Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx-671 - dokupić subwoofer czy wzmacniacz?

Penetratore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ampli rx-671 i głośniki Taga harmony 5.0 model 606

Jakość dźwięku była w miarę zadowalająca Ale zawsze brakowało mi trochę "mięsa" z tego stereo i bas też był jako taki, jako że nie subwoofera.

Ostatnio był u mnie kolega który ma podobny ampli i przekonywał mnie że miał to samo co ja tylko jako rozwiązanie zastosował u siebie dodanie wzmacniacza do kolumn stereo i że wtedy nie trzeba już za bardzo subwoofera, bo stwierdził że ampli nie daje radę sobie z porządnym napedzeniem tych dwuch głośników.

Hmm nie wiem czy to się trzyma kupy bo jakoś strasznie doświadczenia nie mam.

Na rację? Czy faktycznie iść w stronę wzmacniacza?

j.w.

W kinie rzecz obowiązkowa, ba im kino z wyższej półki tym sub z wyższej....

W sumie sub jest tym króliczkiem za którym gonimy najbardziej, nie amp, czy kolumny 7.0....

Pozdrawiam

1. To o co chodzi z tym wzmacniaczem? Kiedy się go używa?

2. Jak subwoofer taki ważny to do mojego zestawu jaki wybrać? Nowy lub używany? Ile kasy trzeba będzie wydać?

1.99,8% użytkowników nie używa dodatkowego wzmacniacza, w skrócie chodzi o podłączenie dodatkowego wzmacniacza z trybem "końcówki mocy" i słuchaniu muzyki "stereo" przez ten wzmacniacz bez kompromisu ;)

2. Subwoofer jest ważny do każdego zestawu, taka jest idea kina domowego że musi być subwoofer .Możesz poszukać z Tagi i kupić najlepszy na jaki sobie możesz pozwolić.

Czyli najprościej: Kolega założyciela tematu dokupił sobie zwykły wzmacniacz stereo pod który podpina głośniki frontowe z kina i słucha muzyki z każdego źródła (PC, CD, itd) a jak chce obejrzeć film, korzysta z amplitunera Yamahy.

Ale dla większości posiadaczy amplitunerów kina domowego dźwięk jaki wydają te amplitunery jest wystarczający.

A i z góry: odpuść sobie pomysł dokupienia suba do stereo - dobry sub który nie będzie kaleczył dźwięku w stereo to tak skromnie z 3 tys. zł (minimum, acz dla wymagających z 10k.) Sub który da radę z filmami można kupić do 1 tys. zł. Oczywiście nie koszerny i nie audiofilski ;P

To teraz aktywny czy pasywny?

Pewne aktywny lepszy choć nie mam pojęcia dlaczego :)

Widzę że znowu są różne modele z różną ilością wat-ów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No kolego jest dopiero rano, myśl;) Amplitunery nie grzeszą basem i dobrym brzmieniem bo jednym z ich problemów jest słbe zasilanie , więc potrzebują subwoofera aktywnego z własnym wewnętrznym wzmacniaczem. Jakkbyś podpiął pasywny to te tagi w ogóle by już chyba nie miały z czego grać i brać prądu.

Dylemat powinien dotyczyć sprawy czy sub otwarty ,czy zamknięty. Potem wielkości pokoju.

Salon jest połączony (nie ma ściany) z jadalnią i tworzą prostokąt. Jakby patrzeć z góry na te pomieszczenia osobno to są to dwa kwadraty 5mx5m.

Subwoofer mógłby stać na rogu ścian obok głośnika tylnego (mam pociągnięty kabel pod podłogą) albo przedniego koło szafki TV

Na szybko wpisałem do Pana Googla czym różnią się otwarty od zamkniętego i padło stwierdzenie że to zależy od głośnika.

Amplitunery nie grzeszą basem i dobrym brzmieniem bo jednym z ich problemów jest słbe zasilanie , więc potrzebują subwoofera aktywnego z własnym wewnętrznym wzmacniaczem.

Spadki mocy na poszczególne kanały są związane oczywiście z zasilaczem i przy 5 wysterowanych kanałach tylko droższe egzemplarze potrafią dostarczyć rozsądne wysterowanie, te ampli zaczynają się mniej więcej od 5000zł i na ich pokładzie są prawdziwe elektrownie zdolne wyprodukować moc przekraczającą 500W. Większość amp nie jest przystosowana do pracy z kolumnami o trudnej charakterystyce impedancji lub ma specjalny selektor, o którym rzadko który użytkownik wie, bo czytanie instrukcji boli:) i stąd głównie problemy, ale nie znaczy to że nie ma takich ampli, które pracują z kolumnami o niskich impedancjach, więc lecenie tu ogólnikami to błąd :) A co do tego subwoofera to amplitunery nie potrzebują go, bo nie są w stanie czegoś zapewnić, tylko to jest podyktowane względami ekonomicznymi i rodzącymi się problemami z 5ma dużymi kolumnami przenoszącymi LFE.

