Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Revolution DC6 czy bije z nich ciepło ?

geny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trafiła mi w ręce po rodzinie Yamaha a-s501, więc jest plan do upchnięcia tego do sypialni około 17m². Muza jak to w sypialni raczej spokojna, preferowane brzmienie ciepłe.

Generalnie poluje na Dynaudio, ale chciałbym spróbować do wzmacniacza te Tannoye jak w temacie.Trochę martwi mnie ich tytanowa kopułka wysokotonowa, czy nie będzie to grało za ostro na górze.

Z sieci nic nie mogę wyłuskać co do brzmienia: ciemne czy jasne i o połączeniu z Yamahą grającą raczej skrajami pasma.

Prośba do osłuchanych z tym modelem Tannoy czy będzie to dobry kierunek i pozwoli dobrze zasnąć.;]

Pozdrawiam.

Kolumny Tanniy Revolution DC6 to raczej ciepły, gęsty dźwięk, natomiast większym problemem do uzyskania ciepłego, relaksującego dźwięku będzie wzmacniacz Yamaha. To typowa konstrukcja, grająca mocno, rockowo z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma.

Przed decyzją proponuję odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Potwierdzam Tannoy seria DC nie gra ostro, mam w domu dc4T signature i dc4 i w żadnym wypadku nie grają ostro, podłączałem je nawet do CA Azur 640A v2, który gra ostro i tworzyły całkiem niezły zestaw. Yamahy nie słuchałem więc trudno mi powiedzieć jak razem to zagra. U mnie standardowo grają w kinie z Denon AVR 3313.

Pozdrawiam,

Trochę martwi mnie ich tytanowa kopułka wysokotonowa, czy nie będzie to grało za ostro na górze.

To często stereotypowe myślenie, że materiał głośnika z góry określa brzmienie, lub intensywność.

Trochę martwi mnie ich tytanowa kopułka wysokotonowa, czy nie będzie to grało za ostro na górze.

Witaj,

Ale jest ona w tulipanie. Wewnatrz głosnika.

Revoltiony mają bardzo dobre detale przy zachowaniu spójności. Są ciepłymi miło grającymi głośnikami. Jednak nie nazwał bym tego "bije" bo wydaje mi się że to z kolei stwierdzenie w drugą strone.

Pozdrawiam

Zastanawiam się czy wy faktycznie ich słuchaliście czy tylko powtarzacie obiegowe opinie o Tannoy. Albo mylicie pojęcia barwy z czymś innym. Jak zwykle pitolenie ze strony branży żeby tylko się gdzieś wtrącić i do wątku załapać. Dawniej tego nie było i była większa rzetelność wypowiedzi. Teraz robi się powoli szambo.

Jeśli DC6 grają ciepło albo gęsto to jak grają wszelakie Dynaudio, Castle czy nawet starsze Tannoy M2 ? Do autora wątku - w żadnym wypadku nie są to zbyt ciepło grające kolumny tylko bardzo bliskie neutralności, jeśli można je nazwać minimalnie ocieplonymi - to jest to max. co można im przyznać w tej kategorii. Wysokie tony są bardzo precyzyjne i dokładne ale gładkie, nie ma w nich aż takiej miękkości i soczystości jak w dobrych miękkich kopułkach ale nie są ostre czy drażniące. Dynamika jest na umiarkowanym poziomie, nie są to zbyt spokojnie czy zbyt agresywnie grające kolumny. Nie są też gęste i tak nasycone, mają za to dobrą separację dźwięków i głębię sceny dzięki dual-concentricowi.

Trafiła mi w ręce po rodzinie Yamaha a-s501, więc jest plan do upchnięcia tego do sypialni około 17m². Muza jak to w sypialni raczej spokojna, preferowane brzmienie ciepłe.

Lepiej weź wzmacniacz pod pachę i przejdź się do sklepu. Rzuć też okiem na powyższy wpis. Tannoy grają specyficznym, szczegółowym dźwiękiem, którego ciepłym bym raczej nie nazwał. W dużej mierze zgadzam się z tym co napisał don111, w moim odczuciu trafne podsumowanie.

Powinieneś posłuchać Dynaudio, Spendor - to dobry kierunek. Ciepło też (dla mnie zbyt ciepło) grają np. Xavian XN125 i dlatego wymagają ostrego zawodnika żeby je rozruszać.

Trochę też zastanawia mnie ta Yamaha. Być może to dobre, ale na Twoim miejscu zaliczyłbym np. odsłuch takiego malucha, który z Tannoy może się zgrać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To tylko przykład. Nie mam nic wspólnego z ww. gościem. Nie kupuj nic bez osobistego odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mrok , w jakim zestawieniu Xavian grały ciepło ?

Chociażby z MF-em. Góra złagodzona, dźwięk lekko zawoalowany, mocno ocieplony, miły dla ucha. Lubię lekkie ocieplenie, pomimo tego dla mnie to wszystko było zbyt ugrzecznione.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Odszukałem w sieci trochę info o Xavian i chyba już mniej / więcej wiadomo w czym rzecz , choć nie do końca zgadzam się z recenzją .

http://www.hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/679-xavian-xn-125-evoluzione-speciale

Grałem przez kilka miesięcy pierwszą wersją z podwójnymi gniazdami .

