Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic Classic 10 czy 20

Pawko

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie/Panie, podpowiedzcie - czy warto dołożyć do Audio Physic Classic 20 vs 10 kosztem źródła cd? "Wysłuchałem" sobie połączenie Audio Physiców 10 ze wzmacniaczem Exposure 2010 i cd Exposure 2010. Ale jako, że do momentu zakupu jeszcze chwilę musze poczekać to siedzę i myślę :) i wymyśliłem (bo jeszcze nie słuchałem) czy warto np odchudzić budżet na cd (na razie) i kupić jakiś tańszy (a potem ewentualnie dołożyć DAC) i zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na lepsze (teoretycznie) kolumny? W zamyśle takie rozwiązanie daje mi większą elastyczność na przyszłość i możliwość zastąpienia najtańszego elementu (cd) a także dołożenie do toru końcówki mocy. Kolumny mogłyby zostać u mnie na długo.

Ewentualnie otwarty jestem na sugestie dotyczące innych tropów. Nie mówię nie, chociaż połączenie AP 10 z Exposure 2010 mi się podoba. Zwłaszcza przy muzyce "gęstej" czyli tzw metalu progresywnym - jest muzykalnie i gra to na dużym oddechu. W muzyce spokojniejszej też się doskonale sprawdza. Jaki ewentualnie cd w okolicach 1,5k PLN warto brać pod uwagę przy takich rozważaniach? A może cd próbować wyjąć z rynku wtórnego?

Będę wdzięczny za konstruktywne uwagi ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/123185-audio-physic-classic-10-czy-20/

10 i 20 to jednak inne kolumny. 20tki to już klasyczna budowa AP z basem z boku.

Uważam że powinieneś przesłuchać i ocenić sam, właśnie na słabszym CDku. A moim zdaniem takie obniżenie wartości CD kosztem lepszych kolumn i z czasem dołożenie DACa to dobra opcja.

Pozdrawiam

Witaj,

moim zdaniem AP Classic 20 to znacznie lepsza kolumna, dlatego na pewno warto pomysleć właśnie o tym modelu. Jeśli natomiast będziesz korzystał z płyt CD jako źrodła, nie szukałbym gorszego rozwiązania jako odtwarzacz, bedzie to bardzo słyszalne przy tego typu systemie.

Aby przedstawić Ci konkretne konfiguracje, możliwości podaj proszę więcej szczegółów. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne odsluchujesz, jakie preferujesz brzmienie, jaki mamy całkowity budżet na zakup wzmacniacza, odtwarzacza i kolumn, co ewentualnie z kablami.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

porównywałem, wyraźnie 20, duuuuuża różnica, Exposure i Primare są polecane, u mnie Primare się nie sprawdziło aż tak, miałem Sparki V, sprawdził się..Baltlab Epoca 3

Czyli wyraźny głos za Classic 20...

Exposure gra żywo, przez to pewnie trochę nienaturalnie. Porównywałem z Naim Nait 5si. Naim gra pięknie, ale jednak w muzyce mocniejszej brakuje jak dla mnie radości, oddechu, polotu. Przy muzyce spokojnej jest super. Ale i tu moim zdaniem Exposure się bardzo dobrze broni. Może nie jest tak szczegółowy ale to w moim odczuciu różnica naprawdę niewielka. I dodając efekt "wow" przy metalu przechyla szalę na swoja korzyść;)

Słuchałem też Densena B-120. To oczywiście wzmacniacz z innej półki cenowej. Doceniając jego walory od razu powiem, że nie tego dźwięku szukam. Za sterylnie.

O Baltlabie słyszałem i czytałem, szkoda że nie ma chyba możliwości posłuchania go w Krakowie. Generalnie można przeczytać same pozytywy, oraz to, że jest dosyć transparentny, i chyba nie podbarwia. Więc zgaduje, że efekt brzmieniowy byłby bliżej Naima niz Exposure.

Oczywiście gdybym miał możliwość to bym sprawdził, bo tyle osób przecież nie może się mylić bardzo chwaląc ten wzmacniacz :)

10 i 20 to jednak inne kolumny. 20tki to już klasyczna budowa AP z basem z boku.

Uważam że powinieneś przesłuchać i ocenić sam, właśnie na słabszym CDku. A moim zdaniem takie obniżenie wartości CD kosztem lepszych kolumn i z czasem dołożenie DACa to dobra opcja.

Pozdrawiam

No właśnie. Bas po bokach. Ile miejsca taka kolumna potrzebuje od ściany bocznej żeby grała (jak na nią) prawidłowo?

Witaj,

moim zdaniem AP Classic 20 to znacznie lepsza kolumna, dlatego na pewno warto pomysleć właśnie o tym modelu. Jeśli natomiast będziesz korzystał z płyt CD jako źrodła, nie szukałbym gorszego rozwiązania jako odtwarzacz, bedzie to bardzo słyszalne przy tego typu systemie.

Aby przedstawić Ci konkretne konfiguracje, możliwości podaj proszę więcej szczegółów. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne odsluchujesz, jakie preferujesz brzmienie, jaki mamy całkowity budżet na zakup wzmacniacza, odtwarzacza i kolumn, co ewentualnie z kablami.