... A co do tego subwoofera to amplitunery nie potrzebują go, bo nie są w stanie czegoś zapewnić, tylko to jest podyktowane względami ekonomicznymi i rodzącymi się problemami z 5ma dużymi kolumnami przenoszącymi LFE.

Kolego "malikali"

Nie załapałem do końca puent.

Ale czy byłeś na tyle miły że w bardzo zawiły sposób "powiedziałeś" że mam do bani amplituner ? Czy że nie mam sensu kupowanie subwoofera?

Kolego "malikali"

Ale czy byłeś na tyle miły że w bardzo zawiły sposób "powiedziałeś" że mam do bani amplituner ? Czy że nie mam sensu kupowanie subwoofera?

Dobrych amplitunerów już nie ma przecież ;> Bez wydania kilkunastu tysi nigdy nie zagra dobrze ;)

Większość ludzi w Polsce ma sprzęt podobnej klasy do twojego, kupują subwoofer "do kompetu" i są szczęśliwi ;)

Kolego "malikali"

Napisałem jakie wady mają amplitunery i że wyższa półka oznacza lepsze zasilanie, żeby nie wkładać wszystkich do jednego worka. Druga sprawa jeśli zależy Ci na niższym basie to drogi są dwie - wymiana kolumn frontowych na takie, które to zapewnią i przekierowanie na nie LFE z pozostałych kolumn (tu wymiana na wzmacniacz niewiele wniesie, bo skoro kolumna czegoś nie przenosi to nie będzie) oczywiście zakładając że ten ampli jest prawidłowo skonfigurowany i zdolny pracować z tymi kolumnami. Zakup subwoofera i przekierowanie tam LFE to druga możliwość w ten sposób odciążysz amplituner i poprawisz mu warunki pracy, porównanie dodania wzmacniacza do tego układu zamiast subwoofera i twierdzenie, że doda tyle basu to czysta herezja! Za to jaki i ile basu masz w pokoju odpowiedzialne są głównie kolumny i akustyka pomieszczenia, oczywiście można podbić też bas we wzmacniaczu i tak sztucznie podbić jego poziom, ale chyba nie o to chodzi, prawda? :)

Trzy dni temu gość żył ze swoim kinem, zadowolony muzy słuchał ale niestety przyjaciel pod wpływem audiofilskiej refleksji przekonał go że mięcha mało, nie może tak dłużej być, drugi wzmacniacz być musi, pod wpływem większych ekspertów stanęło jednak na tym że trzeba suba. Następnie uradzono że wadą amplitunera jest to że z natury rzeczy jako amplituner wielokanałowy 5,1 obsługuje basy właśnie poprzez aktywny subwoofer.

Kolejną wadą amplitunera jest to że nie jest wzmacniaczem stereo bo jakby był to by leepiej grał albo gdyby był wyższym modelem to też by było lepiej. Trudno sie z tym nie zgodzić ;> Frustracja że bas nigdy nie będzie doskonały...

Trzy dni temu gość żył ze swoim kinem, zadowolony muzy słuchał ale niestety przyjaciel pod wpływem audiofilskiej refleksji przekonał go że mięcha mało, nie może tak dłużej być, drugi wzmacniacz być musi, pod wpływem większych ekspertów stanęło jednak na tym że trzeba suba. Następnie uradzono że wadą amplitunera jest to że z natury rzeczy jako amplituner wielokanałowy 5,1 obsługuje basy właśnie poprzez aktywny subwoofer.

Przyjaciel audiofil to i tak, że nie doradził kabla sieciowego, który podbije bas że będzie waliło jak z subwoofera :) To że amplituner nie gra basu sam to oczywiście kpina do kwadratu, jest to wzmacniacz z 5ma lub więcej kanałami z radiem stąd nazwa amplituner i przez to, że ma radio mieszany jest z błotem, a zapominają ludzie że są i amplitunery stereo i wzmacniacze wielokanałowe AV, oczywiście trudno oczekiwać, że w tej samej cenie co wzmacniacz stereo dostaniemy takiej samej jakości końcówki mocy przy amplitunerze wielokanałowym i stosowne zasilanie do nich, ale nawet w tanich amp mamy pełne pasmo przenoszenia z końcówek nie ma tam braków, ale oczywiście wtedy, kiedy nie ma zapodanego odcięcia specjalnie, bo często byłem świadkiem jak ludzie mieli skonfigurowany amp z subem, którego nie mieli, lub kolumny ustawione na małe! No i nie trudno się domyślić, że niski bas w takim przypadku nie jest w ogóle odtwarzany przez kolumny, a potem opinie Panie amp to g...o i nie ma basu... no cóż bywa i tak, bo nie ma jak prosty wzmacniacz i kilka pokręteł :D

