Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka MM czy MC?

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin_Sz,

Proszę, żebyś nie posługiwał się argumentem Branża, bo to jest niemerytoryczne i zaraz zamieni się w pyskówkę, za chwilę będziemy sobie opowiadać kto jaki mi kolor skóry. Jako branża właśnie zależy mi na sprzedaży drogich wkładek, bo marża jest większa. Nieprawdaż? I nie ma to nic do rzeczy. Wydaje mi się, że dyskusja dotyczy raczej pewnych stereotypów. Jeśli taka firma jak ORTOFON oferuje o 1kzł droższą wkładkę od bronza i nazyw się black, to ma jakieś powody ku temu. Tym powodem jest lepsze brzmienie. I nikt nie mówi że nie.

Gadanie audiofilskie pozbawione próby nadawania skali zjawiskom zamienia się w tworzenie stereotypów. Ja nie potrafię dokładnie powiedzieć w jakiej skali black jest lepszy od bronza, bo aż tak dokładnie tego nie analizowałem. Pewien jest natomiast, że włączenie dobrego pre do tej samej wkładki daje świetne efekty. Wiem też z własnego doświadczenia, że ludziska przeważnie mają nie dość dobre pre i w pierwszym rzędzie inwestują sporo we wkładki - w moim odczuciu nie ma aż takiego przyrostu jakości jaki mógłby być gdyby do całej zabawy dodać dobre pre.

I tyle, starajmy się jednak odczytywać cudze intencje.

BTW swego czasu uważałem kupowanie preampu powyżej 2-3 tys jako fanaberję... do czasu gdy na warsztacie nie wylądąwały dwa porzadne preampy w budżecie 7-9 tys i o dziwo tu skok ceny nie dawał subtelnej różnicy w dźwięku, a wprost proporcjonalną. Ma tyle istotną że nie było powrotu ;)

Black w stosunku do bronze ma o wiele większy potencjał i potencjał rośnie wraz ze wzrostem jakości elementów toru

Sprzedam VITUS RI100

• 2 tygodnie później...

Ja już po zakupie Ortofona 2M Bronze :) Wkładka zmieniła Goldringa 2200.Jak dla mnie różnica jest duża na korzyść Ortofona. Chris Rea śpiewa teraz jakby stał przede mną :), wiecej wysokich tonów i szczegółów,których na Goldringu nie było słychać. Jestem mega zadowolony :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Mam pytanie czy wkładka ortofona 2M Bronze dużo różni się od 2M Blue (taką posiadam) brzmieniem?

mam na sprzedaż 2M Black z małym przebiegiem w cenie poniżej Bronze.

Sprzedam VITUS RI100

• 4 tygodnie później...

Dla mnie BRONZE JEST...

Marcin, a słuchałeś starej serii? Stoję przed zmianą igły w Dualu CS-5000, tam fabrycznie był montowany Ortofon z igłą OMB20. Gra to świetnie, jednak przyszedł czas wymiany igły. Nowa seria 2M ma mniejszą podatność od starej OM, ponoć jest właśnie optymalizowana pod cięższe ramiona. W moim Dualu jest bardzo lekkie ramię i dlatego planuję zostać przy OM póki co. Dostępne są igły OM20 i 30, to podobno odpowiedniki Blue i Bronze właśnie. Zastanawiam się, czy nie pójść w 30, a wątpliwość mam taką, że mam sporo starych płyt z drobnymi rysami. Jakoś się lękam, że lepszy szlif wyeksponuje każdą kaszanę i płyty w stanie poniżej NM będą stały na półce.

Regularnie pojawia się pytanie dlaczego słychać smażenie płyty, trzaski itp. Zawsze dotyczy to wkładek MM, które wymagają dokładnego dopasowania pojemności. W warunkach domowych takie dopasowanie jest bardzo trudne albo niemożliwe. Dlatego lepiej jest używać wkładem MC, które są łatwiejsze w "obsłudze".

Marcin, a słuchałeś starej serii? Stoję przed zmianą igły w Dualu CS-5000, tam fabrycznie był montowany Ortofon z igłą OMB20. Gra to świetnie, jednak przyszedł czas wymiany igły. Nowa seria 2M ma mniejszą podatność od starej OM, ponoć jest właśnie optymalizowana pod cięższe ramiona. W moim Dualu jest bardzo lekkie ramię i dlatego planuję zostać przy OM póki co. Dostępne są igły OM20 i 30, to podobno odpowiedniki Blue i Bronze właśnie. Zastanawiam się, czy nie pójść w 30, a wątpliwość mam taką, że mam sporo starych płyt z drobnymi rysami. Jakoś się lękam, że lepszy szlif wyeksponuje każdą kaszanę i płyty w stanie poniżej NM będą stały na półce.

Bronze jest pierwszą wkładką Ortofona którą warto się zainteresować. Alternatywnie przy mniejszym budżecie fajnie gra Nagaoka 110

Sprzedam VITUS RI100

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.