Skocz do zawartości
IGNORED

JVC X500

anxion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktos widzial, testowal Wyzej wymieniony projektor?

Widzialem, ze mozna go teraz zakupic za 3.5k euro, czy jest warty?

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/

Witam

Czy ktos widzial, testowal Wyzej wymieniony projektor?

Widzialem, ze mozna go teraz zakupic za 3.5k euro, czy jest warty?

Jest warty, doskonały lens shift. Zoom, Focus i shift ustawiane z pilota i bardzo precyzyjnie. Fajnie świeci z większych odległości choć ja ustawiałem go na 4,8m i w drugim przypadku chyba na 5-ciu. Piękne kolory, jasność, dosyć cichy. Fajne nie męczące 3D, choć emiter nie jest wbudowany w projektor i trzeba sobie kupić extra. Jedyne co można mu zarzucić to mało ustawień, ale to co jest - naprawdę wystarcza. Miałem też problem z długim kablem HDMI i to w obu przypadkach, ale tu pomogła zmiana tych kabli na innego producenta i aktualizacja softu w amplach.
https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3621587

Mam JVC RS 49 - czyli wersja premium x500 - zastanów się czy nie lepiej troszkę dołożyć i wziąć RS??

rs49 to nie to samo? tylko amerykanskie wydanie czy jakos tak?

Premium?

Jest warty, doskonały lens shift. Zoom, Focus i shift ustawiane z pilota i bardzo precyzyjnie. Fajnie świeci z większych odległości choć ja ustawiałem go na 4,8m i w drugim przypadku chyba na 5-ciu. Piękne kolory, jasność, dosyć cichy. Fajne nie męczące 3D, choć emiter nie jest wbudowany w projektor i trzeba sobie kupić extra. Jedyne co można mu zarzucić to mało ustawień, ale to co jest - naprawdę wystarcza. Miałem też problem z długim kablem HDMI i to w obu przypadkach, ale tu pomogła zmiana tych kabli na innego producenta i aktualizacja softu w amplach.

Mozesz powiedziec cos wiecej o Problemie z kablem ?

W tym momencie mam chyba 10m hdmi.

Posiadam hw55 i zastanawiam sie czy faktycznie bedzie roznica. Odleglosc pj do ekranu to u mnie 3.5metra

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3621640

RS49 to wersja instalatorska 500-tki, ma trochę więcej ustawień, ładny złoty pierścień okalający szkło i chyba jest tylko robiona w kolorze czarnym. Jest też trochę droższa od zwykłej 500-tki, ciężko mi się wypowiedzieć bo nie miałem okazji jej instalować, natomiast dwie 500-tki jak najbardziej i mogę coś tam na ich temat powiedzieć. Z kablem jest problem taki, żebyś czasem nie przeginał z wydawaniem kasy na niego nie wiadomo jakiej, bo może okazać się, że wydasz np 1500-2000 za kabel, a będzie ci się wyłączał w czasie projekcji, albo podczas przełączania z 60Hz na 24 Hz. Jeśli robisz to w zabudowie (np pod sufitem) to zrób tak, żebyś mógł ten kabel w razie "w" wymienić na inny. Kiedyś usłyszałem fajne stwierdzenie odnośnie współpracy długich kabli HDMI z projektorami, że nawet faza księżyca ma wypływ na działanie tych kabli z Amplitunerami i Projektorami. Ja sam się przejechałem więc wiem ..... trzeba sprawdzić to przed instalacją. Trzeba poużywać sprzęt trochę zanim go zamontujesz. Przy dziesięciu metrach jest szansa, że będzie lepiej niż np. przy 15m, ale ja na mojej leciwej już Optomie HD33 miałem kabel znanej i lobbowanej marki o długości 9 metrów (najtańszą wersje tego producenta) i były problemy. Tymczasem kupiłem zwykłego badziewiaka za 150, i problemy poznikały jak za przyłożeniem czarodziejskiej różdżki. Nie znam HW55 bo do tej pory to Optomy, Benq, Panasy i właśnie JVC jakoś było mi dane instalować bądź używać. Dla mnie ten JVC to wzór, piękne kolory i naprawdę wysoka jakość obrazu, tak z mojej obserwacji danych technicznych to nie sądzę, aby aż tak wielka była różnica choć zawsze nowy projektor świeci lepiej ;) . Jeśli chodzi o 4K to on nie ciągnie pełnej tej rozdzielczości "Full Apperture" 4096*3112 tylko 4K2K 3840*2160 - ale z tego co obecnie widziałem to filmy w 4K właśnie tak są robione. Warto też mieć ampli, które skaluje do 4K - zwykłe filmy HD wyglądają sporo lepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3621808

Posiadam hw55 i zastanawiam sie czy faktycznie bedzie roznica. Odleglosc pj do ekranu to u mnie 3.5metra

Przed zakupem byłem na prezentacji obu projektorów tzn. z JVC był RS49 zamiast x500. Jeżeli mozesz dołożyć do JVC to bym się nie zastanawiał.

Czerń zdecydowanie lepsza w JVC, ostrość zbliżona, Sony jest jakby ostrzejszy, ale mniej naturalna jest ta ostrośc za sprawą RC. w JVC określiłbym to jako bardziej plazmowy efekt. Tutaj moim zdaniem kolejny plus dla JVC. Ogólnie Sony bardzo ok i jeżeli ogląda się go solo to jest to fajny projektor, jeśli jednak zaraz po nim włącza się JVC to pojedynek jest jednoznaczny. Nie bał bym się też wielkości ekranu , na podstawie 300 cm śmiga bez problemów. Głośniejsyz od Sony ale niewiele, podczas projekcji w ogległości ok 1,5 m nic nie słychać. Za to pamięc obiektywu nie do przecenienia, przy tym jest precyzyjna.

