Skocz do zawartości
IGNORED

Bose 901 wersja IV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie do posiadaczy kolumn Bose 901.

Mam zamiar sprzedać mój niedawno zakupiony zestaw stereo bo nie spełnia moich oczekiwań i zamienić je na inny wzmacniacz i właśnie kolumny Bose 901. Mam salon około 40m2 czy te kolumny dadzą radę dobrze nagłośnić takie pomieszczenie?

Słyszałem same dobre opinie o tych głośnikach. Czy wersja kolumn dużo różni się jakością brzmienia i konstrukcją, na co zwracać uwagę przy zakupie. Zdaję sobie sprawę, że kolumny będą używane.

https://www.audiostereo.pl/topic/123375-bose-901-wersja-iv/

na co zwracać uwagę przy zakupie.

To bardzo ryzykowny zakup. Ogólnie Bose jako firma ma bardzo dobre, choć niezasłużone opinie- zwykle wystawiane przez wszystkich, którzy chcą ich wyroby SPRZEDAĆ.

Na pewno na najgorszą ocenę zasługuje stosunek ceny do jakości, bo swoje wyroby "ozdabiają" metkami z chorobliwie wysoką ceną. Głośniki Bose, żeby normalnie zagrać, potrzebują też tony korektorów, układów DSP, itp "poprawiaczy" dźwięku, które siedzą w skrzynce elektroniki współpracującej, pudle subwoofera aktywnego (ze wzmacniaczami dla satelit, itp), nie inaczej jest w przypadku 901, jednak to jest starszy model i korektor z kompletu jest w osobnym pudle, które koniecznie musi być w zestawie. Bez tego nie ma szans na normalne granie, choć jak to jest w "zwyczaju" Bose, należy spodziewać się dźwięku efektownego, przestrzennego, ale WIERNOŚĆ PRZEKAZU w priorytetach firmowych nie figuruje. Także ustawienie tego modelu nie jest prostą sprawą, bo tylko 1 z 9 głośników każdego kanału jest skierowany w kierunku słuchacza, a większość wytwarza dźwięk, który musi zostać odbity od ścian, żeby dać bardzo szeroki obraz przestrzenny, choć z lokalizacją mogą być poważne problemy spowodowane silnym rozpraszaniem. Ustawienie obu kanałów powinno być takie, by odbicia były symetryczne- w innym przypadku odbiór będzie mocno zniekształcony.

Osobiście nie pchałbym się w zakup tak problematycznego zestawu głośnikowego.

Bose to ogólnie chiński chłam w ładnym opakowaniu. No może za wyjątkiem niektórych słuchawek i zestawów 2.1 które mimo wszystko są za drogie.

Lepiej trzymać się z dala od tej firmy i kupić coś 'normalnego' co gra bez tysiąca ulepszaczy o których pisał kolega porlick.

Edytowane przez Marek.S

Bose 901 są produkowane w USA. W tym przypadku im młodszy model tym lepiej. Od wytworzenia pierwszej wersji do wersji VImk2 dokonano kilku tysięcy poprawek.W tym zestawie niezbędny jest korektor, wyłącznie do tego przeznaczony.Nie należy kupować innych urządzeń lub starszych jego typów.Nieprawdą jest ,że potrzebne są inne urządzenia.Zestaw gra świetnie z lampą i tranzystorowcem. To głośniki grające 8 przetwornikami szerokopasmowymi do tyłu i jednym do przodu.Wrażenia przestrzennośći, znakomita scena bardzo uprządkowana, nienachalne wysokie tony, średnica piękna i zrównowazony bas. Nie ma suba! To zalety.Grałem na wersji mkVI. Żałuję ,że sprzedałem- trochę z musu. Z racji usytuowania pokoju dżwięki z dużą swobodą uciekały do korytarza i wpadały do pokoju mamy, która używa aparatu słuchowego.Nie chciałem jej męczyć moimi fanaberiami. Sprzedałem i żałuję bo teraz mam inne pomieszczenia. Może wrócę jeśli trafię na odpowiedni egzemplarz .Panowie , którzy powyżej wyrazili swoje opinie, kto miał i sluchał-ręka do góry!