Generalnie chciałbym jak najlepiej ale budżet ograniczony jest na ten moment do 15 tys. Przy najbardziej wartościowych elementach toru wolałbym postawić na rzeczy nowe. O ile mogę złożyć cały zestaw oparty na Exposure 2010 i AP Classic 10 i sensownym interkonekcie w tej cenie (i pewnie budżetowe kable głośnikowe) to przechodząc na AP 20 muszę się zdecydować na jakiś kompromis. I wymyśliłem że czasowo najmniej ucierpi to wszystko gdy CD będzie albo używany albo z niższej półki.

Pomieszczenie to adaptowana właśnie na pokój do słuchania i oglądania filmów piwnica. Zasadniczo 4 x 6m (z ok. metrowym rozszerzeniem w połowie długości. Wysokość ok 2,3m. Muzyka w miarę różnorodna - od popu w stylu Sade i Jessie Ware, przez klimaty Kate Bush, art rock i rock progresywny po różne odmiany metalu. Czyli zestaw musi być dosyć wszechstronny. AP 10 sparowane z Exposure podały mi ta muzykę w sposób przez mnie oczekiwany. Więc to jest punkt wyjścia.

Gość numik

(Konto usunięte)

Czyli wyraźny głos za Classic 20...

Exposure gra żywo, przez to pewnie trochę nienaturalnie. Porównywałem z Naim Nait 5si. Naim gra pięknie, ale jednak w muzyce mocniejszej brakuje jak dla mnie radości, oddechu, polotu. Przy muzyce spokojnej jest super. Ale i tu moim zdaniem Exposure się bardzo dobrze broni. Może nie jest tak szczegółowy ale to w moim odczuciu różnica naprawdę niewielka. I dodając efekt "wow" przy metalu przechyla szalę na swoja korzyść;)

Słuchałem też Densena B-120. To oczywiście wzmacniacz z innej półki cenowej. Doceniając jego walory od razu powiem, że nie tego dźwięku szukam. Za sterylnie.

O Baltlabie słyszałem i czytałem, szkoda że nie ma chyba możliwości posłuchania go w Krakowie. Generalnie można przeczytać same pozytywy, oraz to, że jest dosyć transparentny, i chyba nie podbarwia. Więc zgaduje, że efekt brzmieniowy byłby bliżej Naima niz Exposure.

Oczywiście gdybym miał możliwość to bym sprawdził, bo tyle osób przecież nie może się mylić bardzo chwaląc ten wzmacniacz :)

No właśnie. Bas po bokach. Ile miejsca taka kolumna potrzebuje od ściany bocznej żeby grała (jak na nią) prawidłowo?

Generalnie chciałbym jak najlepiej ale budżet ograniczony jest na ten moment do 15 tys. Przy najbardziej wartościowych elementach toru wolałbym postawić na rzeczy nowe. O ile mogę złożyć cały zestaw oparty na Exposure 2010 i AP Classic 10 i sensownym interkonekcie w tej cenie (i pewnie budżetowe kable głośnikowe) to przechodząc na AP 20 muszę się zdecydować na jakiś kompromis. I wymyśliłem że czasowo najmniej ucierpi to wszystko gdy CD będzie albo używany albo z niższej półki.

Pomieszczenie to adaptowana właśnie na pokój do słuchania i oglądania filmów piwnica. Zasadniczo 4 x 6m (z ok. metrowym rozszerzeniem w połowie długości. Wysokość ok 2,3m. Muzyka w miarę różnorodna - od popu w stylu Sade i Jessie Ware, przez klimaty Kate Bush, art rock i rock progresywny po różne odmiany metalu. Czyli zestaw musi być dosyć wszechstronny. AP 10 sparowane z Exposure podały mi ta muzykę w sposób przez mnie oczekiwany. Więc to jest punkt wyjścia.

zdecydowanie 20, 10 pachnie...budżetówką, serio.

Exposure to nie jest naturalne granie, podbija skraje pasma, moim zdaniem własnie do ap primare i exposure nie są ideałem, tak, podbijają dynamikę, ale za dużo góry, za mało środka jakby. Według mnie AP wymagają wypełnienia, dociążenia - raczej Baltlabem, AMC XIA 150, Vincentem hybrydą, wtedy przyjemniej się słucha.

Nie wiem czy w Krakowie są Baltlaby, zawsze można wypożyczyć do domu, warto...bo za 5.000 można mieć wzmacniacz, który ma osiągi za 10.000, Epoca 2 to klasyk, pełna transparentność, gra tak jak mu się muzę dostarczy, nieograniczone możliwości kosztem ciut mniej dociążonego basu.

Epoca 3 - już ciut mniejsza transparentność (ale przez to i mniejsze wyczulenie na źródło - zaleta w sumie) za mocniejszy i lepszy bas, spektakularne granie, do AP wg mnie idealne. Jolida 502 brc lub tri (lampiak też) są też dobre.