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622068

Przed zakupem byłem na prezentacji obu projektorów tzn. z JVC był RS49 zamiast x500. Jeżeli mozesz dołożyć do JVC to bym się nie zastanawiał.

Czerń zdecydowanie lepsza w JVC, ostrość zbliżona, Sony jest jakby ostrzejszy, ale mniej naturalna jest ta ostrośc za sprawą RC. w JVC określiłbym to jako bardziej plazmowy efekt. Tutaj moim zdaniem kolejny plus dla JVC. Ogólnie Sony bardzo ok i jeżeli ogląda się go solo to jest to fajny projektor, jeśli jednak zaraz po nim włącza się JVC to pojedynek jest jednoznaczny. Nie bał bym się też wielkości ekranu , na podstawie 300 cm śmiga bez problemów. Głośniejsyz od Sony ale niewiele, podczas projekcji w ogległości ok 1,5 m nic nie słychać. Za to pamięc obiektywu nie do przecenienia, przy tym jest precyzyjna.

Wlasnie umowilem sie na Demo, JVC x500.

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622075

@anxion jeśli proja używasz tylko do seansów filmowych i masz dedykowane lub zaadaptowane pomieszczenie to niewątpliwie x500 jest dla Ciebie.... ja sam osobiście nigdy nie widziałem w akcji x500 ale sądząc po jego natywnym kontraście to czerń na pewno jest mega....

Jeśli natomiast Twoje pomieszczenie ma ściany i sufit antykinowe to przewaga czerni jvc znacznie zmaleje w stosunku do Twojego sony... i jeśli do tego jeszcze pj służy do grania to niestety dobrze się zastanów....

Input lag x500 na poziomie 120ms niestety zabija świetną zabawe ... hw55 ma 25ms...

Jak dla mnie granie na tak dużym calarzu to wrażenia bezcenne...

..... gdyby używać proja tylko do seansów filmowych w odpowiednim pomieszczeniu to wybór nie może być inny jak właśnie jvc500 lub wyżej...

Przed Tobą trudna decyzja i niewątpliwie wrócisz z prezentacji oczarowany :))))

Najlepiej jakbyś tą prezentację zrobił u Siebie w swoich warunkach... bo to od nich wiele zależy....

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622332

@anxion jeśli proja używasz tylko do seansów filmowych i masz dedykowane lub zaadaptowane pomieszczenie to niewątpliwie x500 jest dla Ciebie.... ja sam osobiście nigdy nie widziałem w akcji x500 ale sądząc po jego natywnym kontraście to czerń na pewno jest mega....

Jeśli natomiast Twoje pomieszczenie ma ściany i sufit antykinowe to przewaga czerni jvc znacznie zmaleje w stosunku do Twojego sony... i jeśli do tego jeszcze pj służy do grania to niestety dobrze się zastanów....

Input lag x500 na poziomie 120ms niestety zabija świetną zabawe ... hw55 ma 25ms...

Jak dla mnie granie na tak dużym calarzu to wrażenia bezcenne...

..... gdyby używać proja tylko do seansów filmowych w odpowiednim pomieszczeniu to wybór nie może być inny jak właśnie jvc500 lub wyżej...

Przed Tobą trudna decyzja i niewątpliwie wrócisz z prezentacji oczarowany :))))

Najlepiej jakbyś tą prezentację zrobił u Siebie w swoich warunkach... bo to od nich wiele zależy....

No wlasnie pomieszczenie to salon wiec sciany biale :(

PJ uzywam tylko do filmow, nie gram na nim i nie ogladam sportu:)

Hmm wiec chyba zostaje wymiana ekranu na magicscreen

Yodas

Ktory ty ekran masz?

Future?

Jesli tak czy ona wyglada jak to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Na tym filmiku wyglada ten ekran ciemniejszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622492

...posiadam model Future... i jest to ten ekran z linku który podałeś... a że na filmiku youtube wygląda na ciemniejszy to tylko gra świateł z pomieszczenia a w linku pewnie aparat swoje zrobił i może lampa błyskowa.... Future to ekran z najwiekszym kontrastem w ofercie producenta...najlepszy do naszych świątyń jasności :)

Widze axion że musisz koniecznie sobie zrobić prezent na Mikołaja :) i Twoja gotówka krąży wokół x500 lub MS Future.... ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622527

...posiadam model Future... i jest to ten ekran z linku który podałeś... a że na filmiku youtube wygląda na ciemniejszy to tylko gra świateł z pomieszczenia a w linku pewnie aparat swoje zrobił i może lampa błyskowa.... Future to ekran z najwiekszym kontrastem w ofercie producenta...najlepszy do naszych świątyń jasności :)

Widze axion że musisz koniecznie sobie zrobić prezent na Mikołaja :) i Twoja gotówka krąży wokół x500 lub MS Future.... ;)

hehe Zgadza sie :)

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3622544

Hmm Wycztalem ze podobno JVC jest jasniejszy, nawet jak ma mniej lumenow ma.

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3623189
Hmm Wycztalem ze podobno JVC jest jasniejszy, nawet jak ma mniej lumenow ma.

Ja z kolei czytałem kilka opinii , że kalibracja jvc obcina niewiele lumenów...

Ale to tylko opinie... testów na ten temat nie znalazłem. ...

https://www.audiostereo.pl/topic/123115-jvc-x500/#findComment-3623626

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.