Rzeczywiście cena u polskiego dystrybutora jest bardzo wysoka. Taniej jest w USA.

Edytowane przez bonaventura

Bose to marketingowa ściema do n-tej potęgi. Wystarczy poczytać relacje o oszukańczych sztuczkach stosowanych w salonach firmowych np. (włączanie suba za pomocą przycisku ukrytego pod wykładziną podłogową, tal żeby się klient nie zorientował). Niestety, mam to g... w aucie. Trzymać się z daleka.

Bose 901 są produkowane w USA. W tym przypadku im młodszy model tym lepiej. Od wytworzenia pierwszej wersji do wersji VImk2 dokonano kilku tysięcy poprawek.W tym zestawie niezbędny jest korektor, wyłącznie do tego przeznaczony.Nie należy kupować innych urządzeń lub starszych jego typów.Nieprawdą jest ,że potrzebne są inne urządzenia.Zestaw gra świetnie z lampą i tranzystorowcem. To głośniki grające 8 przetwornikami szerokopasmowymi do tyłu i jednym do przodu.Wrażenia przestrzennośći, znakomita scena bardzo uprządkowana, nienachalne wysokie tony, średnica piękna i zrównowazony bas. Nie ma suba! To zalety.Grałem na wersji mkVI. Żałuję ,że sprzedałem- trochę z musu. Z racji usytuowania pokoju dżwięki z dużą swobodą uciekały do korytarza i wpadały do pokoju mamy, która używa aparatu słuchowego.Nie chciałem jej męczyć moimi fanaberiami. Sprzedałem i żałuję bo teraz mam inne pomieszczenia. Może wrócę jeśli trafię na odpowiedni egzemplarz .Panowie , którzy powyżej wyrazili swoje opinie, kto miał i sluchał-ręka do góry!

Rzeczywiście cena u polskiego dystrybutora jest bardzo wysoka. Taniej jest w USA.

Znam, miałem I utrzymuję swoją opinię na temat 901 :-)

Edytowane przez Marek.S

Czy nie zastanawia fakt, że Bose ciaga po sądach każdego, kto wykona pomiary ich wyrobów i je opublikuje? Jedyne dane dostępne dla klienta to moc i impedancja- też pewnie naciągane. Miałem już kilka razy do czynienia z ich wyrobami i z całą stanowczością stwierdzam, że dźwięk Bose to dźwięk efektowny, na pewno w pierwszym kontakcie wywołuje efekt WOW, lecz na dłuższą metę okazyje się męczący i KAŻDE zwyczajne kolumny w zbliżonej cenie dadzą brzmienie bliższe oryginalnemu nagraniu. Może i przy komputerze da się to godzinę wytrzymać, ale w salonie jako kolumny do "poważnego" odsluchu to nnieporozumienie, chyba, że dla bardzo bogatego snoba o drewnianych uszach ;-)

W tym zestawie niezbędny jest korektor, wyłącznie do tego przeznaczony.Nie należy kupować innych urządzeń lub starszych jego typów.Zestaw gra świetnie z lampą

O, to ciekawe- a ile wzmacniaczy lampowych ma pętlę do korektora niezbędną w przypadku 901???

Nie twierdzę, że wszystkie ich wyroby są do d... , byłem szczerze zaskoczony na plus dwudrożnymi "kolumnami" zewnętrznymi, bo po długim poszukiwaniu źródła całkiem niezłego dźwięku znalazłem w końcu oliwkowego koloru "piętrowego grzybka" wyrastającego z trawnika :-)

Ze słuchawkami kontaktu nie miałem, ale sprzętu salonowego na pewno bym nie kupił.

Oczywiscie moje wrażenia na temat kolumn zewnętrznych są oderwane od ceny, więc może się okazać, że porównywalne cenowo i jakościowo kolumny inny producent sprzeda za pół ceny Bose.

