Skocz do zawartości
IGNORED

EMOTIVA? O co chodzi?

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio gadałem z bratem, który mieszka w USA. Od ponad 15 lat jego oczkiem w głowie jest sprzęt...

Krótko - opowiedział mi o firmie Emotiva, która w stanach w tym momencie robi gigantyczną furorę i zbiera super recenzje.

Czy ktoś miał do czynienia z tymi klockami? Patrząc na parametry i cenę to wierzyć się nie chce. Czy w końcu ktoś konkretny od marketingu stwierdził, że dalsze wciskanie ludziom bajek nie ma już sensu, że od pewnego pułapu cenowego w większości przypadków na cenę wpływają bajki, historyjki i cała audiofilska otoczka?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

https://www.audiostereo.pl/topic/123524-emotiva-o-co-chodzi/

Poczytaj tutaj, bo zapaleńców marki już kilku jest:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czytałem, natomiast szczerze wiele ciekawego tam nie wyczytałem:(

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

z tego samego powodu co sukces i-gówien czyli marketing

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Widziałem pomiary na Stereophile budżetowego aktywnego monitora studyjnego tej firmy i obiektywnie wypadł tak dobrze, że można powiedzieć: rewelacja. Wszystko tak świetnie dobrane, że stosunek cena/jakość = super. Problem tylko taki, że w PL nie mogłem kupić ich monitorów (byłem zainteresowany Emotiva Stealth 6,5").

ps.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bylem jednym z pierwszych osób w Polsce, która zapisała się na ich pierwszy DAC Emotiva XDA-1. Porównywałem ją bezpośrednio z Matrixem Mini i wydawała mi się w moim systemie ciut lepsza. Ustępowała funkcjonalnością, brak wyj słuchawkowego, w mojej jeszcze wersji skala głośności liniowa (poźniej poprawili na logarytmiczną). Ogólnie sprzęt bardzo solidnie wykonany. Gra u mnie do dziś, współpracując z konwerterem USB-SPDIF JarkaC (wejście usb tej emotivy to max 48kHz), zamiennie z DAC-em wbudowanym w QUAD 99 CDP-2.

PS. Sprzęt z tego co się orientuję składają w Chinach, co nie zmienia faktu że jest solidnie wykonany i tani.

Mam możliwość sprowadzania tego sprzętu bez cła tj. bez oryginalnego kartonu. Jak myślicie byłby ktoś chętny?

• 11 miesięcy później...

Mam możliwość sprowadzania tego sprzętu bez cła tj. bez oryginalnego kartonu. Jak myślicie byłby ktoś chętny?

I coś wyszło z tego sprowadzania?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A i owszem sprzęt stoi u mojego byłego pracodawcy:) On ma to podpięte do jakiś Elac starych, ale podobno kiedyś topowy model. Gra to dobrze, ale jakiś super odsłuchów nie było, z racji tego, że sprzęt stoi w salonie mocno średnio zaadoptowanym akustycznie. Wygląd może się podobać, a dla innego może być troszkę za świecący.

• 2 miesiące później...

Ostatnio była fajna Emotiva na allegro model XPA-2 drugiej generacji, ale przegapiłem...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Emotiva to brand, klocki sa z Chin (nie pamietam nazwy tej firmy, ale sprzedają te samy klocki w Chinach), a Emotiva wstawia swoj firmware i jak to nazywają: nadają klockom "firmowe brzmienie" no i naklejkę z nazwa:)

Bardzo dobre notowania w US i innowacyjne rozwiązania, chociazby XMC-1 (?) chyba jako pierwszy AVR na świecie był z wbudowana aplikacja DL.

W jakiej cenie możesz sprowadzić XMC-1, XPA-1, XPA Gen3?

Druga nazwa to Sherbourn. Gra jako tako ale w srodku bomba zegarowa - tanie chinskie czesci, sprzet pokroju Behringerów.

Tak to to...

Nie ukrywam ze nie miałem okazji odsłuchać jakoś jeszcze, ale w Stanach popularne i przynajmniej na forach chwalone.....ale wiadomo jak to z forami jest;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.