Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie sprzętu bez zera ochronnego

Kryspin

Rekomendowane odpowiedzi

kryspin wiesz co jest w tym wszystkim najzabawniejszego że większość ma i tak od licznika pociągnięte dwa przewody (faza i 0) tak jest taniej z instalacją (przewody tańsze nie 3 tylko 2 żyłowe) a potem kombinują

> Kryspin

Ekranowana sieciówka bez kondycjonera nie ma sensu. Co zmieni ekran na ostatnim metrze kabla skoro poprzednie kilkadziesiąt metrów przewodów w ścianach zbiera te same śmieci? No chyba, że liczyć na ich odfiltrowanie przez pojemność między żyłą a ekranem. Ale do tego lepiej nadaje się kondensator.

Sprawdź sobie miernikiem czy środkowy styk gniazda IEC jest połączony z obudową. Jeśli tak to producent nawalił nie dając przewodu ze stykiem ochronnym (i lepiej wymienić przewód na taki z prawdziwymi trzma żyłami - choćby od komputera). Jeśli nie to znaczy, że urządzenie jest w klasie II ochronności i uziemiania ochronnego nie potrzebuje. A wtedy też nawalił bo stosując trzystykowe gniazdo sugeruje konieczność uziemiania. Nie wim jakie są przepisy w ojczyźnie Rotela ale w Polsce nie wolno dublować metod ochrony przeciwporażeniowej. Czyli albo II klasa i 2 stykowe zasilanie, albo pierwsza i wtedy koniecznie przewód ochronny, lub wtyczka mechanicznie uniemożliwiająca podłączenie do gniazda z bolcem.

W każdym razie zamiana styków roboczych w zasilaniu niczego w kwestii bezpieczeństwa nie zmienia bo żaden z nich nie jest połączony z obudową. Norma przewidująca że faza po lewej a zero po prawej jest w Polsce martwa bo każdy elektryk łączy jak mu się nawinie i ani mu w głowie tego pilnować. Nawiasem mówiąc znacznie gorzej, że martwa jest także norma przewidująca w którą stronę montować łączniki klawiszowe i jak braknie prądu to nikt nie dojdzie czy np. oświetlenie jest włączone, czy nie.

Najlepiej sprawdź czy wzmak ma z tyłu specjalny zacisk do podłączenia uziemienia (ale nie ten w IEC) i jeśli taki jest to podłącz przewodem do jakiejś solidnej rury (byle nie gazowej!) Jeśłi bydynek jest stary to dobra powinna być od kaloryfera. W nowych instalacja CO często bywa plastikowa. Jeśli nie ma zacisku uziemienia zobacz czy na tylnej ściance nie ma znaku dugiej klasy ochronności (izolacja podwójna lub wzmocniona) - dwa kwadraty - mniejszy w większym. Jeśli jest to wzmak uziomu nie ma i nie powinien mieć.

1. Nie wszystkie gniazdka mają bolec, jak ktoś by nie zauważył

2. Nie każde gniazdko ma uziemienie (spytaj co na to PBUE)

3. Dlaczego mojego sąsiada prawie zabiła pralka po "reperacji" wtyczki? Zrobił właśnie to, co napisałem.

4. fadeover - już Ci kiedyś pisałem, żebyś nie wypowiadał się w tym dziale, bo nigdy nie zrobiłeś żadnego wzmacniacza ani kolumny.

5. darkul - czy ja coś pisałem o kaloryferach? Może czas na okulary? Po za tym zaczął byś pisać konkretnie i na temat. Daruj sobie posty w stylu: "Żeby dostawiac uziemienie do urzadzen z zasilaczami impulsowymi to trzeba znac budowe danego klocka!"

Skoro wiesz to napisz, a jak nie wiesz, to milcz. Tak wygląda 60% Twoich wypowiedzi na ten temat.

Kawy nie pijam, szkoda zdrowia.

A i jeszcze o gniazdku. Jeśli instalację masz dwuprzewodową to styk ochronny łączysz do przewodu zerowego (faza powinna być z lewej strony ale jak będzie z prawej to nic się nie stanie). Ale to wyjątkowo dziadowskie rozwiązanie i całe szczęście, że dziś już tak nowych instalacji robić nie wolno. Za to jeśli już zrobisz ten kołek i połączysz trójżyłowym przewodem którykolwiek klocek to nie wolno łączyć masy wzmaka (jeśli ma zacisk uziemiający) do żadnego porządnego uziemienia (rura od kaloryfera itp)

> _igod_

Prawie go zabiło bo był durniem i zabrał się za coś o czym nie miał nawet bladego pojęcia. NICZEGO NIE ŁĄCZY SIĘ WE WTYCZCE!!! TYLKO I WYŁĄCZNIE W GNIAZDKU. A durniem był podwójnym bo nie dość, że połączył przewód ochronny z roboczym we wtyczce to jeszcze włączył ją do gniazdka bez bolca, a pralek używa się w pomieszczeniach gdzie takich gniazd być nie może.