Edytowane przez porlick

W pokoju córki mam zestaw głośników Bose acoustimass 5 seria III red line i powiem grają rewelacyjnie.

Jest tam wszystko czego szukam w zestawie. Szczegółowość, przestrzeń bardzo dobry bas. Fakt pokój ma tylko 20m2 ale jak to brzmi w takim pokoju rewelacja.

Nie miałem okazji posłuchać jeszcze 901 ale myślę, że też mi się spodobają. Mam wzmacniacz z pętlą Marantz PM 75 i myślę że spokojnie wystarczy żeby napędzić te kolumny. Wiem o korektorze który musi być w zestawie i szukam kompletu aby wszystko było z tej samej serii. Zastanawia mnie tylko czy w pokoju 40m2 dadzą redę.

Te, które miałem nieprzyjemność słuchać w warunkach domowych, też nie zagrały dobrze. Jjak pisalem powyżej, grały efektownie, w pierwszym wrażeniu bylo ok, ale na dłuższą metę nie dało się słuchać, bo z wiernością przekazu nie miało to za wiele wspólnego.

• 2 lata później...

"Ta limuzyna się do niczego nie nadaje. Kiepsko pokonuje nierówności, grzęźnie w każdym błocie, napęd AWD to jakieś nieporozumienie! A po przejechaniu przez rzekę, auto przeznaczone do kasacji! Ostatni raz jadę Maserati w teren! - najgorsza marka świata! Włoskie guano! Nie polecom. Janusz Cebulosz

P.S. całą powyższą dyskusję należy spuentować w następujący sposób: "W sumie to niewiele wiem o Bose, ale... nie znam się, więc się wypowiem."

901 gra świetnie w wersji VI jak najbardziej co ciekawe najlepiej lubi jak ma dość puste ściany wokół siebie gra odbiciami od przeszkód ,

A jak ma grac, skoro cała zasada direct-reflecting opiera się na rozproszeniu dźwięku obfitego od ścian tylnej i bocznych? One MUSZĄ być gołe, by odbijać dźwięk.

Widziałem starszą wersję 901- na przedzie był tylko jeden glosnik, natomiast z tyłu- osiem, ustawionych pod takim kątem, że dopiero dwukrotnie odbity dźwięk docierał do słuchacza. Skutkowało to efekciarstwem: szeroki sweetspot, ale bez poprawnej lokalizacji źródeł pozornych, dużą przestrzenią z rozmazanym "obrazem" stereo. To kolumny dla specyficznego klienta, dla mnie- absolutnie NIE.

W aktualnej ofercie mają to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykorzystany jest ten sam patent, dzwięk nawet powyżej oczekiwań, na pewno duża jest zasługa tej konstrukcji, bo nie widziałem drugiej tak nieprzyzwoicie tandetnej skrzynki.

SPECYFIKACJA NA STRONIE PRODUCENTA

Wymiary/waga

Each speaker:24.8 cm H x 36.2 cm W x 24.8 cm D (5.7 kg)

Pair in carton:45.5 cm H x 61.3 cm W x 33.6 cm D (13 kg)

Ukryta Zawartość

Pamiętam pierwsze spotkanie z Bose - jak ktoś nie wiedział, jak ustawić - tragedia,

ale po właściwym położeniu głośników można było zmieniać miejsce odsłuchu o 2 metry,

zupełnie nic nie gubiąc z muzycznego przekazu.

"Specyficzny klient" to ten, co ma zabetonowany fotel do odsłuchu, czy ten, co słucha muzyki

jako akrobata cyrkowy ;-) a to czytając, wyglądając przez okno czy przeglądając swą płytotekę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A jak ma grac, skoro cała zasada direct-reflecting opiera się na rozproszeniu dźwięku obfitego od ścian tylnej i bocznych? One MUSZĄ być gołe, by odbijać dźwięk.

