Skocz do zawartości
IGNORED

16 mk2 pomoc w doborze stereo.

Adrian Rutkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższym czasie w końcu chciałbym ostatecznie zakupić wzmacniacz, kolumny a później źródło.

Dużych historii ze sprzętem nie mam, gdyż bylem posiadaczem amplituner Sony z Altus 75 następnie Cambridge Audio 640A z Paradigm monitor 3v2.

Sprzedałem na cel zakupu mieszkania.

Dziś kiedy w końcu mogę pozwolić sobie na zakup stereo chciałbym, aby w tej kwocie byłby to najlepszy wybór.

Kolega namawia mnie na zakup Marantza PM6005 - (2100 zł) oraz kolumn Dali Zensor 7 (2800 zł). To wszystko na teraz za miesiąc lub dwa przymiarki do CD/AW/gramofon.

Słucham różnej muzyki w zależności od dnia i nastroju: Chopin, Vivaldi, Queen, Pink Floyd, Dire Straits, The Beatles,Techno...

Dodam również że lubię bass a zarazem szczegółowość.

Chciałbym dowiedzieć się czy będzie to przyzwoity sprzęt do 16 mk2 i do takiej ogólnej muzyki?

Myślałem również o Marantz 8005 czy Exposure 2010s2 a do tego kolumny np: Dali Optikon 6.

Ale stwierdziłem że nie będę wchodził, aż w takie koszta ponieważ sporo jeszcze wydatków przede mną. A z drugiej strony liczę się już ze swoją przyszła żoną...

Dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/123589-16-mk2-pomoc-w-doborze-stereo/

Witaj,

zacznę od wyboru kolumn - Dali Zensor 7 i Opticon 6 to konstrukcje, które znacznie lepiej sprawdzą się w pomieszczeniach 22-30m2, w Twoim salonie widziałbym bardziej modele mniejsze tj. Dali Zensor 5 lub świetne Opticon 5 (moim zdaniem najlepsza kolumna serii Opticon, jedynie ograniczeniem jest możliwość zastosowania jej w pomieszczeniach do maksymalnie 25m2). Tak wiec jeśli zależy Ci na możliwie najlepszym dźwięku i chcesz pozostać przy podanych markach, proponuję Marantz PM6005, ewentualnie znacznie lepszy PM8005 oraz Dali Opticon 5.

Natomiast z mojej strony proponuję Ci kilka innych rozwiązań, z których każde zagra inaczej, jednak każde optymalnie sprawdzi się w Twoim salonie i da dużo przyjemności z słuchania muzyki, o jakiej wspomniałeś w swoim poście.

Pierwszym zestawem będzie wzmacniacz hybrydowy Vincent SV-500, czyli połączenie mocy, dynamiki i szybkości mocnej, tranzystorowej koncówki mocy z plastycznoscią, naturalnością lamp w przedwzmacniaczu. SV-500 policzyłbym z polską konstrukcją Audio Academy Pheobe III.

Drugi zestaw to brytyjska Rega - wzmacniacz Brio-R lub model wyżej Apollo-R z kolumnami Dali Zensor 5 lub Dali serią Opticon (spójrz także na podstawowy model Opticon 2). Świetnym rozwiązaniem byłyby także monitory Tannoy Revolution XT6.

Trzeci zestaw to Arcam A19 w połączeniu ze świetnymi monitorami Kef LS50.

Na koniec bardzo ciekawe połączenie japońskiego wzmacniacza Soul Note SA300 z kolumnami Audio Vector X3 Super. To droższy zestaw, jednak pod względem subtelności, naturalnosci będzie się wyróżniał.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy powyższych konfiguracji oraz dziesiątek innych, ciekawych komponentów oraz kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na sprzęcie audio nie znam się tak jak na komputerach, a tym bardziej nie mam takiego doświadczenia dla tego mogę się mylić. Wydaje mi się że monitory będą ograniczała dźwięk zwłaszcza w bass-ie. Mimo mniejszego pomieszczenia niż podałeś 22-25 mk2 wolałbym zdecydowanie Zensor 7. Przede wszystkim ze względu na mocniejszy bass oraz ewentualną sprzedaż na rynku wtórnym.

Co do wzmacniaczy, hybryda za mną nie przemawia dla tego skupilbym się na zwykłym wzmacniacze klasy średniej. Półka typu Marantz PM 8005, Cambridge Audio 851A, Roksan K3, Exposure 2010S2 odpuszczam. Ponieważ w tym przypadku koszta drastycznie idą w górę i pewnie skończyło by się na 20 tyś. zł albo i nie ;)

Na obecną chwilę takie koszta nie wchodzą w grę, chyba że kompletowalbym taki sprzęt przez ponad rok albo i dłużej. A szczerze mówiąc słuchania muzyki na słuchawkach staje się coraz bardziej męczące.

