Skocz do zawartości
IGNORED

220, 230 czy może 240V

Gość Tubatoon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Dzien dobry,

Jeśli przy zamawianiu sprzętu mam możliwość wyboru napięcia zasilania, to jakie jest prawidłowe napięcie dla klocka, który będzie używany w Polsce?

Stawiam, że 220 albo 230. Te 240 jest jedną z opcji, ale dla Polski chyba to za dużo.

Dziękuję za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/123481-220-230-czy-mo%C5%BCe-240v/

Napięcie w gniazdku zależy od ST,od wartości w ZK,stanu instalacji i odległości od ST (spadki),od napięcia w punkcie rozdziału...etc.Generalnie powinno być na chwilę obecną u końcowego odbiorcy 230V (+/-10%),jest tendencja do zwiększania napięcia co jakiś czas-niższe koszty przesyłu wyższych napięć.U mnie w gniazdku jest 236-237V,najlepiej sprawdzić u siebie miernikiem...porządnym.

l'enfant sauvage

Po co jak jest 230V +,- 5% w sieci?

A gdzie tak jest napisane? Teoria teorią, ale rzeczywistość jest inna. Jeżeli miałbym 230V w gniazdku, to bym na tyle ustawił we wzmacniaczu, ale niestety jest inaczej. 240V jak byk na mierniku i nieraz wyżej.

U mnie ten sam problem od lat i kilka uszkodzonycb wzmacniaczy niestety....

W sieci ciagle mam 245V.

Co prawda 80% sprzetow z powodzeniem bedzie dzialac ale sa takie ktore nie dadza juz rady bo elementy elektroniczne byly juz zbyt wysrubowane w momencie konstruowania ich na 220V.

Ja dla bezpieczenstwa ustawilem 240V na wzmacniaczu i bezpiecznie moge cieszyc sie sprzetem.

Radze Ci poobserwowac jak wyglada sprawa z napieciem u Ciebie.

U mnie ten sam problem od lat i kilka uszkodzonycb wzmacniaczy niestety....

W sieci ciagle mam 245V.

Co prawda 80% sprzetow z powodzeniem bedzie dzialac ale sa takie ktore nie dadza juz rady bo elementy elektroniczne byly juz zbyt wysrubowane w momencie konstruowania ich na 220V.

Ja dla bezpieczenstwa ustawilem 240V na wzmacniaczu i bezpiecznie moge cieszyc sie sprzetem.

Radze Ci poobserwowac jak wyglada sprawa z napieciem u Ciebie.

Trochę przesadzasz. Moze sprzęty lampowe które biorą napięcie prosto z sieci - tak. Ale cała reszta ma stabilizatory - napięcie rzędu 248v nie ma tutaj znaczenia. Jak na układzie wewnątrz ma być +-15V to i tak będzie.

Ja mam 240V +- 5%, mierzone 246V, czasami prawie 250V. Trzeba zmierzyć...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.