Mam jeden kabel z wtyczką, która na pierwszy rzyt oka wygląda na dwużyłową, bo w miejscu na bolec jest lity plastik, a w min otwór. Dopiero dokładny ogląd pozwolit ustalić, że w głębi jest normalny styk metalowy.

Dlatego proponuję dokonać dokładnego oglądu wtyczki i ewentualnie sprawdzić przejście między wtyczką IEC, a sieciową dla poszczególnych bolców.

Jeśli jest to wtyczka ze wzmacniacza kupionego w sklepie, to powinno być tak jak piszę.

Cuda mogą się zdarzyć tylko wtedy gdy odkupiłeś wzmacniacz od kogoś.

>igod

Niektórym klientom biura matrymonialnego niezręcznie jest przyznać się, że zmuszeni są do korzystania z pośrednictwa w szukaniu drugiej połówki i zasłaniają się iż czynią to dla kolegi, brata lub SĄSIADA.

No to jedziemy.. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Drogi igodzie - popaprało ciebie z tą wypowiedzia i nie chcesz się przyznać do błędu, co zreszta jest u ciebie normalne. Ludzka rzeczą jest mylić sie , ale tylko gentelneni przyznaja sie do błędu.

No cóż ja byłem delikatny teraz będę mniej.

Nadal moge ci rozrysować króliczku , na czym polega twoje błędne , pozbawione jakiejkolwiek logiki ,rozumowanie na temat połaczeń napięcia sieciowego.

To po pierwsze...

Po drugie nie wiesz co robiłem w życiu, ile zbudowałem wzmacniaczy i ile par kolumn - nie znasz mnie.

Równie dobrze mógłbym powiedzieć o tobie... : że nigdy nie bzykałes panienki.

Po trzecie konstruktorzy nie chwalą się tylko działają - to ty chyba powiedziałeś a propos mojego gramofonu.

Ile to mi dawałes czasu na samą ośkę ? 6 lat ?

Po czwarte: myślałem króliczku ,że zmądrzałes i uspokoiłeś się ... nic nadal nie rozumiesz.

Po piąte : zweryfikuj człowieku wszystkie piecyki do subwooferków , które wyklepałes młotkiem na progu,

bo możesz kogoś zabić.

Po szóste: Nadal mieszkasz na Modrzewiowej ?

jezeli instalacja w budynku jest dwuprzewodowa to mostkowanie w gniazdku zera z bolcem jest głupie - w przypadku awarii instalacji polegajacej na rozłaczeniu przewodu N (np na skutek przypalenia alukabla) fundujemy sobie faze na obudowie na własne życzenie

mialo to sens kiedys jako zabezpieczenie przeciw awarii urzadzenia - niby wtedy przebicie na obudowę szło do N i powinien zadzialac bezpiecznik

pytanie - co nawala czesciej - "alukable" czy silnik pralki..

najlepiej do bolca nic nie podlaczac lub przyspawac go do jakiegos uziomu (woda albo dobre CO)

chcesz moze szklankę wody :D ??

przeczytaj ze zrozumieniem ten tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

fit - o to właśnie chodzi.

fadeover - narysuj, narysuj. Dalej mieszkam na Modrzewiowej (czasami) jak chcesz przyjechać i mnie zbić to zadzwoń wcześniej, żebym na pewno był w domu. Bo chyba chciałeś mnie tym zastraszyć? Czy może pokazać, że potrafisz się dowiedzieć wiele różnych rzeczy? Zmartwię Cię, wysyłaj moje dane tele-adresowe każdemu, kto o nie poprosi.

Zmądrzałem już dawno, ale jak czytam wpisy takiego laika jak Ty, to nie potrafię się powstrzymać. Czekam na rysunek, może chociaż raz w życiu uda Ci się coś udowodnić.

Filtry 4 rzędu potrafisz już chyba rysować, co? :-)

Niewiele rozumiem co wynika z tej dyskusji. Przecież to proste jak drut. Jeśli mamy do gniazda doprowadzone dwa przewody, to nie powinno być bolca pod przewód ochronny. Jeśli jest (wszystkie stare instalacje), to sens połączenia bolca z przewodem zerowym jest tylko taki, że przy przebiciu wewnątrz urządzenia fazy do obudowy popłynie sobie prądzik zwarciowy, który spowoduje zadziałanie zabezpieczenia nadmiarowo-prądowego. Przy pojawieniu się przerwy w przewodzie zerowym i dodatkowo przebiciu wewnątrz urządzenia fazy do obudowy rzeczywiście może pojawić się faza na obudowie - ale tylko wtedy. Jeśli nastąpi przebicie, a przewód zerowy ma ciągłość, to napięcie na obudowie w chwili zwarcia będzie równe spadkowi napięcia na przewodzie zerowym od miejsca jego połączenia z przewodem ochronnym (zakładam, że gdzieś takie połączenie występuje) + spadek napięcia na wypadkowej impedancji uziemień ochronnych w sieci nn (przy pominięciu impedancji połączeń przewodu ochronnego pomiędzy uziomami - takie uproszczenie). Co z tego wynika:

Nie łączyć bolca z p. zerowym w kablu zasilającym ani w urządzeniu, a jeśli takowe połączenie występuje w gniazdku, to no coż trzeba mieć nadzieję, że nie wystąpią obie awarie wspomniane powyżej w jednym momencie.