Dla tego zdecydowanie chce coś dobrego na teraz z opcją dokupienia w najbliższym czasie pozostałych elementów jak gramofon czy CD/ AW.

Kolumny typu Dali Zensor 7*

Ale nie ukrywam że jeszcze myślałem o monitorach np: Dali Ikon 2 mk2 lub Opticon 2.

te monitory będą lepsze od zensorow, a z podlogowek w tym budżecie polecę tannoy dc6t, ale musisz kupić pochodzenia angielskiego np na Allegro, bo u nas w salonach są drogie.

jak masz małe pomieszczenie to bas i tak nie rozwinie skrzydeł z dużych kolumn, śmiało do 16m mogą być duże monitory albo małe podłogowe.

Jako użytkownik zensor 7 mogę je śmiało polecić u mnie grają na 20 m

i bez przesady żeby 16 m było za mało to nie są aż tak duże kolumny.

Jak możesz kupić nowe za 2800 to na pewno jest to dobra cena.

dali ikon , opticon jest serią wyższą ale jak myślisz już o monitorach

to trzeba wziąć poprawkę na dodatkowe koszty w postaci dobrych standów.

Ja osobiście wolałbym niższą serię podłogówek niż wyższą monitorów

ale jest to spowodowane też tym że mieszkam w domu i jak chce

posłuchać głośniej muzyki to nie muszę się obawiać o sąsiadów.

TANNOY REVOLUTION DC 6 T SE szczerze to nie słyszałem jak grają, ale to kwestia sprawdzenia. A co do monitorów Dali Opticon 2 faktycznie może trzeba je przesłuchać i bardziej postawić na nie niż na Zensor 7.

margaryna85

Tez tak mi się wydaje...

Ja mieszkam w bliku z płyty, a jak to płyta wszystko niesie.. ;) Tylko mam taką prace że muzyki słuchałbym w ciągu dnia, gdyż popołudniu uciekam do pracy ^^

w bloku to tym bardziej postaw na monitory bo bas będzie najlepiej słychać u sąsiada :)

za tą samą kasę kupisz lepszej jakosci monitory niż podłogowe.

za tą samą kasę kupisz lepszej jakosci monitory niż podłogowe.

...też mam podobny pokój (17m) i gra to z Regą brio-r i kolumnami Castle knigt2 +SM6 jako zródło....i jest super.Ale jesli chciałbyś kolumny podłogowe,to zdecydowanie wzialbym Castle knight 4,dlaczego ? to wyjątkowe kolumny, w których zastosowano obudowę TPT (Twin-Pipe Technology), czyli z linią transmisyjną nowej generacji, z wylotem w podstawie głośnika. Daje to gładkie i mocne brzmienie basu,pozwalająca wyeliminować problemy z akustyką pomieszczenia.Są bardzo smukłe i łatwe do napedzenia (skuteczność).I jeszcze jedno,stosunek ceny do jakości i naprawde piękny wygląd,wiec ....?

Z monitorów z dobrym mocny i kontrolowanym basem polecam Ci polskie Studio 16Hz Canto grand. Mam je od jakiegoś czasu z Atoll-em IN100SE jest jestem pod wrażeniem. Bardzo dynamiczny zestaw, dający dużo przyjemności ze słuchania. Grandy to bardzo muzykalne kolumny z duża przestrzenią i obitą pełną średnicą. Bas zaskakuje swoim rozmiarem. Kolumny są dość łatwe do napędzenia (a na pewno łatwiejsze niż posiadane przeze mnie wcześniej Dynaudio DM 2/8). Jak będziesz miał możliwość to posłuchaj i porównaj do innych popularnych zachodnich marek. Możesz się miło zaskoczyć.

...tak,Tannoy Revolution DC 6T byłyby najlepsze, ale czy nie za duze do 16-tu metrów kwadratowych?Ciekawostką jest to, że firma Rega czesto podlacza swoją elektronike do Tannoy-ów,moze takie połączenie zamkneło by temat? Kto wie...

Wiedziałem żeby nie pisać tematu, bo to gorsze niż narkotyk itp ;) Jakby nie było zaczęło się to czego najbardziej się obawiałem czyli kombinacja, a w domu już jest wojna xD

Jeśli chodzi o Marantz + Tonnoy już kiedyś obiło mi się o uszy że to naprawdę dobre połączenie.

Jeśli chodzi o monitory to podchodzę z dystansem bo boję się tego mojego myślenia co do nich " ograniczeń w monitorach".

A jeśli monitory czy w takim razie Ikon 2 mk2 czy Opticon 2?

Sami wiecie że człowiek nie świadomy śpi spokojnie :)

Naprawdę dziękuję za posty i zapraszam do dyskusji nawet tej pouczająca moja osobę ;)

widzę że jednak marzysz o podłogowych... :)

jeśli sąsiadom nie będzie przeszkadzać to śmiało bierz te polecane tutaj dc6t, ja mam Tannoye V4 takie same wymiarowo w 15 m i jest dobrze, tylko żonie na dole przeszkadza bas gdy trochę dam głośniej :) W pokoju jest go tyle ile trzeba, tylko powinny być dla dobrego brzmienia firany, zasłony, dywaniki itp aby go zaadaptować akustycznie.

