadnych braków mocy, mam pokój 22 m2, a Hegel ma tylko 2x70 W....Myślę że baaardzo !!! ważna jest akustyka jednak i jakość realizacji nagrań.

Dużo sprzedajemy kolumn ATC, do modelu SCM 11 często wybierany jest wzmacniacz Hegel H80, Naim Nait XS2, hybrydowe Vincenty. Bardzo dobre połączenie stanowią integry Musical Fidelity. Jeśli jednak jest większy budżet, to moim zdaniem bezkonkurencyjnym rozwiązaniem jest integra ATC SIA2-150.

Zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

atc p1 za 12 kzł (może byś coś stargował lub znalazł ex-demo) , lub atoll 2x am100 lub 2x am200 (wypożycz z audioforte).

Tak jak Ci pisałem w klubie atc: lampowe pre plus mocna końcówka (ab)/ lub na mosfetach powinno być ok: wydajnościowo i w miarę barwnie. Rozważ też coś mocnego w klasie d (np. T+A)- ponoć też daje radę.

Aha, jeśli lubisz audiolaba to masz jeszcze monobloki 8200mb z wyprzedaży po 3kzł/szt lub nowe 8300mb też mocowo będzie ok. Poza tym dość niedrogo, choć niekoniecznie tak barwnie (ale z wykopem) można podpiąć rotela rb1080 lub lepiej 1090.

Jeśli szukasz końcówek mocy, to w takim razie zdecydowanie ATC P1 lub jeden z modeli Anthem np. Anthem Statement A2.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Koledzy, kupować do takich małych skrzynek (ATC 11) wyżej wymienione "byczki wzmacniacze" to profanacja i nieuzasadnione ekonomicznie wydawanie kasy:)

miałem te monitory i pozbyłem sie w miare szybko - suchość przekazu, bez emocij, a ile to potrzebuje mocy aby rozbujać membranki... w ogóle bez sensu chłopaki!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

No cóż nie są to najłatwiejsze kolumny do napędzenia, ale nie jest to niemożliwe. Po spełnieniu kilku warunków (zajmie to trochę czasu i zachodu, ale warto) będzie dobrze. Neutralne, w miarę liniowe brzmienie trzymane w ryzach przez kilka czynników (obudowa zamknięta o krytycznym qtc 0,5; obniżona czułość w całym pasmie) robi swoje. Niemniej barwne, muzykalne źródło (gładki dac/cd oraz lampowe pre) i wydajna prądowo amplifikacja oraz akustyka pokoju (przynajmniej w miejscach 1 obić) i dźwięk powinien być bardzo dobry.

Masz aktualną wersję 11 z nowym gwizdkiem?

Masz aktualną wersję 11 z nowym gwizdkiem?

Tak.

lampowe pre i wydajna prądowo amplifikacja oraz akustyka pokoju

W takiej konfiguracji słuchałem w salonie HIFI JAITY grało to przepięknie a chwilę wcześniej w innych salonach słuchałem kilku innych par monitorków wypadły raczej mizernie.

...więc wiesz jaką ścieżką powinieneś podążać- kolumny odwdzięczą Ci się za ten trud i poświęcony na poszukiwania czas.

Zmień źródło bo mdac to suchotnik :/

Swego czasu z 11 grałem audiolabem 8200cdq.

W cenie <4kzł masz lks003 lub używkę myteka (tem jest bardziej zadziorny i techniczny, ale ma ładny bas i możesz go wypożyczyć bezproblemowo z musictoolz)

Sławek,

Przecież Ty założyłeś klub ATC i zachwycałeś się w nim SCM11.

Skąd ta niekonsekwencja teraz?

Dla mnie 11 były świetne, za wyjątkiem pewnej słabości tweetera.

Ponoć nowa wersja ma już lepszy gwizdek.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Nowy gwizdek gra dźwięczniej, mniej sucho i technicznie niż poprzednie vify (ponoć nawet seasy w 20 były lepsze pod tym względem).