Było słabo z Amplifonem WT-30 , o dziwo słabe zróżnicowanie barw , płasko , dużo dżwięku pozostawało w skrzynkach .

Lepiej z odrywaniem dżwięku dawał radę AX-596 Yamahy , ale tu było zbyt lekko / jasno , bez podparcia choćby w niższej średnicy , dżwięk męczył uchle .

Miałem w tym czasie monitorki AE-Aegis One , grały lepiej od Xaviana , ileż się nakombinowałem z ustawianiem / doginaniem etc Xavianów , i nici z tego , dlatego zapytałem .

Gość

(Konto usunięte)

Odszukałem w sieci trochę info o Xavian i chyba już mniej / więcej wiadomo w czym rzecz , choć nie do końca zgadzam się z recenzją .

http://www.hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/679-xavian-xn-125-evoluzione-speciale

Grałem przez kilka miesięcy pierwszą wersją z podwójnymi gniazdami .

Było słabo z Amplifonem WT-30 , o dziwo słabe zróżnicowanie barw , płasko , dużo dżwięku pozostawało w skrzynkach .

Lepiej z odrywaniem dżwięku dawał radę AX-596 Yamahy , ale tu było zbyt lekko / jasno , bez podparcia choćby w niższej średnicy , dżwięk męczył uchle .

Miałem w tym czasie monitorki AE-Aegis One , grały lepiej od Xaviana , ileż się nakombinowałem z ustawianiem / doginaniem etc Xavianów , i nici z tego , dlatego zapytałem .

Z Moonem, nie pamiętam modelu grały o niebo lepiej...

Witam,

Dzięki wszystkim za uwagę i skrobnięcie cennych opinii, w szczególności don111 (jak dla mnie 10/10). Jak to zwykle w życiu bywa niewykorzystane okazje lubią się mścić i tak było tym razem. Zanim dojechałem do pracy było już po "kup teraz"..... a chęć wielką miałem na nie. Budżetowy wzmacniacz to i kolumny do max 2000 zaplanowałem. Tak że Xavian i Spendor to raczej nie ta półeczka.

Co mi chodzi po głowie teraz to z drugiej ręki Dynaudio 2/6-2/7. Z nowych Castle Knight 2. Jeszcze może Dali Zensor3, Indiana line diva 255. Myślę że do końca roku będzie czas na salon bo bez odsłuchu to jednak mogę sobie gdybać.

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

Witam,

Dzięki wszystkim za uwagę i skrobnięcie cennych opinii, w szczególności don111 (jak dla mnie 10/10). Jak to zwykle w życiu bywa niewykorzystane okazje lubią się mścić i tak było tym razem. Zanim dojechałem do pracy było już po "kup teraz"..... a chęć wielką miałem na nie. Budżetowy wzmacniacz to i kolumny do max 2000 zaplanowałem. Tak że Xavian i Spendor to raczej nie ta półeczka.

Co mi chodzi po głowie teraz to z drugiej ręki Dynaudio 2/6-2/7. Z nowych Castle Knight 2. Jeszcze może Dali Zensor3, Indiana line diva 255. Myślę że do końca roku będzie czas na salon bo bez odsłuchu to jednak mogę sobie gdybać.

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

Spróbuj posłuchać Castle Night 2 lub mniejsze 1 cena (2-1690, 1-1290 zł) nowe. Tylko posłuchaj na Yamaha. Ja je słuchałem z CA 640 i mi bardzo odpowiadały, super średnica (jak za tą cenę) tylko wygląd nie dla mnie.

Pozdrawiam

Posiadam w/w kolumny i z moim Marantzem grają pięknie. Więc rada, poluj na kolumny Tannoya, bo warto :) Większość negatywnych opinii to po prostu propaganda, tak jak większość opinii na tym forum.

Dodatkowo mógłbyś sobie zamówić na odsłuch (kupując przez internet) Edwards Audio SP 1. Są może jeszcze w dobrej cenie w jednym sklepie (1890 zł, a cena w Anglii około 500 Funtów). Ja je słuchałem przez 2 miesiące i przyjechał do mnie szwagier z Belgii i je wziął ze sobą. Grają i dobrą średnicą i całkiem przyjemny bas. Wszak ja mam Kef LS50 i one mi bardziej zgrywają się z moim wzmacniaczem.

Pozdrawiam,

Posiadam w/w kolumny i z moim Marantzem grają pięknie. Więc rada, poluj na kolumny Tannoya, bo warto :) Większość negatywnych opinii to po prostu propaganda, tak jak większość opinii na tym forum.

Też uważam, że Tannoy robi fajne głośniki (rewelacyjna była poprzednia seria Eyris z membraną papierową - super grały). Mam DC4T Signature i też je lubię, pomimo, że stereo słucham na KEF LS 50 lub R300. A opinie na forum jak to opinie, najgorzej jak ktoś się wypowiada, a nigdy danego zestawu nie słuchał. Z drugiej strony już odbiór to bardzo indywidualna sprawa i każdy ma swoje preferencję. Nasze opinie powinny być tylko dodatkowym wskaźnikiem i bez indywidualnego odsłuchu nie powinno się kupować, chyba że zdarzy się jakaś super okazja :).

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.