Widziałem starszą wersję 901- na przedzie był tylko jeden glosnik, natomiast z tyłu- osiem, ustawionych pod takim kątem, że dopiero dwukrotnie odbity dźwięk docierał do słuchacza. Skutkowało to efekciarstwem: szeroki sweetspot, ale bez poprawnej lokalizacji źródeł pozornych, dużą przestrzenią z rozmazanym "obrazem" stereo. To kolumny dla specyficznego klienta, dla mnie- absolutnie NIE.

Oczywiście ale wiedzą to tylko Ci co chcą wiedzieć , miałem wiele modeli starych Bose , dobrze zestawione potrafią być przyjemne , lecz jak sam napisałeś nie są to kolumny dla każdego ? A czy w ogóle są takie głośniki z których każdy będzie zadowolony ?

Nie pisalem tak- pisałem, ze to kolumny DLA SPECYFICZNEGO SŁUCHACZA. Dla kogoś, komu nie zależy na normalnej stereofonii, komu ma grać w tle- szeroko, efektownie, a stereofonię i naturalność dźwięku ma głęboko w d... .

• 1 rok później...
W dniu ‎2018‎-‎03‎-‎28 o 00:45, porlick napisał:

Ciekawe czy w sali filharmonii jest sweetpoint i orkiestra gra bezpośrednio do ucha słuchacza każdym z instrumentów oddzielnie?Przecież z natury rzeczy słuchamy dżwiękami odbitymi i to wielokroć. Stereo to jest dopiero ściema ale nikt nie wymyślił niczego lepszego albo przynajmniej bardziej popularnego lepiej- sprzedawalnego.

Nie wiem, czy wiesz, ale sale filhaarmonii są projektowane WYŁĄCZNIE DO SŁUCHANIA MUZYKI. Akustyka jest podsrawowym aspektem już na etapie konstrukcji budynku i w przeciwieństwie do domowych pomieszczeń inne funkcje nie mają tam racji bytu.

Kontrola odbić, czyli  wzmacnianie i wygaszanie wybranych, jest tu oczywistoscią.

Kto tak projektuje swój domowy salon, by był sens wstawienia do niego kolumn typu direct-reflecting?

Mam Bose w samochodzie i jestem bardzo zadowolony... zupełnie nie rozumiem tych negatywnych opinii.

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

W dniu 28.03.2018 o 00:45, porlick napisał:

To kolumny dla specyficznego klienta, dla mnie- absolutnie NIE.

Szczerze mówiąc to specyficzny klient zwraca uwagę na źródła pozorne, scenę itp. Specyficzny czyli audiofil. Bose są dla zwykłego klienta chcącego posłuchać muzyki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Szczerze mówiąc to specyficzny klient zwraca uwagę na źródła pozorne, scenę itp. Specyficzny czyli audiofil. Bose są dla zwykłego klienta chcącego posłuchać muzyki.

Przeczytaj, co wcześniej pisałem o warunkach instalacji 901- "zwykły" sluchacz muzyki nie będzie projektował pokoju pod tego rodzaju kolumny, pod kątem odbić i ich kontroli. 

Ja zaś napisałem tylko, że zwykły słuchacz nie jest "specyficzny" i mu wisi i powiewa "scena".

• 1 rok później...
W dniu 28.03.2018 o 16:19, porlick napisał:

Nie pisalem tak- pisałem, ze to kolumny DLA SPECYFICZNEGO SŁUCHACZA. Dla kogoś, komu nie zależy na normalnej stereofonii, komu ma grać w tle- szeroko, efektownie, a stereofonię i naturalność dźwięku ma głęboko w d... .

O. To dla mnie. Zwłaszcza po dzisiejszym zakupie companion 2 jestem ciekawy tych co najmniej 301.

Slyszalem je w 1991 roku. Podlaczone do wielkich Revoxow. Zabawa znakomita. Nieograniczona moc. Bez jakichkolwiek oznak zmeczenia.

Ale „specjalne“ w brzmieniu.

Gdyby mi ktos podarowal, nie odmowil bym

PS. Wymagaja mocnego wzmacniacza (dla EQ dolnego basu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi