Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta / Fiesta na 42 m2

h@mst3r

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam pytanie do posiadaczy Siest Tonsila, czy dadzą radę na tym metrażu?

Nie chodzi o słuchanie super głośno muzyki i uzyskaniu potężnych basów, ale o przyzwoitym odsłuchu na tym metrażu.

pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/123389-tonsil-siesta-fiesta-na-42-m2/

Panowie, proszę Was...

Nie pytam o sens kupowania, ani o Waszą opinie na temat tych kolumn, a o konkretną informację.

"Mam pytanie do posiadaczy Siest Tonsila, czy dadzą radę na tym metrażu?" <------ teraz widać?

Czyli generalnie bas może być kiepski. Zobaczymy, przytargam je do domu i zobaczymy, czy obsłuży mój salonik, czy poleca z powrotem do Tonsila.

Nie zależny mi na mocnym basie, wiec jestem pozytywnie nastawiony.

Nie mam siest, ale mam maestro i pomieszczenie 45m. Przy normalnym słuchaniu dają radę, ale z naciskiem przy normalnym. Przy próbie głośnego słuchania giną. Inaczej jest w 16m zupełnie przyzwoicie na ich mozliwości. Nie wiem czego słuchasz, ale żeby przyzwoicie nagłośnić takie pomieszczenie bez hałasu to z tonsila altus 380 sprawdza sie idealnie.

Ja bym słupków nie polecał w pomieszczeniu 42m. Nie wiem jak grają zeusy, ale może w tym budzecie altusy 200/300. Mam tez 200 i co prawda zbyt dużej przestrzeni ta kolumna nie ma, ale za ta cenę poczujesz bas w takim pomieszczeniu. Jak masz dobry wzmak i mocny to altus odwdzięczy się. Pamiętaj, że nie odpowiedni wzmak i altus 200/300 zagra tragicznie. Sam mam porównanie jak gra 200 w róxnych konfiguracjach, z 380 jest już inaczej, ale też inna cena.

u mnie altus zagrał dopiero z Techniscem v9, Do nich musi być wzmak ze sporą dynamiką "powietrzem" w miarę szczegółowy. Sony606 ma trochę mało mocy, ale musisz przetestować. Mi się 570 z altusem nie podobała.

Cześć.

Miałem te kolumny w 20 m2 i wcale nie zgadzam się, że to słabe skrzynki.

Według mnie (w swojej cenie za nowe) to bardzo dobry wybór.

To zupełnie inna szkoła dźwięku niż Altus nawet nie ma o czym mówić.

Jednak obawiam się, że do takiego pomieszczenia jak Twoje( ponad 40 m2 ) będą za słabe.

Pozdrawiam

Cześć.

Miałem te kolumny w 20 m2 i wcale nie zgadzam się, że to słabe skrzynki.

Według mnie (w swojej cenie za nowe) to bardzo dobry wybór.

To zupełnie inna szkoła dźwięku niż Altus nawet nie ma o czym mówić.

Jednak obawiam się, że do takiego pomieszczenia jak Twoje( ponad 40 m2 ) będą za słabe.

Pozdrawiam

Słupki mu nie zagrają w pomieszczeniu 40m. Owszem będą brzęczeć, ale zginą. Chyba że siądzie koło nich i będzie słuchał cicho. Bas ulotni się w 40m. Altus to specyficzna kolumna i wymaga odp. wzmaka, Z tonsila np maestro gra przyzwoicie jak za 1650 za nowe kolumny z róźnymi wzmakami, Sporo maskują i nie należą do jasnych. 380 to inna bajka, ciężko sie po nich słucha maestro czy 200. Wyglądają przy nich jak pudełka bez przestrzeni,

Czy ja napisałem że siesta jest gorszą kolumną ? Jest zapewne inna. Na pewno braknie jej mocy na 40m to chciałem zaznaczyć.Pomijam to, że ktos może lubi spokojne ciche granie. Altus 200/300 będzie w stanie nagłośnić takie pomieszczenie, ale ze swoją charakterystyką. Na pewno do 40m jakbym miał wybierać do popu, dancu . trancu i rocka tego ostrzejszego wybrał bym altusa z odp. wzmacniaczem, Jeśli słuchamy czegoś delikatniejszego to Altusa 200/300 bym nie słuchał. W pomieszczeniu mniejszym wybrał bym mae , a byc może sieste jeśli bym ja posłuchał, TAK Altus 380 jest zdecydowanie lepszą kolumną od w/w , ale nie ta cena tak więc dyskusja zbędna.

O tym, że będą za małe do tego pomieszczenia napisałem już wyżej...

Pisałem do autora wątku na temat kolumn o które pytał, Ty zacytowałeś mój post więc odebrałem to jako wycieczkę w moją stronę stąd moje zniecierpliwienie.

Pisząc o Altusach miałem na myśli stary model. Nowego nie słyszałem więc nie wypowiadam się na jego temat.

Przepraszam wszystkich za OT.

A temat jest o Tonsil Fiesta/Siesta...

O tym, że będą za małe do tego pomieszczenia napisałem już wyżej...

Pisałem do autora wątku na temat kolumn o które pytał, Ty zacytowałeś mój post więc odebrałem to jako wycieczkę w moją stronę stąd moje zniecierpliwienie.

Pisząc o Altusach miałem na myśli stary model. Nowego nie słyszałem więc nie wypowiadam się na jego temat.

Przepraszam wszystkich za OT.

A temat jest o Tonsil Fiesta/Siesta...

Generalnie chodzi nam o to samo :-) i raczej autorowi wątku odradzamy żeby nie kupował do takiego metrażu siest, Chociaż kto wie być może dla niego będą odpowiednie. Temat odnośnie altusów wystąpił dlatego. że była wzmianka o popie i o zeusach. Pozdrawiam

Hej,

Mam pytanie do posiadaczy Siest Tonsila, czy dadzą radę na tym metrażu?

Nie chodzi o słuchanie super głośno muzyki i uzyskaniu potężnych basów, ale o przyzwoitym odsłuchu na tym metrażu.

pozdr.

Wszystko zależy od odległości Twojego fotela od ww. kolumn.

Miałem zarówno Siesty jak i Maestro II 180. Jedne i drugie grały również (eksperymantalnie) w moim salonie 44m. Lepiej nagłośniły ten salon Maestro. Oprócz tego Maestro bardziej prawidłowo i wyraźniej kreślą scenę (Siesty się gubią) oraz grają równiej i trafniej oddają barwę instrumentów akustycznych. Siesty grają swoim podbarwionym charakterkiem, mają podbitą wyższą średnicę oraz cały zakres wysokotonowy, przez co bywają najzwyczajniej jazgotliwe, za to są szybsze od Maestro.

Na koniec dodam, że metraż 40 jest jednak za duży dla jednych i drugich, w mniejszych metrażach brzmią zdecydowanie korzystniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.