AP 20 to naprawdę fajne kolumny!!

proponuję jeszcze wypróbowanie kef r700 tak poza tym!! :)

Epoca 3 - już ciut mniejsza transparentność (ale przez to i mniejsze wyczulenie na źródło - zaleta w sumie) za mocniejszy i lepszy bas, spektakularne granie, do AP wg mnie idealne. Jolida 502 brc lub tri (lampiak też) są też dobre.

AP 20 to naprawdę fajne kolumny!!

proponuję jeszcze wypróbowanie kef r700 tak poza tym!! :)

Kurcze, chyba naprawdę trzeba będzie się spiąć i jakoś tego Baltlaba dorwać, najbliżej chyba będzie do Warszawy... ale jak mus to mus :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, patrzyłem. Trzeba będzie podzwonić, bo patrząc tylko na strony internetowe to okazuje się że w ofercie Hi-Fi Studio w Bielsku nie ma, w Warszawie tez nie. W Grodzisku jest ;)

Swoja drogą ciekawe - wzmak cieszący się w Polsce, można powiedzieć, wspaniałą opinią, będący niemal kultowy a dystrybucja bardzo uboga. A może to jest z premedytacją, żeby zrobić z tego dobro rzadkie, niedostępne i budować wizerunek elitarnego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość numik

(Konto usunięte)

Wiem, patrzyłem. Trzeba będzie podzwonić, bo patrząc tylko na strony internetowe to okazuje się że w ofercie Hi-Fi Studio w Bielsku nie ma, w Warszawie tez nie. W Grodzisku jest ;)

Swoja drogą ciekawe - wzmak cieszący się w Polsce, można powiedzieć, wspaniałą opinią, będący niemal kultowy a dystrybucja bardzo uboga. A może to jest z premedytacją, żeby zrobić z tego dobro rzadkie, niedostępne i budować wizerunek elitarnego :)

w Wawie jest na 100%, sam tego nie kumam, może jednak magia znanych marek? Brak wiary, że można? (u konsumentów). Myślałem o tej strategii, ale wtedy kosztowałyby 12.000, a one na to jak grają....są tanie. Przestałem filozofować, po prostu kupiłem i tyle. Balatlaba Epoca 2 z xlr i pilotem....za 2200 zł, nic w tej cenie tak nie zagra

w Wawie jest na 100%, sam tego nie kumam, może jednak magia znanych marek? Brak wiary, że można? (u konsumentów). Myślałem o tej strategii, ale wtedy kosztowałyby 12.000, a one na to jak grają....są tanie. Przestałem filozofować, po prostu kupiłem i tyle. Balatlaba Epoca 2 z xlr i pilotem....za 2200 zł, nic w tej cenie tak nie zagra

Przedzwoniłem, w Bielsku jednak jest. Nawet chyba niedługo będą miał po drodze to wygospodaruje trochę czasu i posłucham, tym bardziej że przez telefon pokazali bardzo fajne podejście do tematu. Dzięki za zmobilizowanie mnie do odgrzebania tematu Baltlaba. Myślałem o nim wcześniej, jak już wspominałem ale brak możliwości sprawdzenia w Krakowie spowodował że odpuściłem. Może niesłusznie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Przedzwoniłem, w Bielsku jednak jest. Nawet chyba niedługo będą miał po drodze to wygospodaruje trochę czasu i posłucham, tym bardziej że przez telefon pokazali bardzo fajne podejście do tematu. Dzięki za zmobilizowanie mnie do odgrzebania tematu Baltlaba. Myślałem o nim wcześniej, jak już wspominałem ale brak możliwości sprawdzenia w Krakowie spowodował że odpuściłem. Może niesłusznie.

myślę, że właśnie to decyduje o mniejszej popularności niż one zasługują, ja miałem identycznie, chciałem odpuścić + sporo słyszałem o nich itepe - ten sam mechanizm, kiedyś przypadkiem natknąłem się na komisowy egzemplarz w audio-forte, stwierdziłem---czemu nie wypożyczyć, właśnie dlatego że mnie też ze 2-3 osoby tak namiawiały.

Po wymuszonym remoncie mieszkania musiałem sprzedać tamtego Baltlaba, obecnie mam egzemplarz w idealnym stanie z full opcją na LATA, chyba że przejdę na Epocę 3 lub Endo gdyby były na wtórnym rynku za jakiś czas.

Powiem tak, takie możliwości i granie spotkałem na razie raz....w MF m6si za...13.000 ;p

Słuchałem dzisiaj Baltlaba. Oczywiście w innym zestawieniu, bo w innym salonie a tam Audio Physiców nie mają. Więc bezpośredniego porównania nie ma. Słuchałem go za to z Vandersteenami 1c. I porównywałem z Naimem Nait. Czyli pośrednio mam jakiś punkt odniesienia. Wolę Baltlaba od Naima ;) I ogólnie to połączenie Baltlab i Vandersteeny prezentuje się interesująco. Kefów tam nie mają, ale będziemy próbować jeszcze z innymi kolumnami, zobaczymy w którym kierunku ostatecznie pójdziemy. Okaże się, że ze wstępnej koncepcji AP Classic 10 plus zestaw Exposure nie zostanie nic... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.