Byłem rano w Marantz umówiłem się na odsłuch. Marantz Pm6005 oraz PM7005 wraz z Zensor 7 oraz Opticon 2. Dużo czasu nie będę miał bo będę to wszystko załatwiał w między czasie swojej pracy, ale jakis zarys tego będę miał. Jeszcze muszę przedzwonić i sprawdzić Tonnoy 6

Marantz poniżej pm14 gra cieniutko.. Powód jest jeden - zasilacze dają tam słabiutkie i przy bardziej wymagających kolumnach dźwięk jest chudy i brak mu masy.

Pod tym względem Atoll lepiej odrobił lekcje - gra dociążonym brzmieniem i jest przy tym odpowiednio szczegółowy i przestrzenny. Do tego kolumny ( znacznie lepsze niż DALI z niskich serii jak wyżej ) Studio 16, Sounddeco , Audiosolutions i masz zestaw który w Twoim pokoju zagra znacznie lepiej .

Jestem już po szybkim odsłuchu.

W moim odczuciu 7005 zagrał troszkę inaczej niż 6005, a dokładniej 7005: góra minimalnie cofnięcia nie tak ostra jak w 6005 i lepiej kontrolowany bass. Ale to nie jest jakaś kosmiczna różnica.

Jeśli chodzi o kolumny Zensor 7 miały więcej mięsa ( schodził niżej a tam był bardziej uwydatniony ) niż w Opticon 2. Z tym że bass - bębny itp grały podobnie ( moje odczucie). W Opticon 2 lepiej zagrał wokal i szczegóły.

Na odsłuchu ( pokój około 16-18 mk2) przy słuchaniu muzyki z Zensorów 7 po 35 minutach odczuwam że dźwięk męczy ( delikatnie) a oprócz tego bardziej słyszę szumy z kolumn. Opticon 2 zagrały fajnie z tym że jak wspomniałem nie zejdą nisko w bass.

Jutro podjadę z płytą yello i zobaczę jak tu będzie to chodziło...

Masz na myśli to, że bas jest w nich podbity?

Nie o to mi chodziło. Bardziej chodzi mi o to, że ich potęga i skala brzmienia przypomina nieduże podłogówki. Brzmienie ma odpowiednią masę. Bas nie jest dudniący. Miałem wcześniej Dynki 2/8, które też potrafimy zagrać potężnie, ale tam bas był wolniejszy i bardziej rozmyty. Grandy są szybsze. Największym atutem tych kolumn jest bogata średnica i barwa. Nie są nastawione na efekciarki przekaz. Polecam odsłuchać. Na pewno (choć to wiadomo wiele zależy od akustyki) nie są to "monitorki" to bardzo małym powierzchni. Tu bym powiedział minimum to 15m2. U mnie grają na niecałych 20m2. Jak pokój jest mały to S16Hz ma w ofercie mniejszy model Canto One new.

Pozdrawiam

dc6t to wyższa półka, można powiedzieć że odpowiednik dali ikon 6, natomiast dali zensor 7 to odpowiednik tannoy V4. Odpowiednik to nie znaczy że grają tak samo ani nawet że są w tej samej cenie.

tannoy V4 (osobiście je mam i chwale) grają bardziej środkiem, zensor 7 raczej podbite skraje pasma. Jak masz w zbliżonej cenie dc6t i zensor 7 to wybór jest prosty jak budowa cepa :)

zamiast marantza 8005 wzialbym w tej samej cenie denona 1520ae, zwłaszcza jak lubisz bas i szczegółowość.

u mnie te denonki z serii 1500 robią cuda z tannoyami. Aktualnie mam właśnie 1520ae, miałem 1500r. Górę i dół robi wzmak, średnicę kolumny.:)

zamiast marantza 8005 wzialbym w tej samej cenie denona 1520ae, zwłaszcza jak lubisz bas i szczegółowość.

u mnie te denonki z serii 1500 robią cuda z tannoyami. Aktualnie mam właśnie 1520ae, miałem 1500r. Górę i dół robi wzmak, średnicę kolumny.:)

costa brava

Masz racje gdzieś w tym wszystkim zapomniałem o tym 1520AE...

Jeśli chodzi o ten sprzet to juz patrze uzywany i w zasadzie mogę mieć Marantza PM8005 z 2 letnia gwarancja. Chyba że własnie tego denona..

Pytanie jakie kolumny do tego?

Jeśli chodzi o bass ( napiszę to prostym językiem) lubię jak zjedzie nisko i zagra tam gdzie trzeba, ale żeby zarazem nie było to coś sztucznego...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.