Być może nie udało się dobrać reszty elektroniki by było należycie, niemniej 11 (i pewnie 7) są najtrudniejsze w aplikacji z całej serii entry.

Zenku może znajdziesz jakiegoś pomocnego usera w Swojej okolicy, który ma lks i se go posłuchasz? Popytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdziwisz się jak może zmienić się brzmienie z technicznego na muzykalne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja napędzałem SM11 Yamahą AS1000 z 90W na pokładzie i nie narzekałem na braki w prezentacji.

Barwa neutralna, szybkość, szczegółowość, wypełnienie dźwięku, prawdziwy bas.

Dla mnie te monitory były fantastyczne - za wyjątkiem nie do końca szczegółowej góry, która ograniczała stereofoniczne fajerwerki.

Jak kiedyś będę taki bogaty, że będę miał drugi system, to obowiązkowo zagrają w nim monitory ATC :o)

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Tak jest, to AR3 - mój Święty Graal :o)

30-cm ATC, kopłuka ATC i pierścieniowy Revelator.

Wysokoskuteczne, grające z lampą.

I love ATC!

"Zazdraszczam" (jak to zwykła mawiać młodzież)- choć nie mam warunków lokalowych na tak duże skrzynki b-r.

Póki co planuję pójść dalej w stronę jeszcze większej bezpośredniości, kontroli, detaliczności i bezkompromisowości: aktywne paczki atc (z uwagi na metraż będą to najpewniej 20). Tylko ceny wysokie, bo o ile pasywne z serii entry używyki można wyrwać od 2,5 kzł za 7 poprzez 3-4kzł za 11, 5-6 kzł za 19 i ok. 7 kzł za 40 (starszych serii) to aktywnych dodatkowo jak na lekarstwo.

Słuchałeś może czegoś aktywnego z atc?

Nie, nie słuchałem aktywnych ATC.

Trochę już sobie one kosztują, ale na pewno nie będzie problemów z wysterowaniem.

Jeśli chcesz, żeby wyszło ekonomicznie, to może lepiej kupić SCM40 starszej serii i do tego mocne końcówki Audiomatusa + preamp lampowy.

To powinno zagrać.

Bo różnice w cenach pomiędzi starą wersją entry są kolosalne i jestem przekonany, że wynikają nie tylko z nowego gwizdka, ale z zachłanności branży.

I proszę nie mówcie o kursach walut...

Zanim ATC stały się powszechnie rozreklamowane, SCM 40 kosztowały - i to wywoławczo - 10.700 zł!

Było to chyba w 2011 roku, pamiętam, bo zbierałem na nie i ta kalkulowałem, że za 9 wezmę bez problemów.

Tymczasem szybko poszły na 11.900, 12, 13, 15 itd. i to mnie ostudziło.

to prawda,założyłem ten Klub:) byłem zachwycony - też prawda drogi Łukaszu:)

ale nie miałem takiego jeszcze doświadczenia i obeznania z innymi głośnikami, które na tle ATC SCM-11 wypadają znacznie korzystniej...niestety

Po długich wręcz wyczerpujących odsłuchach trafiłem na swojego faworyta i nie szukam już zmian aktualnie

ATC to suchość bez basu,co z tego ze liniowe, ale nie dają radochy z odsłuchów dla mnie oczywiscie... Najgorsze jest to, że ATC generuje spore koszty w doborze mocnej amplifikacji, co nie jest bez znaczenia...

Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich Userow ATC, życząc zadowolenia i radości:)

świetna barwa i dynamika,świetny bas

suchość przekazu, bez emoci

Barwa neutralna, szybkość, szczegółowość, wypełnienie dźwięku, prawdziwy bas.