Nie zakładam nawet, że ktoś połączy bolec w gniazdku z przewodem fazowym - wtedy faktycznie lepiej w kablu zasilającym zostawić dwa przewody i życzyć każdorazowo szczęścia przy operacji grzebania przy gniazdku:)

rekin - skup się sekundę

masz mostek miedzy bolcem i N

odłączasz N przed gniazdkiem (to typowe przy nadpalonych alukablach)

czyli masz teraz podłaczoną obudowę do czegos co powinno być N

włączasz zasilanie pstryczkiem

prąd NIE PŁYNIE bo nie ma N

faza wisi na BOLCU poprzez pstryczek i mostek

efekt?? - przyłóż próbnik do obudowy to zobaczysz

Nie muszę się specjalnie skupiać, żeby to zrozumieć, ale założyłeś, że jest połączenie w gniazdku między bolcem i N, oraz że załączasz urządzenie i to fakt, że w tym przypadku mamy fazę na obudowie przeniesioną przez uzwojenie pierwotne trafa. Po to właśnie wymyślono m. in. przewód ochronny coby nie było takich zdarzeń.

W tym kontekście cofam to co napisałem wcześniej - choć to również prawda w przypadku, gdy nie wykonujemy ruchu polegającego na załączeniu urządzenia (Chyba, że mamy na stałe włączone w trybie stand-by, to klops, bo wtedy fazę mamy od ręki)

niezle, niezle. poczytajcie sobie tutaj a nie bedzie juz takich banalnych watkow i bezsensownego lamerskiego pier...a. Toc to podstawy!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itd itp....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy siak...

L,N i mimo wszystko w gniazdku powinna byc gleba..i to prawdziwa "z prawdziwego zdarzenia".

A jak jest np.sprzecik z zasilaczem impulsowym to go poprostu nieuziemiac i nieprzerabiac po głupiemu.

>opteron

napisałeś, że uziemia się najczęściej jedno z urządzeń systemu (pętla masy)... To dlaczego każdy kto ma kondycjoner lub listwę podłącza do niej oba urządzenia. W niedługim czasie zmajstruję taką listwę z porządnym filtrem i ten temat mnie bardzo ciekawi.

Zastanawia mnie również fakt następujący... Jeżeli w gniazdku ściennym, z dwużyłową instalacją nie połączymy bolca uziemiającego z zerem roboczym, to sens stosowania sieciówek ekranowanych jest rzaden. Przecież są to ekrany elektromagnetyczne i bez prądu są nieużytecznym kawałkiem metalu.

Pozdrawiam

Niestety instalacje 2 kablowe sa do niczego .

Wszelkie urzadzenia wysoko-prądowe [lodówki,pralki]musza miec uziemienie.

W naszym przypadku gdy mamy preampy gramofonowe czy inne stopnie z dużym wzmocnieniem sygnału bez własciwego ekranowania [urzadzenia sieciowe]możemy miec problemy z wszelkiej maśći przydzwiekiem sieciowym.

Inaczej cała sprawa wygląda gdy mamy do czynienia z segmentami zasilanymi akumulatorowo.

Urzadzenia takie sa zasilane z linii o małej impedancji własnej i są mało podatne na zewnętrzne pola zakłuceniowe.

Czyli jak masz sieciowe klocki to musisz miec prawdziwa glebe..czyli instalacje 3 żyłowa.

darkul: może uzgodnijmy jedną rzecz - czym innym jest doprowadzenie uziemienia/zerowania z powodu bezpieczeństwa przeciporazeniowego (pralki czy kuchenki, ale również wzmacniacz z zasilaczem pracującym w klasie 1 bezpieczeństwa p-porazeniowego), a czym innym poprowadzenie instalacji (uziemienie) tak, aby eliminować zakłocenia, przydźwięki, pętle masy itp. trzeba też pamiętać że sprzęt z izolowanym zasilaczem (klasa 2) nie wymaga doprowadzenia uziemienia (wtyczka bez bolca) - oznaczone to jest na obudowie symbolem kwadrat w kwadracie.

imho nie ma co kombinować ze starymi instalacjami, bo można mocno przedobrzyć.

Mam na myśli uczciwe uziemienie.

Czyli własciwa instalacja i konstrukcja zbrojona zakopana w ziemie.

Miałem podobne problemy i zleciłem "specom" rozwiazanie problemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.