Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja Harman/Kardon H/K 670

Bastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów,

Właśnie kończy mi się gwarancja na H/K i tak pomyślałem, że można by to i owo grzebnąć

Myślałem by w pierwszej kolejności zacząć od zasilania...

Wymiana diod, i kondensatorów.. + dorobienie gniazda IEC + sieciówka na którą już mam materiały i nawet jest zrobiona ;)

Teraz pytanie do forumowiczów..... czy jak na razie ten prosty zabieg wg was ma sens i ewentualnie jakie elementy polecilibyście( jakie firmy) ewentualnie jak się ma zwiększanie pojemności kondz. w zasilaczu ?

Zdaje sobie sprawę że z tym to już należy ostrożnie, ale może ktoś coś takiego robił lub jego doświadczenia są większe od moich.

z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/12330-modyfikacja-harmankardon-hk-670/

W harmanie to i bez modyfikacji jest b. duża pojemność w zasilaczu.

Sprawdź jakie masz wzmacniacze operacyjne, może warto zmienić kable doprowadzające sygnał do zacisków na porządniejsze, transformator zaekranować miedzią, odłączyć na stałe regulację barwy czyli wyciągnąć taśmę.

Powymieniać co niektóre kondensatory.

O już jakaś wskazówka... Będę zaglądał do środka i się zorientuje, co w trawie piszczy, więc będę zapewne miał jeszcze kilka pytań.... Jednak czy wymiana diód w mostku, na np: shotkiego ma sens ?

Wymiana diod w mostkach (wszystkich, z wyjątkiem tych co zasilają sterowanie funkcjami, głośnością i przekaźnikami) ma sens, ja to zawsze robię i przynosi wymierne efekty, ale nie zawsze Schottky są optymalne do tych celów.

Otóż kondensatory o dużych pojemnościach z reguły mają stosunkowo wysoki ESR, dodanie kondensatora foliowego w takiej sytuacji poprawia skuteczność filtrowania sieciowych śmieci.

Czy te scalaczki podałeś na podstawie doświadczeń z yamahą?

Nie znam się, ale czy opa2143 nie byłyby lepsze?

Czy Twoim zdaniem warto zmieniać elektrolity w zasilaczu na większe, oryginalnie siedzą nichikony o pojemności 5600 sztuka przy 35V.

U mnie siedza tranzystory, sztuk 4. Można je zastąpić LM'ami?

Co to jest NFB?

z prostych zmian to jeszcze diody w mostku / mostkach prostowniczych, nihicony bym zostawił i do nich dołożył coś dodatkowego jeśli sie da bo np jest miejsce z drugiej strony płytki itd. jeśli wymiana to na coś dobrego i większego ale trzeba uważać na gabaryty..ewentualnie czasem wiercić otwory w płytce zeby dwa obok siebie sie zmieściły itp itd.

Od dawna chodzi za mną odłączenie regulacji barwy- używałem jej dosłownie dwa razy w ramach testu, dodawałem trochę masy niskim tonom głównie ze względu na wielkość pomieszczenia (ok 23m2).

Po doklejeniu mat bitumicznych nie mam takiej potrzeby a przy okazji poprawiła się rozdzielczość basu.

Wracając do regulacji, w pianocrafcie nie możliwości odłączenia jej (brak source direct) sygnał doprowadzany i odprowadzany jest z płytki przedniej tą samą taśmą. Czy mogłbym wyjąć taśmę i połączyć odpowiednie ścieżki aby znacznie skrócić drogę sygnału? Jak to wygląda z punktu fizyki i osoby obeznanej z elektroniką?

Pianocraft w moim odczuciu zaprojektowany jest z głową, we wzmacniaczu aluminiowy, odlewany radiator; transformator wielkości dużej męskiej pięści; czarny alps, ekranowana płytka tunera.

Na wejściu znajdują się opy JRC 2068d, podobnie jest w odtwarzaczu.

2068, kicha straszna. Ominąć barwę się da, ale nie w ten sposób bo tą taśmą lecą jeszcze inne rzeczy. Więcej nie napiszę, musiałbym dokonać badania organoleptycznego:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.