ATC to suchość bez basu

opinie różne ze nie powiem skrajne,

ale powiedz @slaaawek a czym napędzałeś ? bo to jest temat przewodni

@slaaawek juz znalazłem twój wpis: Exposure 2010S2, nie znam tego wzmaka, te 75 W to on posiada, ale z takim trafciem to raczej niema szans napedzenia ATC

Tak, dlatego uważam że mocny silny wzmacniacz powinien napędzać duże kolumny a nie takie małe... Przede wszystkim moje odczucia od zachwytu do krytyki spowodowane są osluchaniem się z dużą konkurencja i niestety ATC nie są idealne. Brak planktonu, wypełnienia, mięska... Naturalność i neutralność jest niestety wadą w moim odczuciu. Każdy ma swoją percepcję. Ja osobiście lubię gdy można poczuć emocje a nie - powtorze się - suchość przekazu... ATC takie właśnie są. No i czynnik ekonomiczny - nie widzę powodu aby szukać potężnej elektrowni do zwykłych monitorów

dlatego uważam że mocny silny wzmacniacz powinien napędzać duże kolumny a nie takie małe

gabaryty kolumn nie muszą mieć nic wspólnego z mocą wzmacniacza. Niektóre Duuuże kolumny wysterujesz prawidłowo 20 watamii a niektóre małe, nietylko ATC 100 i więcej watami.

Szkoda że nie podłączyłeś swoich ATC do mocarza i niekoniecznie drogiego

nie widzę powodu aby szukać potężnej elektrowni do zwykłych monitorów

7 tysi to juz nie takie zwykłe a monitorki za np 15 tysi to są jeszcze zwykłe czy już nie ? też podłączysz do nich wzmaka z czynnikiem ekono... ?

Tak, dlatego uważam że mocny silny wzmacniacz powinien napędzać duże kolumny a nie takie małe... Przede wszystkim moje odczucia od zachwytu do krytyki spowodowane są osluchaniem się z dużą konkurencja i niestety ATC nie są idealne. Brak planktonu, wypełnienia, mięska... Naturalność i neutralność jest niestety wadą w moim odczuciu. Każdy ma swoją percepcję. Ja osobiście lubię gdy można poczuć emocje a nie - powtorze się - suchość przekazu... ATC takie właśnie są. No i czynnik ekonomiczny - nie widzę powodu aby szukać potężnej elektrowni do zwykłych monitorów

To możesz wymienić kilka firm konkurencyjnych (lepszych) do ATC które nie wymagają tak dużych i mocnych wzmacniaczy?

Te które słuchałem: dynaudio, harbeth, i mój zwycięzca Kudos biją ATC zdecydowanie, ale podkreslam są to subiektywne moje wrażenia i nikomu nie mam zamiaru narzucać dróg poszukiwan.... ATC to zacna marka ale jak we wszystkim są i inne znacznie lepsze.

Reference 3A de Capo, to też są świetne monitory bez potrzeby stosowania ogromnych watów

Swoją drogą nowe 11 będą miały nieco ciekawszą górę niż stare, więc o mikroplankton też bym się nie obawiał.

Zenku zmień najpierw źródło na coś ciekawszego z większym basem i ładniejszą górą- powinno być sporo lepiej i niedużym kosztem.

Ten m-dac to na standardowym zasilaniu czy liniowym stabilizowanym?

W takim razie, jak napisałem wcześniej- wypożycz myteka dsd192 (zabawa kosztuje tyle co nic- skan dowodu i koszt przesyłki- bardzo porządni ludzie z musictoolz) i porównaj, jak na jego tle wypada m-dac. Jeśli nie będzie różnicy, to nic na tym nie stracisz. Z wypożyczeniem końcówek atolla też nie będzie problemu (czyli jak wyżej z tą różnicą, że zostawia się gotówkę pod zastaw).

Swoją drogą zarówno jeden jak i drugi dac grają ciekawiej po xlr (nawet, jeśli zaraz potem sygnał jest desymetryzowany)- możesz uwzględnić ten fakt przy zakupie końcówki.

Powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.