Skocz do zawartości
IGNORED

16 mk2 pomoc w doborze stereo.

Adrian Rutkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Z Denona rezygnuje na przedbiegach, a wielkie podziękowania już teraz mogę dedykować osobie która robiła test Denona 1520AE z Marantz PM8005. Dokładnie po rzetelnym opisie już na wstępie wiem że to nie dla mnie.

Miałem dziś, a w zasadzie to jeszcze mam wolny od pracy :) Ruszyłem na poszukiwania i nie żałuje!

Na początku pojechałem do jednego sklepu w Warszawie na Starym Mokotowie, w którym po szczerej , życiowej rozmowie umówiliśmy się na odsłuch Exposure 2010s2 z kolumnami AudioVector X3 Super (zaproponowano mi również kolumny Sonus Faber Toy Tower, ale podziękowałem ze względu na cenę 9 tyś.) Dodatkowo dostałem pewne wskazówki itp. które na pewno okazały się pomocne.

Ruszyłem dalej tym razem w okolicę Okręcia.

Wchodząc do sklepu byłem zniesmaczony, ale jak się szybko okazało byłem wbłędzie. Po rozmowie i moim gapiostwie okazało się że jest nawet Exposure 2010s2, który został podpięty z kolumnami Focal Chorus 716.

Zagrało to naprawdę fajnie i szczerze podobało mi się to jak gra. I tak jak miałem powiedziane wcześniej, że Exposure 2010s2 będzie miał ładny bas oraz ukarze detale z tym że to nie będzie tak, aż tak zarysowane ( przepraszam , ale mogę się nie do końca dobrze wysłowić). podpięte były jeszcze do tego Monitor Audio RX6 - odpadły po 1 piosence, a Heco niższa cena i od razu to wyszło.

Pan który ze mną rozmawiał był naprawdę sympatyczny , a przede wszystkim rzetelny. Nawet powiedziałbym że mieliśmy ten sam gust bo się idealnie rozumieliśmy, a to naprawę dużo pomogło.

Z rozmowy padło jeszcze hasło NAIM.... Nie chętny w ogóle do rozmowy bo i tak cena Exposure 2010s2 już przekroczyła progi ^^ Zapytane przez drugą osobę " co Panu szkodzi posłuchać :) .... Zapytałem czy można byłoby jeszcze.... nie kończąc zdania zobaczyłem uśmiech na twarzy tego Pana który mi prezentował sprzęt.

Szybko zostało podłączone, a do napędu poszła płytka Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon.

Uśmiech na mojej twarzy powiedział wszystko.... To grało naprawdę niesamowicie! Naim NAIT 5si wokal i detale dał troszkę do przodu to naprawdę było czuć, a bass jak miało być walnięcie to ono było i tak dokładnie w zasadzie dla mnie perfekcyjnie.

CD: Nad C516 BEE

Kable: Chord

Prześpię się na spokojnie z tym dniem pełnych wrażeń i pewnie w niedługim czasie podejmę decyzję czy pozostać przy niższej półce czy jednak iść w coś dobrego na długie lata.

Test był mój tak jak i odczucia ;)

Witam po dłuższym czasie.

Po odsłuchaniu sprzętów chciałbym podzielić się się opinią a zarazem zapytać o opinię.

Planowany Marantz PM6005 z Zensor 7 po dłuższym przemyśleniu nie zostałby kupiony przez moją osobę że względu na duże braki. I szczerze uważam że byłyby to źle wydane pieniążki. I w pewnym sensie to jest prawda że są to ładne rzeczy ale czy nie warte tych pieniędzy? Kwestia jaką gotówką się dysponuje. Lecz już teraz mogę powiedzieć że są lepsze alternatywy o których później...

Największą uwagę, a zarazem nad czym się zastanawiam na dzień dzisiejszy to 2-3 zestawy;

1) Exposure 2010 s2

2) Music Fidelity M3si

3) Soul Note SA 300

Jeśli chodzi o Exposure to odebrałem go bardzo pozytywnie i szczerze byłby to super zakup w budżecie 4 tys. zł. Lecz wiadomo jeszcze nie dawno miałbyć byłoby to już poza limitem finansowym. Tylko pytanie o kolumny? Słuchamy wraz z Audiovector X3 Super grały naprawdę dobrze, lecz dziś powiedziano mi w innym sklepie że może być za dużo góry i warto byłoby poszukać jeszcze innych tylko nie powiedziano czego...

Naim 5si zagrał troszkę inaczej niż Exposure. Nie był taki silny i dynamiczny jak Expousure co nie oznacza że nie ma kopa. Ma ale jest troszkę delikatnie z tym, że ukazuje więcej detali w głębi. Oprócz tego zagrał spokojniej, dokładniej.

Soul Note SA 300 dostałem do odsłuchu zatem na taśmę w propozycji od człowieka że sklepu. W zasadzie to powiedziałbym WOW! Detale które są w głębi ( dzwoneczki, uderzenie perkusji itp.) były dla mnie bardziej odczuwalne co bardzo mi się to podobało. Bass nie był aż tak mocny jak w Exposure. Powiedziałbym że był bardziej szlachetniejszy.

To było wczoraj na odsłuchu.

Dziś byłem w sklepie Q21 których bardzo pozdrawiam bo było naprawdę fajnie tylko gdyby był Exposure 2010 s2... Szkoda bo pewnie został wypożyczony.

Z tego co odsłuchiwałem byłem średnio zadowolony do póki nie został zaproponowany Music Fidelity M3si. Dużo czytałem o nim i bałem się tego, gdyż wiedziałem że tak to się skończy... W zasadzie po 1 i 5 utworze Erica Clapton - unplugged, wiedziałem że to jest to!

Tylko ta kwota ;),

A teraz pytania;

Czy Audiovector X3 Super do Exposure 2010 s2 to dobry wybór czy warto jeszcze z czyms przesłuchać?

Music Fidelity M3si oraz Soul Note SA 300 jakie są między nimi różnice, ( chciałbym poznać zdanie profesjonalistów czyli Was )

oraz czy Audiovector X3 Super to dobre połączenie?

Godne polecenia!

Do "tańszego" zestawu zamiast Marantz-Dali , warto zapoznać się ze wzmacniaczem Vincent wraz z kolumnami Audio Academy! Gra to dynamicznie i z klasą. Mi to nie podpisywa, gdyż grał dla mnie tak jakby był przykryty delikatną mgiełką.

Dobrze, że posłuchałeś i wyciągasz własne wnioski - dalekie od marek 'popularnych' typu DALI, Marantz itd... Oby więcej osób słuchało, słyszało i w akustykę zainwestować chciało !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.