Tymgorzej że w tych amplitunerach kabel jest na stałe i co wtedy jak jest winny niegrania ? No właśnie można się tylko domyślać o co z tym basem chodzi, jaki jest punkt odniesienia i oczekiwania ? Mogł przeczytać gdzieś żeby kalibracji absolutnie nie robić. W Każdym razie w przypadku braku suba najlepiej jest go dokupić :) Subwoofery to kolejny fascynujacy temat.

W tym tak, ale są takie gdzie sieciowy jest odłączany ;) Subwoofer warto mieć w systemie 5.1 itp przede wszystkim mamy takie materiały, że jest ta ścieżka na ten kanał i miksowanie jej do pozostałych kanałów to proteza jeśli chodzi o kino:) w stereo znów odwrotnie sub jest protezą uzupełnieniem braków kolumn.

Chyba że masz dobrany przez ekspertów w internetachj zestaw taki żeby dawał rade bez ;> Albo mieszkasz w bloku i masz sąsiadów to wtedy często nie wolno mieć bo to dla nich piekło na ziemi. Ale najbardziej w subwooferach lubie te które nie chcą grać przy oglądaniu programów publicystycznych :>

Panowie... Dużo rozważań A maski konkretów.

Narysowałam na kartce moja sytuację w salonie i załącznikiem do posta.

Ustawienia głośników robiłem sam a nie kalibracja na mikrofonie od Yamahy.

Tak jak pisałem wcześniej opcja z tyłu albo z przodu.

Jezeli w moim przypadku warto kupić subwoofer to proszę o konkretne propozycje do 1000-1400 zł.

Jak wzmacniacz to w tej samej kwocie propozycje

Jak nie warto kupować nic to jak sprzedam to wszystko to jaki zestaw nam kupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez wzgledu na wszystko sub ma być do kazdego kina - >może ten

Ukryta Zawartość

A ustawienie raczej tam obok TV żeby grał równo z frontami, z głośnikiem do przodu to do muzyki sie sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ostatnio był u mnie kolega który ma podobny ampli i przekonywał mnie że miał to samo co ja tylko jako rozwiązanie zastosował u siebie dodanie wzmacniacza do kolumn stereo i że wtedy nie trzeba już za bardzo subwoofera, bo stwierdził że ampli nie daje radę sobie z porządnym napedzeniem tych dwuch głośników.

to moze niech ten kolega przyjdzie do Ciebie z tym wzmacniaczem podlaczycie i wszystko bedzie jasne....

a do prawdziwego kina subwoofer musi byc .... byles kiedys w kinie gdzie nie bylo suba ?...bo ja nie

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

W tym budżecie przyjrzałbym się TAGA Harmony PLATINUM SW-10 v.2

Ukryta Zawartość

Myślę że nie kupisz taniej suba z takim przetwornikiem waga całości 25kg!

Ukryta Zawartość

Myślę że Taga ma lepszy przetwornik solidne dwa magnesy a to waży, stąd waga 25kg vs 15kg JBL jeśli o mnie chodzi wybór byłby prosty.

Dzięki .. no to wszystko jasne ...

ostatnie pytanko .. czym to podłączyć do aplitunera ... bo widzę że jest jakiś low input na "czincze" i high input na wtyczki bananowe

Połączenie robisz wyjściem pod sub w amplitunerze, subwoofer wystarczy podłączyć pojedynczym kablem RCA do kanału LFE ważne, żeby ten miał solidne ekranowanie. W subwooferach z wejściami R i L z reguły LFE jest pod lewym kanałem, ale to trzeba już w instrukcji się upewnić. Można też użyć specjalnego kabla "Y" gdyby był problem z określeniem kanału LFE w subie.

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry wszystkim.

Nie chce zakładać kolejnego tematu na forum więc postanowiłem tutaj dodać wątek.

Mam podobny problem co autor tego posta.

Posiadam zestaw yamaha RX-V473 z głośnikami yamaha i chce dokupić SUBWOOFER tylko nie wiem jaki :(

Zestaw używam do muzyki i filmów w proporcji 40/60.

Czy takie subwoofery jakie są wyżej w temacie także u mnie by się sprawdziły?

Ukryta Zawartość

lub :

Ukryta Zawartość

A może oryg yamaha subwoofer?

Dziekuje z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam Memo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.